Shetland Sheepdog (Sheltie)

Levensduur13-14 jaar
GewichtMannelijk:8-11 kgVrouwelijk:7-10 kg
HoogteMannelijk:35-40 cmVrouwelijk:33-38 cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent je op zoek naar het Shetland Sheepdog (Sheltie) ras?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Shetland Sheepdog (Sheltie)

De Shetland Sheepdog is intelligent, slim, trouw aan zijn baas, aanhankelijk, gehoorzaam en vrolijk. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en is redelijk gehard. Shelties zijn in het algemeen terughoudend naar vreemden. Ze zijn geschikt voor verschillende hondensporten zoals Agilty, Flyball en dog dance. De Shetland Sheepdog is in het algemeen gemakkelijk op te voeden, maar heeft een eigen wil. Hij is graag buiten bezig en is erg ondernemend en slim. Het is belangrijk, zoals bij alle honden, dat ze goed worden gesocialiseerd vanaf het moment dat ze geboren worden en vanaf het moment dat ze met 8 weken bij hun nieuwe eigenaren komen. Zoals de meeste honden (rassen) hebben ook de Shelties veel beweging nodig. Om ze tevreden te houden is sowieso 4x per dag een wandeling minimaal nodig, met op z'n minst 1 of 2x een uitje van minstens 1 uur. Ook is behendigheid (Agility) of Flyball een optie om zo je Sheltie in goede conditie te houden.

Uiterlijk:

De Sheltie heeft een schofthoogte van 35,5 voor de teefjes tot 37 centimeter voor de reutjes en een gewicht voor reuen binnen de standaardmaten 7 - 9,5 kg en voor teven 6 - 8,5 kg. Er zijn Shelties die aanmerkelijk groter zijn en zwaarder en meer op hun soortgenoot de Collie lijken, maar zijn niet minder raszuiver. De mini-Sheltie heeft bijna geen ondervacht en is 5-15 centimeter kleiner dan de normale Sheltie. Het is een kleine, langharige gracieuze hond. De vacht bestaat uit lang dekhaar en een dichte ondervacht.

Toegestane vachtkleuren:

- Sable:

Zandkleur (ook wel goudkleurig genoemd) tot mahoniekleurig, al dan niet met zwarte haarpunten, wat darksable wordt genoemd en voortkomt uit de combinatie tricolour & sable.

- Driekleurig-tricolour:

Geheel zwart, met tankleurige aftekeningen op de kop en poten en witte kraag of bles. Tricolour mag gecombineerd worden met zowel sable, blue merle, tricolour en zwart-wit Blue merle: blauwe (zilverkleur of grijs) ondergrond met zwarte vlekjes en tankleurige aftekening in expressie en op poten).

- Zwart wit:

Zwart wit is het mooiste als deze een wittekraag heeft met witte poten en witte staartpunt. Bi-Blue: Zie uitleg van de Blue Merle. De Bi-Blue heeft geen bruine/tankleurige aftekeningen. Blue merle X Blue merle fokken is niet toegestaan in Nederland, dit geldt ook voor de Sable X Blue merle.

Geschiedenis:

De Sheltie is afkomstig van de Shetland eilanden in het noordoosten van Schotland. De hond is een kruising van de collie, met de Groenlandse hond en de King Charles-spaniël. In 1914 is het ras erkend door de Kennel Club te Engeland.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Shetland Sheepdog (Sheltie) honden te koop in 6039, Stramproy - Advertentie 1
6
2 weken

Sheltie x Kees pups

€ 750
Shetland Sheepdog (Sheltie)Leeftijd: 3 maanden3 Mannelijk / 2 Vrouwelijk
Shelkee pups, vader sheltie moeder Kees. Geboren 27 maart dus nu 14 weken oud. Volledig gevaccineerd en ook rabiës enting gehad. Hondjes moeten zijn in het begin wat afwachtend. Nog een reutje beschi
Jetty M.
Stramproy