Shorkie

Levensduur12 - 15 jaar
GewichtMannelijk:3 - 7kgVrouwelijk:3 - 7kg
HoogteMannelijk:15 - 35cmVrouwelijk: 15 - 35cm
Stamboomnee
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent je op zoek naar het Shorkie ras?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Shorkie

De Shorkie is een nieuwkomer in de wereld van honden en is ontwikkeld door een Shih Tzu te kruisen met een Yorkshire Terriër. Sinds ze voor het eerst verschenen zijn ze een geweldige keuze gebleken voor gezinnen met kinderen, oudere mensen en als gezelschapsdieren omdat ze loyaal, liefdevol, vriendelijk en speels zijn. Op dit moment en omdat het ras zo nieuw is, worden Shorkies niet erkend door The Kennel Club of andere internationale hondenverenigingen (maart 2018).

Lokale rasverenigingen zijn echter opgericht met als einddoel de Shorkie te standaardiseren en ervoor te zorgen dat verantwoordelijke fokkers gezonde kleine puppy's blijven produceren die gefokt zijn uit gezond geteste ouderhonden. Shorkies zijn zeer aanpasbaar en hoewel ze soms koppig kunnen zijn, zijn ze over het algemeen gemakkelijk te trainen in de juiste handen en omgeving, rekening houdend met het feit dat ze "terriër" in zich hebben.

Geschiedenis van de Shorkie

De Shorkie is een van de nieuwste hybride honden die op het toneel zijn verschenen en voor het eerst zijn ontwikkeld in de Verenigde Staten, waar deze kleine honden snel een grote fanbase vonden. Fokkers besloten om een kleine hond te creëren die een vriendelijke en intelligente aard had en die een mooie gezins- en gezelschapshond zou zijn. Hun inspanningen hebben zich bewezen met als extra voordeel dat Shorkies niet alleen vriendelijk en slim zijn, maar er ook nog eens schattig uitzien.

Omdat het ras zo nieuw is, wordt de Shorkie niet erkend als ras door een van de belangrijkste internationale rasverenigingen, waaronder The Kennel Club. Deze kleine honden worden echter erkend door andere verenigingen, waaronder de American Canine Hybrid Club, de Dog Registry of America, de Designer Dogs Kennel Club en de International Designer Canine Registry, onder andere. Shorkies hebben ook een grote fanbase gevonden in het Verenigd Koninkrijk, waar steeds meer fokkers gezonde voorbeelden van deze charmante kleine honden produceren, met als uiteindelijk doel om de Shorkie uiteindelijk erkend te krijgen als ras door The Kennel Club, hoewel dit wellicht nog vele jaren van verantwoord fokken zal vergen om te bereiken.

Interessante feiten over het ras

 • Is de Shorkie een kwetsbaar ras? Nee, ze zijn snel een zeer populair kruisingras geworden in het Verenigd Koninkrijk dankzij hun schattige uiterlijk en vriendelijke, speelse aard
 • Shorkies werden voor het eerst gefokt in de Verenigde Staten
 • Zij worden erkend door de American Canine Hybrid Club, de Dog Registry of America, de Designer Dogs Kennel Club en de International Designer Canine Registry, maar niet door een van de internationale rasverenigingen, waaronder de Kennel Club (maart 2018)

Uiterlijk van de Shorkie

Hoogte bij de schoft: Mannetjes 15 - 35 cm Vrouwtjes 15 - 35 cm

Gemiddeld gewicht: Mannetjes 3 - 7 kg Vrouwtjes 3 - 7 kg

De Shorkie kan het uiterlijk van een van de ouder rassen erven, waarbij sommige puppy's er meer uitzien als een Shih Tzu terwijl anderen meer lijken op een Yorkshire Terriër. Sommige puppy's erven een beetje van beide ouders als het gaat om hun uiterlijk, wat een interessante mix kan opleveren. Het enige dat alle Shorkies gemeen hebben, is dat ze een schattige "teddybeer" uitstraling hebben en meestal aan de kleine kant zijn met korte lichamen en matig korte poten.

Shorkies zijn compacte kleine honden die goed geproportioneerd en mooi in balans zijn, net als hun ouder rassen. Hun hoofden zijn vrij klein met honden die een mooie zwarte neus hebben aan het einde van een vrij korte snuit. Hun ogen zijn van gemiddelde grootte, donker van kleur en ze hebben altijd een sprankeling in zich. Shorkies hebben een snelle, intelligente maar ondeugende uitstraling in hun ogen.

Hun oren zijn V-vormig en klein en bedekt met kort haar. Ze hebben een sterke kaak met een perfect schaargebit waarbij hun boventanden netjes over hun ondertanden heen vallen. Hun nek is matig lang met een mooie lengte die soepel overgaat in goed geplaatste schouders. Shorkies hebben mooie rechte poten en nette voeten. Ze hebben compacte lichamen met een matige veer in hun ribben en mooie rechte ruggen. Hun achterpoten zijn matig recht en fijn van bot. De staarten zijn mooi bedekt met haar en matig lang en licht taps toelopend aan het einde. Shorkies dragen hun staarten hoger dan het niveau van hun ruggen wanneer ze opgewonden zijn, wat bijdraagt aan hun evenwichtige uitstraling.

Beide ouder rassen van de Shorkie hebben zijdeachtige lange vachten. De vacht van een Shih Tzu bestaat uit een dichtere bovenvacht en een zachtere ondervacht. Sommige Shih Tzu kunnen echter vaak een beetje golf in hun vacht hebben, wat ze kunnen doorgeven aan hun nakomelingen. De Yorkie daarentegen heeft een enkele rechte vacht en als zodanig kunnen Shorkies ofwel een van beide hebben of een mengeling van beide, waarbij puppy's in hetzelfde nest er ook heel anders uit kunnen zien. Net als hun ouder rassen verliezen Shorkies weinig haar, wat hen een goede keuze maakt voor mensen die erg gesteld zijn op hun huis.

Wat betreft hun vachten kan de Shorkie de kleuren van beide ouder rassen erven, waarbij de meeste honden de volgende gekleurde vachten hebben:

 • Zwart en tan
 • Zwart en blauw
 • Wit
 • Rood
 • Crème
 • Goud
 • Zilver
 • Zwart
 • Bruin

Sommige Shorkies hebben twee of meer kleuren in hun vacht, dus het hangt echt af van welk van hun ouder rassen ze doorgeven.

Gang/beweging

Als een Shorkie beweegt, doet hij dat met een vrolijke actieve gang, altijd alert en klaar.

Fouten

Toekomstige eigenaren van Shorkies moeten voorzichtig zijn met puppy's of honden die enige vorm van overdrijving vertonen, zowel in hun uiterlijk als in hun bouw, en dat extra kleine honden vaak met veel gezondheidsproblemen komen, dus ze kunnen het beste vermeden worden. Een verantwoordelijke fokker zou er altijd voor zorgen dat de puppy's die ze produceren van een goede grootte en bouw zijn en zou het fokken van extra kleine honden om deze redenen vermijden. Mannetjes moeten beide testikels volledig ingedaald hebben in hun scrotum.

Temperament van de

De Shorkie heeft snel een grote fanbase buiten Amerika gevonden, waaronder het Verenigd Koninkrijk, dankzij hun charmante uiterlijk en aanhankelijke, loyale aard. Deze kleine honden staan bekend om te denken dat ze veel grotere honden zijn en als kruising tussen een Shih Tzu en een Yorkshire Terriër hebben ze veel mooie eigenschappen van hun ouder rassen geërfd. Ze zijn energiek zonder al te veeleisend te zijn en vinden niets leuker dan interactieve spellen te spelen met oudere mensen en kinderen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn als gezinsdier.

Shorkies, net als hun ouder rassen, laten een eigenaar snel weten wanneer er vreemden in de buurt zijn, hoewel ze dankzij hun formaat niet de ideale waakhond zijn. Ze zijn over het algemeen vriendelijk tegen iedereen die ze ontmoeten en raken extreem gehecht aan hun eigenaars, daarom zijn ze het meest geschikt voor gezinnen en huizen waar minstens één persoon thuis blijft als iedereen weg is. Als Shorkies voor langere tijd aan hun lot worden overgelaten, staan ze bekend om het ontwikkelen van een aandoening die bekend staat als verlatingsangst, wat kan leiden tot depressie en destructief gedrag rond het huis, als een manier om stress te verlichten.

Het is belangrijk dat deze honden van jongs af aan goed gesocialiseerd worden, zodat ze opgroeien tot zelfverzekerde, extraverte volwassen honden. Hun socialisatie moet het introduceren van hen aan veel nieuwe situaties, geluiden, mensen, andere dieren en honden omvatten zodra ze volledig zijn gevaccineerd. Het is ook cruciaal dat hun training vroeg begint en consistent blijft gedurende het hele leven van een hond. Een Shorkie is nooit gelukkiger dan wanneer ze weten wat hun plaats is in de roedel en naar wie ze kunnen kijken voor leiding en begeleiding. Als ze niet weten wie de alfa-hond in een huishouden is, kunnen ze snel de rol van dominante hond op zich nemen, wat het moeilijker maakt om met hen samen te leven en om te gaan. Hoewel ze hun eigenaars graag plezieren, staan Shorkies bekend om hun eigenzinnige kant, wat betekent dat ze met een zachte maar stevige hand moeten worden behandeld.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaren?

Shorkies zijn de perfecte keuze voor beginnende hondeneigenaren omdat ze zo meegaand en op mensen gericht zijn en niets liever doen dan hun families te plezieren en te vermaken. Met dit gezegd zijn ze beter geschikt voor huishoudens waar de kinderen ouder zijn en dus weten hoe ze zich rond honden moeten gedragen.

Hoe zit het met de prooidrift?

Hoewel Shorkies van nature erg sociaal zijn, hebben ze "terriër" in zich, wat betekent dat ze een hoge prooidrift hebben en graag achter alles aanrennen wat beweegt of probeert weg te rennen, inclusief de kat van de buren als ze in een tuin terechtkomen. Daarom moet altijd voorzichtigheid worden betracht waar en wanneer een Shorkie los kan rennen, vooral als er vee of wilde dieren in de buurt zijn.

Hoe zit het met speelsheid?

Shorkies staan bekend om hun speelse kant en vinden het heerlijk om te vermaken en vermaakt te worden. Ze staan bekend als een beetje ondeugend als de stemming hen overvalt en omdat ze zo slim zijn, leren ze snel hoe ze hun zin kunnen krijgen wanneer ze iets willen.

Hoe zit het met aanpassingsvermogen?

Shorkies zijn zeer aanpasbare honden en zolang ze voldoende dagelijkse lichaamsbeweging krijgen in combinatie met voldoende mentale stimulatie om verveling te voorkomen, zijn ze net zo gelukkig in een flat in de stad als in een huis op het platteland.

Hoe zit het met verlatingsangst?

Shorkies vormen sterke banden met hun families en honden zijn nooit erg gelukkig als ze zich voor langere tijd alleen vinden. Ze zijn beter geschikt voor mensen die thuis werken of in huishoudens waar één persoon thuis blijft als iedereen weg is, zodat ze nooit lang alleen zijn, wat kan leiden tot verlatingsangst bij een hond. Dit kan ertoe leiden dat ze destructief worden rond het huis, wat de manier van een hond is om eventuele stress te verlichten en zichzelf te vermaken, en dit omvat vaak onophoudelijk blaffen.

Hoe zit het met overmatig blaffen?

Shorkies vinden het leuk om te veel te blaffen, wat iets is dat voorzichtig moet worden afgeleerd wanneer een hond nog jong is, waarbij moet worden opgelet dat ze niet worden afgeschrikt, wat hen verlegen en timide zou kunnen maken.

Houden Shorkies van water?

De meeste Shorkies houden van zwemmen en zullen het water ingaan wanneer ze maar kunnen, vooral als het weer warm is. Als iemand een hond heeft die niet van water houdt, mag die persoon hen nooit dwingen om het water in te gaan, omdat dit hen alleen maar bang zou maken. Met dit gezegd moet altijd voorzichtigheid worden betracht bij het uitlaten van een Shorkie zonder lijn in de buurt van gevaarlijker waterwegen, voor het geval een hond besluit te springen of in het water valt en dan gered moet worden omdat ze er niet op eigen kracht uit kunnen komen.

Zijn Shorkies goede waakhonden?

Shorkies mogen dan klein van gestalte zijn, maar ze zijn altijd snel om een eigenaar te laten weten wanneer er vreemden zijn of wanneer er iets aan de hand is in hun omgeving dat ze niet leuk vinden. Zelden vertoont een Shorkie enige vorm van agressief gedrag en geeft er de voorkeur aan om afstand te houden en te blaffen.

Intelligentie / trainbaarheid van de Shorkie

Shorkies zijn intelligente energieke kleine honden en ze houden van het spelen van interactieve spellen zoals apporteren en zullen graag spelen zolang iemand bereid is een speeltje voor hen te gooien. De sleutel tot succesvol trainen van een Shorkie is om hun educatie vroeg te beginnen en puppy's niet te verwennen, wat gemakkelijk gebeurt dankzij het feit dat ze zo schattig zijn. Als een puppy te veel zijn zin krijgt, kan dit leiden tot het ontwikkelen van een aandoening die bekend staat als "kleine hondensyndroom", wat kort gezegd betekent dat ze opgroeien tot behoorlijk veeleisende en daardoor moeilijker te beheren en te leven zijn.

Shorkies kunnen iets moeilijker zindelijk te maken zijn dan andere honden, maar met geduld en doorzettingsvermogen kunnen ze worden geleerd om hun "bezigheden" buiten te doen en niet in huis. Zoals eerder vermeld is het belangrijk dat Shorkies op jonge leeftijd goed gesocialiseerd worden, zodat ze opgroeien tot zelfverzekerde, extraverte en volwassen honden, ongeacht de situatie waarin ze zich bevinden.

Shorkies zijn van nature vrij gevoelig en reageren daarom niet goed op enige vorm van hardhandige behandeling of strenge correctie. Daarom moet hun training vroeg beginnen en consistent en altijd eerlijk zijn gedurende het hele leven van een hond, zodat ze begrijpen wat er van hen wordt verwacht. Shorkies reageren goed op positieve bekrachtiging, wat altijd het beste naar boven brengt bij deze intelligente en snelle kleine honden, vooral wanneer er waardevolle beloningen bij betrokken zijn. Met dit gezegd is het belangrijk om niet te veel voedselbeloningen te geven, omdat ze, net als veel andere kleine rassen, vatbaar zijn voor het te gemakkelijk aankomen van gewicht, wat een ernstige invloed kan hebben op hun algehele gezondheid en welzijn.

Net als alle andere puppy's zijn Shorkie-puppy's ongelooflijk schattig en het is al te makkelijk om ze te verwennen wanneer ze voor het eerst in hun nieuwe huis aankomen. Echter, schattige puppy's groeien heel snel op tot volwassen honden, wat betekent dat zodra een puppy goed gesetteld is in zijn nieuwe huis, eigenaren moeten beginnen zoals ze van plan zijn door te gaan. Dit betekent het stellen van regels en grenzen, zodat een puppy begrijpt wat er van hen wordt verwacht en wat acceptabel gedrag is. Dit helpt bij het vaststellen van een pikorde en wie de alfa-hond is in een huishouden. Het voorkomt ook dat een Shorkie het kleine hondensyndroom ontwikkelt, wat hen onhandelbaar en moeilijker om mee te leven kan maken.

 • Komen
 • Zitten
 • Blijven
 • Volgen
 • Stil
 • Laat het
 • Liggen
 • Bed

Kinderen en andere

Shorkies staan bekend om goed te zijn met kinderen dankzij hun speelse en uitgaande aard. Echter moet elke interactie tussen peuters en een hond altijd worden begeleid door een volwassene om ervoor te zorgen dat speeltijd niet te wild wordt, wat zou kunnen eindigen met iemand die omver wordt gelopen en gewond raakt, vooral wanneer deze kleine honden nog erg jong zijn.

Wanneer honden van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn, komen ze over het algemeen goed overeen met andere honden die ze ontmoeten en als ze zijn opgegroeid met een gezinskat in huis, komen ze meestal ook goed overeen. Echter moet er voorzichtigheid worden betracht wanneer een Shorkie voor het eerst een grotere hond ontmoet, omdat ze echt niet weten hoe klein ze zijn en graag een grote hond uitdagen met rampzalige gevolgen, vooral als ze niet goed genoeg gesocialiseerd zijn op jonge leeftijd. Er moet ook voorzichtigheid worden betracht wanneer Shorkies in de buurt zijn van kleinere dieren en huisdieren, gewoon voor de zekerheid.

Gezondheid van de Shorkie

De gemiddelde levensverwachting van een Shorkie is tussen de 12 en 15 jaar wanneer ze goed worden verzorgd en gevoed met een geschikt dieet van goede kwaliteit dat past bij hun leeftijd.

Omdat het ras nog zo nieuw is, is er meer tijd nodig om te weten te komen over de gezondheidsproblemen die hen kunnen beïnvloeden. Ze zouden echter enkele van de erfelijke aandoeningen kunnen ontwikkelen die bekend zijn bij beide ouder rassen, waaronder de volgende genetische gezondheidsproblemen:

Gezondheidsproblemen van de Shih Tzu

 • Heupdysplasie - dekreuen moeten heup gescoord worden
 • Progressieve retina-atrofie (PRA) - DNA-tests zullen binnenkort beschikbaar zijn
 • Primaire lensluxatie (PLL) - BVA/KC-test beschikbaar (jaarlijks)
 • Chiari-misvorming Syringomyelia (CMSM) - BVA/KC-test beschikbaar
 • Ademhalingsproblemen - vernauwde neusgaten en zacht gehemelte
 • Hernia's
 • Tandproblemen
 • Bladderstenen
 • Renale dysplasie
 • Allergieën
 • Auto-immuunziekten
 • Diabetes
 • Ontstekingsdarmziekte
 • Auto-immuun hemolytische anemie
 • Immuun gemedieerde trombocytopenie
 • Hyperthyreoïdie
 • Oogletsels

Gezondheidsproblemen van de Yorkshire Terriër

 • Progressieve retina-atrofie (PRA) - BVA/KC-test beschikbaar (jaarlijks)
 • Primaire lensluxatie (PLL) - BVA/KC-test beschikbaar (jaarlijks)
 • Chiari-misvorming Syringomyelia (CMSM) - BVA/KC-test beschikbaar
 • Hypoglykemie
 • Legg-Perthes-ziekte
 • Retinale dysplasie
 • Luxerende patella - knieschijfontwrichting
 • Ingestorte luchtpijp
 • Portosystemische shunt
 • Tandproblemen
 • Cataracten
 • Ooginfecties

Zorgen voor de Shorkie

Net als bij elk ander ras hebben Shorkies regelmatig verzorging nodig om ervoor te zorgen dat hun vacht en huid in topconditie blijven. Ze moeten ook regelmatig dagelijkse lichaamsbeweging krijgen om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond blijven. Bovendien moeten honden goed voedsel krijgen dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften gedurende hun hele leven.

Zorgen voor een Shorkie puppy

Shorkie-puppy's, net als alle puppy's, zijn levendig en vol leven, wat betekent dat het essentieel is dat huizen en tuinen ruim van tevoren goed puppy-proof zijn gemaakt voor hun komst. Een verantwoordelijke fokker zou hun puppy's goed gesocialiseerd hebben, wat altijd leidt tot meer uitgaande, zelfverzekerde en vriendelijke honden vanaf het begin. Met dit gezegd moet worden dat elke puppy zich kwetsbaar zal voelen wanneer ze hun moeder en nestgenoten verlaten, wat in overweging moet worden genomen. Hoe langer een puppy bij zijn moeder kan blijven, hoe beter, hoewel het ook niet te lang mag duren.

Het is het beste om een puppy op te halen wanneer er mensen in de buurt zullen zijn gedurende de eerste week of zo, wat de tijd is die een puppy nodig heeft om zich te settelen. Het puppy-proof maken van het huis en de tuin betekent dat alle gereedschappen en andere voorwerpen die een levendige puppy zichzelf zou kunnen verwonden, moeten worden opgeborgen. Elektrische draden en kabels moeten buiten hun bereik worden geplaatst omdat puppy's graag op dingen kauwen. Giftige planten moeten ook uit bloembedden en het huis worden verwijderd.

Puppy's moeten veel slapen om te groeien en zich te ontwikkelen zoals het hoort, wat betekent dat het opzetten van een rustige plek die niet te afgelegen is betekent dat ze zich daar kunnen terugtrekken wanneer ze willen dutten en het is belangrijk om ze niet te storen wanneer ze slapen. Het is ook een goed idee om "speeltijd" binnen in huis lekker rustig te houden en om een meer actieve "speeltijd" buiten in de tuin te hebben, wat betekent dat puppy's snel leren minder levendig te zijn wanneer ze binnen zijn.

Verzorging van de Shorkie

Shorkies kunnen korte tot middellange vachten hebben en idealiter moeten ze elke dag worden geborsteld om klitten en knopen te voorkomen. Ze moeten ook minstens elke zes weken professioneel worden verzorgd, zodat hun vachten kunnen worden getrimd en in topconditie kunnen worden gehouden. Shorkies verliezen het hele jaar door een beetje haar, maar vooral tijdens de lente en dan weer in de herfst, wanneer vaker verzorging meestal nodig is om bovenop de dingen te blijven en dood en verloren haar uit de vacht van een hond te verwijderen.

Sommige Shorkies ontwikkelen traanstrepen onder hun ogen, dus het is een goed idee om ze indien nodig af te vegen om alles mooi en schoon te houden. Het is ook belangrijk om de oren van een hond regelmatig te controleren en ze indien nodig schoon te maken. Als er te veel oorsmeer opbouwt, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te genezen is. Kortom, preventie is vaak gemakkelijker dan genezing bij oorinfecties.

Beweging van de Shorkie

De Shorkie is een energieke intelligente hond en als zodanig hebben ze de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om echt gelukkige, goed afgeronde karakters te zijn. Met dit gezegd zijn Shorkies nooit overdreven veeleisend op het gebied van lichaamsbeweging, hoewel als ze niet minstens 20 minuten per dag krijgen, deze slimme kleine honden snel verveeld zouden raken. Dit kan leiden tot het ontwikkelen van destructief gedrag rond het huis, wat hun manier is om eventuele stress die ze voelen te verlichten en niet noodzakelijkerwijs omdat ze stout zijn.

Een kortere wandeling in de ochtend zou prima zijn, maar een langere en interessantere in de middag is een must, met zoveel mogelijk tijd zonder riem. Deze honden vinden het ook fijn om rond te kunnen dwalen in een achtertuin om echt stoom af te blazen. De omheining moet echter extreem veilig zijn om deze actieve, energieke kleine honden binnen te houden, want als ze een zwakke plek in de omheining vinden, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei problemen kunnen komen.

Met dit gezegd moeten Shorkie-puppy's niet te veel worden uitgeoefend omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn. Dit omvat het niet laten springen van een hond op en neer van meubels of het op- en afgaan van de trap. Te veel druk op hun gewrichten en ruggengraat op jonge leeftijd kan ertoe leiden dat een hond later in zijn leven ernstige problemen ontwikkelt.

Voeren van de Shorkie

Als je een Shorkie-puppy van een fokker krijgt, zullen ze je een voedingsschema geven en het is belangrijk om je aan hetzelfde routine te houden door hetzelfde puppyvoer te voeren om eventuele maagklachten te voorkomen. Je kunt het dieet van een puppy veranderen, maar dit moet heel geleidelijk gebeuren, er altijd voor zorgend dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen en als ze dat wel doen, is het het beste om ze terug te zetten op hun oorspronkelijke dieet en dingen te bespreken met de dierenarts voordat je het opnieuw probeert te veranderen.

Oudere honden staan niet bekend als kieskeurige eters, maar dat betekent niet dat ze een minderwaardig dieet kunnen krijgen. Het is het beste om een volwassen hond twee keer per dag te voeren, een keer 's ochtends en dan weer 's avonds, ervoor zorgend dat het goed kwaliteitsvoer is dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften. Het is ook belangrijk dat honden de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen, zodat ze eventuele overtollige calorieën kunnen verbranden of ze kunnen te zwaar worden, wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Obesitas kan het leven van een hond met meerdere jaren verkorten, dus het is belangrijk om vanaf het begin op hun taille te letten.

Voedingsgids voor een Shorkie-puppy

Puppy's moeten een zeer voedzaam en goed kwaliteitsdieet krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien zoals het hoort. Als ruwe richtlijn kan een Shorkie-puppy de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd, ervoor zorgend dat hun maaltijden gelijkmatig over de dag worden verspreid en het is het beste om ze 3 of 4 keer per dag te voeren:

 • 2 maanden oud - 70 g tot 115 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 3 maanden oud - 80 g tot 135 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 4 maanden oud - 84 g tot 143 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 5 maanden oud - 84 g tot 145 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 6 maanden oud - 76 g tot 144 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 7 maanden oud - 67 g tot 91 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 8 maanden oud - 58 g tot 116 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 9 maanden oud - 57 g tot 103 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 10 maanden oud - 57 g tot 102 g, afhankelijk van de bouw van een puppy

Als een puppy 12 maanden oud is, kunnen ze volwassen hondenvoer krijgen.

Voedingsgids voor een volwassen Shorkie

Eenmaal volwassen moet een volwassen Shorkie een goed kwaliteitsdieet krijgen om hun goede gezondheid te behouden. Als ruwe richtlijn kan een volwassen Shorkie de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd:

 • Honden met een gewicht van 3 kg kunnen 57 g tot 68 g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 4 kg kunnen 67 g tot 78 g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 5 kg kunnen 79 g tot 92 g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 6 kg kunnen 91 g tot 105 g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 7 kg kunnen 102 g tot 118 g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit

Shorkie prijs

Als u op zoek bent om een Shorkie te kopen, zou u iets moeten betalen tussen €200 en meer dan €300 voor een goed gefokte puppy. De kosten voor het verzekeren van een mannelijke 3-jarige Shorkie in noordelijk Engeland zouden €19,22 per maand bedragen voor basisdekking, maar voor een levenslange polis zou dit u €43,18 per maand kosten (offerte van maart 2018). Wanneer verzekeringsmaatschappijen de premie van een huisdier berekenen, houden ze rekening met verschillende zaken, waaronder waar u in het Verenigd Koninkrijk woont en de leeftijd van een hond en of ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn, onder andere zaken.

Wat betreft voedingskosten moet u de beste kwaliteitsvoeding kopen, zowel nat als droog, om uw hond gedurende hun leven te voeden en ervoor te zorgen dat het past bij de verschillende levensfasen. Dit zou u tussen €15 en €25 per maand kosten. Daarbovenop moet u rekening houden met dierenartskosten als u uw huis wilt delen met een Shorkie, en dit omvat hun eerste vaccinaties, hun jaarlijkse boosters, de kosten van het castreren of steriliseren van uw hond wanneer de tijd rijp is en hun jaarlijkse gezondheidscontroles, die allemaal snel oplopen tot meer dan €500 per jaar.

Als ruwe richtlijn zou de gemiddelde kosten om een Shorkie te houden en voor hen te zorgen tussen €35 en €70 per maand liggen, afhankelijk van het niveau van verzekeringsdekking dat u kiest voor uw hond, maar dit omvat niet de initiële kosten van het kopen van een goed gefokte gezonde Shorkie-puppy.

Koopadvies

Bij het bezoeken en kopen van een puppy of hond zijn er veel belangrijke dingen om te overwegen en vragen te stellen aan de fokker/verkoper. Je kunt hier onze algemene adviezen voor puppy's/honden lezen, waarbij wordt benadrukt dat je de puppy met zijn moeder moet zien en moet controleren of de hond ontwormd en gechipt is.

Shorkies zijn snel een zeer populair ras geworden, zowel in het VK als elders in het wereld, wat betekent dat goed gefokte puppy's vaak veel geld kunnen opbrengen. Daarom zijn er specifieke adviezen, vragen en protocollen om te volgen bij het kopen van een puppy, die als volgt zijn:

 • Pas op voor online oplichting en hoe deze te vermijden. Je kunt online en andere advertenties zien van oplichters die afbeeldingen tonen van prachtige Shorkie-puppy's te koop tegen zeer lage prijzen. De verkopers vragen echter om geld vooraf voordat ze akkoord gaan om een puppy naar een nieuw huis te brengen. Potentiële kopers moeten nooit een puppy ongezien kopen en mogen nooit een aanbetaling of ander geld online aan een verkoper betalen. Je moet altijd het huisdier bij de verkoper thuis bezoeken om te bevestigen dat ze echt zijn en noteer hun adres.
 • Zoals eerder vermeld zijn Shorkies snel populair geworden in het VK. Daarom fokken veel amateurfokkers/mensen die te vaak fokken vanuit een moeder om snel winst te maken zonder te zorgen voor het welzijn van de puppy's, hun moeder of het ras in het algemeen. Hoewel Shorkies geen erkend ras zijn, moeten fokkers de fokrichtlijnen van de Kennel Club volgen, die stellen dat een moeder slechts 4 nesten kan krijgen en een bepaalde leeftijd moet hebben om dit te doen. Iedereen die een Shorkie-puppy wil kopen, moet zeer goed nadenken over van wie ze hun puppy kopen en moet altijd vragen om de relevante papieren met betrekking tot de afstamming van een puppy, hun vaccinaties en hun chipregistratie te zien.
 • Toekomstige Shorkie-eigenaren moeten zeer voorzichtig zijn bij het overwegen van de aanschaf van een extra kleine puppy, omdat ze maar al te vaak ernstige gezondheidsproblemen hebben en geen verantwoordelijke fokker opzettelijk honden zou fokken die te klein zijn.
 • Toekomstige eigenaren moeten er ook voor zorgen dat fokkers hun dekreuen hebben laten testen op bekende gezondheidsproblemen die de ouder rassen beïnvloeden.