Picardy Spaniel

Levensduur10 - 13 jaar
GewichtMannelijk:20 - 25kgVrouwelijk:20 - 25kg
HoogteMannelijk:55 - 62cmVrouwelijk: 55 - 60cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent je op zoek naar het Picardy Spaniel ras?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Picardy Spaniel

De Picardische Spaniël is een knappe, krachtige en atletische hond die afkomstig is uit de Picardië regio van Frankrijk waar ze gefokt werden voor de jacht, het aanwijzen en het ophalen van taken waar ze in uitblinken. In hun geboorteland Frankrijk zijn deze elegante spaniëls zeer gewild op het veld, maar ze zijn ook een populaire keuze als metgezellen en familiehuisdieren dankzij hun vriendelijke, kalme en zachte aard.

Hoewel niet zo bekend in het Verenigd Koninkrijk en vooral buiten de jachtgemeenschap, wint de Picardische Spaniël de interesse van veel hondeneigenaren die op het platteland wonen en een actief buitenleven leiden met een hondenmaatje aan hun zijde. De reden hiervoor is dat Picardische Spaniëls geweldige metgezellen en familiehuisdieren zijn, net zo gelukkig in een huiselijke omgeving als op het veld.

Geschiedenis van de Picardy Spaniel

Er zijn veel spaniel-achtige rassen die inheems zijn in Frankrijk, waar ze altijd zeer gewaardeerd zijn geweest als jachthonden. Pas in 1907 werden de spaniëls van elkaar gescheiden en kregen ze hun eigen erkenning. De rasstandaard voor de Picardische Spaniël werd opgesteld in 1908 en is tot op de dag van vandaag niet veel veranderd. Ze zijn gefokt om sterke, robuuste, krachtige honden te zijn die in staat zijn om te werken op vele terreinen, waaronder op het land door moerassen, in dichte begroeiing en in water, ongeacht het weer.

Dankzij de toewijding van rasliefhebbers overleefde de Picardische Spaniël de Eerste Wereldoorlog, waarbij hun aantal vrij hoog bleef op een moment dat de aantallen van andere rassen afnamen. In 1921 werd de Franse Rasclub opgericht, die in 1937 fuseerde met een andere Franse club, de Blue Picardische Spaniël Club. Echter, met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog leed het ras opnieuw en het was alleen dankzij de inspanningen van de clubvoorzitter dat deze knappe spaniëls overleefden.

Deze spaniëls werden specifiek gefokt om te jagen in uitdagende omstandigheden en zijn daarom uiterst veelzijdige en aanpasbare honden in het veld. Ze hebben bewezen meer dan bekwaam te zijn in het jagen, aanwijzen en terughalen in moerassen, moeraslanden, rivieren, dichte begroeiing en over vlaktes, wat ertoe leidde dat ze zo hoog gewaardeerd werden als werkende honden in het veld in heel Frankrijk.

Tegen de jaren 1980 waren hun aantallen gestegen door zorgvuldige selectieve fok en de kwaliteit van de Picardische Spaniël was ook verbeterd tot op het punt dat ze vele hondenshows, veldwedstrijden wonnen en bewondering kregen van mensen in verschillende regio's van het land, vooral degenen met een sterke jachtinteresse en die in de noordelijke regio's van Frankrijk woonden. Al snel vonden Picardische Spaniëls hun weg naar andere delen van Europa, waaronder Duitsland en Oostenrijk, waar deze knappe spaniëls tegenwoordig vaak worden gebruikt voor het volgen. Ze hebben zich ook bewezen in vele hondensporten, waaronder flyball, gehoorzaamheidswedstrijden en behendigheid.

Vandaag de dag is de Picardische Spaniël nog steeds zeer gewaardeerd in het veld door jagers in hun geboorteland Frankrijk, maar deze knappe honden zijn vrijwel onbekend in andere delen van de wereld, waaronder het Verenigd Koninkrijk. Tot nu toe is het ras nog niet erkend door The Kennel Club (april 2018) en staat het nog steeds op de Amerikaanse lijst van zeldzame rassen, hoewel in hun geboorteland Frankrijk Picardische Spaniëls erkend worden als een ras en de Club de l'Epagneul Picards et le Pont Audemer werd opgericht om de Picardische Spaniël te behouden.

Interessante feiten over het ras

 • Is de Picardische Spaniël een kwetsbaar ras? Nee, maar ze zijn moeilijk te vinden in het Verenigd Koninkrijk, wat betekent dat wachtlijsten lang kunnen zijn en goed gefokte gezonde puppy's veel geld kunnen opbrengen
 • Picardische Spaniëls zijn niet zoals andere spaniëls die werken op het "veld", omdat ze het wild niet "opjagen". Ze zijn getraind om te jagen, aan te wijzen en te apporteren en kunnen op het land of in het water werken
 • Traditioneel werd de staart van een Picardische Spaniël altijd gecoupeerd, maar sinds de wet die het verbiedt in 2007 van kracht werd, is het couperen van staarten nu illegaal, met uitzondering voor sommige werkende rassen en als een hond lijdt aan een soort gezondheidsprobleem dat vereist dat hun staarten gecoupeerd worden. De procedure moet worden goedgekeurd en geautoriseerd voordat deze wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde dierenarts. Het ontbreken van de juiste documentatie zou leiden tot zware boetes voor zowel fokkers als eigenaren

Uiterlijk van de Picardy Spaniel

Hoogte bij de schoft: Reuen 55 - 62 cm Teven 55 - 60 cm

Gemiddeld gewicht: Reuen 20 - 25 kg Teven 20 - 25 kg

De Picardische Spaniël is een elegante hond, maar ze hebben een gespierd krachtige uitstraling gecombineerd met een zachte expressie die bijdraagt aan de charmante aantrekkingskracht van het ras. Hun koppen zijn goed afgerond en breed met de achterkant van een hondenkop (occiput) die vrij prominent is. Hun stops hellen zachtjes af naar de snuit die lang en breed is maar taps toeloopt naar een mooi afgeronde neus van een hond. Hun neuzen zijn middelgroot en bruin van kleur. De ogen zijn donker amber met honden die een open, eerlijke en vriendelijke uitdrukking hebben. Hun oren zijn vrij laag geplaatst en omlijsten de kop van een hond met zijdezacht golvend haar.

hun nekken zijn gespierd en lopen soepel over in goed ontwikkelde schouders van een hond. Borstkassen zijn breed en diep. Hun voorpoten zijn goed bevederd, gespierd en recht. De Picardische Spaniël heeft een sterke rug die iets lager is bij hun schoft. Lendenen zijn vol en breed, kruisen zijn rond en licht hellend. Hun buiken zijn lichtjes opgetrokken wat bijdraagt aan hun algehele atletische uitstraling.

Staarten zijn matig hoog geplaatst en hangen in twee bijna onmerkbare bochten, waarvan er één convex is en de andere concave. Hun achterpoten zijn goed gespierd, recht, breed en lang, mooi bevederd tot aan de hak van een hond en hun achterhand is vrij prominent. Hun voeten zijn groot en rond, met honden die een beetje bevedering laten zien tussen hun tenen.

Wat betreft hun vacht, de Picardische Spaniël heeft een dichte vacht met het haar op hun kop fijner dan op het lichaam van een hond, waarbij het haar op hun lichaam licht golvend is. De kleur van het ras is als volgt:

 • Grijze spikkels over het hele lichaam van een hond met bruine markeringen op verschillende delen van hun lichaam en de wortel van de staart. De meest voorkomende markeringen zijn bruin en te vinden op de ledematen en kop van een spaniël.

Het is vermeldenswaard dat er ook een “Blue Picardische Spaniël” is.

Gang/beweging

Als een Picardische Spaniël beweegt, doen ze dat met een duidelijk doel, waarbij ze veel terrein bestrijken en een mooie rechte bovenlijn behouden.

Fouten

Fokkers moeten altijd zorgen dat de dekreuen gezondheidstests hebben ondergaan en een goede lichaamsbouw hebben om te voorkomen dat fouten in het ras worden gefokt. Andere fouten zijn onder meer wanneer een Picardische te veel bruin in hun vacht heeft of als ze effen witte vlekken of vlekken hebben, wat zeer ongewenst is, net als zwart.

Reuen moeten beide testikels volledig ingedaald hebben in hun scrotum en het is vermeldenswaard dat een hond iets lichter of zwaarder kan zijn, evenals iets groter of kleiner dan in de rasstandaard van de Kennel Club staat, die slechts als richtlijn wordt gegeven.

Temperament van de

De Picardische Spaniël heeft een rustige, kalme, zachte maar speelse en beschermende aard, die niets liever doet dan buiten in het veld werken naast een eigenaar. Ze staan bekend als bereidwillig en uiterst eager om te behagen, wat kort gezegd betekent dat deze spaniëls zeer trainbaar zijn in de juiste handen. Ze zijn echter ook zeer aanpasbare karakters en voelen zich daarom net zo op hun gemak in een huiselijke omgeving als buiten in het veld. Ze genieten ervan deel uit te maken van een gezin en betrokken te zijn bij alles wat er in een huishouden gebeurt.

Picardische Spaniëls genieten van veel aandacht en zijn daarom het meest geschikt voor mensen die de benodigde tijd hebben om aan een hondenmaatje te besteden. Daarom zijn ze een goede keuze voor mensen en gezinnen die op het platteland wonen en die graag een actief buitenleven leiden met een hondenmaatje aan hun zijde. Omdat deze spaniëls gedijen op menselijk gezelschap, zijn ze veel gelukkiger in een huishouden waar minstens één persoon thuis blijft als iedereen anders het huis uit is, wat in feite betekent dat ze nooit lang alleen gelaten worden.

Het is belangrijk dat een puppy vanaf jonge leeftijd goed gesocialiseerd wordt, zowel op het terrein als daarbuiten. Hun socialisatie moet inhouden dat ze worden blootgesteld aan zoveel mogelijk nieuwe situaties, mensen, geluiden, andere dieren en honden zodra ze volledig gevaccineerd zijn. Hun training moet ook vroeg beginnen, hoewel het een fout zou zijn om een puppy te hard te pushen. Ze moeten echter vanaf het begin de "basis" aangeleerd krijgen voordat hun echte training serieus begint als ze een paar maanden oud zijn.

Het is zeer belangrijk dat deze spaniëls worden behandeld en getraind door iemand die bekend is met de behoeften van dit type werkhond en die daarom begrijpt dat een Picardische Spaniël niet goed zou reageren op enige vorm van harde correctie of grove trainingsmethoden vanwege hun gevoelige aard. De beste resultaten worden behaald wanneer een Picardische Spaniël wordt behandeld met een stevige maar zachte hand en door gebruik te maken van positieve versterkingstechnieken. Het is meer een kwestie van het aanscherpen van hun natuurlijke instincten dan het aanleren van een Picardische Spaniël om iets te doen.

Als zeer aanpasbare honden voelen de Picardische Spaniëls zich net zo thuis in een gezinsomgeving als wanneer ze werken in het veld. Met de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie maken deze knappe honden geweldige gezinsdieren en worden ze gewaardeerde leden van een gezin, met als bonus dat ze bekend staan als uiterst goed met kinderen en andere huisdieren waar ze mee zijn opgegroeid in een huishouden.

Intelligentie / trainbaarheid van de Picardy Spaniel

De Picardische Spaniël is een intelligente hond en dit in combinatie met het feit dat ze altijd graag een eigenaar willen behagen, maakt ze gemakkelijk te trainen. Met dit gezegd, doen ze het beter met mensen die de behoeften van dit type werkende spaniël begrijpen, omdat het een hond is die gedijt op iets te doen hebben. Het is meer een kwestie van het fijn afstemmen van de natuurlijke instincten van de Picardische Spaniël zodra een puppy de basisregels heeft geleerd.

Net als veel andere werkende spaniëls zijn deze honden nooit gelukkiger dan wanneer ze weten wat hun plaats in de roedel is en naar wie ze moeten kijken voor richting en begeleiding. Omdat het van nature gevoelige honden zijn, reageren ze niet goed op harde correcties of zware trainingsmethoden die niet de vele talenten van deze hond naar voren zouden brengen. Picardische Spaniëls moeten weten wat er van hen wordt verwacht en reageren daarom veel beter wanneer ze op een eerlijke manier worden getraind en behandeld met positieve versterking.

Net als alle puppy's zijn Picardische Spaniëls ongelooflijk schattig als ze jong zijn en het is al te gemakkelijk om ze te verwennen wanneer ze voor het eerst in nieuwe huizen aankomen. Zodra een puppy goed gesetteld is, moeten eigenaren beginnen zoals ze van plan zijn door regels en grenzen vast te stellen, zodat een puppy begrijpt wat er van hen wordt verwacht. Het helpt bij het vaststellen van een pikorde en wie de alfahond is in het huishouden. De eerste commando's die een puppy moet leren zijn als volgt:

 • Kom
 • Zit
 • Blijf
 • Volg
 • Stil
 • Laat het
 • Lig
 • Bed

Kinderen en andere

De Picardische Spaniël wordt niet alleen zeer gewaardeerd in hun geboorteland Frankrijk vanwege hun uitzonderlijke punt- en apporteerwerk, maar ze zijn ook een populaire keuze bij gezinnen dankzij hun vriendelijke, zachte en rustige aard, vooral wanneer ze bij kinderen zijn. Echter, net als bij elk ander ras, moet er voorzichtigheid worden betracht wanneer kinderen en honden samen spelen en daarom is volwassen toezicht altijd aan te raden om ervoor te zorgen dat speeltijd niet te wild wordt, wat zou kunnen eindigen met iemand die gewond raakt.

Als de Picardische Spaniël van jongs af aan goed gesocialiseerd is, kan hij over het algemeen goed opschieten met andere honden en als ze zijn opgegroeid met een gezinskat in huis, komen ze meestal goed overeen. Met dit gezegd kan een Picardische Spaniël er niets van denken om de kat van de buren achterna te zitten als ze ooit de kans krijgen. Er moet voorzichtigheid worden betracht wanneer ze in de buurt zijn van kleinere dieren en huisdieren, voor het geval ze denken dat ze die moeten apporteren.

Gezondheid van de Picardy Spaniel

De gemiddelde levensverwachting van een Picardy Spaniel is tussen de 10 en 13 jaar wanneer ze goed verzorgd worden en een geschikt kwalitatief goed dieet krijgen dat past bij hun leeftijd.

Net als veel andere rassen staat de Picardy Spaniel bekend om een paar erfelijke gezondheidsproblemen waarvan het de moeite waard is om te weten als je van plan bent om je huis te delen met een van deze knappe honden. De aandoeningen die het ras het meest lijken te beïnvloeden zijn onder andere:

 • Heupdysplasie - fokkers zouden hun dekreuen heupen moeten laten beoordelen door de Animal Health Trust of door een BVA-geregistreerde dierenarts
 • Ectropion( Oogleden rollen naar buiten )
 • Entropion(Oogleden vouwen naar binnen )
 • Oorinfecties

Wat betreft vaccinaties?

Picardy Spaniel pups zouden hun eerste vaccinaties hebben gekregen voordat ze verkocht werden, maar het is aan hun nieuwe eigenaren om ervoor te zorgen dat ze hun vervolgvaccinaties op tijd krijgen volgens het vaccinatieschema voor pups als volgt:

 • 10-12 weken oud, met in gedachten dat een pup niet meteen volledige bescherming zou hebben, maar volledig beschermd zou zijn 2 weken nadat ze hun tweede vaccinatie hebben gehad

Er is veel discussie geweest over de noodzaak voor honden om boosters te krijgen. Daarom is het het beste om met een dierenarts te praten voordat je een definitieve beslissing neemt over of een hond moet doorgaan met jaarlijkse vaccinaties die bekend staan als boosters.

Wat betreft castratie en sterilisatie?

Veel dierenartsen raden tegenwoordig aan om te wachten tot honden iets ouder zijn voordat ze gecastreerd of gesteriliseerd worden, wat betekent dat ze meer volwassen zijn voordat ze de procedures ondergaan. Daarom adviseren ze om reuen te castreren en teven te steriliseren wanneer ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn en soms zelfs wanneer een hond 12 maanden oud is.

Andere dierenartsen raden aan om honden te steriliseren en castreren wanneer ze 6 maanden oud zijn, maar nooit eerder, tenzij om medische redenen. Met dit gezegd zijn veel rassen verschillend en het is altijd raadzaam om dingen te bespreken met een dierenarts en dan hun advies op te volgen over wanneer een hond gecastreerd of gesteriliseerd moet worden.

Wat betreft obesitasproblemen?

Net als andere rassen krijgen sommige Picardy Spaniels gewichtstoename nadat ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn en het is belangrijk om een oogje te houden op de taille van een hond voor het geval dat ze dat doen. Als een hond begint aan te komen, is het belangrijk om hun dagelijkse calorie-inname aan te passen en de hoeveelheid lichaamsbeweging te verhogen die ze krijgen. Ook oudere honden zijn vatbaarder voor gewichtstoename en het is essentieel dat ze dienovereenkomstig worden gevoerd en bewogen omdat obesitas het leven van een hond met meerdere jaren kan verkorten. De reden hiervoor is dat het veel extra druk legt op de inwendige organen van een hond, inclusief het hart, wat fataal kan zijn**.**

Wat betreft allergieën?

Picardy Spaniels staan niet bekend om allergieën te hebben, maar het is belangrijk dat een hond zo snel mogelijk een dierenarts ziet als er een opvlamt. Allergieën kunnen berucht moeilijk te genezen zijn en het vinden van de triggers kan uitdagend zijn. Met dit gezegd zou een dierenarts een hond die lijdt aan een allergie comfortabeler kunnen maken terwijl ze proberen de triggers te vinden, die het volgende kunnen omvatten:

 • Bepaalde hondenvoeders die hoge niveaus van granen en andere graanachtige vulstoffen bevatten
 • Luchtgedragen pollen
 • Huismijten
 • Omgeving
 • Vlooien- en tekenbeten
 • Chemicaliën die in alledaagse huishoudelijke schoonmaakproducten worden aangetroffen

Deelnemen aan gezondheidsprogramma's

Alle verantwoordelijke Picardy Spaniel fokkers zouden ervoor zorgen dat hun dekreuen getest zijn op bekende erfelijke en aangeboren gezondheidsproblemen die het ras beïnvloeden door gebruik te maken van de volgende programma's:

 • Heupdysplasie – honden zouden heupen moeten laten beoordelen via de Animal Health Trust of door een BVA-geregistreerde dierenarts

Wat betreft ras-specifieke fokbeperkingen?

Er zijn geen ras-specifieke fokbeperkingen voor Picardy Spaniels omdat ze geen door de Kennel Club erkend ras zijn.

Wat betreft Vereisten voor Verzekerde Fokkers?

De Picardy Spaniel is geen door de Kennel Club erkend ras (april 2018) en als zodanig zijn er geen KC Vereisten voor Verzekerde Fokkers, hoewel alle verantwoordelijke fokkers ervoor zouden zorgen dat hun dekreuen zijn getest op gezondheid en dat ze uit goede lijnen komen.

Zorgen voor de Picardy Spaniel

Net als bij elk ander ras hebben Picardische Spaniëls regelmatig verzorging nodig om ervoor te zorgen dat hun vacht en huid in topconditie blijven. Ze moeten ook regelmatig dagelijkse lichaamsbeweging krijgen om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond blijven. Bovendien moeten honden goed voedsel krijgen dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften gedurende hun hele leven.

Zorg voor een Picardische Spaniël puppy

Picardische puppy's zijn levendig en vol leven, wat betekent dat huizen en tuinen goed puppy-proof moeten zijn voordat ze arriveren. Een verantwoordelijke fokker zou hun puppy's goed gesocialiseerd hebben, wat altijd leidt tot meer uitgaande, zelfverzekerde en vriendelijke honden vanaf het begin. Met dit gezegd moet worden dat elke puppy zich kwetsbaar zal voelen wanneer ze hun moeder en nestgenoten verlaten, wat in overweging moet worden genomen. Hoe langer een puppy bij zijn moeder kan blijven, hoe beter, hoewel het ook niet te lang mag duren.

Het is het beste om een puppy op te halen wanneer er mensen in de buurt zullen zijn gedurende de eerste week of zo, wat de tijd is die een puppy nodig heeft om zich te settelen. Het puppy-proof maken van het huis en de tuin betekent dat alle gereedschappen en andere voorwerpen die een levendige puppy zichzelf zou kunnen verwonden, moeten worden opgeborgen. Elektrische draden en kabels moeten buiten hun bereik worden geplaatst omdat puppy's graag op dingen kauwen. Giftige planten moeten ook uit bloembedden en het huis worden verwijderd.

Puppy's moeten veel slapen om te groeien en zich te ontwikkelen zoals het hoort, wat betekent dat het opzetten van een rustige plek die niet te afgelegen is ervoor zorgt dat ze zich daar kunnen terugtrekken wanneer ze willen dutten en het is belangrijk om ze niet te storen wanneer ze slapen. Het is ook een goed idee om "speeltijd" binnen in huis lekker rustig te houden en een meer actieve "speeltijd" buiten in de tuin te hebben, zodat puppy's snel leren minder levendig te zijn wanneer ze binnen zijn.

Verzorging van de Picardy Spaniel

De Picardische Spaniël heeft een dichte, matig lange vacht die fijn is op hun hoofd en een beetje golvend over hun lichaam. Echter, als het gaat om het netjes houden van hun vacht en in goede conditie, zijn deze elegante spaniëls vrij gemakkelijk te onderhouden. Een wekelijkse borstelbeurt is alles wat nodig is om hun vacht klit- en matvrij te houden.

Het is ook belangrijk om regelmatig de oren van een hond te controleren en ze schoon te maken wanneer dat nodig is. Als er te veel oorsmeer zich ophoopt in de oren van een hond, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te genezen is. Kortom, preventie is vaak gemakkelijker dan genezing als het gaat om oorinfecties en de Picardische Spaniël is vatbaar voor oorinfecties, wat het controleren ervan dubbel belangrijk maakt.

Beweging van de Picardy Spaniel

Picardy Spaniels moeten bezig gehouden worden omdat ze gedijen op het krijgen van iets te doen. Echter, zodra ze zijn uitgeoefend en de juiste hoeveelheid dagelijkse mentale stimulatie hebben gekregen, zijn deze spaniëls heel blij om te ontspannen en rond het huis te chillen. Als zodanig moeten ze elke dag tussen de 60 en 80 minuten lichaamsbeweging krijgen en meer indien mogelijk, omdat het behoorlijk moeilijk is om deze energieke spaniëls moe te maken.

Een kortere wandeling in de ochtend zou prima zijn, maar een langere en interessantere in de middag is een must. Deze honden willen ook graag kunnen rondlopen in een achtertuin zo vaak mogelijk om echt stoom af te blazen. Echter, het hekwerk moet extreem veilig zijn om deze nieuwsgierige en energieke honden binnen te houden, want als ze een zwakke plek in het hekwerk vinden, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei problemen terechtkomen.

Met dit gezegd moeten Picardy Spaniël pups niet te veel lichaamsbeweging krijgen omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn. Dit omvat het niet laten springen van de hond op en neer van meubels of het op- en afgaan van de trap. Te veel druk op hun gewrichten en ruggengraat op jonge leeftijd kan resulteren in een paar problemen later in hun leven.

Voeren van de Picardy Spaniel

Als je een Picardische Spaniël puppy van een fokker krijgt, zullen ze je een voedingsschema geven en het is belangrijk om je aan hetzelfde routine te houden door hetzelfde puppyvoer te geven om eventuele maagproblemen te voorkomen. Je kunt het dieet van een puppy veranderen, maar dit moet heel geleidelijk gebeuren, er altijd voor zorgend dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen en als dat wel het geval is, is het het beste om ze terug te zetten op hun oorspronkelijke dieet en de dingen te bespreken met de dierenarts voordat je het opnieuw probeert te veranderen.

Oudere honden staan niet bekend als kieskeurige eters, maar dat betekent niet dat je ze een minder kwalitatief dieet kunt geven. Het is het beste om een volwassen hond twee keer per dag te voeren, een keer 's ochtends en dan weer 's avonds, ervoor zorgend dat het goed kwaliteitsvoer is dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften. Het is ook belangrijk dat honden de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen om eventuele overtollige calorieën te verbranden of ze kunnen te zwaar worden, wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Obesitas kan het leven van een hond met meerdere jaren verkorten, dus het is belangrijk om vanaf het begin op hun taille te letten.

Voedingsgids voor een Picardische Spaniël puppy

Puppy's moeten een zeer voedzaam en goed kwalitatief dieet krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien zoals het hoort. Als ruwe richtlijn kan een Picardische Spaniël puppy de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd, ervoor zorgend dat hun maaltijden gelijkmatig over de dag worden verspreid en het is het beste om ze 3 of 4 keer per dag te voeren:

 • 2 maanden oud - 170 g tot 208 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 3 maanden oud - 196 g tot 246 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 4 maanden oud - 207 g tot 264 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 6 maanden oud - 209 g tot 270 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 7 maanden oud - 191 g tot 250 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 8 maanden oud - 173 g tot 233 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 10 maanden oud - 156 g tot 194 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 11 maanden oud - 154 g tot 192 g, afhankelijk van de bouw van een puppy

Als een puppy 12 maanden oud is, kunnen ze volwassen voer krijgen.

Voedingsgids voor een volwassen Picardische Spaniël

Eenmaal volwassen moet een volwassen Picardische Spaniël een goed kwalitatief dieet krijgen om hun voortdurende goede gezondheid te waarborgen. Als ruwe richtlijn kan een volwassen hond de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd:

 • Honden met een gewicht van 20 kg kunnen 234 g tot 308 g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit

Honden met een gewicht van 25 kg kunnen 253 g tot 334 g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit

Picardy Spaniel prijs

Als u op zoek bent om een Spaniel Picardo te kopen, moet u uw interesse registreren bij een fokker en akkoord gaan om op een wachtlijst te worden geplaatst, omdat er elk jaar slechts heel weinig puppy's worden gefokt en geregistreerd bij The Kennel Club. U zou ook minstens €800 moeten betalen voor een goed gefokte puppy. De kosten voor het verzekeren van een 3-jarige mannelijke Spaniel Picardo in noord-Engeland zouden €22,18 per maand bedragen voor basisdekking, maar voor een levenslange polis zou dit u €43,67 per maand kosten (offerte van mei 2018). Wanneer verzekeringsmaatschappijen de premie van een huisdier berekenen, houden ze rekening met verschillende zaken, waaronder waar u in het Verenigd Koninkrijk woont, de leeftijd van een hond en of ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn, onder andere zaken.

Wat betreft voedingskosten moet u het beste kwaliteitsvoer kopen, zowel nat als droog, om uw hond te voeden en ervoor te zorgen dat het geschikt is voor de verschillende levensfasen. Dit zou u tussen €40 en €50 per maand kosten. Daarnaast moet u ook rekening houden met dierenartskosten als u uw huis wilt delen met een Spaniel Picardo, en dit omvat hun eerste vaccinaties, hun jaarlijkse boosters, de kosten van castratie of sterilisatie van een hond wanneer de tijd rijp is en hun jaarlijkse gezondheidscontroles, die allemaal snel oplopen tot meer dan €1000 per jaar.

Als ruwe richtlijn zou de gemiddelde kosten voor het houden en verzorgen van een Spaniel Picardo tussen €70 en €100 per maand liggen, afhankelijk van het niveau van verzekeringsdekking dat u kiest voor uw hond, maar dit omvat niet de initiële kosten van het kopen van een goed gefokte Spaniel Picardo-puppy.

Koopadvies

Wanneer u een puppy of hond bezoekt en koopt, zijn er veel belangrijke dingen om te overwegen en vragen te stellen aan de fokker/verkoper. U kunt hier onze algemene adviezen voor puppy's/honden lezen, waarbij wordt benadrukt dat u ervoor moet zorgen dat u de puppy met zijn moeder ziet en controleert of de hond ontwormd en gechipt is.

Het vinden van goed gefokte Picardische Spaniël-puppy's in het Verenigd Koninkrijk kan vaak een uitdaging zijn, wat betekent dat goed gefokte puppy's vaak veel geld kunnen kosten. Daarom zijn er specifieke adviezen, vragen en protocollen voor het kopen van een puppy van een Picardische Spaniël, die als volgt zijn:

 • Wees op uw hoede voor online oplichting en hoe u deze kunt vermijden. U kunt online en andere advertenties zien van oplichters die afbeeldingen tonen van prachtige Picardische Spaniël-puppy's te koop tegen zeer lage prijzen. De verkopers vragen echter om geld vooraf voordat ze akkoord gaan om een puppy naar een nieuw huis te brengen. Potentiële kopers moeten nooit een puppy ongezien kopen en mogen nooit een aanbetaling of ander geld online aan een verkoper betalen. U moet altijd het huis van de verkoper bezoeken om te bevestigen dat ze echt zijn en hun adres noteren.
 • Zoals eerder vermeld, kan het vinden van verantwoord gefokte Picardische Spaniëls in het Verenigd Koninkrijk moeilijk zijn en daarom fokken sommige amateurfokkers/mensen te vaak van een moeder om snel winst te maken zonder te zorgen voor het welzijn van de puppy's, hun moeder of het ras in het algemeen. Hoewel ze geen erkend ras zijn bij de Kennel Club, moeten fokkers de richtlijnen van de KC volgen, die stellen dat een moeder slechts 4 nesten kan krijgen en dat ze een bepaalde leeftijd moet hebben om dit te doen. Iedereen die een Picardische Spaniël-puppy wil kopen, moet zeer goed nadenken over van wie ze hun puppy kopen en altijd vragen om de relevante papieren met betrekking tot de afstamming van een puppy, hun vaccinaties en hun chipregistratie te zien.
 • Het is moeilijk om goed gefokte, gezonde Picardische Spaniël-puppy's te vinden, met slechts enkele beschikbaar elk jaar, en toekomstige eigenaren moeten bereid zijn om op lange wachtlijsten te staan en veel vragen te beantwoorden bij het benaderen van fokkers.
 • Traditioneel werd de staart van een Picardische Spaniël altijd gecoupeerd, maar sinds de wet die het verbiedt in 2007 van kracht werd, is het couperen van staarten nu illegaal, met uitzondering voor sommige werkende rassen en als een hond lijdt aan een soort gezondheidsprobleem dat vereist dat hun staarten worden gecoupeerd. De procedure moet worden goedgekeurd en geautoriseerd voordat deze wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde dierenarts. Het ontbreken van de juiste documentatie zou leiden tot zware boetes voor fokkers en nieuwe eigenaren.