Polski Owczarek Nizinny

Levensduur12-15 jaar
GewichtMannelijk:18-20kgVrouwelijk:16-18kg
HoogteMannelijk:45-50 cmVrouwelijk:42-47 cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit ras?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Polski Owczarek Nizinny

Geschiedenis:

Deze robuuste herder ontstond door kruising van Hongaarse herders en kleine, langharige bergherders. De PON werd 1963 voor het eerst in Boedapest tentoongesteld en in hetzelfde jaar werd het ras door het FCI erkend. Omdat de Polski Owczarek Nizinny op laagland vlaktes werkte, wordt dit ras ook wel de Polish Lowland Sheepdog genoemd. Ook staat dit ras bekend als PONS. Er wordt aangenomen dat de bloedlijnen van de Polski Owczarek Nizinny teruggevoerd kunnen worden tot hoedende honden met gekoorde vacht (Hongaarse vlakten), die gekruist zijn met andere kleine langharige hoedende berghonden. De Tweede Wereld Oorlog heeft een dramatisch impact op de populatie van de Polski Owczarek Nizinny gehad en dit ras is in die tijd bijna uitgeroeid. Gelukkig waren enkele toegewijde fokkers succesvol in het doen opleven van dit ras en de populariteit er van. Honden van dit ras zijn fantastische hoeders en uitstekende huisdieren.

Karakter en gedrag:

De Polski Owczarek Nizinny is een slimme, gehoorzame en beminnelijke hond. Dit ras staat bekend om zijn uitstekende geheugen. Dit speciale kenmerk maakt dat deze hond makkelijk is af te richten. Zorgvuldig africhten en socialiseren zijn bij dit ras noodzakelijk. De Polski Owczarek Nizinny zoekt altijd naar een gelegenheid om zijn eigenaar te plezieren en daarom zal het africhten van deze hond geen problemen opleveren. Het zijn wel onafhankelijke denkers, deze honden en daarom hebben ze een vastberaden en consequente manier van africhten nodig. Omdat de Polski Owczarek Nizinny een werkende hond is, moet hij wel iets te doen krijgen. Anders hebben deze honden de neiging om rusteloos te worden.

De Polski Owczarek Nizinny doet het redelijk goed met kinderen, wanneer hij op jonge leeftijd zorgvuldig is gesocialiseerd. Deze honden houden zich meestal afzijdig van en observerend tegenover vreemden. Wanneer de Polski Owczarek Nizinny van kleins af aan met andere honden en huisdieren is opgegroeid, zal hij het met hen goed doen. De Polski Owczarek Nizinny staat erom bekend dat hij happerig kan zijn wanneer hij wordt geprovoceerd. Deze honden blaffen veel en happen vaak naar de hielen van mensen in een poging om ze te hoeden.

De Polski Owczarek Nizinny heeft een lange vacht, die minstens eenmaal per week zorgvuldig geborsteld moet worden met een borstel met pinnen om vervilten te voorkomen. De nizinny verhaart gemiddeld.

De Polski Owczarek Nizinny is een slimme en gehoorzame hond. Dit ras staat bekend om zijn uitstekende geheugen. Dit speciale kenmerk maakt dat deze hond makkelijk is af te richten. Zorgvuldig africhten en socialiseren zijn bij dit ras noodzakelijk. De Polski Owczarek Nizinny zoekt altijd naar een gelegenheid om zijn eigenaar te plezieren en daarom zal het africhten van deze hond geen problemen opleveren. Het zijn wel onafhankelijke denkers, deze honden en daarom hebben ze een vastberaden en consequente manier van africhten nodig. Omdat de Polski Owczarek Nizinny een werkende hond is, moet hij wel iets te doen krijgen. Anders hebben deze honden de neiging om rusteloos te worden.

Gezondheid:

De Polski Owczarek Nizinny is over het algemeen een gezond ras. Maar zoals meerdere rassen heeft de nizinny ook te maken met erfelijk aandoeningen. Sommige lijnen hebben een aanleg tot het krijgen van heupdysplasie, allergieën, oogziekten, en knieschijf luxatie. Net als alle hondenrassen heeft de Polski Owczarek Nizinny de juiste verzorging nodig en controles door de dierenarts voor een lang en gezond leven.

De Polski Owczarek Nizinny wordt gemiddeld 12 tot 15 jaar. Een goed gebalanceerd dieet en voldoende beweging zullen ook bij dit ras bijdragen tot een lang en gezond leven.