Schotse Terriër

Levensduur13-15 jaar
GewichtMannelijk:8,5-10,5 kgVrouwelijk:8,5-10,5 kg
HoogteMannelijk:25-28cmVrouwelijk:25-28cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit ras?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Schotse Terriër

Geschiedenis:

Al honderden jaren waren er kortbenige, ruwharige terriërs in bepaalde regio’s in Schotland. Tot ongeveer honderd jaar geleden waren sommige delen van Schotland nog zo ontoegankelijk dat er in menig deel nog pure, onvermengde types waren te vinden. Ze werden later gefokt en de verschillen werden duidelijker. Zo ontstonden variaties zoals de huidige Cairn, Westie, Skye : men noemt de Aberdeen terriër als voorloper van de Schotse terriër, maar het is nooit bewezen dat de Aberdeen terriër daadwerkelijk een ras was. Men denkt dat het meer een bepaalde type Schotse terriër was, die in Aberdeen door onder meer J.A.Adamson werd gehouden en gefokt. De bakermat van de Schotse terriër zou liggen in de Blackmount gebied van West Schotland, bij Rannoch Moor/Perthshire. De terriërs werden gehouden voor de vossenjacht, hoewel ze ander wild of prooi niet uit de weg gingen.

Inzet:

De Schotse terriër werd als jachthond op o.a. vossen ingezet, ook behaalt de hond hoge resultaten in hondenshows. In de meeste gevallen dient deze Terriër als gezellige gezinshond.

Lichaam:

Het hoofd van de Schotse terriër is lang. Hij heeft een bijna vlakke schedel, een stevige en hoge snuit. Verder heeft hij een goed ontwikkelde neus. Zijn staart is van een gemiddelde lengte en wordt smaller naar het einde toe. De Schotse terriër is opvallend gespierd. De schofthoogte is 25 tot 28 centimeter en meestal zijn ze zwart, brindle of tarwekleurig. Gewicht varieert van 9 tot ruim 12 kilogram.

Karakter en opvoeding:

De Schotse terriër is temperamentvol. Eigenzinnig en koppig, toch liefdevol voor zijn familiekring. Heeft voldoende beweging nodig, want zit vol energie. Hij blaft zelden, is te gebruiken als jachthond. Het is van groot belang de Schotse Terriër op een vriendelijke manier consequent en sociaal op te voeden. Als de hond te weinig aandacht en begeleiding krijgt wordt het zeer zelfstandig en gaat minder goed luisteren. Tegen bekenden is de hond zeer aanhankelijk en vriendelijk, tegen vreemden in het begin voorzichtig en wantrouwend. In zijn territorium is de hond waaks maar blaft niet overdreven veel. Naast de dagelijkse wandelingen heeft de hond weinig lichaamsbeweging nodig. De vacht dient regelmatig te worden getrimd, de vacht verliest de weinig haar.