Vlinderhondje

Levensduur13 - 15 jaar
GewichtMannelijk:3 - 4kgVrouwelijk:3 - 4kg
HoogteMannelijk:20 - 28cmVrouwelijk: 20 - 28cm
Stamboomja

Introductie van de Vlinderhondje

Het enige verschil tussen het vlinderhondje en het minder vaak geziene 'nachtvlinderhondje' is de vorm van de oren. Het vlinderhondje heeft grote staande oren, die aan een vlinder (papillon) doen denken. De eveneens grote oren van het nachtvlinderhondje hangen. Beide typen kunnen in één nestje voorkomen.

Geschiedenis:

De dwergspaniël met hangende oren heeft in Frankrijk een lange geschiedenis, al is de oorsprong vermoedelijk[bron?] Italiaans. Vanaf de 16e eeuw zijn ze aan het Franse hof gehouden en we zien ze vaak op oude schilderijen afgebeeld. Bekend is het verhaal over koningin Marie Antoinette die met haar spaniëltje onder de arm naar de guillotine zou zijn geleid. Tegen het einde van de 19e eeuw werd de hond populair bij de burgerij. Vanaf die tijd duikt ook de huidige variëteit met staande oren op, vooral in België. In 1937 werd een gezamenlijk Belgisch-Franse rasstandaard door de FCI erkend.

Uiterlijk:

Het vlinderhondje is een klein, hoogbenig en langharig hondje met een schouderhoogte van ongeveer 28 centimeter. Zijn gewicht kan van 1.5 tot 5 kg lopen. De kop is klein en rond en de ogen groot en donker. De oren zijn hoog aangezet. De zijdezachte beharing aan die oren is opvallend. De vacht van het vlinderhondje is glanzend, dik en licht gegolfd. Het ras kan 2 tot 3 kleuren hebben. Het overwegend wit zijn, op de kop en vooral bij de oren overheerst meestal de kleur. Kastanjebruin, lichtbruin, beige en zwart zijn de meest voorkomende kleuren. Rug en poten zijn lang en recht. En de buik licht opgetrokken. De staart heeft de vorm van een pluim die openvalt. Het ras heeft tamelijk lange hazenvoetjes. De hond moet dagelijks gekamd worden om klitten te voorkomen, maar overigens stelt de verzorging geen bijzondere eisen.

Karakter:

Het vlinderhondje heeft een waakzaam en opgewekt karakter, Hij hecht zich sterk aan zijn eigenaar of de leden van het gezin waarin hij leeft. Het is een intelligent en levendig ras dat een goede wandeling weet te waarderenmaar eist veel aandacht.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Vlinderhondje pups te koop in 6031, Nederweert - Advertentie 1
6
5 dagen

Prachtige pup van het vlinderhondje met stamboom

€ 1.250
VlinderhondjeLeeftijd: 9 weken1 Vrouwelijk
Te koop wegens annulering vlak voor ophalen prachtig vlinderhondje met rechtopstaande oren met stamboom,teefje, is goed gesocialiseerd, ook met kinderen. Beide ouders aanwezig, moeder is Dotje van Br
Kennel van Broenshoof
Kennel van BroenshoofId geverifieerd
Nederweert
Fokker
Vlinderhondje pups te koop in 7443, Nijverdal - Advertentie 2
5
2 weken

Papillon / vlinderhondje/ épagneul nain continenta

€ 1.500
VlinderhondjeLeeftijd: 5 weken
Deze prachtige papillon pups zijn geboren op 10 oktober 2022 en mogen vanaf de 8 a 9 weken, midden december, het huis uit. De 3 heren zijn dan meerdere keren ontwormd, een keer ingeënt en gechipt. Ze
Constans v.
Nijverdal
Particulier