Utonagan

Levensduur10 - 15 jaar
GewichtMannelijk:32 - 50kgVrouwelijk:32 - 50kg
HoogteMannelijk:63 - 84cmVrouwelijk: 61 - 71cm
Stamboomnee
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie

Introductie van de Utonagan

De Utonagan is vernoemd naar een oud Chinook Indiaans verhaal wat "geest van de wolf" betekent. Het allereerste paar honden werd geïntroduceerd in het Verenigd Koninkrijk tijdens het einde van de jaren 1980 en hoewel nog steeds zeldzaam, wint het ras hier in het Verenigd Koninkrijk langzaam aan erkenning. Gefokt om op wolven te lijken maar met het karakter en temperament van een huishond, wordt de Utonagan vaak gezien als PAT-therapiehonden in scholen, ziekenhuizen en ook in hospices, en ze staan bekend als zeer aanpasbaar en intelligent.

Hoewel Utonagans eruit kunnen zien als wolven, zit er geen "wolf" in hun DNA en zelden vertoont een hond enige vorm van agressief gedrag. Ze zijn niet de beste keuze voor beginnende eigenaren omdat een Utonagan gesocialiseerd, getraind en behandeld moet worden door mensen die bekend zijn met hun specifieke behoeften en die een actief buitenleven leiden. Met dit gezegd te hebben, maken Utonagans geweldige gezinshuisdieren en zijn ze in de juiste handen gemakkelijk te trainen.

Geschiedenis van de Utonagan

De Utonagan is gefokt om op een wolf te lijken, hoewel er helemaal geen "wolf" in hun DNA zit. De rassen die gebruikt zijn om ze te creëren waren de Alaskan Malamute, de Siberische Husky en de Duitse Herder, dus eigenlijk zijn ze het resultaat van het kruisen van drie huishondenrassen. De honden die we vandaag zien zijn eigenlijk het resultaat van het kruisen van vijf honden die in 1987 vanuit Amerika naar het Verenigd Koninkrijk zijn gebracht. Deze honden waren reddingshonden en daardoor blijven hun oorsprong onbekend.

Het was toen dat fokkers in het Verenigd Koninkrijk de Alaskan Malamute, Duitse Herder en Siberische Husky in de mix introduceerden met als einddoel een specifieke uitstraling aan het ras te geven. Deze oorspronkelijke Utonagans werden gefokt door een dame genaamd Edwina Harrison en ze bood de nakomelingen van haar kruisingen te koop aan en noemde ze "Wolf-Honden", maar de naam was niet populair, dus hernoemde ze ze een paar jaar later naar Northern Inuits, om de naam van het ras later nogmaals te veranderen naar Utonagans.

Als zodanig delen de Utonagan en de Northern Inuit dezelfde afkomst met als enige verschil dat de fokker specifieke lijnen van Utonagans fokte wat leidde tot de erkenning van de twee rassen als verschillend van elkaar. Om het nog wat ingewikkelder te maken werden er rasverenigingen opgericht die een andere manier van het ontwikkelen van het ras weerspiegelden, waaronder The Utonagan Association, The Utonagan Club, The British Utonagan Association en The Utonagan Society, hoewel het ras niet erkend wordt door de Kennel Club (januari 2018) of andere belangrijke internationale verenigingen.

Door zorgvuldige en selectieve fok om de risico's van gezondheidsproblemen te verminderen, verzamelden fokkers nauwkeurige gegevens van alle honden die in fokprogramma's werden gebruikt, wat vooral het geval was voor The British Utonagan Association. Honden werden routinematig en zorgvuldig getest op gezondheid met als einddoel niet alleen de gezondheid van de Utonagan te verbeteren, maar ook als een manier om erkenning van de Kennel Club te verkrijgen. Echter, tegen 2011 besloot The British Utonagan Association om elke betrokkenheid bij de rasvereniging stop te zetten vanwege een meningsverschil over hoe de ontwikkeling van het ras zou moeten doorgaan.

Dit besluit resulteerde in twee "typen" Utonagans waarvan er een wordt aangeduid als "British Utonagans". Deze honden zijn losjes gebaseerd op wat nu wordt aangeduid als de "oorspronkelijke Utonagan", met als verschil dat de geproduceerde puppy's het resultaat zijn van het kruisen van een Utonagan met een Duitse Herder, een Siberische Husky of een Northern Inuit, die de 3 oprichtende hondenrassen zijn.

Deze knappe honden hebben de afgelopen tien jaar wat meer erkenning gekregen, voornamelijk doordat het ras meer gevestigd is geraakt. Ze zijn gefokt om gezelschapshonden te zijn die zeer wolfachtige looks hebben, maar met de kenmerken van een aanpasbare, zeer intelligente en volgzame huishond. Het resultaat is een hond die zeer intelligent en zeer aanpasbaar is met de elegante uitstraling van een wolf en tegenwoordig worden veel Utonagans regelmatig getraind en gebruikt als PAT-therapiehonden in allerlei situaties, waaronder in ziekenhuizen, hospices en scholen, wat bewijs is van hoe aanpasbaar en volgzaam ze zijn.

Zoals eerder vermeld wordt het ras niet erkend door The Kennel Club (januari 2018) en iedereen die zijn huis wil delen met een Utonagan moet zijn interesse registreren bij fokkers en akkoord gaan met het op een wachtlijst worden geplaatst, aangezien er elk jaar maar weinig gezonde, goed gefokte puppy's worden gefokt, waarbij in gedachten moet worden gehouden dat een puppy vaak veel geld kan kosten als gevolg hiervan.

Interessante feiten over het ras

 • Is de Utonagan een kwetsbaar ras? Nee, hoewel iedereen die zijn huis wil delen met een Utonagan zijn interesse bij fokkers moet registreren om dat plezier te hebben
 • De Utonagan en de Northern Inuit delen dezelfde afkomst maar zijn 2 aparte rassen
 • Zij zijn zeer intelligent en worden vaak gebruikt als PAT-honden dankzij hun vriendelijke en betrouwbare aard
 • Hoewel ze wolfachtig van uiterlijk zijn, vertoont de Utonagan geen enkel teken van agressie

Uiterlijk van de Utonagan

Hoogte bij de schoft: Reuen 63 - 84 cm Teven 61 - 71 cm

Gemiddeld gewicht: Reuen 32 - 50 kg Teven 25 - 41 kg

De Utonagan is een grote gespierde sterke maar toch atletisch ogende hond dankzij hun lichtere bouw. Ze zijn uiterst goed in balans en dit weerspiegelt zich in hun behendigheid, snelheid en kracht. Hun algehele eerste indruk is die van een wolf, hoewel er geen wolf in hun DNA zit.

Hun hoofden zijn mooi in verhouding met de rest van hun lichaam en nooit te breed. Ze hebben een lichte stop die nooit overdreven is. Snuiten zijn sterk en iets langer dan de schedel van een hond, en hun lippen zijn strak. Neuzen zijn ofwel donkerbruin of zwart. Ogen zijn amandelvormig met de kleur variërend van donkerbruin tot licht amber, maar de voorkeurskleur van de ogen is geel.

Hun oren staan goed uit elkaar met licht afgeronde punten. Monden zijn sterk met honden die lange taps toelopende snuiten hebben met krachtige goed ontwikkelde kaken en perfecte schaargebit. Nekken zijn sterk, lang en mooi gespierd met honden die een manen hebben die de indruk wekken dat hun nekken aan de zwaardere kant zijn. Borstkassen zijn smal met matig aflopende schouders. Voorpoten zijn lang en recht, smal gescheiden met ellebogen dicht bij het lichaam van een hond.

Ze hebben zeer gestroomlijnde borstkassen en goed gespierde lendenen met honden die lange lichamen hebben en mooie rechte bovenlijnen. Achterhanden zijn goed gespierd en krachtig met de achterpoten van een hond mooi gescheiden en parallel aan elkaar. Sprongen zijn sterk en knieën iets gebogen. Voorpoten zijn groot en ovaalvormig en recht geplaatst, terwijl hun achterpoten iets kleiner zijn. Zowel voor- als achterpoten zijn webben.

Staarten zijn bossig en dik, gelijkmatig bedekt zonder teveel bevedering. Honden dragen hun staarten hoog en recht wanneer ze bewegen en lager wanneer ze rusten. Utonagans met gekleurde vachten moeten een zwarte punt aan de staart hebben.

Wat betreft hun vacht, de Utonagan heeft een dichte rechte vacht die behoorlijk verschilt tijdens de warmere zomermaanden dan in de winter. Tijdens de koudere wintermaanden hebben honden weelderige ondervachten die hun hele lichaam bedekken, inclusief aan de binnenkant van hun oren. Echter, tijdens de warmere zomermaanden is hun vacht duidelijk minder dicht. Hun nekken zijn goed bedekt met haar dat een lichte kraag vormt die het hoofd van een hond omlijst. De geaccepteerde kleuren voor een Utonagan zijn onder andere:

 • Grijs
 • Zwart
 • Beige
 • Buff

Alle Utonagans hebben donkerdere duidelijk gedefinieerde maskers

Gang/beweging

Als een Utonagan beweegt, doen ze dat met moeiteloze gratie, lange lome passen nemend en een enorme hoeveelheid kracht tonend in hun achterhand.

Fouten

Langharige Utonagans mogen geen teveel bevedering hebben rond hun oren, buiken, poten of staarten. Andere fouten zijn onder andere:

 • Zwarte en volledig witte vachten
 • Witte maskers
 • Gevlekte en inkt gemarkeerde kleuren
 • Blauwe ogen
 • Zachte oren
 • Ondervoor- of overbeet
 • Dauwklauwen op achterpoten
 • Krullende of spitsachtige staarten

Het is ook vermeldenswaardig dat monorchide reuen nooit voor fokdoeleinden mogen worden gebruikt en dat beide testikels normaal gevormd moeten zijn en volledig in hun balzakken moeten zijn afgedaald.

Temperament van de

De Utonagan is een intelligente vriendelijke hond en een die beschikt over een goed uitgebalanceerd en gelijkmatig temperament. Als zodanig staan ze bekend als geweldige gezinsdieren en metgezellen die niets liever doen dan in een huiselijke omgeving te zijn en betrokken te zijn bij alles wat er om hen heen gebeurt. Ze zijn bijzonder goed met kinderen en wanneer ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze over het algemeen goed opschieten met andere huisdieren en dieren. Ze zijn nooit gelukkiger dan wanneer ze met andere honden leven, omdat ze een zeer sterke "roedel" mentaliteit hebben die diep geworteld is in hun psyche.

Ze moeten echter weten wat hun plaats is in de roedel en wie de alfa-hond is in een huishouden, wat betekent dat ze met een stevige, eerlijke en zachte hand moeten worden behandeld en getraind. Deze honden gedijen erop te weten naar wie ze kunnen kijken voor richting en begeleiding, anders kunnen ze de rol van de dominantere hond op zich nemen. Met dit gezegd is de Utonagan niet bekend om enige agressiviteit.

Ze vormen sterke banden met hun eigenaars en vooral met de persoon die meestal voor hen zorgt en hen voedt. Het nadeel hiervan is dat ze er niet van houden om voor langere tijd alleen gelaten te worden. Daarom zijn ze het meest geschikt voor gezinnen waar minstens één persoon thuis blijft als iedereen anders het huis uit is, zodat een hond nooit te lang aan zijn lot wordt overgelaten.

Het is belangrijk dat deze honden van jongs af aan goed gesocialiseerd worden, zodat ze opgroeien tot zelfverzekerde, extraverte en volwassen honden. Hun socialisatie moet het introduceren van hen in veel nieuwe situaties, geluiden, mensen, andere dieren en honden omvatten zodra ze volledig zijn gevaccineerd. Het is ook cruciaal dat hun training ook vroeg begint en consistent is gedurende het leven van een hond.

Ze kunnen soms een beetje onstuimig zijn, vooral als ze jong zijn, maar met de juiste hoeveelheid socialisatie en training is de Utonagan een goed opgevoede en gehoorzame hond en een die uitblinkt in allerlei soorten hondensporten, waaronder activiteiten zoals behendigheid en flyball. Ze worden ook vaak gezien als PAT-therapiehonden, wat laat zien hoe aanpasbaar en gehoorzaam een Utonagan kan zijn wanneer ze goed worden behandeld en getraind.

Ze zijn niet de beste keuze voor beginnende eigenaren omdat deze slimme, snel denkende honden moeten worden behandeld en getraind door mensen die bekend zijn met de behoeften van dit type energieke hond. Ze zijn het meest geschikt voor mensen die een actief buitenleven leiden en die ervan genieten om een intelligente honden metgezel aan hun zijde te hebben.

Intelligentie / trainbaarheid van de Utonagan

De Utonagan is een zeer intelligente hond met een snuggere karakter. Ze leren snel, met als nadeel dat ze ook snel slecht gedrag en gewoonten oppikken. Daarom moeten ze van jongs af aan goed gesocialiseerd worden en moet hun training ook vroeg beginnen. Het moet consistent en altijd eerlijk zijn, zodat honden begrijpen wat hun eigenaar van hen verwacht.

Utonagans zijn nooit gelukkiger dan wanneer ze iets te doen krijgen, daarom zijn ze zo bereid om nieuwe dingen te leren, maar ze moeten met een stevige maar zachte hand worden behandeld. In de juiste handen excelleren ze in veel hondensporten, waaronder activiteiten zoals flyball, behendigheid en gehoorzaamheid, omdat ze gedijen op de aandacht die ze krijgen tijdens hun training en het persoonlijke contact dat ze hebben met hun eigenaars tijdens de wedstrijden.

De sleutel tot succesvolle training van een Utonagan is om hun training zo interessant mogelijk te maken en te veel herhaling te vermijden. Het is ook een goed idee om de trainingssessies korter te houden, wat helpt om een hond meer gefocust te houden op wat hen wordt gevraagd, rekening houdend met het feit dat hoe intelligenter een hier is, hoe sneller ze verveeld raken. Ze zijn van nature gevoelige honden, wat betekent dat ze niet goed reageren op enige vorm van harde correctie of zwaardere trainingsmethoden, maar ze reageren goed op positieve versterking, wat altijd het beste naar boven brengt bij deze slimme honden.

Utonagan-puppy's zijn ongelooflijk schattig en het is al te gemakkelijk om ze te verwennen wanneer ze voor het eerst in hun nieuwe huis aankomen. Daarom is het belangrijk dat eigenaren vanaf het begin duidelijk zijn, in gedachten houdend dat Utonagans uitgroeien tot indrukwekkende grote honden die van nature dominanter kunnen zijn. Regels en grenzen moeten zo snel mogelijk worden vastgesteld zodra een puppy is gesetteld, zodat ze begrijpen wat een eigenaar van hen verwacht. Het helpt ook om zo vroeg mogelijk een "pikorde" vast te stellen, waarbij wordt bepaald wie de alfahond in een huishouden is. Puppy's moeten worden geleerd wat acceptabel gedrag is en wat niet. Het is ook een goed idee om een puppy te leren dat speeltijd buiten plaatsvindt om breuken in huis te voorkomen. De eerste commando's die een Utonagan-puppy moet leren zijn als volgt:

 • Kom
 • Zit
 • Blijf
 • Volg
 • Stil
 • Laat het
 • Lig
 • Bed

Kinderen en andere

Utonagans staan bekend om hun vriendelijkheid en rustige aard rond kinderen. Echter, vanwege hun grote omvang en het feit dat ze soms nogal onstuimig kunnen zijn, moet elke interactie tussen peuters en een hond altijd goed worden begeleid door een volwassene om ervoor te zorgen dat het speelkwartier niet te wild wordt, wat zou kunnen resulteren in iemand die omver wordt gelopen en gewond raakt.

Als honden van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze over het algemeen goed opschieten met andere honden die ze ontmoeten. Als ze zijn opgegroeid met een gezinskat in huis, komen ze meestal goed overeen en over het algemeen kunnen ze goed opschieten met andere dieren waarmee ze zijn opgegroeid. Een Utonagan zou echter niet aarzelen om andere katten weg te jagen die ze tegenkomen, omdat ze die als eerlijk spel beschouwen.

Gezondheid van de Utonagan

De gemiddelde levensverwachting van een Utonagan is tussen de 10 en 15 jaar wanneer ze goed verzorgd worden en een geschikt dieet krijgen dat past bij hun leeftijd.

De Utonagan is zo'n nieuw ras dat er meer informatie nodig is om te weten of deze knappe honden worden beïnvloed door erfelijke en aangeboren gezondheidsproblemen waar de rassen die gebruikt zijn om hen te creëren vaak last van hebben. Met dit gezegd zouden fokkers hun dekreuen heupscoren en oogtesten moeten laten ondergaan voordat ze ze in een fokprogramma gebruiken. De aandoeningen die vaker voorkomen bij de ouder rassen van de Utonagan zijn onder andere:

 • Heupdysplasie - honden zouden heupgescoord moeten worden
 • Elleboogdysplasie - honden zouden getest moeten worden
 • Ziekte van Addison
 • Epilepsie
 • Von Willebrand-ziekte
 • Nierziekte
 • Hartafwijkingen
 • Endocriene problemen

Het is het vermelden waard dat alleen Utonagans zonder erfelijke oogproblemen en goede heupscores gebruikt zouden moeten worden voor fokdoeleinden, waarbij de gemiddelde heupscore van een hond 18 is.

Wat betreft vaccinaties?

Utonagan-puppy's zouden hun eerste vaccinaties hebben gekregen voordat ze verkocht werden, maar het is aan hun nieuwe eigenaren om ervoor te zorgen dat ze hun vervolgvaccinaties op tijd krijgen, met het vaccinatieschema voor puppy's als volgt:

 • 10-12 weken oud, met in gedachten dat een puppy niet meteen volledige bescherming zou hebben, maar volledig beschermd zou zijn 2 weken nadat ze hun tweede vaccinatie hebben gehad

Er is veel discussie geweest over de noodzaak voor honden om boosters te krijgen. Daarom is het het beste om met een dierenarts te praten voordat een definitieve beslissing wordt genomen over of een hond moet doorgaan met jaarlijkse vaccinaties die bekend staan als boosters.

Zorgen voor de Utonagan

Net als bij elk ander ras moeten Utonagans regelmatig worden verzorgd om ervoor te zorgen dat hun vacht en huid in topconditie blijven. Ze moeten ook regelmatig dagelijkse lichaamsbeweging krijgen om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond blijven. Bovendien moeten honden goed voedsel krijgen dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften gedurende hun hele leven.

Zorg voor een Utonagan-puppy

Utonagan-puppy's zijn levendig en vol leven, wat betekent dat huizen en tuinen goed puppy-proof moeten zijn voordat ze arriveren. Ze kunnen ook behoorlijk destructief zijn in huis en hebben veel aandacht nodig. Een verantwoordelijke fokker zou hun puppy's goed gesocialiseerd hebben, wat altijd leidt tot meer uitgaande, zelfverzekerde en vriendelijke honden vanaf het begin. Met dit gezegd moet elke puppy zich kwetsbaar voelen wanneer ze hun moeder en nestgenoten verlaten, wat in overweging moet worden genomen. Hoe langer een puppy bij zijn moeder kan blijven, hoe beter, hoewel het ook niet te lang mag duren.

Het is het beste om een puppy op te halen wanneer er mensen in de buurt zullen zijn gedurende de eerste week of zo, wat de tijd is die een puppy nodig heeft om zich te settelen. Het puppy-proof maken van het huis en de tuin betekent dat alle gereedschappen en andere voorwerpen die een levendige puppy zichzelf zou kunnen verwonden, moeten worden opgeborgen. Elektrische draden en kabels moeten buiten hun bereik worden geplaatst omdat puppy's graag op dingen kauwen. Giftige planten moeten ook uit bloembedden en het huis worden verwijderd.

Puppy's moeten veel slapen om te groeien en zich te ontwikkelen zoals het hoort, wat betekent dat het opzetten van een rustige plek die niet te afgelegen is, betekent dat ze zich daar kunnen terugtrekken wanneer ze willen dutten en het is belangrijk om ze niet te storen wanneer ze slapen. Het is ook een goed idee om "speeltijd" binnen in huis lekker rustig te houden en om een meer actieve "speeltijd" buiten in de tuin te hebben, wat betekent dat puppy's snel leren minder levendig te zijn wanneer ze binnen zijn.

De documentatie die een fokker voor een puppy verstrekt, moet alle details bevatten van hun ontwormingsdatum en het gebruikte product, evenals de informatie met betrekking tot hun microchip. Het is essentieel dat puppy's opnieuw worden ontwormd volgens een schema dat als volgt is:

 • Puppy's moeten worden ontwormd op 6 maanden leeftijd
 • Zij moeten opnieuw worden ontwormd wanneer zij 8 maanden oud zijn
 • Puppy's moeten worden ontwormd wanneer zij 10 maanden oud zijn
 • Zij moeten worden ontwormd wanneer zij 12 maanden oud zijn

Verzorging van de Utonagan

De Utonagan heeft een dichte, rechte vacht die in de winter veel weelderiger is dan in de zomer. Ze vergen behoorlijk wat onderhoud op het gebied van verzorging in de winter, maar minder in de zomer. Daarom moeten ze in de koudere maanden vaker worden verzorgd en hebben ze slechts twee keer per week een borstelbeurt nodig als het weer warmer is om los en dood haar uit hun vacht te verwijderen.

Het is ook belangrijk om regelmatig de oren van een hond te controleren en ze indien nodig schoon te maken. Als er te veel oorsmeer in de oren van een hond opbouwt, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te genezen is. Kortom, preventie is vaak gemakkelijker dan genezing als het gaat om oorinfecties.

Beweging van de Utonagan

De Utonagan is een hond met veel energie, intelligentie en vaak levendig, en als zodanig hebben ze de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om echt gelukkige en evenwichtige karakters te zijn. Ze hebben minimaal 60 minuten lichaamsbeweging per dag nodig, zoveel mogelijk zonder riem, maar alleen in een veilige en beveiligde omgeving. Als ze niet de juiste hoeveelheid mentale stimulatie en lichaamsbeweging krijgen, zou een Utonagan snel verveeld raken en zelfs wat destructief gedrag in huis kunnen vertonen, wat hun manier is om eventuele stress die ze voelen te verlichten en niet noodzakelijkerwijs omdat ze stout zijn.

Een kortere wandeling in de ochtend zou prima zijn, maar een langere en interessantere in de middag is een must, zoveel mogelijk zonder riem. Deze honden willen ook graag kunnen rondlopen in een achtertuin, zodat ze echt stoom kunnen afblazen. De omheining moet echter uiterst veilig zijn om deze atletische honden met veel energie binnen te houden, want als ze een zwakke plek in de omheining vinden, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei problemen kunnen komen.

Omdat ze zo'n dichte vacht hebben, kunnen Utonagans gemakkelijk oververhit raken als ze te veel lichaamsbeweging krijgen wanneer het weer warmer is, en idealiter zouden ze alleen moeten worden uitgelaten wanneer de temperatuur koeler is, typisch vroeg in de ochtend en dan later op de avond tijdens de zomer. Met dit gezegd moeten Utonagan-puppy's niet te veel worden uitgeoefend omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn. Dit omvat ook het voorkomen dat een hond op en neer springt van meubels of de trap op en af gaat. Te veel druk op hun gewrichten en ruggengraat op jonge leeftijd kan resulteren in ernstige problemen voor de hond later in hun leven.

Voeren van de Utonagan

Als je een Utonagan-puppy van een fokker krijgt, zouden ze je een voedingsschema geven en het is belangrijk om je aan hetzelfde schema te houden door hetzelfde puppyvoer te voeren om eventuele maagklachten te voorkomen. Je kunt het dieet van een puppy veranderen, maar dit moet heel geleidelijk gebeuren, er altijd voor zorgend dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen en als dat wel het geval is, is het het beste om ze terug te zetten op hun oorspronkelijke dieet en de dingen te bespreken met de dierenarts voordat je het opnieuw probeert te veranderen.

Oudere honden staan erom bekend geen kieskeurige eters te zijn, maar dat betekent niet dat ze een minderwaardig dieet kunnen krijgen. Het is het beste om een volwassen hond twee keer per dag te voeren, een keer 's ochtends en dan weer 's avonds, ervoor zorgend dat het goed kwaliteitsvoer is dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften. Het is ook belangrijk dat honden de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen zodat ze eventuele overtollige calorieën verbranden of ze kunnen te zwaar worden wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Obesitas kan het leven van een hond met meerdere jaren verkorten, dus het is belangrijk om vanaf het begin op hun taille te letten.

Voedingsgids voor een Utonagan-puppy

Puppy's moeten een zeer voedzaam en goed kwaliteitsdieet krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien zoals het hoort. Als ruwe richtlijn kan een Utonagan-puppy de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd, ervoor zorgend dat hun maaltijden gelijkmatig over de dag worden verspreid en het is het beste om ze 3 of 4 keer per dag te voeren:

 • 2 maanden oud - 286g tot 310g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 3 maanden oud - 365g tot 412g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 4 maanden oud - 400g tot 445g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 5 maanden oud - 454g tot 515g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 6 maanden oud - 505g tot 577g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 7 maanden oud - 506g tot 579g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 8 maanden oud - 471g tot 544g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 9 maanden oud - 440g tot 511g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 10 maanden oud - 402g tot 478g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 11 maanden oud - 365g tot 449g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 12 maanden oud - 363g tot 422g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 13 maanden oud - 360g tot 419g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 14 maanden oud - 357g tot 415g afhankelijk van de bouw van de puppy

Als een puppy 15 maanden oud is, kunnen ze volwassen hondenvoer krijgen.

Voedingsgids voor een volwassen Utonagan

Eenmaal volledig volwassen moet een volwassen Utonagan een goed kwaliteitsdieet krijgen om hun voortdurende goede gezondheid te waarborgen. Als ruwe richtlijn kan een volwassen Utonagan de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd:

 • Honden met een gewicht van 25 kg kunnen 332g tot 443g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 32 kg kunnen 352g tot 463g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 41 kg kunnen 381g tot 501g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 50 kg kunnen 402g tot 521g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit

Utonagan prijs

Als u op zoek bent om een Utonagan te kopen, moet u uw interesse registreren bij fokkers en akkoord gaan om op een wachtlijst te worden geplaatst omdat er elk jaar maar heel weinig puppy's worden gefokt en geregistreerd bij The Kennel Club. U zou minimaal €500 moeten betalen voor een goed gefokte puppy.

De kosten voor het verzekeren van een mannelijke 3-jarige Utonagan in noordelijk Engeland zouden €21,45 per maand bedragen voor basisdekking, maar voor een levenslange polis zou dit u €47,32 per maand kosten (offerte vanaf februari 2018). Wanneer verzekeringsmaatschappijen de premie van een huisdier berekenen, houden ze rekening met verschillende zaken, waaronder waar u in het Verenigd Koninkrijk woont, de leeftijd van een hond en of ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn, onder andere zaken.

Wat betreft voedingskosten moet u het beste kwaliteitsvoer kopen, zowel nat als droog, en ervoor zorgen dat het geschikt is voor de verschillende levensfasen van een hond. Dit zou u tussen de €40 en €50 per maand kosten. Daarbovenop moet u rekening houden met dierenartskosten als u uw huis wilt delen met een Utonagan, en dit omvat hun eerste vaccinaties, hun jaarlijkse boosters, de kosten van castratie of sterilisatie van een hond wanneer de tijd rijp is en hun jaarlijkse gezondheidscontroles, die allemaal snel oplopen tot meer dan €1000 per jaar.

Als ruwe richtlijn zou de gemiddelde kosten om een Utonagan te houden en te verzorgen tussen de €70 en €100 per maand liggen, afhankelijk van het niveau van verzekeringsdekking dat u kiest voor uw hond, maar dit omvat niet de initiële kosten van het kopen van een gezonde, verantwoord gefokte Utonagan-puppy.

Koopadvies

Bij het bezoeken en kopen van een puppy of hond zijn er veel belangrijke dingen om te overwegen en vragen te stellen aan de fokker/verkoper. Je kunt hier onze algemene adviezen voor puppy's/honden lezen, waarbij wordt benadrukt dat je ervoor moet zorgen dat je de puppy met zijn moeder ziet en controleert of de hond ontwormd en gechipt is.

Utonagans zijn een populaire ras geworden, zowel in het Verenigd Koninkrijk als elders in de wereld, wat betekent dat goed gefokte puppy's vaak veel geld kunnen opbrengen. Daarom zijn er specifieke adviezen, vragen en protocollen om te volgen bij het kopen van een puppy, die als volgt zijn:

 • Pas op voor online oplichting en hoe deze te vermijden. Je kunt online en andere advertenties zien van oplichters die afbeeldingen tonen van prachtige Utonaganpuppy's te koop voor zeer lage prijzen. De verkopers vragen echter om geld vooraf van kopers voordat ze akkoord gaan om een puppy naar een nieuw huis te brengen. Potentiële kopers moeten nooit een puppy ongezien kopen en mogen nooit een aanbetaling of ander geld online betalen aan een verkoper. Je moet altijd het huis van de verkoper bezoeken om te bevestigen dat ze echt zijn en noteer hun adres.
 • Zoals eerder vermeld zijn Utonagans een populaire keuze in het Verenigd Koninkrijk. Daarom zijn er veel amateurfokkers/mensen die te vaak fokken met een teef om snel winst te maken zonder te zorgen voor het welzijn van de puppy's, hun teef of het ras in het algemeen. Hoewel het ras niet geregistreerd is bij de Kennel Club, zouden verantwoordelijke fokkers de fokrichtlijnen van de Kennel Club moeten volgen, waarin staat dat een teef slechts 4 nesten kan krijgen en een bepaalde leeftijd moet hebben om dit te doen. Iedereen die een Utonaganpuppy wil kopen, moet zeer zorgvuldig nadenken over van wie ze hun puppy kopen en altijd vragen om de relevante papieren met betrekking tot de afstamming van een puppy, hun vaccinaties en hun chipregistratie te zien.
 • Toekomstige eigenaren moeten zeer voorzichtig zijn bij het overwegen om een Utonagan uit het buitenland te kopen en altijd ervoor zorgen dat de puppy's niet te veel inteelt hebben, wat kan leiden tot specifieke erfelijke en aangeboren gezondheidsproblemen, en hetzelfde geldt voor alle in Groot-Brittannië gefokte Utonagans. Fokkers moeten gezondheidsinformatie van de ouderhonden verstrekken, evenals hun DNA-profiel en hun registratie bij relevante rasverenigingen.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Boston Terriër honden te koop in 4731, Oudenbosch - Advertentie 1
4
21 minuten
Boost

Prachtige Boston terriër pups

Boston TerriërLeeftijd: 9 weken2 Mannelijk / 4 Vrouwelijk
Deze prachtige Boston terriër pups zijn geboren op 10 mei 2024. De pups hebben geen stamboom, wel hebben ze een Europees paspoort en zijn ze met 6 weken ingeënt en meerdere malen ontwormd. De ouders
Zoey .
Oudenbosch
Border Collie honden ter adoptie in Amersfoort, Amersfoort - Advertentie 2
192
21 minuten
Boost

Bordercollie x labrador pups

€ 900
Border CollieLeeftijd: 4 weken3 Mannelijk / 4 Vrouwelijk
Wij hebben een hele lieve hond Banya. Zij is een kruising tussen een zwarte labrador en een bordercollie zie de foto’s. Wij wilde graag een dochter van haar als tweede hond. Hiervoor hebben wij een bo
Nico B.
Nico B.Id geverifieerd
Amersfoort
Tibetaanse Terriër honden te koop in 6462, Kerkrade - Advertentie 3
5
34 minuten
Boost

Pups Tibetaanse Terrier

€ 1.800
Tibetaanse TerriërLeeftijd: 9 weken5 Mannelijk / 3 Vrouwelijk
We hebben maar nog enkele beschikbaar. 8 Raszuivere Tibetan Terriers puppies (5 reuen en 3 teven) geboren op 15 Mei uit top combinatie mag het nest verlaten vanaf 10 Juli. Beide ouders hebben uitera
Marcel H.
Marcel H.Id geverifieerd
Kerkrade