Saluki

Levensduur12-13 jaar
GewichtMannelijk:17-25kgVrouwelijk:14-22kg
HoogteMannelijk:58-71 cmVrouwelijk:55-68 cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit ras?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Saluki

Geschiedenis:

De saluki of Perzische windhond is afkomstig uit Iran, (vroeger geheten Perzië). De rasnaam is afgeleid van de Arabische stad Saluk, die onder het zand is verdwenen. Saluki's werden als jachthond gebruikt door verschillende nomadische woestijnvolken en werden zo van gebieden bij de Kaspische Zee tot de Sahara verspreid. Op Perzisch aardewerk dat dateert van 4200 vóór Christus, werden al salukiachtige honden afgebeeld. De farao's jaagden met valken op hun pols en saluki's aan de lijn, en in Egyptische graftombes zijn dan ook gemummificeerde saluki's aangetroffen. Saluki's zijn sterk verwant aan Afghaanse windhonden en worden ook wel Gazellenhond genoemd. De saluki is ideaal: zowel als gezelschapshond als jachthond.

Uiterlijk:

De schofthoogte van de reu ligt tussen de 58 en 71 centimeter, de teef blijft wat kleiner. De vacht is glad en zijdeachtig. De staart, de oren en de achterkant van de poten hoort bevederd (langere beharing) te zijn. Saluki's komen voor in de kleuren wit, crème, rossig, goud, rood, grizzle, driekleurig (zwart, bruin en wit) en zwart met bruin, en in variaties hierop.

Aard:

De saluki is wat terughoudend ten opzichte van vreemden, maar is zeer gesteld op het gezelschap van zijn baas. Verder is hij onafhankelijk, rustig, waardig en eigenzinnig en hij heeft een groot jachtinstinct en een enorme energie.

Opvoeding:

Met enig beleid is het mogelijk een redelijk opgevoede hond te krijgen, maar houd er wel rekening mee dat dit nooit een perfect luisterende hond zal worden. Met veel geduld en inzicht kunt u toch bereiken dat de hond op u gesteld raakt en u niet teleur wil stellen. De Saluki heeft een grote passie voor rennen en jagen, daar moet beslist op in worden gespeeld. Bij een gebrek aan beweging wordt de hond ongelukkig, door middel van apporteren kan aan zijn jachtgevoelens worden voldaan. Het is de ideale hond voor baanrenwedstrijden, binnen een korte tijd sprint de hond weg tot een snelheid van zo'n 65 km per uur. Als alternatief voor baanrennen kan de hond naast de fiets worden uitgelaten. Vooral in een bosrijk gebied is het niet verstandig de hond los te laten lopen, op het moment dat het klein wild ruikt sprint de hond met een enorme snelheid weg en reageert niet meer op commando's van de baas. Over het algemeen heeft de vacht weinig verzorging nodig en verliest weinig haar.

Sociaal:

Saluki's kunnen prima samenleven met andere gelijkgestemde honden, maar andere huisdieren zoals geiten of konijnen kunnen beter ver buiten bereik van deze honden gehouden worden, want hun jachtinstinct is te sterk om de verleiding te weerstaan.