Rhodesian Ridgeback

Levensduur10-12 jaar
GewichtMannelijk:36-37 kgVrouwelijk:31-32 kg
HoogteMannelijk:63-69 cmVrouwelijk:61-66 cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit ras?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback is een hondenras afkomstig uit zuidelijk Afrika. Oorspronkelijk gefokt voor de jacht op groot wild zoals de leeuw en ter verdediging van huis en haard. Kenmerkend voor dit ras is de ridge ofwel pronk. Een strook haar op de rug die tegen de haarrichting in groeit en reeds vanaf de geboorte aanwezig is. De Ridgeback is een eigenzinnige hond die niet geschikt is voor iedereen, liefhebbers van dit ras moeten kunnen accepteren dat hun hond niet alle bevelen klakkeloos opvolgt. De houding van deze hond is niet die van een slaaf maar van een partner en zo dient hij ook behandeld te worden. Slechte socialisatie, harde aanpak en eenzaamheid kunnen deze hond blijvend geestelijke schade toebrengen. Consequente eerlijke training is voor de laat rijpe ridgeback absoluut noodzakelijk om hem in zijn in alles overdreven natuur te sturen en te begeleiden tot een fijne partner. De ridgeback is een sportief gebouwde hond die kracht, snelheid en souplesse uitstraalt. Een blokje om per dag is voor een atleet als de ridgeback niet voldoende. Hoewel hij in huis genoegen neemt met een plekje op het bankstel en daar uren kan vertoeven zijn voor de volwassen ridgeback lange dagelijkse wandelingen en geestelijke afleiding door middel van training, aandacht en spel onontbeerlijk.

Rasstandaard:

Algemene verschijning:

Een volwassen Rhodesian Ridgeback is een mooie, sterke, gespierde en actieve hond met een symmetrisch silhouet. De Rhodesian Ridgeback heeft een groot uithoudingsvermogen en is tot het behalen van een behoorlijke snelheid in staat. Hij is ook lenig en wendbaar, wat opvalt bij dit grote hondenras.

Bijzonderheden:

Dit hondenras dankt zijn naam aan zijn ridge. De ridge of "pronk", is een streep haren die zich op de rug bevindt, die tegen de groeirichting van de vacht gaat. De ridge begint direct achter de schouders en loopt door tot ter hoogte van de heupen. De ridge dient twee identieke kronen te hebben, die recht tegenover elkaar geplaatst horen te zijn. De kronen mogen zich niet lager bevinden dan een derde van de ridge, gerekend vanaf het begin van de ridge. Vijf centimeter is een goed gemiddelde voor de breedte van de ridge, gemeten direct achter de kronen.

Temperament:

Waardig, intelligent en gereserveerd tegenover vreemden, maar toont zonder aanleiding geen agressie of verlegenheid.

Het hoofd:

Het hoofd moet tamelijk lang, de schedel vlak en vrij breed tussen de oren, en moet in rust zonder rimpels zijn. De stop moet vrij duidelijk zijn. De neus zwart of bruin, in verhouding bij de kleur van de vacht. De snuit is lang, diep en krachtig met stevige kaken. De lippen dienen goed gevormd te zijn en goed om de kaken te sluiten.

De ogen:

De ogen dienen op matige afstand van elkaar te staan en rond, helder en glanzend te zijn en moeten de Rhodesian Ridgeback een intelligente uitdrukking geven. De kleur van de ogen dient te harmoniëren met de vacht. Zo behoren bij een zwarte neus donkere ogen en bij een bruine of leverkleurige neus amberkleurige ogen.

De oren:

De oren dienen tamelijk hoog aangezet te zijn, middelmatig van grootte en vrij breed bij de basis, geleidelijk uitlopend tot een ronde punt. De oren dienen dicht tegen het hoofd gedragen te worden.

De bek:

Zeer sterke kaken met een perfect en compleet schaargebit. De tanden dienen goed ontwikkeld te zijn, vooral de hoektanden.

De nek:

De nek moet vrij lang zijn, sterk en mag geen keelhuid vertonen.

De voorhand:

De schouders moeten hellend, droog en gespierd zijn. De voorbenen dienen recht, sterk en goed ontwikkeld te zijn met vrij zware botten. De ellebogen dienen tegen het lichaam gehouden te worden.

Het lichaam:

De borst mag niet te breed zijn maar wel diep en ruim. De ribben dienen middelmatig rond te zijn maar nooit rond als een hoepel. De rug is krachtig, de lendenen sterk, gespierd en licht gebogen.

De achterhand:

De bespiering dient droog te zijn met een goede definitie. De achterhand dient goede hoekingen te vertonen en de spronggewrichten dienen laag geplaatst te zijn.

De voeten:

De voeten dienen compact te zijn met goed gebogen en aaneengesloten tenen. De voetzoolkussens dienen elastisch te zijn met beschermend haar tussen de tenen en voetzolen. De Rhodesian Ridgeback behoort de zogenaamde "katvoeten" te hebben.

De staart:

De staart dient sterk en breed bij de aanzet te zijn, geleidelijk aflopend naar de punt. De staart dient noch te hoog noch te laag aangezet te zijn en moet vrij van grofheden zijn en dient met een lichte welving gedragen te worden. Nooit gekruld.

Beweging:

Recht voorwaarts, vrij en actief.

De vacht:

De vacht dient kort, dicht en glanzend van aanzien te zijn. De vacht mag nooit wollig of zijdeachtig zijn.

De kleur:

De Rhodesian Ridgeback dient een kleur te hebben van licht- tot roodtarwe. Een beetje wit op de borst en tenen is toegestaan maar overmatig wit op de buik, borst en boven de voeten is niet wenselijk. Het masker en de oren mogen donkerder zijn dan de rest van de vacht.

De grootte:

Een volwassen Rhodesian Ridgeback moet een mooie rijzige hond zijn. De schofthoogte van de reu moet tussen de 63 en 69 cm. zijn. De schofthoogte van de teef moet tussen de 61 en 66 cm. zijn.

Fouten:

Ieder verschil of afwijking van de voornoemde punten in de rasstandaard, dient gezien te worden als een fout en dient dan ook naargelang de afwijking beoordeeld te worden.

OPMERKING: De reuen dienen twee testikels te hebben die volledig in het scrotum moeten zijn ingedaald.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Rhodesian Ridgeback pups te koop in Voorst - Advertentie 1
27
10 uur
Boost

Prachtige Rhodesian Ridgeback puppy’s aangeboden

€ 1.750
Rhodesian RidgebackLeeftijd: 7 weken3 Mannelijk / 7 Vrouwelijk
29 juli hebben we een prachtig nestje raszuivere Rhodesian Ridgeback pups mogen verwelkomen. Alle pups hebben een mooie ridge. De pups groeien op in huiselijke kring met nog een grote broer die dezel
Jessica .
Wilp
Rhodesian Ridgeback pups te koop in 1244, Ankeveen - Advertentie 2
RvB geregistreerde kennel
43
1 week

Rhodesian Ridgeback pups FCI stamboom september

€ 1.500
Rhodesian RidgebackLeeftijd: 8 weken10 Mannelijk / 5 Vrouwelijk
Beste Rhodesian Ridgeback Geïnteresseerde, Onze Passie is het houden en fokken van Rhodesian Ridgeback die bij ons in en rond het huis leven, wij hebben regelmatig een nestje pups uit wel overwogen c
Kluck’s Castle Rhodesian Ridgeback’s
Kluck’s Castle Rhodesian Ridgeback’sId geverifieerd
Nederhorst Den Berg
RvB geregistreerde kennel
Rhodesian Ridgeback pups te koop in 1244, Ankeveen - Advertentie 3
RvB geregistreerde kennel
195
1 week

Rhodesian Ridgeback pups met FCI Stamboom!

€ 1.500
Rhodesian RidgebackLeeftijd: 3 maanden3 Mannelijk / 4 Vrouwelijk
Beste Rhodesian Ridgeback Geïnteresseerde, Onze Passie is het houden en fokken van Rhodesian Ridgeback die bij ons in en rond het huis leven, wij hebben af en toe een nestje pups uit wel overwogen co
Kluck’s Castle Rhodesian Ridgeback’s
Kluck’s Castle Rhodesian Ridgeback’sId geverifieerd
Nederhorst Den Berg
RvB geregistreerde kennel