Västgötaspets (Vallhund)

Levensduur12 - 14 jaar
GewichtMannelijk:12-16kgVrouwelijk:11-15kg
HoogteMannelijk:32-35cmVrouwelijk: 30-33cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit ras?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Västgötaspets (Vallhund)

Met zijn achtergrond als koedrijver en waakhond heeft de ‘spets’ een pittig karakter. De hond moet goed gesocialiseerd worden, maar kan dan ook een prima gezinshond zijn. Hoewel kortbenig is de hond een typische spits. Wigvormig hoofd, vlakke schedel met duidelijke stop en puntige, staande oren. De rug is sterk, en verhoudt zich met de schofthoogte als 3:2. Het voorbeen is recht, de achterhand goed gehoekt. De staart kan lang zijn, maar ook van nature korte staarten komen voor. De schoftmaat is 33 cm voor de reu, 31 cm voor de teef, plus of min 1,5 cm. Het gewicht 9-14 kg. De vacht is dicht en dubbel, en vertoont een wildpatroon waarin de tinten grijs, bruin, geel en rood kunnen voorkomen.

Verzorging:

De Västgötaspets heeft niet veel kambeurten nodig; eens per week even borstelen en kammen is waarschijnlijk genoeg. De hond moet niet te vaak gewassen worden, dit is slecht voor de huid. U kunt dit herdertje voor het 'onderhouden' van zijn tanden op hondenstaafjes etc. laten kauwen, maar af en toe tandenpoetsen (met een zachte kindertandenborstel en honden-tandpasta) kan zeker geen kwaad.

Beweging:

Ook al wordt dit kleine hondje vaak voor schattig aangezien: de Västgötaspets is en blijft een herder. Zorg daarom voor gemiddelde beweging. Deze honden vinden het geweldig om lang en uitbundig te wandelen, maar als u eens een keer geen tijd hebt om meer dan 3 maal daags een blokje om te gaan zullen Västgötaspetsen zich, als u ze maar genoeg bezighoud met andere dingen, ze gewillig aanpassen.

Training:

Deze herder heeft echte 'herderhersenen'. Het is een slim, leergierig hondje en de Västgötaspets scoort daarom ook vaak hoog bij hondensporten. Dus als u echt eens uw staafje dyamiet perfect plezier wil bezorgen, gaat u iets als flyball etc. met hem doen. Ook als u dat niet van plan bent, is het verstandig met de hond zéker een puppycursus of gedragscursus te doen om de nodige commando's te leren en tips voor optimaal gedrag.

Geschiedenis:

Deze hond zou al eeuwen door de boeren in Zuid-Zweden gebruikt zijn als erfhond en als drijver van rundvee (heeler). Opvallend zijn de overeenkomsten tussen dit ras en de corgi uit Wales, die een oude gemeenschappelijke achtergrond doen vermoeden. In Zweden werd het oorspronkelijke landras in het begin van de 20e eeuw zeldzaam, en de huidige Västgötaspets is na 1940 uit enkele van de toen nog resterende dieren gefokt.