Sproodle

Levensduur10 - 15 jaar
GewichtMannelijk:22 - 31kgVrouwelijk:22 - 31kg
HoogteMannelijk:45 - 55cmVrouwelijk: 45 - 55cm
Stamboomnee
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie

Introductie van de Sproodle

De Sproodle is een kruising tussen een Standaard of een Dwergpoedel en een Engelse Springer Spaniël en ze verschenen voor het eerst in de jaren 1980 toen fokkers een hond wilden ontwikkelen met een vacht die weinig verhaart en die energiek, intelligent en gehoorzaam was. Het resultaat was een charmante hond die al snel een populaire keuze werd bij mensen omdat ze zulke geweldige gezinshuisdieren zijn.

Vandaag hebben Sproodles hun weg gevonden naar de harten en huizen van veel mensen in het Verenigd Koninkrijk en elders in de wereld, hoewel ze nog niet erkend worden als een ras door The Kennel Club of andere internationale organisaties, hoewel Sproodles wel geregistreerd kunnen worden bij hybride clubs in de Verenigde Staten. Iedereen die een huis wil delen met een Sproodle moet altijd contact opnemen met gerenommeerde fokkers die routinematig ouderhonden laten testen op bekende aangeboren en erfelijke aandoeningen.

Geschiedenis van de Sproodle

De Sproodle verscheen voor het eerst op het toneel in de jaren 1980 toen fokkers intelligente gehoorzame honden wilden produceren met weinig verharing. Sindsdien zijn deze charmante honden consequent een van de populairste moderne kruisingen ter wereld gebleven dankzij hun charmante uiterlijk en hun vriendelijke, goed uitgebalanceerde, loyale en aanhankelijke aard. Ze kunnen variëren in grootte en gewicht, afhankelijk van de grootte van hun ouder rassen en welke van hen puppy's voortbrengen.

Ze worden vaak Springerdoodles genoemd en hebben een grote fanbase gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en elders in de wereld, met meer fokkers die elk jaar gezonde eerste en tweede generatie nesten produceren. Ze worden niet erkend door een van de Internationale Rasorganisaties, waaronder The Kennel Club (oktober 2017). Sommige lokale Sproodle rasclubs zijn echter opgericht met als uiteindelijk doel om gezonde, goed gefokte honden te blijven produceren en ervoor te zorgen dat er uiteindelijk een rasstandaard wordt vastgesteld voor deze charmante, energieke en intelligente honden die vandaag de dag vaak worden gezien als PAT-honden in het hele land.

Interessante feiten over het ras

 • Is de Sproodle een kwetsbaar ras? Nee, ze behoren tot een van de meest populaire honden in het Verenigd Koninkrijk, gerangschikt op nummer 76 van de 238 rassen (per december 2017) op de Pets4homes website
 • Sproodles staan bekend om hun goede omgang met kinderen van alle leeftijden
 • Ze werden voor het eerst gefokt vanwege de vraag naar honden met een vacht die weinig tot niet verhaart
 • Ze worden vaak gezien als PAT-honden vanwege hun vriendelijke aard
 • In 1993 werd een wet aangenomen die verbood dat iemand anders dan een dierenarts de procedure uitvoerde, maar dit werd verder gewijzigd toen de Animal Health and Welfare Act (Schotland) in 2006 van kracht werd, wat een totaalverbod op het couperen van staarten inhield, tenzij om medische redenen. In andere delen van het Verenigd Koninkrijk trad in april 2007 de Animal Welfare Act in werking, wat betekende dat de staarten van honden niet langer gecoupeerd mochten worden, tenzij ze vielen in de categorie van een specifieke "werk"hond of om medische redenen, mits de juiste papieren zijn ingediend door een gekwalificeerde dierenarts die de procedure zou uitvoeren. Er staat een zware boete op voor iedereen die de staart van een hond laat couperen zonder de nodige papieren in te dienen bij de juiste autoriteiten

Uiterlijk van de Sproodle

Hoogte bij de schoft: Reuen 45.72 - 55.88 cm Teven 45.72 - 55.88 cm

Gemiddeld gewicht: Reuen 22.67 - 31.75 kg Teven 22.67 - 31.75 kg

Sproodle pups uit hetzelfde nest kunnen er heel verschillend uitzien, afhankelijk van of ze meer naar de Poedel of naar een Engelse Springer Spaniël neigen. Beide ouder rassen zijn echter van vergelijkbare grootte, wat betekent dat hun nakomelingen meestal ongeveer dezelfde grootte hebben als de ouder rassen die in een fokprogramma worden gebruikt. Hun vachten kunnen ook behoorlijk variëren, waarbij sommige honden meer een Poedelvacht hebben, terwijl anderen rechtere, meer Springer-achtige vachten hebben.

Sproodles zijn over het algemeen goed gebalanceerde honden met vriendelijke en zachte, zij het ondeugende, uitdrukkingen in hun ogen, wat een inkijkje geeft in hun speelsheid. Ze hebben mooi geproportioneerde koppen met oren die vrij ver uit elkaar staan en die naar beneden vallen aan de zijkant van een hondenkop. Hun snuiten zijn matig lang en honden hebben meestal vrij uitgesproken stops. Hun ogen zijn rond tot ovaal van vorm en meestal donker van kleur, met honden die een intelligente blik hebben.

Ze hebben mooi gewelfde nekken, een eigenschap geërfd van beide ouder rassen, en Sproodles hebben ook sterke kaken met een perfect schaargebit. Ze hebben sterke schouders die mooi naar achteren liggen en goed gewelfde ribbenkasten. De voorpoten zijn recht en sterk met een goede hoeveelheid bot. Hun ruggen zijn licht gewelfd met sterke, goed gespierde achterhanden en gespierde achterpoten. De voeten zijn compact met stevige kussentjes en sterke donkere nagels. Hun staarten zijn vrij hoog aangezet, die honden vrolijk dragen wanneer ze opgewonden of alert zijn, maar lager wanneer ze rusten of ontspannen zijn.

De vacht van een Sproodle kan behoorlijk variëren, maar is meestal zeer weerbestendig en zacht bij aanraking, of het haar nu recht, golvend of krullend is. Sommige honden kunnen een matige hoeveelheid bevedering hebben op hun oren, lichaam, voorpoten en lichaam, evenals op hun achterhand. Wat betreft kleuren, de meest voorkomende bij Sproodles zijn als volgt:

 • Wit met zwart of lever in hun vachten
 • Zwart
 • Chocolade
 • Bruin
 • Driekleurig met tan markeringen op de wangen en/of boven de ogen
 • Merle en merle combinaties

Gang/beweging

Als een Sproodle beweegt, doen ze dat met grote vastberadenheid en doelgerichtheid, waarbij ze veel terrein bestrijken. Ze hebben een veerkrachtige, levendige gang, waarbij honden altijd alert zijn en klaar om te gaan.

Fouten

Toekomstige Sproodle eigenaren moeten voorzichtig zijn met eventuele puppy's of honden die enige vorm van overdrijving vertonen, zowel in uiterlijk als in conformiteit, en dat extra kleine Sproodles vaak gepaard gaan met veel gezondheidsproblemen, dus deze kunnen het beste vermeden worden. Een verantwoordelijke fokker zou er altijd voor zorgen dat de puppy's die ze produceren een goede grootte en conformiteit hebben en zou het fokken van extra kleine honden om deze redenen vermijden. Reuen moeten beide testikels volledig ingedaald hebben in hun scrotum.

Temperament van de

Zowel Poedels als Springer Spaniels zijn aardige en intelligente honden en ze hebben beide eigenschappen doorgegeven aan de Sproodle. Sinds ze voor het eerst verschenen zijn Sproodles gebleken een van de meest populaire moderne kruisingen te zijn, zowel hier in het Verenigd Koninkrijk als elders in de wereld. Ze maken geweldige gezinshuisdieren omdat ze zo goed zijn met kinderen van alle leeftijden en ze altijd zo aanhankelijk, loyaal en volgzaam zijn.

Maar het delen van een huis met een Sproodle betekent dat je een energieke metgezel in huis hebt en een die zowel mentaal als fysiek bezig moet worden gehouden om echt gelukkig en evenwichtige karakters te zijn. Het goede nieuws is dat Sproodles graag behagen en omdat ze zo intelligent zijn, zijn ze snelle leerlingen en altijd bereid en volgzaam, wat hun training tot zo'n plezierige ervaring maakt.

Zij zijn een zeer goede keuze voor mensen die een actief buitenleven leiden en die graag een drukke, slimme en enthousiaste honden metgezel aan hun zijde hebben. Ze zijn ook een goede keuze voor beginnende eigenaren, maar alleen als ze de tijd hebben om te besteden aan zo'n intelligente, energieke hond. Met dit gezegd is het echt belangrijk dat deze honden van jongs af aan goed gesocialiseerd worden, zodat ze opgroeien tot zelfverzekerde, extraverte, volwassen honden.

Hun socialisatie moet het introduceren van hen aan veel nieuwe situaties, geluiden, mensen, andere dieren en honden omvatten zodra ze volledig gevaccineerd zijn. Het is ook cruciaal dat hun training ook vroeg begint en consistent is. Een Sproodle is nooit gelukkiger dan wanneer ze weten wat hun plaats is in de roedel en naar wie ze kunnen kijken voor leiding en begeleiding. Als ze niet weten wie de alfa-hond in een huishouden is, kunnen ze snel de rol van een dominante hond op zich nemen, wat hen moeilijker maakt om mee te leven en te hanteren.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaren?

Sproodles zijn de perfecte keuze voor beginnende hondeneigenaren omdat ze zo meegaand en op mensen gericht zijn, niets liever willen dan behagen en hun families vermaken, wat hen ook zeer trainbaar maakt. Ze zijn bijzonder goed met jonge kinderen en ouderen, hoewel speeltijd soms wat ruw kan worden.

Hoe zit het met de prooidrift?

Sproodles zijn van nature sociaal en hoewel ze werk- en jachthonden in hun afstamming hebben, wat betekent dat sommigen van hen een vrij hoge prooidrift hebben. Kortom, ze houden ervan om alles wat beweegt achterna te zitten, daarom is het het beste om een Sproodle aan de lijn te houden tijdens het wandelen door het platteland of wanneer er vee of wilde dieren in de buurt zijn.

Hoe zit het met speelsheid?

Sproodles hebben een zeer speelse en vaak ondeugende kant aan hun karakter en houden ervan om te vermaken en vermaakt te worden. Ze houden er ook van om grenzen te testen om te zien hoe ver ze kunnen gaan en voor de lol.

Hoe zit het met aanpassingsvermogen?

Sproodles zijn zeer aanpasbare honden en zolang ze voldoende dagelijkse lichamelijke oefening krijgen in combinatie met voldoende mentale stimulatie om verveling te voorkomen, zijn ze net zo gelukkig in een appartement als in een huis met een tuin.

Hoe zit het met verlatingsangst?

Hoewel Sproodles sterke banden vormen met hun families, zijn ze niet overdreven aanhankelijk in die zin dat ze niet gestrest raken als een eigenaar te lang weg is, maar het moet benadrukt worden dat geen enkele hond voor langere tijd alleen gelaten moet worden.

Hoe zit het met overmatig blaffen?

Sommige Sproodles houden te veel van het geluid van hun eigen stem, wat iets is dat voorzichtig in de kiem gesmoord moet worden wanneer een hond nog jong is, zonder ze te laten schrikken. Anderen zullen alleen blaffen als er vreemden zijn of wanneer er iets gebeurt in hun omgeving dat ze niet leuk vinden.

Houden Sproodles van water?

De meeste Sproodles houden van zwemmen en zullen het water ingaan wanneer ze maar kunnen, vooral als het weer warm is. Als echter iemand een hond heeft die niet van water houdt, moet deze nooit gedwongen worden om erin te gaan, omdat dit hen alleen maar bang zou maken. Met dit gezegd moet er altijd voorzichtigheid betracht worden bij het uitlaten van een Sproodle zonder lijn in de buurt van gevaarlijker waterwegen, voor het geval een hond besluit erin te springen en dan gered moet worden omdat ze er niet zelf uit kunnen komen of in de problemen komen.

Zijn Sproodles goede waakhonden?

Sproodles zijn geen natuurlijke waakhonden, hoewel dit niet wil zeggen dat een hond niet snel zal reageren om een eigenaar te laten weten wanneer er vreemden zijn, hoewel ze dit zelden agressief zouden doen en er de voorkeur aan geven om afstand te houden en te blaffen als een manier om de eigenaars op de situatie te attenderen.

Intelligentie / trainbaarheid van de Sproodle

De Sproodle is een zeer slimme hond en een snelle leerling, net als beide ouder rassen. Het nadeel hiervan is dat ze net zo snel slechte gewoonten oppikken als goede. Daarom moet hun training vroeg beginnen en consistent en altijd eerlijk zijn gedurende het hele leven van een hond, zodat een hond begrijpt wat hun eigenaar van hen verwacht. Sproodles zijn nooit gelukkiger dan wanneer ze iets te doen krijgen, daarom zijn ze zo bereid om nieuwe dingen te leren.

Ze excelleren in veel hondensporten, waaronder activiteiten zoals flyball, behendigheid en gehoorzaamheid, omdat ze gedijen op de aandacht die ze krijgen tijdens hun training en het één-op-één contact tijdens het concurreren met hun begeleiders. De sleutel tot succesvol trainen van een Sproodle is om hun training zo interessant mogelijk te maken en te veel herhaling te vermijden. Het is ook een goed idee om de trainingssessies kort te houden, wat een hond helpt zich meer te concentreren op wat er van hen wordt gevraagd, rekening houdend met het feit dat hoe intelligenter een hier is, hoe sneller ze verveeld raken.

Ze reageren niet goed op harde correcties of enige vorm van zware trainingsmethoden, maar ze reageren buitengewoon goed op positieve bekrachtiging, wat altijd het beste naar boven brengt bij deze intelligente en snelle honden, vooral wanneer er waardevolle beloningen bij betrokken zijn.

Sproodle-puppy's zijn ongelooflijk schattig en het is al te gemakkelijk om ze te verwennen. Er moet echter altijd worden opgelet hoe puppy's vanaf het begin worden behandeld en alle toekomstige eigenaren moeten beginnen zoals ze van plan zijn door te gaan. Kortom, het is cruciaal om grenzen en regels te stellen zodat puppy's begrijpen wat acceptabel is en wat niet, met in gedachten dat een Sproodle-puppy deze altijd zal testen gewoon voor de lol. De eerste commando's die een puppy moet leren zijn als volgt:

 • Kom
 • Zit
 • Blijf
 • Stil
 • Laat het
 • Lig
 • Bed

Kinderen en andere

Sproodles staan bekend om hun zeer goede omgang met kinderen dankzij hun zachte en rustige aard. Echter, omdat ze soms behoorlijk levendig en speels kunnen zijn, moet elke interactie tussen peuters en een hond altijd goed worden begeleid door een volwassene om ervoor te zorgen dat het speelkwartier niet te wild wordt, wat zou kunnen eindigen met iemand die per ongeluk wordt omvergelopen en gewond raakt.

Als honden van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze over het algemeen goed opschieten met andere honden die ze ontmoeten, en als ze zijn opgegroeid met een familiekat in huis, komen ze meestal ook goed overeen. Een Sproodle zou echter niets ervan denken om andere katten weg te jagen die ze tegenkomen, omdat ze die als eerlijk spel beschouwen. Voorzichtigheid is geboden wanneer ze in de buurt zijn van kleinere dieren en huisdieren, omdat ze die als "eerlijk spel" kunnen zien, dus elk contact kan het beste worden vermeden.

Gezondheid van de Sproodle

De gemiddelde levensverwachting van een Sproodle is tussen de 10 en 15 jaar wanneer ze goed worden verzorgd en gevoed met een passend dieet van goede kwaliteit dat past bij hun leeftijd.

De Sproodle kan last hebben van enkele erfelijke gezondheidsproblemen die bekend zijn om zowel de ouder rassen te beïnvloeden, namelijk de Poedel en de Engelse Springer Spaniël, die als volgt zijn, rekening houdend met het feit dat niet alle honden een van de aandoeningen gedurende hun leven zouden ontwikkelen:

 • Addison's Disease, ook bekend als Hypoadrenocorticism
 • Bloat/torsie
 • Levershunt en lobulaire dissecterende hepatitis
 • Juveniele nierziekte
 • Auto-immuunziekte
 • Epilepsie
 • Cushing's Disease
 • Squameuze cel digitale kanker
 • Neonatale encefalopathie - screening beschikbaar voor zowel teef als reu
 • Atriumseptumdefect - een hartprobleem
 • Heupdysplasie - DNA-test beschikbaar onder het KC/BVA-schema
 • Melanomen
 • vW1 (type1) - Test beschikbaar
 • Irisatrofie
 • Progressieve retina-atrofie - Tests beschikbaar onder het KC/BVA-oogschema
 • Gevoeligheid voor hondsdolheidvaccin
 • Goniodysgenesis/Primaire Glaucoom
 • Fucosidose - een erfelijke stofwisselingsziekte - DNA-test beschikbaar
 • PFK - Fosfofructokinasedeficiëntie - een erfelijke stofwisselingsziekte
 • Ooraandoeningen

Zorgen voor de Sproodle

Net als bij elk ander ras moeten Sproodles regelmatig worden verzorgd om ervoor te zorgen dat hun vacht en huid in topconditie blijven, rekening houdend met het feit dat ze vatbaar zijn voor huidallergieën die verband houden met auto-immuunproblemen. Ze moeten ook regelmatig dagelijkse lichaamsbeweging krijgen om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond blijven. Bovendien moeten honden worden gevoed met voedsel van goede kwaliteit dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften gedurende hun hele leven.

Zorgen voor een Sproodle puppy

Sproodle-puppy's zijn levendig en vol leven, wat betekent dat het essentieel is dat huizen en tuinen ruim van tevoren goed puppy-proof zijn gemaakt voordat ze arriveren. Een verantwoordelijke fokker zou hun puppy's goed gesocialiseerd hebben, wat altijd leidt tot meer uitgaande, zelfverzekerde en vriendelijke honden vanaf het begin. Met dit gezegd moet worden dat elke puppy zich kwetsbaar zal voelen wanneer ze hun moeder en nestgenoten verlaten, wat in overweging moet worden genomen. Hoe langer een puppy bij zijn moeder kan blijven, hoe beter, hoewel het ook niet te lang mag duren.

Het is het beste om een puppy op te halen wanneer er mensen in de buurt zullen zijn gedurende de eerste week of zo, wat de tijd is die een puppy nodig heeft om zich te settelen. Het puppy-proof maken van het huis en de tuin betekent dat alle gereedschappen en andere voorwerpen die een levendige puppy zichzelf zou kunnen verwonden, moeten worden opgeborgen. Elektrische draden en kabels moeten buiten hun bereik worden geplaatst omdat puppy's graag op dingen kauwen. Giftige planten moeten ook uit bloembedden en het huis worden verwijderd.

Puppy's moeten veel slapen om te groeien en zich te ontwikkelen zoals het hoort, wat betekent dat het opzetten van een rustige plek die niet te afgelegen is ervoor zorgt dat ze ernaartoe kunnen gaan wanneer ze willen dutten en het is belangrijk om ze niet te storen wanneer ze slapen. Het is ook een goed idee om "speeltijd" binnen in huis lekker rustig te houden en om een meer actieve "speeltijd" buiten in de tuin te hebben, zodat puppy's snel leren minder levendig te zijn wanneer ze binnen zijn.

Verzorging van de Sproodle

De vacht van een Sproodle kan behoorlijk variëren, omdat het afhangt van welke van hun ouder rassen ze hebben geërfd. Sommige honden hebben krullender vachten dan andere, maar wat consistent is, is dat Sproodles meerdere keren per jaar professioneel moeten worden verzorgd, wat het des te gemakkelijker maakt om hun vachten er goed uit te laten zien tussen de bezoeken aan een verzorgingssalon.

Ze verliezen weinig haar gedurende het hele jaar, zelfs tijdens de lente en de herfst, maar een snelle borstelbeurt om de paar dagen helpt bij het verwijderen van vuil en puin dat een hond in zijn vacht kan hebben opgepikt, en het helpt ook om klitten en klitten te voorkomen. Het is belangrijk om de oren van een hond regelmatig te controleren en ze indien nodig schoon te maken. Als er te veel oorsmeer zich ophoopt, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te genezen is. Kortom, preventie is vaak gemakkelijker dan genezing bij oorinfecties.

Beweging van de Sproodle

De Sproodle is een energieke intelligente hond en als zodanig hebben ze de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om echt gelukkige en evenwichtige honden te zijn. Ze hebben elke dag 40 tot 60 minuten lichaamsbeweging nodig, met zoveel mogelijk tijd zonder riem. Als ze niet de juiste hoeveelheid mentale stimulatie en lichaamsbeweging krijgen, zou een Sproodle snel verveeld raken en zelfs wat destructief gedrag in huis kunnen vertonen, wat hun manier is om eventuele stress die ze voelen te verlichten en niet noodzakelijkerwijs omdat ze stout zijn.

Een kortere wandeling in de ochtend is prima, maar een langere en interessantere in de middag is een must, met zoveel mogelijk tijd zonder riem. Deze honden vinden het ook fijn om in een achtertuin rond te kunnen dwalen zodat ze echt stoom kunnen afblazen. De omheining moet echter extreem veilig zijn om deze levendige en energieke honden binnen te houden, want als ze een zwakke plek in de omheining vinden, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei problemen kunnen komen.

Met dit gezegd moeten Sproodle-puppy's niet te veel worden uitgeoefend omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn. Dit omvat het niet laten springen van een hond op en neer van meubels of het op- en afgaan van de trap. Te veel druk op hun gewrichten en ruggengraat op jonge leeftijd kan resulteren in ernstige problemen voor een hond later in hun leven.

Voeren van de Sproodle

Als je een Sproodle puppy van een fokker krijgt, zouden ze je een voedingsschema geven en het is belangrijk om je aan hetzelfde routine te houden door hetzelfde puppyvoer te voeren om eventuele maagproblemen te voorkomen. Je kunt het dieet van een puppy veranderen, maar dit moet heel geleidelijk gebeuren, er altijd voor zorgend dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen en als ze dat wel doen, is het het beste om ze terug te zetten op hun oorspronkelijke dieet en dingen te bespreken met de dierenarts voordat je het opnieuw probeert te veranderen.

Oudere honden staan erom bekend geen kieskeurige eters te zijn, maar dat betekent niet dat ze een minderwaardig dieet kunnen krijgen. Het is het beste om een volwassen hond twee keer per dag te voeren, een keer 's ochtends en dan weer 's avonds, ervoor zorgend dat het goed kwaliteitsvoer is dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften. Het is ook belangrijk dat honden de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen zodat ze eventuele overtollige calorieën verbranden of ze kunnen te zwaar worden wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Obesitas kan het leven van een hond met meerdere jaren verkorten, dus het is belangrijk om vanaf het begin op hun taille te letten.

Voedingsgids voor een Sproodle puppy

Puppy's moeten een zeer voedzaam en goed kwaliteitsdieet krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien zoals het hoort. Als ruwe richtlijn kan een Sproodle puppy de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd, ervoor zorgend dat hun maaltijden gelijkmatig over de dag worden verspreid en het is het beste om ze 3 of 4 keer per dag te voeren:

 • 2 maanden oud - 242g tot 258g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 3 maanden oud - 293 g tot 312g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 4 maanden oud - 317g tot 338g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 5 maanden oud - 326g tot 359g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 6 maanden oud - 328g tot 381g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 8 maanden oud - 294g tot 345g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 10 maanden oud - 236g tot 281g afhankelijk van de bouw van de puppy

Zodra een puppy 12 maanden oud is, kunnen ze volwassen hondenvoer krijgen.

Voedingsgids voor een volwassen Sproodle

Eenmaal volwassen moet een volwassen Sproodle een goed kwaliteitsdieet krijgen om hun voortdurende goede gezondheid te waarborgen. Als ruwe richtlijn kan een volwassen Sproodle de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd:

 • Honden met een gewicht van 23 kg kunnen 250g tot 329g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 25 kg kunnen 275g tot 361g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 30 kg kunnen 305g tot 392g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit

Sproodle prijs

Als u op zoek bent om een Sproodle te kopen, zou u iets moeten betalen tussen €400 en meer dan €1000 voor een goed gefokte rashond. De kosten voor het verzekeren van een 3-jarige mannelijke Sproodle in noordelijk Engeland zouden €25,92 per maand bedragen voor basisdekking, maar voor een levenslange polis zou dit u €46,61 per maand kosten (offerte van december 2017). Wanneer verzekeringsmaatschappijen de premie van een huisdier berekenen, houden ze rekening met verschillende zaken, waaronder waar u in het Verenigd Koninkrijk woont, de leeftijd van een hond en of ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn, onder andere.

Wat betreft voedingskosten moet u het beste kwaliteitsvoer kopen, zowel nat als droog, en ervoor zorgen dat het geschikt is voor de verschillende levensfasen van een hond. Dit zou u tussen €20 en €30 per maand kosten. Daarbovenop moet u rekening houden met dierenartskosten als u uw huis wilt delen met een Sproodle, en dit omvat hun eerste vaccinaties, hun jaarlijkse boosters, de kosten van castratie of sterilisatie van een hond wanneer de tijd rijp is en hun jaarlijkse gezondheidscontroles, die allemaal snel oplopen tot meer dan €900 per jaar.

Als ruwe richtlijn zou de gemiddelde kosten om een Sproodle te houden en te verzorgen tussen €60 en €80 per maand liggen, afhankelijk van het niveau van verzekeringsdekking dat u kiest voor uw hond, maar dit omvat niet de initiële kosten van het kopen van een gezonde, goed gefokte Sproodle-puppy gefokt uit gezond geteste ouders.

Koopadvies

Bij het bezoeken en kopen van een puppy of hond zijn er veel belangrijke dingen om te overwegen en vragen te stellen aan de fokker/verkoper. U kunt hier onze algemene adviezen voor puppy's/honden lezen, waarbij wordt benadrukt dat u de puppy met zijn moeder moet zien en moet controleren of de hond ontwormd en gechipt is.

Sproodles behoren tot een van de meest populaire honden, zowel in het VK als elders in de wereld, wat betekent dat goed gefokte puppy's veel geld kosten. Daarom zijn er specifieke adviezen, vragen en protocollen om te volgen bij het kopen van een puppy, die als volgt zijn:

 • Wees op uw hoede voor online oplichting en hoe u deze kunt vermijden. U kunt online en andere advertenties zien van oplichters die afbeeldingen tonen van prachtige Sproodle-puppy's te koop tegen zeer lage prijzen. De verkopers vragen echter om geld vooraf van kopers voordat ze akkoord gaan om een puppy naar een nieuw huis te brengen. Potentiële kopers mogen nooit een puppy ongezien kopen en mogen nooit een aanbetaling of ander geld online betalen aan een verkoper. U moet altijd het huisdier bij de verkoper thuis bezoeken om te bevestigen dat ze echt zijn en noteer hun adres.
 • Zoals eerder vermeld, zijn Sproodles nu een van de populairste honden in het VK. Daarom zijn er veel amateurfokkers/mensen die te vaak fokken met een moederhond om snel winst te maken zonder te zorgen voor het welzijn van de puppy's, hun moeder of het ras in het algemeen. Onder de regels van de Kennel Club mag een moederhond slechts 4 nesten krijgen en moet ze een bepaalde leeftijd hebben om dit te doen, en alle Sproodle-fokkers moeten dit advies en andere aanbevelingen van de Kennel Club volgen om het voortdurende welzijn van de Sproodle te waarborgen. Iedereen die een Sproodle-puppy wil kopen, moet zeer zorgvuldig nadenken over van wie ze hun puppy kopen en moet altijd vragen om de relevante papieren met betrekking tot de afstamming van een puppy, hun vaccinaties en hun chipregistratie te zien.
 • Toekomstige eigenaren van Sproodles moeten zeer voorzichtig zijn bij het overwegen van de aanschaf van een extra kleine puppy, omdat ze maar al te vaak lijden aan zeer ernstige gezondheidsproblemen en geen verantwoordelijke fokker opzettelijk honden zou fokken die te klein zijn.
 • In 1993 werd een wet aangenomen die voorkwam dat iemand anders dan een dierenarts de procedure uitvoerde, maar dit veranderde verder toen de Animal Health and Welfare Act (Schotland) in 2006 van kracht werd, wat een totaalverbod op het couperen van staarten inhield, tenzij om medische redenen. In andere delen van het VK trad in april 2007 de Animal Welfare Act in werking, wat betekende dat de staarten van honden niet langer gecoupeerd mochten worden, tenzij ze vielen in de categorie van een specifieke "werk"hond of om medische redenen, mits de juiste papieren zijn ingediend door een gekwalificeerde dierenarts die de procedure zou uitvoeren. Er staat een zware boete op voor iedereen die de staart van een hond laat couperen zonder de nodige papieren in te dienen bij de juiste autoriteiten.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Berner Sennenhond honden te koop in 3776, Stroe - Advertentie 1
6
14 minuten
Boost

berner sennen pups aangeboden laatste uit nest !!

€ 500
Berner SennenhondLeeftijd: 10 weken1 Vrouwelijk
senna heeft op 7 mei 9 prachtige pups op de wereld gezet. 5 feefjes en 4 reutjes . vader is Roef van Kennel de Hoge Veluwe .Er is nu nog 1 teefje beschikbaar .daarom hebbeb we nu meeneemprijs van 500
Gerrit D.
Kootwijkerbroek
Golden Retriever honden te koop in 7608, Almelo - Advertentie 2
15
52 minuten
Boost

Raszuivere Golden retriever pups

€ 900
Golden RetrieverLeeftijd: 7 weken5 Mannelijk / 8 Vrouwelijk
Een ongelofelijk mooi nest met pups 13 super mooie lieve kerngezonde pups. We hebben de eerste weken bij gevoerd want dat kon de mama hond niet goed aan en was ook wel best veel.. 😅 Ze zijn opgegroei
RM .
Vriezenveen
Labrador Retriever honden te koop in 7591, Denekamp - Advertentie 3
14
54 minuten
Boost

LabradorX Golden retriever puppy’s

€ 1.050
Labrador RetrieverLeeftijd: 3 weken4 Mannelijk / 6 Vrouwelijk
De moeder is Labrador en de vader een golden retriever (met stamboom)Het zijn de meest fijne gezinshonden Bij belangstelling bent u welkom om te komen kijken!!Ze mogen na de zomervakantie het nest ve
Marjo G.Id geverifieerd
Beuningen