7 manieren om je hond te helpen omgaan met vuurwerk
Delen:

7 manieren om je hond te helpen omgaan met vuurwerk

Pups

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat luide knallen, hoge tonen, lichtflitsen en de vreemde geur van vuurwerk veel honden bang maken.

Als je een puppy of een hond hebt die nog niet erg gewend is aan vuurwerk, is het de moeite waard om ze alvast te laten wennen aan het geluid. Je kunt op internet geluidsfragmenten vinden. Begin met het zachtjes introduceren van de geluiden en, zolang je puppy kan blijven eten of spelen en het geluid negeert, verhoog je de komende dagen en weken heel geleidelijk het volume.

Als je al weet dat je hond doodsbang is voor vuurwerk, neem dan contact op met je dierenarts of een hondengedragstherapeut voor advies. Soms kan medicatie helpen. Maar als het vuurwerkseizoen bijna voor de deur staat, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je hond op dat moment te helpen.

  • Veiligheid staat voorop: Een bange hond kan proberen zich door een heg te wurmen of over een hek te klimmen. Houd je hond dus altijd aan de lijn, ook in de tuin, tenzij je zeker weet dat hij niet kan ontsnappen. Controleer dat de microchip gegevens actueel zijn en dat de halsband of het tuigje goed is vastgemaakt en een tag met adresgegevens heeft.
  • Aanwezigheid: Het zal voor je hond moeilijk zijn om zichzelf te kalmeren. Negeer de conventionele wijsheid die aanraadt je hond niet te troosten. Met een kalmerende aanwezigheid, zal je behulpzaam zijn. Wees kalm en geruststellend, net als bij een klein kind dat bang is. Bied je schoot aan of een troostende hand als je hond hierom vraagt.

  • Zorg voor een 'veilige plek': Veel honden vinden het prettig om een ​​overdekt hol te hebben op een plek waar ze zich het prettigst voelen, zoals onder een bed, achter een bank of in zijn bench. Je kunt er een deken over leggen om het lawaai en de knipperende lichten te verminderen. Sluit je hond niet op, want hij/zij kan in paniek raken als hij/zij zich zowel bang als gevangen voelt. Sluit ramen en trek indien mogelijk de gordijnen dicht.
  • Uitlaten: Ga ruim voor zonsondergang wandelen in de hoop het vuurwerk te vermijden en laat je hond uit voor het vuurwerk begint. Je hond is misschien te bang om later naar buiten te gaan, en misschien moet je midden in de nacht of heel vroeg opstaan om je hond uit te laten.Je kunt er ook voor kiezen om kranten op de grond te laten liggen, voor het geval dat.

  • Alternatieve geluiden: Speel muziek af of zet de tv aan. Classic FM heeft een programma met rustgevende muziek aangeboden om huisdieren te helpen ontspannen. Er zijn sites waar je muziek kunt afspelen die speciaal is geschreven om honden te kalmeren.

  • Je hond afleiden is niet altijd mogelijk, maar het is het proberen waard. Zorg dat de favoriete lekkernijen en kauwsnacks van je hond beschikbaar zijn, speel spelletjes, probeer zachte massages of leid je hond af met speelgoed. Maar als je hond zich alleen maar wil verstoppen, laat hem dat dan doen.

  • Er zijn een aantal producten (sprays, diffusers of hoodies om hun oren te bedekken) beschikbaar om huisdieren te helpen kalmeren en te voorkomen dat ze gestrest raken.

Onthoud dat alleen je hond kan aangeven wat voor hem of haar helpt! Met een beetje voorbereiding komt je hond er hopelijk relatief rustig doorheen.

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden