Rottweiler

Levensduur11-12 jaar
GewichtMannelijk:50 kgVrouwelijk:42 kg
HoogteMannelijk:61-68 cmVrouwelijk:56-63 cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie

Introductie van de Rottweiler

Geschiedenis:

Deze hond werd in de Middeleeuwen veelvuldig in en rond de rijksstad Rottweil als herdershond en veedrijver gebruikt maar ook voor de berenjacht, omdat het een sterke hond is. Hij werd daarom naar de stad genoemd. Rottweil was in het 19e eeuw een uitgesproken veehandelscentrum. Van hier werden runderen en schapen in de Breisgau, naar het Elzas en in het Neckardal gedreven. Om de kuddes te drijven, had men in tijden van dieven en wolven een krachtige, rustige en kalme hond nodig. In de loop van de tijd werd de veetransport door drijven vervangen door het transport via de spoorwegen en andere transportmiddelen. De Rottweiler heeft toen zijn nut verloren. Met begin van de 20e eeuw herinnerde men zich de uitstekende karaktereigenschappen van de Rottweiler. Hij werd vanaf 1910 als politiehond gebruikt.

Uiterlijk:

De Rottweiler is een middelgrote tot grote, krachtige hond. Rottweilers hebben een korte zwarte vacht. Rond de wangen, de muil, wenkbrauwen, borst en benen hebben ze roodbruine aftekeningen.

Gebruiksdoel:

De Rottweiler wordt als politie-, waak-, spoor-, sport-, redding- en familiehond gebruikt. Met een consequente opvoeding en een goede socialisatie is deze hond een kalme en tot in de ouderdom speelse en actieve familiehond. Het is echter niet vanzelfsprekend dat de Rottweiler altijd goed met kinderen kan omgaan, en het is zeker ook geen hond voor mensen die zelf niet consequent kunnen zijn. Maar dit geldt eigenlijk voor ieder ras en iedere hond. Een rottweiler wordt gemiddeld 10 tot 11 jaar oud.

Karakter en opvoeding:

De Rottweiler heeft een structurele opvoeding nodig. Mits er consequent wordt opgevoed heeft de hond snel door dat de baas de leiding heeft en is het zeer gehoorzaam. Dit Rottweiler heeft het vermogen ontzettend veel te kunnen en willen leren. Uitlaten dient een paar keer per dag goed te worden gedaan. Tegenover vreemde honden reageert de Rottweiler vaak kalm en zelfverzekerd. De Rottweiler waakt graag over zijn territorium en is een obstakel voor eventuele inbrekers. De vacht vraagt weinig onderhoud en verliest weinig haar.