Spaanse Waterhond

Levensduur10 - 14 jaar
GewichtMannelijk:18 - 22kgVrouwelijk:18 - 22kg
HoogteMannelijk:44 - 50cmVrouwelijk: 40 - 46cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Intelligentie
Kan alleen zijn
Bent u op zoek naar dit ras?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Spaanse Waterhond

De Spaanse waterhond is een ras afkomstig uit Spanje. Het ras is sinds ongeveer 30 jaar erkend door de FCI. De Spaanse waterhond is een echte werkhond. In Spanje wordt het ras van oudsher gebruikt als herdershond, vissershulp, bewaker en jachthond. De Spaanse waterhond is een robuust uitziende hond, met een krullende vacht die niet verhaart. De vacht wordt ongeveer een a twee keer per jaar volledig afgeschoren.

 

 De Spaanse waterhond komt voor in verschillende kleurslagen. Er zijn effen zwarte en bruine honden, maar ook bruin-witte en zwart-witte.

 Volgens de rasstandaard moet de verhouding lengte/hoogte, voor een ideale Spaanse Waterhond 9/8 zijn. De meeste honden in Nederland zijn echter iets langer. De hoogte/grootte van een volwassen reu moet tussen de 41 en 50 centimeter zijn. Een volwassen reu weegt ongeveer tussen de 16 en 20 kilogram. Maar iets zwaardere reuen komen ook veel voor.

 

 De hoogte/grootte van een volwassen teef moet tussen de 38 en 45 centimeter zijn. Een volwassen teef weegt ongeveer tussen de 12 en 16 kilogram. Ook hier komen iets zwaardere teven ook veel voor. De staart is ongeveer 30 centimeter lang bij volwassen honden en is middelhoog aangezet.

 

 De Spaanse Waterhond is zeer snel van begrip en daardoor makkelijk op te voeden. Zijn passie voor jagen zal nooit verdwijnen, daarom is het van belang om regelmatig te apporteren om jagen te simuleren. Tegen vreemden in zijn territorium is de hond waaks.