Sprollie

Levensduur10 - 17 jaar
GewichtMannelijk:18 - 25kgVrouwelijk:18 - 25kg
HoogteMannelijk:46 - 56cmVrouwelijk: 46 - 56cm
Stamboomnee
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie

Introductie van de Sprollie

De Sprollie is een kruising tussen een Springer Spaniel en een Border Collie en ze hebben veel van de uiterlijke kenmerken en karaktereigenschappen van hun ouder rassen geërfd. Puppies uit hetzelfde nest kunnen echter behoorlijk verschillend zijn, afhankelijk van of ze meer naar de Collie of Springer neigen, waarbij een van de constanten is dat het energieke en levendige honden zijn die niets liever doen dan samenwerken met hun eigenaren. Sprollies zijn een populaire keuze geworden voor mensen die een actief buitenleven leiden en die graag een intelligente en toegewijde honden metgezel aan hun zijde willen hebben.

Geschiedenis van de Sprollie

De werkelijke oorsprong van hoe de Sprollie voor het eerst ontstond blijft onduidelijk en tot nu toe hebben deze charmante honden nog niet de erkenning van The Kennel Club verdiend, hoewel er verschillende lokale rasverenigingen zijn opgericht in het Verenigd Koninkrijk en elders in de wereld met als einddoel het fokken van gezonde Sprollies, of het nu gaat om honden van de eerste of tweede generatie.

Wat wel bekend is, is dat Border Collies al tientallen jaren worden gekruist met Springer Spaniels, vooral op boerderijen in het Verenigd Koninkrijk waar ze altijd als werkhonden zijn gebruikt. Met dit gezegd, zijn Sprollies in recentere tijden alleen opzettelijk gefokt, niet alleen als werkhonden, maar ook als metgezellen en gezinshuisdieren. In de afgelopen tien jaar of zo zijn ze een populaire keuze geworden, vooral bij mensen die actieve levens leiden, omdat deze honden met veel energie zulke geweldige metgezellen zijn in de buitenlucht.

Interessante feiten over het ras

 • Is de Sprollie een kwetsbaar ras? Nee, ze behoren tot een van de populairdere kruisingen in het Verenigd Koninkrijk en zijn altijd zeer gewaardeerd geweest door de jachtgemeenschap
 • Sprollies vinden het heerlijk om deel te nemen aan allerlei soorten hondensporten en zijn vooral goed in activiteiten zoals flyball, behendigheid, speuren en gehoorzaamheid
 • Traditioneel zou de staart van een Sprollie zijn gecoupeerd, maar sinds de wet die het proces verbiedt in 2007 van kracht werd, is het couperen van staarten nu illegaal, met uitzondering voor sommige werkende rassen en als een hond lijdt aan een soort gezondheidsprobleem dat vereist dat hun staarten worden gecoupeerd. De procedure moet worden goedgekeurd en geautoriseerd voordat deze wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde dierenarts

Uiterlijk van de Sprollie

Hoogte bij de schoft: Reuen 46 - 56 cm Teven 46 - 56 cm

Gemiddeld gewicht: Reuen 18 - 25 kg Teven 18 - 25 kg

Omdat Sprollies een kruising zijn tussen een Engelse Springer Spaniël en een Border Collie, kunnen puppy's uit hetzelfde nest er heel verschillend uitzien, afhankelijk van welk van de ouder rassen ze erven. Echter, omdat de Springer en de Collie vergelijkbare grootte honden zijn, neigen hun nakomelingen ook van vergelijkbare grootte te zijn. Met dit gezegd erven de meeste Sprollies de hangende oren van de Springer en hebben ze meestal zeer vergelijkbare vachten als de Spaniël. Echter, als het gaat om vachtkleuren, kunnen deze erg Border Collie-achtig zijn, waarbij de meerderheid van de Sprollies ook een goed behaarde, bevederde Collie-staart erven.

Ze hebben goed geproportioneerde brede koppen en hebben de alerte uitdrukking van beide ouder rassen geërfd. Ze hebben vrij uitgesproken stops en hun snuiten zijn breed maar lopen licht taps toe naar de neus van de hond, die zwart of bruin van kleur kan zijn. De ogen zijn mooi ovaal van vorm en wijd uit elkaar geplaatst, in een lichte of donkere bruine kleur. Sprollies hebben altijd een scherpe en "klaar om te gaan" maar intelligente blik in hun ogen, net als die van een Springer en een Collie.

Ze hebben middelgrote oren die wijd uit elkaar staan en typisch lang en hangend zijn, naar voren vallend wanneer een hond alert is en naar de zijkant van hun koppen wanneer ze ontspannen zijn. Sprollies hebben een perfect schaargebit waarbij hun boventanden netjes over hun ondertanden heen vallen. Ze hebben sterke gespierde, licht gebogen nekken die breder zijn bij de schouder dan bij de nek, wat bijdraagt aan hun algehele atletische uitstraling.

Ze hebben sterke, goed beenderige voorbenen met goed terugliggende schouders en mooie rechte voorpoten. Ze hebben atletische lichamen met goed gewelfde ribben en diepe borstkassen over diepe gespierde lendenen. De achterbenen zijn gespierd met goed ontwikkelde dijen en goed gehoekte achterpoten. Hun voeten zijn ovaal van vorm met diepe kussentjes, strakke gebogen tenen en korte donkergekleurde nagels.

Sprollies hebben de lange staarten van de Border Collie geërfd, die laag zijn aangezet en goed bedekt zijn met haar. Honden dragen hun staarten met een lichte kromming tot aan de punt, wat bijdraagt aan hun algehele perfecte balans en proportie. Wanneer Sprollies opgewonden zijn, heffen ze hun staarten op, maar dragen ze die nooit over hun rug.

Wat betreft hun vachten kunnen Sprollies ofwel vrij lang haar hebben of hun vachten kunnen kort en glad zijn. Ongeacht welk type vacht ze hebben geërfd, hebben ze altijd een dichte dekvacht en zachtere ondervacht die honden veel bescherming biedt tegen de elementen. Langharige honden hebben langer haar rond hun nek en bovenste schouders, wat een manen vormt, en ze hebben meer veren op hun poten en onder hun staarten. Sprollies kunnen voorkomen in verschillende kleuren en kleurencombinaties, waarbij de meest voorkomende als volgt zijn:

 • Leverkleurig en wit met of zonder veel vlekken op gezicht, buik en poten
 • Zwart en wit met of zonder veel vlekken op gezicht, buik en poten

Gang/beweging

Als een Sprollie beweegt, doen ze dat met een duidelijk doel en bestrijken ze veel terrein. Ze zijn goed gebalanceerde honden die altijd alert zijn en klaar om "te gaan".

Fouten

Toekomstige eigenaren van Sprollies moeten voorzichtig zijn met eventuele puppy's of honden die enige vorm van overdrijving vertonen, zowel in uiterlijk als in bouw. Een verantwoordelijke fokker zou altijd zorgen dat de puppy's die ze voortbrengen van een goede grootte zijn en een goede bouw hebben door gebruik te maken van goed gefokte, gezonde ouderhonden. Reuen moeten beide testikels volledig ingedaald hebben in hun scrotum.

Temperament van de

Sprollies zijn honden met veel energie die hun levendigheid hebben geërfd van beide ouder rassen. Ze hebben ook de intelligentie van de Collie en de Springer geërfd, wat betekent dat ze niet alleen de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging nodig hebben, maar ook voldoende mentale stimulatie om echt gelukkige en evenwichtige karakters te zijn. Een vermoeide Sprollie is een gelukkige hond en een plezier om in de buurt te hebben. Een verveelde Sprollie kan behoorlijk lastig worden en maar al te vaak ontwikkelen ze ongewenst en destructief gedrag in huis als hun geest niet bezig wordt gehouden.

Puppy's moeten zo snel mogelijk nadat ze in hun nieuwe huis zijn aangekomen, de "basis" en de grenzen worden bijgebracht en hun training moet serieus beginnen zodra ze volledig zijn gevaccineerd. Een geweldige manier om een van deze onafhankelijke en levendige honden te socialiseren, is door ze in te schrijven voor puppylessen waar ze veel andere honden en mensen zullen ontmoeten en tegelijkertijd worden getraind in een veilige en gecontroleerde omgeving.

Hoewel een Sprollie altijd snel een eigenaar op de hoogte zal stellen wanneer er vreemden in de buurt zijn, zijn ze geen geweldige waakhonden omdat ze veel te vriendelijk zijn, wat een van hun charmante eigenschappen is. Ze zijn een goede keuze voor mensen die een actiever buitenleven leiden en minder geschikt voor mensen die een rustiger leven leiden, omdat deze honden veel lichaamsbeweging nodig hebben en nooit gelukkiger zijn dan wanneer ze buiten zijn met hun eigenaren.

Het is belangrijk dat Sprollies van jongs af aan goed gesocialiseerd worden, zodat ze opgroeien tot zelfverzekerde, extraverte volwassen honden. Hun socialisatie moet het introduceren van hen aan veel nieuwe situaties, geluiden, mensen, andere dieren en honden omvatten. Een Sprollie is nooit gelukkiger dan wanneer ze weten wat hun plaats in de roedel is en naar wie ze kunnen kijken voor leiding en begeleiding. Als ze niet weten wie de alfa-hond in een huishouden is, kunnen ze snel de rol van een dominante hond op zich nemen, wat hen moeilijker maakt om mee te leven en om te gaan.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaren?

Sprollies zijn een goede keuze voor beginnende hondeneigenaren, mits ze de tijd hebben om te besteden aan zo'n intelligente, energieke hond. Ze zijn bijzonder goed met jonge kinderen en ouderen, hoewel speeltijd soms wat ruw kan worden, wat betekent dat elk contact altijd onder toezicht moet staan.

Hoe zit het met de prooidrift?

Zoals eerder vermeld zijn Sprollies van nature sociaal, maar ze hebben werken en jagen in hun afkomst. Als zodanig hebben ze een hoge prooidrift en zouden ze graag achter alle dieren aanrennen die ze in de verte zien wegrennen. Het goede nieuws is dat Sprollies zeer trainbaar zijn dankzij hun intelligentie en hun behoefte om te behagen, wat betekent dat ze kunnen worden geleerd om geen dieren achterna te zitten die ze tegenkomen. Met dit gezegd moet er nog steeds voorzichtigheid worden betracht met betrekking tot waar en wanneer een hond los kan lopen, vooral als er vee of wilde dieren in de buurt zijn.

Hoe zit het met speelsheid?

Sprollies hebben een zeer speelse kant aan hun karakter en vinden het heerlijk om te vermaken en vermaakt te worden. Ze doen graag mee aan allerlei soorten hondensporten, waaronder behendigheid, gehoorzaamheid, flyball en speuren, waar ze bijzonder goed in zijn.

Hoe zit het met aanpassingsvermogen?

Sprollies zijn beter geschikt voor mensen die een actiever buitenleven leiden en die goed omheinde achtertuinen hebben waar ze zo vaak mogelijk kunnen rondlopen. Ze zijn niet geschikt voor appartementen omdat het zulke energieke, intelligente honden zijn die een lage vervelingsdrempel hebben.

Hoe zit het met verlatingsangst?

Hoewel Sprollies sterke banden vormen met hun families, lijden ze niet aan verlatingsangst, mits ze niet te lang alleen gelaten worden. Ze zijn zeer intelligent en verveling zou al snel toeslaan, wat kan leiden tot destructief gedrag in huis.

Hoe zit het met overmatig blaffen?

Sprollies staan niet bekend als "blaffers", hoewel sommige honden te veel van hun eigen stemgeluid houden, wat iets is dat voorzichtig moet worden aangepakt wanneer een hond nog jong is, zonder ze te laten schrikken. Met dit gezegd zullen de meeste Sprollies alleen blaffen wanneer er vreemden in de buurt zijn of wanneer er iets aan de hand is in hun omgeving dat ze niet leuk vinden.

Houden Sprollies van water?

De meeste Sprollies houden van zwemmen en zullen het water ingaan wanneer ze maar kunnen, vooral als het weer warm is. Als iemand een hond heeft die niet van water houdt, mag die persoon ze nooit dwingen om het water in te gaan, omdat dit hen alleen maar bang zou maken. Met dit gezegd moet er altijd voorzichtigheid worden betracht bij het uitlaten van een Sprollie zonder riem in de buurt van gevaarlijker waterwegen, voor het geval een hond besluit erin te springen en dan gered moet worden omdat ze er niet op eigen kracht uit kunnen komen. Het is belangrijk om de oren van een hond goed droog te maken nadat ze hebben gezwommen om te voorkomen dat er oorinfecties ontstaan.

Zijn Sprollies goede waakhonden?

Sprollies zijn geen natuurlijke waakhonden omdat ze van nature te vriendelijk zijn, hoewel dit niet wil zeggen dat een hond niet snel zal laten weten aan een eigenaar wanneer er vreemden in de buurt zijn, hoewel ze dit zelden agressief zouden doen en eerder hun afstand zouden bewaren en blaffen om hun eigenaren te waarschuwen voor wat er gaande is.

Intelligentie / trainbaarheid van de Sprollie

De Sprollie is een zeer slimme hond en een snelle leerling die veel meer in staat is om "commando's" te onthouden dan veel andere rassen, net als de Border Collie en de Springer. Het nadeel hiervan is dat ze net zo snel slechte gewoonten oppikken als goede. Daarom moet hun training vroeg beginnen en consistent en altijd eerlijk zijn vanaf het begin en gedurende het hele leven van een hond, zodat ze begrijpen wat de eigenaren van hen verwachten. Sprollies zijn nooit gelukkiger dan wanneer ze iets te doen krijgen, daarom zijn ze zo bereid om nieuwe dingen te leren.

Zij excelleren in veel hondensporten, waaronder activiteiten zoals flyball, behendigheid en gehoorzaamheid, omdat ze gedijen op de aandacht die ze krijgen tijdens hun training en het één-op-één contact dat ze hebben met hun eigenaren wanneer ze samen concurreren. De sleutel tot succesvol trainen van een Sprollie is om hun training zo interessant mogelijk te maken en te veel herhaling te vermijden. Het is ook een goed idee om de trainingssessies korter te houden, wat een hond helpt zich meer te concentreren op wat er van hen wordt gevraagd, rekening houdend met het feit dat hoe intelligenter een hier is, hoe sneller ze zich vervelen.

Sprollie-puppy's zijn erg schattig en ook extreem slim. Daarom leren ze snel nieuwe dingen, zowel goede als slechte. Nieuwe eigenaren moeten vanaf het begin duidelijk zijn, wat betekent dat ze een puppy niet moeten verwennen wanneer ze voor het eerst in een nieuw huis aankomen. De beste manier vooruit is om grenzen en regels vast te stellen, zodat een puppy begrijpt wat een eigenaar van hen verwacht en wat acceptabel gedrag is en wat niet. Omdat een Sprollie-puppy zo intelligent is, zal hij de regels af en toe testen en het is belangrijk om consistent te zijn om ze niet in de war te brengen. De eerste commando's die een Sprollie-puppy moet leren zijn als volgt:

 • Kom
 • Zit
 • Blijf
 • Volg
 • Stil
 • Laat het
 • Lig
 • Bed

Kinderen en andere

Sprollies staan bekend om hun zeer goede omgang met kinderen dankzij hun zachte, zij het levendige aard. Echter moet elke interactie tussen peuters en een hond altijd goed worden begeleid door een volwassene om ervoor te zorgen dat het speeltijd niet te uitbundig wordt, wat zou kunnen leiden tot iemand die per ongeluk wordt omvergelopen en gewond raakt.

Als honden van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn, komen ze over het algemeen goed overeen met andere honden die ze ontmoeten en als ze zijn opgegroeid met een gezinskat in huis, komen ze meestal goed overeen. Een Sprollie zou echter niets ervan denken om andere katten weg te jagen die ze tegenkomen, omdat ze die als eerlijk spel beschouwen. Er moet voorzichtigheid worden betracht wanneer ze in de buurt zijn van kleinere dieren en huisdieren, omdat een Sprollie ze mogelijk voortdurend wil hoeden door aan hun achterkant te knabbelen.

Gezondheid van de Sprollie

De gemiddelde levensverwachting van een Sprollie is tussen de 10 en 17 jaar wanneer ze goed verzorgd worden en een geschikt kwalitatief goed dieet krijgen dat past bij hun leeftijd.

De Sprollie kan vatbaar zijn voor een paar erfelijke gezondheidsproblemen die van invloed zijn op hun ouder rassen, die het waard zijn om te weten als je van plan bent om je huis te delen met een van deze energieke en intelligente honden. De aandoeningen die het ras het meest lijken te beïnvloeden zijn onder andere:

Springer Spaniel

 • Erfelijke oogaandoening - test beschikbaar
 • Progressieve Retinol Atrofie (PRA) - cord 1 mutatie - DNA-test beschikbaar
 • Goniodysgenesis/Primaire Glaucoom
 • Fucosidosis - een erfelijke stofwisselingsziekte - DNA-test beschikbaar
 • PFK - Fosfofructokinase deficiëntie - een erfelijke stofwisselingsziekte
 • Heupdysplasie - test en heupscore schema beschikbaar
 • Epilepsie
 • Auto-immuunziekten - inclusief allergieën
 • Ooraandoeningen

Border Collie

 • Glaucoom - BVA/KC/ISDS Gonioscopie test beschikbaar
 • Gevangen Neutrofiel Syndroom (TNS) - DNA-test beschikbaar
 • Ceroid Lipofuscinosis of Opslagziekte (CL) - DNA-test beschikbaar
 • Collie Eye Anomalie (CEA/CH) - DNA-test beschikbaar
 • Multi-Drug Resistance gen (MDR1) - DNA-test beschikbaar
 • Imerslund-Gräsbeck Syndroom (Cobalamine Malabsorptie of Vitamine B12 Deficiëntie) - DNA-test beschikbaar
 • Heupdysplasie - BVA/KC-test beschikbaar
 • Epilepsie

Wat betreft vaccinaties?

Sprollie-puppy's zouden hun eerste vaccinaties hebben gekregen voordat ze verkocht werden, maar het is aan hun nieuwe eigenaren om ervoor te zorgen dat ze hun vervolgvaccinaties op tijd krijgen volgens het vaccinatieschema voor puppy's zoals volgt:

 • 10-12 weken oud, met in gedachten dat een puppy niet meteen volledige bescherming zou hebben, maar volledig beschermd zou zijn 2 weken nadat ze hun tweede vaccinatie hebben gehad

Er is veel discussie geweest over de noodzaak voor honden om boosters te krijgen. Daarom is het het beste om met een dierenarts te praten voordat je een definitieve beslissing neemt over of een hond moet doorgaan met jaarlijkse vaccinaties die bekend staan als boosters.

Zorgen voor de Sprollie

Net als bij elk ander ras moeten Sprollies regelmatig worden verzorgd om ervoor te zorgen dat hun vacht en huid in topconditie blijven. Ze moeten ook regelmatig dagelijkse lichaamsbeweging krijgen om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond blijven. Bovendien moeten honden kwalitatief voedsel krijgen dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften gedurende hun hele leven.

Zorg voor een Sprollie puppy

Sprollie-puppy's zijn levendig en vol leven, wat betekent dat huizen en tuinen ruim van tevoren goed puppy-proof moeten zijn gemaakt voordat ze arriveren. Een verantwoordelijke fokker zou hun puppy's goed gesocialiseerd hebben, wat altijd leidt tot meer uitgaande, zelfverzekerde en vriendelijke honden vanaf het begin. Met dit gezegd moet worden dat elke puppy zich kwetsbaar zal voelen wanneer ze hun moeder en nestgenoten verlaten, wat in overweging moet worden genomen. Hoe langer een puppy bij zijn moeder kan blijven, hoe beter, hoewel het ook niet te lang mag duren.

Het is het beste om een puppy op te halen wanneer er de eerste week of zo mensen in de buurt zullen zijn, wat de tijd is die een puppy nodig heeft om zich te settelen. Het puppy-proof maken van het huis en de tuin betekent dat alle gereedschappen en andere voorwerpen die een levendige puppy zichzelf zou kunnen verwonden, moeten worden opgeborgen. Elektrische draden en kabels moeten buiten hun bereik worden geplaatst omdat puppy's graag op dingen kauwen. Giftige planten moeten ook uit bloembedden en het huis worden verwijderd.

Puppy's moeten veel slapen om te groeien en zich te ontwikkelen zoals het hoort, wat betekent dat het opzetten van een rustige plek die niet te afgelegen is betekent dat ze zich daar kunnen terugtrekken wanneer ze willen dutten en het is belangrijk om ze niet te storen wanneer ze slapen. Het is ook een goed idee om "speeltijd" binnen in huis lekker rustig te houden en om een meer actieve "speeltijd" buiten in de tuin te hebben, wat betekent dat puppy's snel leren minder levendig te zijn wanneer ze binnen zijn.

Verzorging van de Sprollie

Sprollies pronken met dubbele vachten die bestaan uit een ruwere bovenvacht en een zachtere en dichtere ondervacht. Ze zijn echter niet veeleisend op het gebied van verzorging. Een borstelbeurt twee keer per week is alles wat nodig is om hun vachten er goed uit te laten zien en klitvrij te houden. Ze verharen het hele jaar door gestaag, maar meer in het voorjaar en dan weer in de herfst wanneer meestal vaker borstelen nodig is om alles bij te houden en dood en los haar uit de vacht van een hond te verwijderen.

Het is ook belangrijk om de oren van een hond regelmatig te controleren en ze indien nodig schoon te maken. Als er te veel oorsmeer opbouwt, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te genezen is. Kortom, preventie is vaak gemakkelijker dan genezing bij oorinfecties.

Beweging van de Sprollie

De Sprollie is een hond met veel energie en intelligentie en daarom hebben ze de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om echt gelukkige en evenwichtige honden te zijn. Ze hebben minimaal 1 uur lichaamsbeweging per dag nodig, met zoveel mogelijk tijd zonder riem. Als ze niet de juiste hoeveelheid mentale stimulatie en lichaamsbeweging krijgen, zou een Sprollie snel verveeld raken en zelfs beginnen met het vertonen van destructief gedrag in huis, wat hun manier is om eventuele stress te verlichten en niet noodzakelijkerwijs omdat ze stout zijn.

Een kortere wandeling in de ochtend is prima, maar een langere en interessantere in de middag is een must, met zoveel mogelijk tijd zonder riem. Deze honden vinden het ook fijn om in een achtertuin rond te kunnen dwalen zodat ze echt stoom kunnen afblazen. De omheining moet echter extreem veilig zijn om deze actieve, energieke honden binnen te houden, want als ze een zwakke plek in de omheining vinden, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei problemen kunnen komen.

Met dit gezegd moeten Sprollie-puppy's niet te veel worden uitgeoefend omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn. Dit betekent ook dat je een hond niet van meubels laat springen of de trap op en af laat gaan. Te veel druk op hun gewrichten en ruggengraat op jonge leeftijd kan leiden tot ernstige problemen later in hun leven.

Voeren van de Sprollie

Als je een Sprollie-puppy van een fokker krijgt, zouden ze je een voedingsschema geven en het is belangrijk om je aan hetzelfde routine te houden door hetzelfde puppyvoer te voeren om eventuele maagklachten te voorkomen. Je kunt het dieet van een puppy veranderen, maar dit moet heel geleidelijk gebeuren, er altijd voor zorgend dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen en als ze dat wel doen, is het het beste om ze terug te zetten op hun oorspronkelijke dieet en dingen te bespreken met de dierenarts voordat je het opnieuw probeert te veranderen.

Oudere honden staan erom bekend geen kieskeurige eters te zijn, maar dat betekent niet dat ze een minderwaardig dieet kunnen krijgen. Het is het beste om een volwassen hond twee keer per dag te voeren, een keer 's ochtends en dan weer 's avonds, ervoor zorgend dat het goed kwaliteitsvoer is dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften. Het is ook belangrijk dat honden de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen zodat ze eventuele overtollige calorieën verbranden of ze kunnen te zwaar worden wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Obesitas kan het leven van een hond met meerdere jaren verkorten, dus het is belangrijk om vanaf het begin op hun taille te letten.

Voedingsgids voor een Sprollie-puppy

Puppy's moeten een zeer voedzaam en goed kwaliteitsdieet krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien zoals het hoort. Als ruwe richtlijn kan een Sprollie-puppy de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd, ervoor zorgend dat hun maaltijden gelijkmatig over de dag worden verspreid en het is het beste om ze 3 of 4 keer per dag te voeren:

 • 2 maanden oud - 150 g tot 208 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 3 maanden oud - 176 g tot 246 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 4 maanden oud - 187 g tot 264 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 6 maanden oud - 189 g tot 270 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 7 maanden oud - 171 g tot 250 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 8 maanden oud - 153 g tot 233 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 10 maanden oud - 136 g tot 194 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 11 maanden oud - 134 g tot 192 g, afhankelijk van de bouw van een puppy

Zodra een puppy 12 maanden oud is, kunnen ze volwassen hondenvoer krijgen.

Voedingsgids voor een volwassen Sprollie

Zodra een volwassen Sprollie volledig volgroeid is, moet deze een goed kwaliteitsdieet krijgen om hun voortdurende goede gezondheid te waarborgen. Als ruwe richtlijn kan een volwassen Sprollie de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd:

 • Honden met een gewicht van 18 kg kunnen 215 g tot 283 g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 20 kg kunnen 234 g tot 308 g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 25 kg kunnen 253 g tot 334 g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit

Sprollie prijs

Als u op zoek bent om een Sprollie te kopen, zou u iets moeten betalen tussen €250 en meer dan €350 voor een goed gefokte puppy. De kosten voor het verzekeren van een mannelijke 3-jarige Sprollie in noordelijk Engeland zouden €23,81 per maand bedragen voor basisdekking, maar voor een levenslange polis zou dit u €42,43 per maand kosten (offerte van december 2017). Wanneer verzekeringsmaatschappijen de premie van een huisdier berekenen, houden ze rekening met verschillende zaken, waaronder waar u in het Verenigd Koninkrijk woont, de leeftijd van een hond en of ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn, onder andere zaken.

Wat betreft voedingskosten moet u het beste kwaliteitsvoer kopen, zowel nat als droog, en ervoor zorgen dat het geschikt is voor de verschillende levensfasen van een hond. Dit zou u tussen de €30 en €40 per maand kosten. Daarbovenop moet u rekening houden met dierenartskosten als u uw huis wilt delen met een Sprollie, en dit omvat hun eerste vaccinaties, hun jaarlijkse boosters, de kosten van castratie of sterilisatie van een hond wanneer de tijd rijp is en hun jaarlijkse gezondheidscontroles, die allemaal snel oplopen tot meer dan €900 per jaar.

Als ruwe richtlijn zou de gemiddelde kosten om een Sprollie te houden en te verzorgen tussen de €60 en €90 per maand liggen, afhankelijk van het niveau van verzekeringsdekking dat u kiest voor uw hond, maar dit omvat niet de initiële kosten van het kopen van een gezonde, goed gefokte Sprollie-puppy.

Koopadvies

Wanneer u een puppy of hond bezoekt en koopt, zijn er veel belangrijke dingen om te overwegen en vragen te stellen aan de fokker/verkoper. U kunt hier onze algemene adviezen voor puppy's/honden lezen, waarbij wordt benadrukt dat u ervoor moet zorgen dat u de puppy met zijn moeder ziet en controleert of de hond ontwormd en gechipt is.

Sprollies zijn altijd populaire werkhonden geweest, maar ze zijn snel een geliefd gezinsdier en metgezel geworden, zowel in het Verenigd Koninkrijk als elders in de wereld, wat betekent dat goed gefokte puppy's vaak veel geld kunnen opbrengen. Daarom zijn er specifieke adviezen, vragen en protocollen voor het kopen van een puppy, die als volgt zijn:

 • Wees op uw hoede voor online oplichting en hoe u deze kunt vermijden. U kunt online en andere advertenties zien van oplichters die afbeeldingen tonen van prachtige Sprollie-puppy's te koop tegen zeer lage prijzen. De verkopers vragen echter om geld vooraf van kopers voordat ze akkoord gaan om een puppy naar een nieuw huis te brengen. Potentiële kopers mogen nooit een puppy ongezien kopen en mogen nooit een aanbetaling of ander geld online aan een verkoper betalen. U moet altijd het huisdier bij de verkoper thuis bezoeken om te bevestigen dat ze echt zijn en noteer hun adres.
 • Zoals eerder vermeld, zijn Sprollies nu een populaire keuze zowel in huis als in een werkomgeving in het Verenigd Koninkrijk. Daarom zijn er veel amateurfokkers/mensen die te vaak fokken met een moederhond om snel winst te maken zonder te zorgen voor het welzijn van de puppy's, hun moeder of het ras in het algemeen. Hoewel ze niet geregistreerd zijn bij de Kennel Club (december 2017), moeten fokkers de regels en aanbevelingen van de KC volgen, waaronder dat een moederhond slechts 4 nesten mag krijgen en een bepaalde leeftijd moet hebben om dit te doen. Iedereen die een Sprollie-puppy wil kopen, moet zeer goed nadenken over van wie ze hun puppy kopen en moet altijd vragen om de relevante papieren met betrekking tot de afstamming van een hond, hun vaccinaties en hun chipregistratie te zien.
 • Toekomstige eigenaren moeten zeer voorzichtig zijn bij het overwegen van de aankoop van een Sprollie-puppy met een gecoupeerde staart. Traditioneel zou de staart van een Sprollie gecoupeerd zijn geweest, maar sinds de wet die het couperen verbiedt in 2007 van kracht is geworden, is het nu illegaal om de staart te couperen, met uitzondering van sommige werkrassen en als een hond lijdt aan een soort gezondheidsprobleem dat vereist dat hun staarten worden gecoupeerd. De procedure moet worden goedgekeurd en geautoriseerd voordat deze wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde dierenarts.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Golden Retriever honden te koop in 8435, Donkerbroek - Advertentie 1
281
8 minuten
Boost

GOLDEN HERDER pups 1 reu en 2teefje

€ 800
Golden RetrieverLeeftijd: 8 weken2 Mannelijk / 4 Vrouwelijk
Foto 1 2 zijn brschikbaar teefjes foto 3 de reu De 2 teefjes zullen langharig worden dus een zwarte golden retriver look krijgen Vandaag 1 july zijn pups voor eerste inentingen geweest. Alle pups gez
Heike V.Id geverifieerd
Donkerbroek
Labrador Retriever honden te koop in 1902, Castricum - Advertentie 2
271
24 minuten
Boost

Wij mogen verhuizen! Nog 1 teefje beschikbaar!

€ 1.000
Labrador RetrieverLeeftijd: 8 weken3 Mannelijk / 4 Vrouwelijk
Op 19 mei heeft onze blonde Bella een nestje van 7 prachtig glanzende, zwarte pups gekregen. Vader Banjer heeft een mooie stamboom en is een grote, brede goedzak van een reu van 37 kg. Moeder (25 kg.)
Ellen H.
Castricum
Border Collie honden ter adoptie in Amersfoort, Amersfoort - Advertentie 3
192
48 minuten
Boost

Bordercollie x labrador pups

€ 900
Border CollieLeeftijd: 4 weken3 Mannelijk / 4 Vrouwelijk
Wij hebben een hele lieve hond Banya. Zij is een kruising tussen een zwarte labrador en een bordercollie zie de foto’s. Wij wilde graag een dochter van haar als tweede hond. Hiervoor hebben wij een bo
Nico B.
Nico B.Id geverifieerd
Amersfoort