Pumi

Levensduur12-14 jaar
GewichtMannelijk:10-15 kgVrouwelijk:8-13 kg
HoogteMannelijk:41-47 cmVrouwelijk:38-44 cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit Pumi?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Pumi

Geschiedenis:

De pumi lijkt te zijn ontstaan als kruising tussen Hongaarse herdershonden en terriërs. Bij die terriërs wordt vaak gedacht aan Franse honden die in de 18e eeuw merinoschapen naar Hongarije brachten. In de jaren ’20 van de 20e eeuw werd het stamboek geopend, in 1924 werd de pumi internationaal erkend. Vanaf de jaren ’60 moest het ras echter opnieuw opgebouwd worden.

Uiterlijk:

De pumi meet 38 tot 45 centimeter bij de schouder en weegt 8 tot 15 kilogram. De hond is vierkant gebouwd. Het hoofd wordt hoog gehouden en is terriërachtig: vrij lang, tiporen. De staart wordt in een krul boven het kruis gedragen. De vacht is dubbel, 3 tot 7 centimeter lang en sterk krullend. De pumi is eenkleurig, vaak een grijstint. Maar ook wit en zwart zijn toegestaan.

Inzet:

Het is een perfecte hoeder van varkens en het opsporen van wilde zwijnen dus werd daarvoor ingezet. Naast hoeden en de jacht op zwijnen is het een boerderij hondje dat in andere landen veel wordt gebruikt als gezinshond.

Karakter:

De pumi is een intelligente hond, hij is dapper en levendig. Geen allemansvriend. Veel beweging en liefst een duidelijke taak zijn nodig. Het ras is zeer geschikt voor agility, dogdance en andere takken van de hondensport. De Pumi is makkelijk op te voeden mits er liefdevol met de hond wordt omgegaan. De hond laat zich makkelijk leiden en raakt gehecht aan het baasje. De Pumi is alert en een perfecte waakhond die direct aanslaat als er een vreemde in zijn territorium komt. Hondensport vindt de hond geweldig. Het is belangrijk de hond veel lichaamsbeweging te geven d.m.v. hondentraining of lange wandelingen.

Verzorging:

De vacht heeft naast trimmen weinig verzorging nodig en verliest weinig haar.