Russische Toy Terriër

Levensduur10 - 11 jaar
GewichtMannelijk:<3 kgVrouwelijk:<3 kg
HoogteMannelijk:22-27 cmVrouwelijk:22-27 cm

Voordelen

Russische Toy Terriers zijn vrolijk, trouw en aanhankelijk.
Ze verharen weinig
Ze hebben niet veel dagelijkse lichaamsbeweging nodig

Nadelen

Ze kunnen last hebben van verlatingsangst
Door hun grootte zijn ze beter geschikt voor gezinnen met oudere kinderen
Ze hebben een hoge prooidrift en jagen graag achter dingen aan.
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit Russische Toy Terriër?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Russische Toy Terriër

Russische Toy Terriërs zijn klein van gestalte, maar het zijn energieke, levendige karakters met als extra voordeel dat ze ook vriendelijke en aanhankelijke aard hebben, wat kort gezegd betekent dat ze geweldige metgezellen zijn om in de buurt te hebben. Russische Toys houden er niets meer van dan in een gezinsomgeving te zijn en betrokken te worden bij alles wat er in een huishouden gebeurt. Hoewel ze extreem populair zijn in hun geboorteland Rusland, krijgen deze kleine honden pas recentelijk de erkenning die ze verdienen in andere delen van de wereld, waaronder het Verenigd Koninkrijk.

Op dit moment wordt het ras nog niet erkend door de Kennel Club (vanaf december 2017) en het kan uitdagend zijn om een fokker te vinden. Daarom moet iedereen die zijn huis wil delen met een Russische Toy Terriër zijn interesse registreren bij fokkers en op een wachtlijst gaan staan, met het goede nieuws dat het wachten zeker de moeite waard zal zijn.

Geschiedenis van de Russische Toy Terriër

Terriërs zijn al eeuwenlang te vinden in Rusland, met archieven van een terriër van Engels type die in bezit was van de Russische keizer Peter de Grote. Deze kleine honden werden ontwikkeld als gezelschapsdieren voor de Russische bovenklasse en de adel, en het wordt gedacht dat er in de vroege jaren 1700 8 gladharige Engels-type terriërs tentoongesteld werden in het Museum of Zoology in Sint-Petersburg. De naam van de terriër was Lizetta en ze was eigendom van Peter de Grote, de Russische keizer, wat het podium zette voor de fok en ontwikkeling van dit type hond voor de Russische adel als gezelschapsdieren.

Er zijn archieven van nog eens 8 gladharige Russische Toy Terriërs die werden tentoongesteld op een show in Sint-Petersburg in 1874. De eerste officiële vermelding van hun deelname aan een hondenshow in Sint-Petersburg dateert echter van mei 1907.

Tijdens de Oktoberrevolutie van 1917 daalde het aantal fokdieren dramatisch omdat deze kleine honden werden geassocieerd met de aristocratie en het bezit van een Russische Toy Terriër als zodanig werd afgekeurd, wat leidde tot een dramatische afname in hun aantal. In de loop van de tijd verscheen er een nieuw type terriër op het toneel, met een heel eigen uiterlijk. Een rasstandaard werd vervolgens vastgesteld en vanaf het midden van de jaren 1950 begonnen de Russische Toy Terriërs zoals we ze vandaag zien, zich te ontwikkelen. Het duurde echter tot 1958 voordat het eerste nest langharige Russische Toy Terriërs opdook. Een van de mannetjes uit het nest werd later gekruist met een vrouwtje met een iets langer haar, wat in de loop der jaren leidde tot twee soorten Russische Toy Terriërs, namelijk de langharige terriër en de kortharige terriër.

Een rasstandaard werd opgesteld voor de gladharige terriër in 1960, maar een standaard voor de langharige Russische Toy Terriërs werd zes jaar later in 1966 vastgesteld, beide goedgekeurd door het Russische Ministerie van Landbouw. De rasstandaard werd in 1988 gewijzigd en opnieuw in 2003. Zes jaar later, in 2006, werd het ras erkend door de FCI als een Gezelschaps- en Speelgoedhond onder hun classificatie in Groep 9.

De Russische Kynologische Federatie publiceerde vervolgens een bijgewerkte rasstandaard in 1988, met de Russische Toy gecategoriseerd onder Groep 3 Terriërs Sectie 4 Miniatuur Terriërs. In 1996 werd de National Club of Breed "Russian Toy" opgericht in Moskou en de rasstandaard werd opnieuw bijgewerkt in 2003 door de Fédération Cynologique Internationale, die vervolgens werd goedgekeurd door de fokcommissie van de RKF, maar dit type viel onder Groep 9 van Gezelschaps- en Speelgoedhonden.

Deze charmante kleine honden zijn populair gebleven in hun geboorteland Rusland, maar zijn minder bekend in andere delen van de wereld. Het was pas in 2008 dat de eerste Russische Toy Terriërs in het Verenigd Koninkrijk verschenen. Een Rasclub werd vervolgens opgericht, wat heeft geleid tot een grotere bekendheid van deze charmante terriërs. Iedereen die echter een huis wil delen met een Russische Toy Terriër moet zijn interesse registreren bij een fokker en ermee instemmen op een wachtlijst te worden geplaatst, omdat pups moeilijk te verkrijgen zijn.

Uiterlijk van de Russische Toy Terriër

Schofthoogte:

 • Reuen: 20 - 28 cm
 • Teven: 20 - 28 cm

Gemiddeld gewicht:

 • Reuen: 3 kg
 • Teven: 3 kg

De Russische Toy Terriër is een charmante kleine hond en hoewel ze klein van stuk zijn, hebben ze geen idee hoe klein ze eigenlijk zijn. Ze zijn moedig, loyaal en uiterst beschermend ten opzichte van hun families en de kinderen in een huishouden. Ze zijn elegant met hun lange poten en fijne botten. Het hoofd van een Russische Toy is vrij klein in verhouding tot hun lichaam en ze hebben een duidelijk gedefinieerde stop. Ze hebben kleine neuzen die overeenkomen met hun vachtkleur. De snuit is puntig en hun jukbeenderen zijn zeer lichtjes uitgesproken, wat bijdraagt aan hun charmante uitstraling. Ze hebben een perfect schaargebit waarbij hun boventanden netjes over hun ondertanden vallen.

Hun ogen zijn rond, donker en vrij groot, goed uit elkaar geplaatst op het gezicht van de hond. Hun oren zijn groot, hoog aangezet en staan rechtop. Nekken zijn slank en lang, die honden hoog en licht gebogen dragen. Hun bovenlijn helt zachtjes af vanaf de schoft tot aan de wortel van de staart en hun schoft is zeer licht uitgesproken. Ruggen zijn recht en sterk, met honden die korte, zeer licht gebogen lendenen hebben en een licht hellend, afgeronde achterhand.

Hun borst is ovaal en vrij diep met mooi opgetrokken buiken, wat deze kleine honden een aantrekkelijke vorm geeft. Ze hebben sikkelvormige staarten die honden blij dragen aan de zijkant van hun lichaam. Hun voorpoten zijn slank, dun en recht, met honden die matig lange schouderbladen hebben. Voorpoten zijn ovaal van vorm en klein, met goed gesloten gebogen tenen en nagels die overeenkomen met de vachtkleur van de hond. Hun achterpoten zijn recht en parallel met goed ontwikkelde boven- en onderbenen. Achterpoten zijn iets smaller dan de voorpoten.

Wat betreft hun vacht kan de Russische Toy Terriër zowel een korte (gladde) vacht hebben als een langharige vacht. Honden met een korte vacht hebben kort, glanzend haar dat dicht bij hun lichaam ligt zonder ondervacht. Een langharige hond heeft langer haar dat licht golvend of recht kan zijn en dicht bij het lichaam ligt, zodat de contouren duidelijk zichtbaar zijn. Het haar op het hoofd en de voorkant van de poten is kort, maar de honden hebben mooie bevedering aan de achterkant van de poten. Het haar op hun voeten is zijdezacht en lang, wat hun nagels aan het zicht onttrekt. Ook de oren zijn goed bedekt met lang, dik haar dat een charmante franje vormt. Geaccepteerde kleuren volgens FCI-regels zijn als volgt:

 • Zwart en tan
 • Bruin en tan
 • Blauw en tan
 • Rood - elke tint met of zonder een zwart of bruin overlay

Het is de moeite waard op te merken dat hoe rijker de vacht van een Russische Toy Terriër is, hoe beter.

Gang/beweging

Wanneer een Russische Toy Terriër beweegt, doet hij dat met een gemakkelijke, snelle en rechte beweging, waarbij ze altijd hun bovenlijn mooi op niveau houden.

Gebreken

Toekomstige eigenaren moeten voorzichtig zijn met puppies of honden die enige vorm van overdrijving vertonen, zowel qua uiterlijk als qua bouw. Extra kleine Russische Toys gaan vaak gepaard met veel gezondheidsproblemen, dus het is het beste om ze te vermijden. Een verantwoordelijke fokker zou er altijd voor zorgen dat de puppies die ze voortbrengen van goede grootte en bouw zijn en zou het fokken van extra kleine honden om deze redenen vermijden. Bij mannetjes moeten beide testikels volledig zijn ingedaald in het scrotum.

Temperament van de

De Russische Toy Terriër is een klein hondje, maar van nature levendig en ze vinden niets leuker dan bezig te zijn. Eenmaal moe, zijn deze kleine honden echter heel blij om zich op te krullen bij de eigenaar op de bank. Ze zijn de perfecte keuze voor mensen die een meer sedentaire levensstijl leiden en genieten van het gezelschap van een kleine, waakzame en loyale viervoeter aan hun zijde. Ze staan erom bekend territoriaal te zijn en schromen niet om de wacht te houden over hun eigenaren en bezittingen, ondanks hun kleine formaat, omdat deze kleine terriërs volledig onverschrokken zijn. Een Russische Toy Terriër zal echter zelden agressief gedrag vertonen, de voorkeur gevend aan blaffen en afstand houden totdat de eigenaar verschijnt wanneer er vreemden zijn of wanneer een hond van streek is door iets. Zoals veel van hun terriër neven kunnen Russische Toys een beetje terughoudend zijn tegenover vreemden, maar zodra ze iemand leren kennen, gedragen ze zich prima omdat ze van nature sociale hondjes zijn.

Ze vormen sterke banden met hun families en houden er niet van om lang alleen gelaten te worden. Als ze toch alleen worden gelaten, kunnen deze kleine terriërs last hebben van verlatingsangst, wat zich vaak uit in gedragsproblemen zoals onophoudelijk blaffen en vernielzucht in huis. Gezien hun intelligentie zullen Russische Toys al snel inventieve manieren vinden om zichzelf te vermaken, waaronder het vernielen van alles wat ze te pakken kunnen krijgen.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaars?

Russische Toy Terriërs zijn een uitstekende keuze voor beginnende hondeneigenaars omdat ze zo meegaand en mensgericht zijn, en niets liever doen dan hun families plezieren en vermaken. Ze zijn geweldige metgezellen en huisdieren voor gezinnen met oudere kinderen, hoewel ze ook goed overweg kunnen met kinderen van alle leeftijden.

Hoe zit het met hun prooidrift?

Russische Toys zijn terriërs en kunnen, ondanks hun kleine formaat, niet weerstaan aan het achtervolgen van alles wat probeert weg te rennen, inclusief de kat van de buren. Daarom moet altijd voorzichtigheid worden betracht met betrekking tot waar en wanneer ze los mogen lopen in de buurt van andere dieren.

Hoe zit het met hun speelsheid?

Russische Toys hebben een speels karakter en vinden het heerlijk om te vermaken en vermaakt te worden. Ze staan bekend om hun ondeugende kant wanneer ze in de juiste stemming zijn en leren snel hoe ze hun zin kunnen krijgen door hun eigenaren te plezieren met hun gekke capriolen.

Hoe zit het met aanpassingsvermogen?

Russische Toy Terriërs zijn zeer aanpasbare honden en, mits ze voldoende dagelijkse lichaamsbeweging krijgen, gecombineerd met voldoende mentale stimulatie om verveling te voorkomen, zijn ze even gelukkig in een appartement in de stad als op het platteland met een veilige achtertuin om in rond te dwalen.

Wat betreft verlatingsangst?

Russische Toys vormen sterke banden met hun families en honden zijn nooit erg blij als ze zichzelf voor langere tijd alleen vinden. Ze zijn beter geschikt voor mensen die thuis werken of in huishoudens waar één persoon thuis blijft als iedereen anders weg is, zodat ze nooit lang alleen zijn, wat kan leiden tot verlatingsangst. Dit kan resulteren in vernielzucht in huis, wat de manier van een hond is om stress te verlichten en zichzelf te vermaken.

Hoe zit het met overmatig blaffen?

Russische Toys houden van het geluid van hun eigen stemmen, wat iets is dat voorzichtig moet worden afgeleerd wanneer ze nog jong zijn, waarbij ervoor moet worden gezorgd dat ze niet worden afgeschrikt, hoewel het moeilijk kan zijn om ze te stoppen met blaffen om niets.

Houden Russische Toy Terriërs van water?

Vanwege hun kleine formaat moet altijd voorzichtigheid worden betracht wanneer een Russische Toy gaat zwemmen, en iemand die een hond heeft die niet van water houdt, mag ze nooit dwingen om het water in te gaan, omdat dit hen alleen maar bang zou maken, gezien hun gevoelige aard. Ook moet voorzichtigheid worden betracht bij het wandelen met een Russische Toy zonder riem in de buurt van gevaarlijker water, voor het geval ze erin vallen en gered moeten worden.

Zijn Russische Toy Terriërs goede waakhonden?

Zoals eerder vermeld, kunnen Russische Toys behoorlijk territoriaal zijn en, ondanks hun kleine gestalte, zijn ze uitstekende waakhonden die altijd snel reageren om hun eigenaren te waarschuwen wanneer er vreemden in de buurt zijn. Zelden zouden ze echter agressief handelen, de voorkeur gevend aan afstand houden en blaffen.

Intelligentie / trainbaarheid van de Russische Toy Terriër

De Russische Toy Terriër is een intelligent klein hondje en omdat ze graag behagen, zijn ze snel in het leren van nieuwe dingen. Dit betekent echter ook dat ze net zo snel het goede als het slechte kunnen leren. Omdat ze zo schattig zijn, is het al te gemakkelijk om een Russische Toy met dingen weg te laten komen die een grotere hond nooit zou mogen doen. Het is daarom belangrijk om ze niet te veel te verwennen.

Het zijn vrij gevoelige karaktertjes en hoewel ze snel nieuwe dingen leren, moet voorzichtig worden omgegaan met de manier waarop een Russische Toy wordt getraind. Ze reageren niet goed op enige vorm van negatieve harde correctie, maar ze reageren wel heel goed op positieve bekrachtiging. Het is essentieel dat deze kleine terriërs op jonge leeftijd goed gesocialiseerd worden en dat hun training vroeg begint, zodat ze opgroeien tot zelfverzekerde, maar ontspannen volwassen honden. Hun training moet consistent en rechtvaardig zijn, zodat een hond begrijpt wat er van hen wordt verwacht.

Omdat Russische Toy Terriër-puppy's ongelooflijk schattig zijn, is het al te gemakkelijk om ze te verwennen wanneer ze voor het eerst in hun nieuwe thuis komen. Echter, eigenaren moeten beginnen zoals ze bedoelen door te gaan om te voorkomen dat een hond een aandoening ontwikkelt die bekend staat als het Kleine Hond Syndroom, waardoor ze eigenwijs worden en moeilijker zijn om mee te leven. Daarom moeten grenzen en regels worden vastgesteld, zodat deze kleine terriërs begrijpen wat er van hen wordt verwacht. Het leert hen wat acceptabel gedrag is en wat niet. Het helpt ook bij het vaststellen van een pikorde en wie de alfa-hond is in een huishouden en voorkomt dat een kleine hond een dominantere kant van hun aard laat zien. De eerste commando's die een puppy moet leren, zijn als volgt:

 • Kom
 • Zit
 • Blijf
 • Bij
 • Stil
 • Laat het
 • Af
 • Bed

Kinderen en andere

Russische Toy Terriërs houden van een gezinsomgeving, hoewel voorzichtigheid geboden is wanneer ze in de buurt zijn van peuters en zeer kleine kinderen vanwege hun geringe omvang. Met dit gezegd te hebben, zijn ze een goede keuze voor gezinnen waar de kinderen ouder zijn en dus weten hoe ze zich moeten gedragen rond zulke kleine honden en hoe ze met hen moeten omgaan en spelen.

Wanneer ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn, komt de Russische Toy doorgaans goed overeen met andere honden, maar opnieuw moet voorzichtigheid worden betracht wanneer ze in de buurt zijn van grotere honden. Vanwege het "terriër"-karakter in hen moet ook voorzichtigheid worden betracht wanneer een Russische Toy in contact komt met kleine dieren en huisdieren, waaronder katten. Als ze echter zijn opgegroeid met een gezinskat, komen ze over het algemeen goed overeen.

Gezondheid van de Russische Toy Terriër

De gemiddelde levensverwachting van een Russische Toy Terriër ligt tussen de 10 en 11 jaar, mits ze op de juiste manier worden verzorgd en gevoed met een passend kwalitatief goed dieet dat past bij hun leeftijd.

Net als veel andere rassen staat bekend dat de Russische Toy lijdt aan enkele erfelijke gezondheidsproblemen die het waard zijn om te weten als je van plan bent om je huis te delen met een van deze levendige kleine terriërs.

Verzorging van de Russische Toy Terriër

De gladharige Russische Toy Terriër heeft weinig onderhoud nodig op het gebied van vachtverzorging en hoeft eigenlijk alleen maar snel een paar keer per week te worden nagekeken om hun vacht netjes te houden. Echter, een langharige Russische Toy heeft dagelijks een borstelbeurt nodig om klitten en klitten te voorkomen. Het is ook essentieel om de tanden van een hond in de gaten te houden, vooral wanneer ze in hun tandenwisselingsfase zitten. Als er een probleem is, is het het beste om zo snel mogelijk veterinair advies in te winnen.

Het is ook belangrijk om regelmatig de oren van een hond te controleren en ze indien nodig schoon te maken. Als er te veel oorsmeer in de oren van een hond ophoopt, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te genezen is. Kortom, preventie is vaak gemakkelijker dan genezen als het gaat om oorinfecties.

Beweging van de Russische Toy Terriër

Russische Toy Terriërs zijn waakzame, levendige en energieke kleine honden, en ze houden ervan om bezig te worden gehouden, hoewel ze, eenmaal moe, prima tevreden zijn met ontspannen op een bank naast hun eigenaren. Met dit gezegd is het belangrijk dat ze minstens 20 tot 30 minuten per dag worden beziggehouden om fit, gelukkig en gezond te blijven.

Een kortere wandeling in de ochtend is prima, maar een langere en interessantere in de middag is een must. Deze honden houden er ook van om rond te dwalen in een achtertuin zo vaak mogelijk, zodat ze echt stoom kunnen afblazen. De omheining moet echter extreem veilig zijn om deze levendige kleine honden binnen te houden, want als ze een zwakke plek in het hek vinden, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei problemen terechtkomen.

Met dit gezegd moeten Russische Toy-puppy's niet overmatig worden uitgeoefend, omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn. Dit omvat ook het voorkomen dat een hond op en neer springt van meubels of de trap op en af gaat. Te veel druk op hun gewrichten en ruggengraat op jonge leeftijd kan leiden tot problemen bij de hond later in hun leven.

Russische Toy Terriër prijs

Als je op zoek bent om een Russische Toy Terriër te kopen, zou je je interesse moeten registreren bij fokkers en akkoord moeten gaan om op een wachtlijst te staan, omdat puppy's schaars zijn en het kan even duren voordat je er een kunt krijgen. Je zou ook moeten verwachten dat je ergens tussen de 600 en meer dan 800 euro zou moeten betalen voor een goed gefokte stamboom-puppy.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Russische Toy Terriër honden te koop in 7077, Netterden - Advertentie 1
RvB geregistreerde kennel
3

Aankondiging: pups verwacht in het voorjaar

€ 1.500
Russische Toy TerriërLeeftijd: 4 maanden
In het voorjaar verwachten wij een nest van onze dame Kyra. Ook de vader (Levi) is als vanzelfsprekendheid aanwezig. De pups verkrijgen een stamboom en DNA profiel van de Raad van Beheer, en een Euro
Little Glory
Little Glory
Netterden
RvB geregistreerde kennel