Agility (behendigheid met parcourelementen)
Delen:

Agility (behendigheid met parcourelementen)

Pups

Agility (ook wel behendigheid genoemd) is een hondensport, waarbij de hond zo snel en behendig mogelijk een hindernisparcours aflegt vergelijkbaar met jumping bij paardensport. De behendigheidsport is voor veel honden en hun baas een vrijetijdsbesteding. Het parcours omvat een aantal hindernissen die de hond moet nemen, geleid door zijn begeleider, in een minimum van tijd, op de juiste wijze en in een bepaalde volgorde. De hindernissen doen beroep op zowel de snelheid als op het atletisch vermogen van de hond. Durf en doorzettingsvermogen zijn belangrijk en de aangeboren leergierigheid van de hond wordt door deze sport gestimuleerd.

Voordelen


- Hond en baas leren van elkaar en kunnen zo naar elkaar toe groeien om een team te vormen.
- Een beter opgevoede hond.
- De hond heeft nood aan veel beweging en conditie. De sport komt hieraan tegemoet.

Ontstaan van agility


In 1978 werd in Londen ter gelegenheid van Crufts Dogshow, een soort agility-programma voor het eerst voor een publiek gebracht. Eén der medewerkers, John Varnely, moest een “tussendoortje” bedenken tijdens de pauzes van de keuringen. Het idee groeide om de handen iets vergelijkbaar met jumping in de paardensport te laten doen. Onder impuls van Peter Lewis en John Gilbert groeide agility snel. In 1980 werd een meer gevarieerd programma met wedstrijdvormen en reglementen gelanceerd.

Het behendigheidsparcours


De hond moet een parcours van 15 à 22 hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk afleggen. De keurder ontwerpt zijn eigen parcours, van wedstrijd tot wedstrijd. De geleider mag de hond met de stem en gebaren aanwijzingen geven, maar mag noch de hond, noch de hindernissen aanraken. De hindernissen doen beroep op verschillende vaardigheden van de hond:
- Springen over de hoogtesprong en breedtesprong
- Doorgang door een buis, zak en band
- Slalom langs de wave
- Raakvlaktoestellen zoals de brug, de kapel en de wip

Agility is een snelgroeiende sport, die vooral de afgelopen jaren een enorme vlucht heeft genomen. Je hebt 3 graden van moeilijkheid: graad 1, graad 2 en graad 3. Afgelopen jaar hebben er een 1300-tal honden meegedaan aan de wedstrijden. Er zijn grote verschillen in het aantal gespeelde wedstrijden. 50% van de honden speelt maximum 10 wedstrijden en ongeveer 25% van de deelnemende honden maximum 20 wedstrijden. De overigen spelen meer wedstrijden; een paar enkelingen zelfs meer dan 50. Deze verhoudingen lijken redelijk constant over de jaren.

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden