Welsh Collie

Levensduur12 - 15 jaar
GewichtMannelijk:13 - 18kgVrouwelijk:13 - 18kg
HoogteMannelijk:48 - 55cmVrouwelijk: 45 - 53cm
Stamboomnee
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie

Introductie van de Welsh Collie

De Welsh Collie is een zeer intelligente hond die al eeuwenlang samenwerkt met herders om kuddes schapen te hoeden in enkele van de meest afgelegen gebieden van de Welshe heuvels. Ze zijn altijd zeer gewaardeerd geweest vanwege de manier waarop ze schapen hoeden, wat anders is dan die van een Border Collie omdat ze hun oog niet rechtstreeks op de kudde richten, maar eerder met een "los oog" werken. Tegenwoordig worden deze charmante actieve honden ook steeds populairder als gezelschapsdieren en familiehuisdieren dankzij hun goede uiterlijk, intelligentie en hun loyale, aanhankelijke aard.

Maar iedereen die een huis wil delen met een Welsh Collie zou de tijd moeten hebben om zich te wijden aan zo'n intelligente, energieke hond en hun interesse moeten registreren bij fokkers, omdat er elk jaar maar heel weinig goed gefokte puppy's worden geproduceerd. Met dit gezegd te hebben, zijn Welsh Collies "echte" werkhonden en heel anders dan een Border Collie, die veel gelukkiger zijn in een werkomgeving dan in een huiselijke omgeving.

Geschiedenis van de Welsh Collie

Het wordt gedacht dat Welsh Collies voor het eerst opdoken in de 19e eeuw toen werkende collies die zowel in Engeland als Schotland werden gevonden, werden gekruist met inheemse Welsh-rassen. De ware oorsprong van deze werkende honden blijft echter een beetje een mysterie, hoewel er wordt geloofd dat Gellgi of "Covert Hounds" mogelijk in de afstamming van het ras zitten. Met dit gezegd zijn herdershonden al vele eeuwen aanwezig in Wales en spelen ze een rol in vele legendes en folklore.

Deze herdershonden werden genoemd in archieven die teruggaan tot 800 jaar geleden, wat goed de voorouders zou kunnen zijn van de Welsh Sheepdog die we vandaag zien, en ze werden zo hoog gewaardeerd dat ze net zo waardevol werden geacht voor hun eigenaars als het vee en de kudden die deze herdershonden beschermden en hoedden voor hun meesters. Er is ook een vermelding van een "rode hond" waar Dafydd ap Gwilym over schreef toen hij een boerderij bezocht tijdens de 1300's, die naar hem toe rende om hem te begroeten bij zijn komst.

Er waren verschillende unieke schapenherdershonden te vinden in Wales tijdens de 18e eeuw, waarbij veel herders tegelijk vijf of meer honden gebruikten en ze slanker waren dan de collies die we vandaag zien. Het aantal collie-rassen daalde echter tegen de jaren 1940, waarbij slechts twee of drie overbleven, met de oudste rassen zoals de Black and Tan Sheepdog en de Welsh Hillman die bijna helemaal verdwenen.

De meest populaire Welsh werkende honden waren afstammelingen van de Black and Tan die waren gekruist met werkende Border Collies. De eerste schapenhondproeven werden gehouden in het laatste deel van de 19e eeuw, waarbij de Schotse Border Collie destijds de meest populaire werkende hond werd. Het aantal Welsh Collies daalde echter omdat ze met te veel andere collie-types werden gekruist. Met zo weinig archieven van het ras was de enige manier waarop een hond werd beoordeeld als een echte Welsh Collie in de manier waarop ze schapen werkten, wat heel anders was dan die van de Border Collie, omdat ze hun ogen niet "vastzetten" op de kudde, maar ze met wat een "losse oog" wordt genoemd, werkten. Welsh Collies waren ook zeer bekwaam om zelfstandig te werken zonder dat er een herder in de buurt hoefde te zijn.

De Welsh Sheepdog Society werd opgericht in 1997 met als einddoel het behouden en promoten van wat wordt beschouwd als het oudste en puurste van de Welsh werkende hondenrassen. Hoewel nog steeds zeer gewaardeerd om hun werkvaardigheden, wordt de Welsh Collie niet erkend als een ras op zich door The Kennel Club en worden er elk jaar maar heel weinig goed gefokte puppy's geregistreerd bij de Welsh Sheepdog Society.

Interessante feiten over het ras

 • Is de Welsh Collie een kwetsbaar ras? Nee, ze behoren tot een van de populairdere werkende honden in het Verenigd Koninkrijk
 • Het is het vermelden waard dat de Welsh Sheepdog Society de verkoop van alle Welsh Collie-puppy's beperkt tot werkende boerderijen
 • Welsh Collies zijn heel anders dan hun Border Collie neven en ze hebben een andere mentaliteit waar je even aan moet wennen
 • Honden en puppy's geregistreerd bij de Welsh Sheepdog Society worden alleen verkocht aan werkende boerderijen omdat ze in een werkomgeving moeten zijn in plaats van een huishoudelijke

Uiterlijk van de Welsh Collie

Hoogte bij de schoft: Reuen 48.26 - 55.88 cm Teven 45.72 - 53.34 cm

Gemiddeld gewicht: Reuen 13 - 18 kg Teven 13 - 18 kg

Welsh Collies zijn middelgrote honden die meestal veel ranker en langer van been zijn dan hun Border Collie neven. Omdat ze gefokt worden voor hun werkcapaciteiten en intelligentie, kan hun uiterlijk en bouw nogal variëren. Boeren vertellen vaak mensen dat wat een Welsh Collie bepaalt niet hun uiterlijk is, maar eerder wat er in het hoofd van een hond zit.

Welsh Collies zijn goed gebalanceerde, gracieuze honden en ze zijn altijd alert en klaar om gehoorzaam te zijn aan de commando's die ze krijgen, ze houden er niets meer van dan in een werkomgeving te zijn. Ze hebben dubbele vachten, waarbij sommige honden weelderige golvende vachten hebben, terwijl anderen gladdere fijnere vachten hebben.

Welsh Collies hebben brede koppen met een zeer duidelijke stop en taps toelopende snuit. Ze hebben zwarte neuzen, behalve als ze bruine of chocolade vachten hebben, dan kunnen hun neuzen bruin zijn om bij hun vachten te passen. Honden met blauwe vachten hebben leisteenkleurige neuzen, maar alle honden hebben goed ontwikkelde neusgaten. Hun ovale ogen zijn wijd uit elkaar geplaatst op een hondenhoofd en zijn bruin van kleur, behalve bij Merles waar één of beide ogen blauw kunnen zijn. Soms is slechts een deel van het oog van een merle blauw, maar alle Welsh Collies hebben een zeer scherpe, alerte, intelligente en milde blik in hun ogen, of ze nu aan het werk zijn of rusten.

hun oren zijn middelgroot en staan ver uit elkaar op een hondenhoofd, die ze dragen ofwel rechtop of half rechtop. Hun monden zijn sterk en honden hebben een perfect schaargebit waarbij hun boventanden netjes over hun ondertanden heen vallen. Een Welsh Collie heeft een sterke gespierde nek die licht gebogen is en die breder is bij de schouder dan bij de nek.

Hun voorbenen zijn sterk en goed beend met goed terugliggende schouders en mooie lange rechte voorpoten. Ze hebben atletisch uitziende lichamen met goed gewelfde ribben, een diepe borst en diepe gespierde lendenen. De achterbenen zijn gespierd met goed ontwikkelde dijen en lange achterpoten die bijdragen aan het ranke uiterlijk van een hond. Hun voeten zijn ovaal van vorm met diepe kussentjes, strakke gebogen tenen en korte nagels.

Welsh Collies hebben vrij lange laag geplaatste staarten met een lichte kromming erin die helemaal tot aan de punt loopt, wat bijdraagt aan de perfecte balans en verhoudingen van deze honden. Wanneer ze opgewonden zijn, dragen honden hun staarten omhoog maar nooit gekruld over hun ruggen.

Wat betreft hun vachten kunnen Welsh Collies ofwel vrij lang haar hebben of hun vachten zijn kort en glad, maar beide hebben een dichte dekvacht en zachtere ondervacht die veel bescherming biedt tegen de elementen. Langharige honden hebben langer haar rond hun nek en bovenste schouders en ze hebben veren aan hun poten en onder hun staarten. Border Collies, zoals eerder vermeld, komen voor in verschillende kleuren en kleurcombinaties, namelijk:

 • Driekleur - zwart/bruin/wit of sabel en wit
 • Rood en wit
 • Rood merle
 • Blauw merle
 • Brindle
 • Zwart en wit

Elke wit in de vacht van een hond mag nooit de overheersende kleur zijn.

Gang/beweging

Als een Welsh Collie beweegt, doen ze dat met een groot doel en bestrijken ze veel terrein met minimaal inspanning wanneer ze dat doen. Ze zijn snel op hun voeten en in staat om te draaien wanneer dat nodig is zonder ooit hun balans en momentum te verliezen.

Fouten

Toekomstige eigenaren van Welsh Collies moeten op hun hoede zijn voor puppies of honden die enige vorm van overdrijving vertonen, zowel in hun uiterlijk als in hun bouw. Een verantwoordelijke fokker zou er altijd voor zorgen dat de puppies die ze produceren van een goede grootte en bouw zijn. Het is ook vermeldenswaard dat Welsh Sheepdogs met merle vachten last kunnen hebben van aangeboren doofheid dankzij het merle-gen. Reuen moeten beide testikels volledig ingedaald hebben in hun scrotum.

Temperament van de

Welsh Collies zijn intelligente, energieke honden die nooit gelukkiger zijn dan wanneer ze aan het werk zijn, wat hen behoorlijk veeleisend maakt om mee samen te leven in een huiselijke omgeving. Eigenaren moeten de tijd en energie hebben om deze honden zowel fysiek als mentaal bezig te houden. Daarom zijn ze niet de beste keuze voor beginnende eigenaren, simpelweg omdat ze getraind en behandeld moeten worden door mensen die bekend zijn met hun behoeften om echt gelukkige en evenwichtige honden te zijn.

De drang om te werken zit diep geworteld in het psyche van een Welsh Collie, wat betekent dat ze beter geschikt zijn voor gezinnen die in een landelijke omgeving wonen en een actief buitenleven leiden, waarbij meestal één persoon thuis blijft als iedereen anders het huis uit is. Puppies moeten van jongs af aan goed gesocialiseerd worden en dit moet het introduceren van hen aan veel nieuwe situaties, mensen, geluiden, andere dieren en honden omvatten zodra ze volledig zijn gevaccineerd. Het is een goed idee om jonge honden in puppycursussen te schrijven, wat een geweldige manier is om hun training serieus te beginnen nadat je ze de "basis" hebt geleerd wanneer ze voor het eerst thuiskomen. Welsh Collies zijn "echte" werkhonden en heel anders dan Border Collies. Daarom zijn ze veel beter geschikt om in een werkomgeving te zijn waar ze altijd een taak krijgen die ze moeten doen om echt evenwichtige en gelukkige honden te zijn.

Welsh Collies hebben extreem sterke hoedende instincten en moeten alles wat ze tegenkomen "hoeden", inclusief kinderen. Ze zijn vaak op hun hoede rond mensen die ze nog niet kennen, maar zelden zou een Welsh Collie enige vorm van agressief gedrag naar een vreemde vertonen, de voorkeur gevend aan afstand te houden.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaren?

Welsh Collies zijn niet de beste keuze voor beginnende eigenaren omdat ze baat hebben bij training en behandeling door mensen die bekend zijn met de behoeften van zo'n intelligente en energieke hond. Het is ook vermeldenswaard dat de Welsh Sheepdog Society alleen geregistreerde puppies verkoopt aan werkende boerderijen.

Hoe zit het met de prooidrift?

Welsh Collies zijn gefokt om grote kudden vee te beschermen en te hoeden, wat een eigenschap is die diep geworteld is in het psyche van een hond. Daarom zullen ze elk dier dat beweegt achtervolgen en hoeden, wat betekent dat er altijd voorzichtigheid moet worden betracht waar en wanneer een hond los kan lopen, vooral als er wilde dieren of vee in de buurt zijn.

Hoe zit het met speelsheid?

Welsh Collies hebben een zeer speelse kant aan hun karakter, hoewel ze dingen vrij serieus nemen. Omdat ze zo intelligent zijn en zoveel energie hebben, moeten Welsh Collies dingen te doen krijgen en zijn ze nooit gelukkig als ze genegeerd worden of te lang aan hun lot worden overgelaten.

Hoe zit het met aanpassingsvermogen?

Welsh Collies zijn beter geschikt om op werkende boerderijen te zijn dan in een huiselijke omgeving omdat de behoefte om te werken zo diep geworteld is in hun psyche.

Hoe zit het met verlatingsangst?

Welsh Collies vormen uiterst sterke banden met hun families en honden zijn nooit erg gelukkig als ze zich voor langere tijd alleen vinden. Ze zijn beter geschikt voor mensen die buitenshuis werken, zodat ze nooit lang alleen zijn, wat kan leiden tot verlatingsangst bij een hond. Dit kan ertoe leiden dat ze destructief worden in huis, wat een manier is voor een hond om stress te verlichten en zichzelf te vermaken.

Hoe zit het met overmatig blaffen?

Sommige Welsh Collies houden iets te veel van het geluid van hun eigen stem, wat iets is dat voorzichtig moet worden aangepakt wanneer een hond nog jong is, zonder ze te laten schrikken, rekening houdend met het feit dat ze, net als alle collies, erg gevoelig kunnen zijn voor verheven stemmen. Anderen zullen alleen blaffen als er vreemden zijn of wanneer er iets aan de hand is in hun omgeving dat ze niet leuk vinden, maar zelden zou een Welsh Collie enige vorm van agressie vertonen, de voorkeur gevend aan afstand te houden.

Houden Welsh Collies van water?

Sommige Welsh Collies houden van zwemmen en zullen het water ingaan wanneer ze maar kunnen, vooral als het weer warm is. Als iemand een hond heeft die niet van water houdt, mag die persoon ze nooit dwingen om erin te gaan, omdat dit hen alleen maar zou afschrikken. Met dit gezegd moet altijd voorzichtigheid worden betracht bij het uitlaten van een hond zonder lijn in de buurt van gevaarlijker waterwegen, voor het geval een hond besluit erin te springen en dan gered moet worden omdat ze er niet zelf uit kunnen komen. Het is ook essentieel om de vacht van een hond goed droog te maken om huidproblemen te voorkomen omdat vocht erin vastzit.

Zijn Welsh Collies goede waakhonden?

Welsh Collies zijn natuurlijke waakhonden die gefokt zijn om kudden te "beschermen" tegen roofdieren en veehouders. Daarom zijn ze zeer alert als het gaat om hun eigenaren te laten weten wanneer er vreemden zijn of wanneer er iets aan de hand is in hun omgeving, hoewel ze dit zelden agressief zouden doen.

Intelligentie / trainbaarheid van de Welsh Collie

Welsh Collies zijn zeer intelligente honden wat betekent dat ze in de juiste omgeving en met de juiste hoeveelheid vroege socialisatie gemakkelijk te trainen kunnen zijn. Het nadeel hiervan is dat ze net zo snel slechte gewoonten en gedrag oppikken. Deze energieke collies worden vaak gezien bij veel hondensporten, waaronder activiteiten zoals behendigheid, gehoorzaamheidswedstrijden, flyball en vele herding-evenementen die overal in het land worden gehouden, activiteiten waarin ze uitblinken en van genieten.

De sleutel tot succesvolle training van een Welsh Collie is om hun opleiding zo vroeg mogelijk te beginnen. Trainingssessies moeten kort en zeer interessant zijn om deze hyperactieve honden gefocust te houden op wat hen wordt gevraagd te doen. Ze houden van de aandacht die ze krijgen tijdens de training en het versterkt de band die ze vormen met hun eigenaren.

Net als andere collies reageren ze niet goed op harde correcties, maar ze reageren goed op positieve bekrachtiging. Het is belangrijk om een Welsh Collie-puppy met een stevige maar zachte hand te behandelen, zodat ze hun plaats begrijpen in "de roedel" en wie de alfa-hond is in een huishouden. Ze zijn nooit gelukkiger dan wanneer ze weten naar wie ze kunnen kijken voor richting en begeleiding, hoewel Welsh Collies bekend staan om zelfstandig te kunnen werken omdat ze van nature onafhankelijke denkers zijn, wat nog een reden is waarom ze het beste kunnen worden behandeld en getraind door mensen die bekend zijn met hun specifieke behoeften.

Net als alle puppy's zijn Welsh Collies schattig als ze jong zijn en het is al te gemakkelijk om ze te verwennen wanneer ze voor het eerst in een huis aankomen. Nieuwe eigenaren moeten vanaf het begin duidelijk zijn, in gedachten houdend dat Welsh Collies, net als alle collies, uiterst intelligent zijn en snel nieuwe dingen leren, zowel het goede als het slechte. Daarom moeten grenzen en limieten worden gesteld, zodat een puppy begrijpt wat een eigenaar van hen verwacht en wat acceptabel gedrag is en wat niet. De eerste commando's die een puppy moet leren zijn als volgt:

 • Kom
 • Zit
 • Blijf
 • Volg
 • Stil
 • Laat het
 • Lig
 • Bed

Kinderen en andere

Welsh Collies hebben een sterke drang om dingen bij elkaar te drijven, zelfs wanneer ze zich in een huiselijke omgeving bevinden, wat ertoe kan leiden dat ze kinderen hoeden, evenals alles wat ze tegenkomen. Als zodanig zijn ze niet de beste keuze voor gezinnen met jongere kinderen, maar ze doen het goed in huishoudens waar kinderen ouder zijn en dus weten hoe ze zich rond honden moeten gedragen. Elke interactie tussen peuters en een hond moet echter altijd goed worden begeleid door een volwassene om ervoor te zorgen dat speeltijd niet te levendig wordt, wat per ongeluk tot omvallen zou kunnen leiden.

Welsh Collies kunnen een beetje terughoudend zijn rond andere honden die ze nog nooit hebben ontmoet, maar komen meestal goed overeen met honden die ze al kennen. Als een Border Collie is opgegroeid met een familiekat in huis, kunnen ze over het algemeen goed met elkaar opschieten, maar ze zouden er niets van denken om andere katten die ze tegenkomen achterna te zitten. Omdat ze zo'n sterke drang hebben om dingen bij elkaar te drijven, zouden ze kunnen beginnen met het hoeden van andere huisdieren en kleinere dieren, dus moet er altijd voorzichtigheid worden betracht wanneer ze in de buurt zijn.

Gezondheid van de Welsh Collie

De gemiddelde levensverwachting van een Welsh Collie is tussen de 12 en 15 jaar wanneer ze goed verzorgd worden en een geschikt kwalitatief goed dieet krijgen dat past bij hun leeftijd.

De Welsh Sheepdog Society is pas opgericht in 1997 en er zijn nog niet veel puppy's geregistreerd, wat kort gezegd betekent dat het nog moeilijk te zeggen is of het ras wordt beïnvloed door erfelijke of aangeboren gezondheidsproblemen. Met dit gezegd zouden alle dekreuen gezondheid gecontroleerd moeten worden voordat ze worden gebruikt in een fokprogramma om ervoor te zorgen dat Welsh Collies een puur en gezond ras blijven. De gezondheidsproblemen die verband houden met het ras zijn als volgt:

 • Vervagend puppy-syndroom
 • Bepaalde vormen van kanker - voornamelijk gezien bij oudere honden
 • Cataracten - voornamelijk gezien bij oudere honden

Wat met vaccinaties?

Welsh Collie-puppy's zouden hun eerste vaccinaties hebben gekregen voordat ze worden verkocht, maar het is aan hun nieuwe eigenaren om ervoor te zorgen dat ze hun vervolgvaccinaties op tijd krijgen volgens het vaccinatieschema voor puppy's als volgt:

 • 10-12 weken oud, in gedachten houdend dat een puppy niet onmiddellijk volledige bescherming zou hebben, maar volledig beschermd zou zijn 2 weken nadat ze hun tweede vaccinatie hebben gehad

Er is veel discussie geweest over de noodzaak voor honden om boosters te krijgen. Het is daarom het beste om met een dierenarts te praten voordat een definitieve beslissing wordt genomen over het al dan niet voortzetten van jaarlijkse vaccinaties die bekend staan als boosters.

Wat met castratie en sterilisatie?

Veel dierenartsen raden tegenwoordig aan om te wachten tot honden iets ouder zijn voordat ze worden gecastreerd of gesteriliseerd, wat betekent dat ze meer volwassen zijn voordat ze de procedures ondergaan. Ze adviseren daarom om mannetjes te castreren en vrouwtjes te steriliseren wanneer ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn en soms zelfs wanneer een hond 12 maanden oud is.

Andere dierenartsen raden aan om honden te steriliseren en castreren wanneer ze 6 maanden oud zijn, maar nooit eerder, tenzij om medische redenen. Met dit gezegd zijn veel rassen verschillend en is het altijd raadzaam om dingen te bespreken met een dierenarts en vervolgens hun advies op te volgen over wanneer een hond gecastreerd of gesteriliseerd moet worden.

Wat met obesitasproblemen?

Net als andere honden kunnen Welsh Collies gewicht aankomen nadat ze zijn gecastreerd of gesteriliseerd en het is belangrijk om een oogje te houden op de taille van een hond voor het geval dat gebeurt. Als een hond begint aan te komen, is het belangrijk om hun dagelijkse calorie-inname aan te passen en de hoeveelheid lichaamsbeweging te verhogen die ze krijgen. Ook oudere honden zijn vatbaarder voor gewichtstoename en het is essentieel dat ze dienovereenkomstig worden gevoed en bewogen omdat obesitas het leven van een hond met meerdere jaren kan verkorten. De reden hiervoor is dat het veel extra druk legt op de inwendige organen van een hond, inclusief het hart, wat fataal kan zijn.

Wat met allergieën?

Sommige Welsh Collies zijn vatbaar voor allergieën en het is belangrijk dat een hond zo snel mogelijk een dierenarts ziet als er een opvlamt. Allergieën kunnen berucht moeilijk te genezen zijn en het vinden van de triggers kan een uitdaging zijn. Met dit gezegd zou een dierenarts een hond met een allergie comfortabeler kunnen maken terwijl ze proberen de triggers te achterhalen, die het volgende kunnen omvatten:

 • Bepaalde hondenvoedingen die hoge niveaus van graan en graanvullers bevatten
 • Luchtgedragen pollen
 • Huismijten
 • Omgeving
 • Vlooien- en tekenbeten
 • Chemicaliën die worden aangetroffen in alledaagse huishoudelijke schoonmaakproducten

Deelnemen aan gezondheidsprogramma's

Alle verantwoordelijke Welsh Collie-fokkers zouden ervoor zorgen dat hun dekreuen worden getest op bekende erfelijke en aangeboren gezondheidsproblemen die het ras kunnen beïnvloeden door de volgende programma's te gebruiken:

 • BAER-test voor aangeboren doofheid die van toepassing is op honden met merle-vachten

Wat met ras-specifieke fokbeperkingen?

Er zijn geen ras-specifieke fokbeperkingen voor Welsh Collies omdat ze niet zijn geregistreerd bij de Kennel Club. Toekomstige eigenaren zouden echter altijd fokkers moeten vragen naar eventuele gezondheidsproblemen die hen zouden kunnen beïnvloeden. Hoewel niet door de Kennel Club erkende verantwoordelijke fokkers de adviezen zouden volgen zoals die zijn vastgelegd over de KC als het gaat om goede fokpraktijken.

Wat met Vereisten voor Verzekerde Fokkers?

Welsh Collies zijn niet erkend door de Kennel Club (vanaf februari 2018) en als zodanig zijn er geen vereisten voor Verzekerde Fokkers van toepassing.

Zorgen voor de Welsh Collie

Net als bij elk ander ras hebben Welsh Collies regelmatig verzorging nodig om ervoor te zorgen dat hun vacht en huid in topconditie blijven. Ze moeten ook regelmatig dagelijkse lichaamsbeweging krijgen om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond blijven. Bovendien moeten honden kwalitatief voedsel krijgen dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften gedurende hun hele leven.

Zorgen voor een Welsh Collie puppy

Welsh Collie-puppy's zijn levendig en vol leven, wat betekent dat het essentieel is dat huizen en tuinen ruim van tevoren goed puppy-proof zijn gemaakt voordat ze arriveren. Een verantwoordelijke fokker zou hun puppy's goed gesocialiseerd hebben, wat altijd leidt tot meer uitgaande, zelfverzekerde en vriendelijke honden vanaf het begin. Met dit gezegd moet worden dat elke puppy zich kwetsbaar zal voelen wanneer ze hun moeder en nestgenoten verlaten, wat in overweging moet worden genomen. Hoe langer een puppy bij zijn moeder kan blijven, hoe beter, hoewel het ook niet te lang mag duren.

Het is het beste om een puppy op te halen wanneer er mensen in de buurt zullen zijn gedurende de eerste week of zo, wat de tijd is die een puppy nodig heeft om zich te settelen. Het puppy-proof maken van het huis en de tuin betekent dat alle gereedschappen en andere voorwerpen die een levendige puppy zichzelf zou kunnen verwonden, moeten worden opgeborgen. Elektrische draden en kabels moeten buiten hun bereik worden geplaatst omdat puppy's graag op dingen kauwen. Giftige planten moeten ook uit bloembedden en het huis worden verwijderd.

Puppy's moeten veel slapen om te groeien en zich te ontwikkelen zoals het hoort, wat betekent dat het opzetten van een rustige plek die niet te afgelegen is ervoor zorgt dat ze ernaartoe kunnen gaan wanneer ze willen dutten en het is belangrijk om ze niet te storen wanneer ze slapen. Het is ook een goed idee om "speeltijd" binnen in huis lekker rustig te houden en om een meer actieve "speeltijd" buiten in de tuin te hebben, zodat puppy's snel leren minder levendig te zijn wanneer ze binnen zijn.

Verzorging van de Welsh Collie

De verzorgingsbehoeften van een gladharige Welsh Collie zijn veel minder dan die van een langharige hond. Een wekelijkse borstelbeurt is alles wat nodig is om de boel netjes te houden en om eventueel dood en los haar uit de vacht van een hond te verwijderen. Een hond met een langere vacht heeft vaker borstelen nodig om te voorkomen dat er knopen en klitten ontstaan in hun vacht. Welsh Collies zijn vaak allergisch voor vlooien, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat preventieve behandelingen altijd up-to-date zijn.

Welsh Collies verharen het hele jaar door, vooral tijdens de lente en dan weer in de herfst wanneer vaker borstelen meestal nodig is om alles bij te houden. Het is ook belangrijk om de oren van een hond regelmatig te controleren en ze indien nodig schoon te maken. Als er te veel oorsmeer in de oren van een hond opbouwt, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te genezen is. Kortom, preventie is vaak gemakkelijker dan genezing als het gaat om oorinfecties.

Beweging van de Welsh Collie

De Welsh Collie is een energieke intelligente hond en als zodanig hebben ze de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om echt gelukkige, evenwichtige en gehoorzame honden te zijn. Ze hebben minimaal 2 uur lichaamsbeweging per dag nodig en idealiter zelfs meer, rekening houdend met het feit dat ze veel beter geschikt zijn voor een werkomgeving.

Met dit gezegd moeten Welsh Collie-puppy's niet te veel worden uitgeoefend omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn. Dit omvat het niet laten springen van een hond op en neer van meubels of het op- en afgaan van de trap. Te veel druk op hun gewrichten en ruggengraat op jonge leeftijd kan resulteren in ernstige problemen later in hun leven.

Voeren van de Welsh Collie

Als je een Welsh Collie puppy van een fokker krijgt, zullen ze je een voedingsschema geven en het is belangrijk om je aan hetzelfde routine te houden door hetzelfde puppyvoer te geven om eventuele maagproblemen te voorkomen. Je kunt het dieet van een puppy veranderen, maar dit moet heel geleidelijk gebeuren, er altijd voor zorgend dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen en als ze dat wel doen, is het het beste om ze terug te zetten op hun oorspronkelijke dieet en dingen te bespreken met de dierenarts voordat je het opnieuw probeert te veranderen.

Oudere honden staan niet bekend als kieskeurige eters, maar dat betekent niet dat ze een minderwaardig dieet kunnen krijgen. Het is het beste om een volwassen hond twee keer per dag te voeren, een keer 's ochtends en dan weer 's avonds, ervoor zorgend dat het goed kwaliteitsvoer is dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften. Het is ook belangrijk dat honden de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen zodat ze eventuele overtollige calorieën verbranden of ze kunnen te veel aankomen wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Obesitas kan het leven van een hond met meerdere jaren verkorten, dus het is belangrijk om vanaf het begin op hun taille te letten.

Voedingsgids voor een Welsh Collie puppy

Puppy's moeten een zeer voedzaam en goed kwaliteitsdieet krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien zoals het hoort. Als ruwe richtlijn kan een Welsh Collie puppy de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd, ervoor zorgend dat hun maaltijden gelijkmatig over de dag worden verspreid en het is het beste om ze 3 of 4 keer per dag te voeren:

 • 2 maanden oud - 153 g tot 238 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 3 maanden oud - 179 g tot 292 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 4 maanden oud - 191 g tot 318 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 5 maanden oud - 194 g tot 339 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 6 maanden oud - 194 g tot 361 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 8 maanden oud - 157 g tot 325 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 12 maanden oud - 199 g tot 257 g, afhankelijk van de bouw van een puppy

Zodra een puppy 13 maanden oud is, kunnen ze volwassen hondenvoer krijgen.

Voedingsgids voor een volwassen Welsh Collie

Zodra volledig volwassen moet een volwassen Welsh Collie een goed kwaliteitsdieet krijgen om hun voortdurende goede gezondheid te waarborgen. Als ruwe richtlijn kan een volwassen Welsh Collie de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd:

 • Honden met een gewicht van 13 kg kunnen 178 g tot 234 g per dag worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 18 kg kunnen 214 g tot 282 g per dag worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit

Welsh Collie prijs

Als u op zoek bent om een Welsh Collie te kopen, moet u uw interesse registreren bij fokkers en akkoord gaan om op een wachtlijst te worden geplaatst omdat er elk jaar maar heel weinig puppy's worden gefokt en geregistreerd bij The Kennel Club. U zou minstens €500 moeten betalen voor een goed gefokte puppy.

De kosten voor het verzekeren van een mannelijke 3-jarige Welsh Collie in noord-Engeland zouden €20,49 per maand bedragen voor basisdekking, maar voor een levenslange polis zou dit u €42,76 per maand kosten (offerte vanaf februari 2018). Wanneer verzekeringsmaatschappijen de premie van een huisdier berekenen, houden ze rekening met verschillende zaken, waaronder waar u woont in het Verenigd Koninkrijk, de leeftijd van een hond en of ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn, onder andere zaken.

Wat betreft voedingskosten moet u het beste kwaliteitsvoer kopen, zowel nat als droog, en ervoor zorgen dat het geschikt is voor de verschillende levensfasen van een hond. Dit zou u tussen de €40 en €50 per maand kosten. Daarbovenop moet u rekening houden met dierenartskosten als u uw huis wilt delen met een Welsh Collie, en dit omvat hun eerste vaccinaties, hun jaarlijkse boosters, de kosten van castratie of sterilisatie van een hond wanneer de tijd rijp is en hun jaarlijkse gezondheidscontroles, die allemaal snel oplopen tot meer dan €1000 per jaar.

Als ruwe richtlijn zou de gemiddelde kosten om voor een Welsh Collie te zorgen en te zorgen tussen de €70 en €100 per maand liggen, afhankelijk van het niveau van verzekeringsdekking dat u kiest voor uw hond, maar dit omvat niet de initiële kosten van het kopen van een goed gefokte gezonde Welsh Collie-puppy.

Koopadvies

Bij het bezoeken en kopen van een puppy of hond zijn er veel belangrijke dingen om te overwegen en vragen te stellen aan de fokker/verkoper. U kunt hier onze algemene adviezen voor puppy's/honden lezen, waarbij wordt benadrukt dat u de puppy met zijn moeder moet zien en moet controleren of de hond ontwormd en gechipt is.

Welsh Collie-puppy's behoren tot een van de populairste honden in het Verenigd Koninkrijk, wat betekent dat goed gefokte gezonde puppy's vaak veel geld kunnen opbrengen. Daarom zijn er specifieke adviezen, vragen en protocollen voor het kopen van een puppy van Welsh Collies, die als volgt zijn:

 • Wees op uw hoede voor online oplichting en hoe u deze kunt vermijden. U kunt online en andere advertenties zien van oplichters die afbeeldingen tonen van prachtige Welsh Collie-puppy's te koop tegen zeer lage prijzen. De verkopers vragen echter om geld vooraf van kopers voordat ze akkoord gaan om een puppy naar een nieuw huis te brengen. Potentiële kopers moeten nooit een puppy ongezien kopen en mogen nooit een aanbetaling of ander geld online betalen aan een verkoper. U moet altijd het huisdier bij de verkoper thuis bezoeken om te bevestigen dat ze echt zijn en noteer hun adres.
 • Zoals eerder vermeld zijn Welsh Collies snel een populaire ras geworden in het Verenigd Koninkrijk. Daarom zijn er veel amateurfokkers/mensen die te vaak fokken met een teef om snel winst te maken zonder te zorgen voor het welzijn van de puppy's, hun teef of het ras in het algemeen. Veel onbetrouwbare fokkers kruisen Border Collies met Welsh Sheepdogs en verkopen ze vervolgens als pure Welsh Collies, wat ze niet zijn. Volgens de regels van de Kennel Club kan een teef slechts 4 nesten krijgen en moet ze een bepaalde leeftijd hebben om dit te doen. Iedereen die een Welsh Collie-puppy wil kopen, moet zeer goed nadenken over van wie ze hun puppy kopen en moet altijd vragen om de relevante papieren met betrekking tot de afstamming van een puppy, hun vaccinaties en hun chipregistratie te zien.
 • Toekomstige eigenaren moeten zeer voorzichtig zijn bij het overwegen van het kopen van een Welsh Collie met een merle vacht vanwege de gezondheidsproblemen die verband houden met het merle-gen, dat een negatieve invloed kan hebben op het zicht en gehoor van een hond.
 • Toekomstige eigenaren moeten ook uiterst voorzichtig zijn bij het kiezen om een huis te delen met een Welsh Collie, waarbij in gedachten moet worden gehouden dat het ras helemaal niet lijkt op een Border Collie omdat ze veel gelukkiger zijn in een werkomgeving. Het is ook vermeldenswaard dat veel Border Collies worden gekruist met Welsh Collies, wat betekent dat ze geen "echte" Welsh Sheepdogs zijn. Daarom moeten potentiële eigenaren altijd vragen om de afstamming van een hond te zien voordat ze een Welsh Sheepdog-puppy kopen.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Amerikaanse Bully honden te koop in 1402, Bussum - Advertentie 1
12
32 seconden
Boost

American Bully XXL choco/platinum/lilac/fawn merle

Amerikaanse BullyLeeftijd: 4 weken5 Mannelijk / 2 Vrouwelijk
Bijzondere kleuren en patronen. Merle platinum/champagne/lila/choco/fawn zijn de kleur patronen die deze honden in hun genen dragen. De moeder als de vaders leven in Nederland. Moeder, vader van het
Mila Z.
Bussum
Mechelse Herder honden te koop in Mariahout, Laarbeek - Advertentie 2
151
32 seconden
Boost

Mechelse herder x australian Shepherd

€ 650
Mechelse HerderLeeftijd: 7 weken6 Mannelijk / 5 Vrouwelijk
Deze prachtige, lieve pups zoeken een liefdevol thuis. We hebben voor deze kruising gekozen omdat onze herder een lief en zachtaardig karakter heeft. Onze pups zijn begonnen aan hun zindelijkheid ,
Diana V.
Diana V.
Mariahout
Franse Bulldog honden te koop in 7885, Nieuw-Dordrecht - Advertentie 3
11
5 minuten

✨Prachtige Franse bulldog pups✨ ouders gekeurd

€ 1.750
Franse BulldogLeeftijd: 9 weken2 Mannelijk
Bij ons is een schitterend nestje kleine clowntjes geboren of terwijl.... Franse bulldog pups. Er zijn nog 2 pups opzoek na een eigen huisje 🏡 Een merle reu Een choco reu Zowel vader als moeder op
J O.
Nieuw-Dordrecht