Patterdale Terrier

Levensduur13-15 jaar
GewichtMannelijk:5-8kgVrouwelijk:5-8kg
HoogteMannelijk:28-38cmVrouwelijk:28-38cm
Stamboomnee

Voordelen

Uiterst loyale en toegewijde metgezellen en gezelschapsdieren
Goed met andere honden
Uitstekende keuze voor mensen die een actief buitenleven leiden

Nadelen

Niet de beste keuze voor nieuwe hondenbezitters
Extreem actieve en energieke honden die dagelijks veel beweging nodig hebben
Ze hebben er een hekel aan om alleen gelaten te worden en kunnen last hebben van verlatingsangst
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie

Introductie van de Patterdale Terrier

Patterdale Terriërs werden voor het eerst gefokt in het Lake District, waar ze werden gewaardeerd om hun jachtcapaciteiten vanwege hun kleine formaat en scherpe zintuigen. In de loop der tijd zijn deze kleine terriërs een populaire keuze geworden als gezelschapsdieren en familiehuisdieren voor veel mensen hier in het Verenigd Koninkrijk en in andere delen van de wereld, en dat is niet zonder reden, want deze kleine terriërs staan bekend om hun loyale en vriendelijke aard.

De Patterdale wordt niet erkend als een ras door The Kennel Club, hoewel ze wel erkend zijn door de UKC en de American Rare Breed Association. Het is echter de moeite waard op te merken dat de Patterdale geen kwetsbaar ras is, omdat het een fanbase heeft gevonden zowel in een huiselijke omgeving als op het veld. Daarom is er geen vastgestelde rasstandaard voor Patterdales, hoewel verantwoordelijke fokkers hard werken om er een vast te stellen.

Geschiedenis van de Patterdale Terrier

Patterdale Terriërs zijn een relatief nieuw ras dat op het toneel verscheen, gefokt in de jaren zestig door Brian Nuttall uit honden die hij van zijn grootvader had gekregen. Hij gebruikte de bloedlijnen van Buck en Breay om zijn eigen lijn te produceren, namelijk de Nuttall-bloedlijn, die zelfs vandaag de dag wordt beschouwd als een van de beste in het land, en als zodanig brengen puppy's een hoge prijs op vanwege de goede fok.

Zoals eerder vermeld, werden deze kleine terriërs ontwikkeld in het Lake District, waar het klimaat en de omgeving ruig en heuvelachtig zijn. Het is een gebied waar kuddes schapen grazen en waar vossen een probleem waren en zijn. Het was om deze reden dat boeren een robuuste en harde hond nodig hadden die in staat was om te werken en kudden te beschermen in zwaardere omstandigheden tegen roofdieren.

In tegenstelling tot andere terriërs die werden getraind om onder de grond te gaan achter hun prooi zonder deze te doden, werd de Patterdale getraind om zijn prooi te doden als de prooi standhield en terugvocht. Een Patterdale wist hoe hij snel en efficiënt met dergelijke situaties moest omgaan. Vaak aangeduid als Black Fell Terriërs, werd de Patterdale meer dan 100 jaar geleden voor het eerst gefokt en kreeg zijn naam naar een dorp in het Lake District genaamd Patterdale.

Patterdales hebben een vrij unieke vaardigheid om hun borstkas samen te drukken, waardoor ze in kleine holen en gaten kunnen komen. Ze zijn ook in staat om volledig plat op hun buik te liggen, met hun achterpoten uitgestrekt en hun voorpoten naar voren gestrekt, wat hen helpt om prooi te bereiken die zich onder de grond heeft verstopt. Patterdales werden gefokt om zo "hard als spijkers" te zijn, wat in combinatie met hun moed hen tot geduchte jachthonden maakt.

Tegenwoordig worden Patterdale Terriërs vaker gehouden als gezelschapsdieren en huisdieren in het gezin, dankzij hun charmante uiterlijk en vriendelijke, zij het zeer waakzame aard.

Uiterlijk van de Patterdale Terrier

Schofthoogte: Reuen 25 - 38 cm Teven 25 - 38 cm

Gemiddeld gewicht: Reuen 4,5 - 11 kg Teven 4,5 - 11 kg

Patterdales worden gefokt als werkende honden en worden niet vaak gezien op hondenshows omdat gerenommeerde fokkers meer nadruk leggen op het werkvermogen van een hond dan op hoe ze eruitzien.

Patterdales zijn aantrekkelijke kleine terriërs die alle gebruikelijke "terrier" kenmerken hebben, inclusief een levendige, alerte oogopslag. Het zijn mooi geproportioneerde compacte honden die een evenwichtige uitstraling hebben. Zoals eerder vermeld, kunnen ze hun borstkas samendrukken, waardoor ze door de kleinste openingen kunnen glippen om hun prooi te bereiken.

Ze hebben sterke, krachtig uitziende koppen die goed in verhouding staan tot de rest van hun lichaam. De koppen zijn trapeziumvormig of wigvormig vanaf de voorkant gezien. Snuiten zijn sterk en behoorlijk breed voor zulke kleine honden. Ze hebben een perfecte schaargebit waarbij de boventanden netjes over de onderste overlappen, hoewel een rechte beet ook is toegestaan volgens de regels van de UKC-rasstandaard.

Hun ogen zijn vierkant geplaatst en mooi uit elkaar op hun hoofden en moeten overeenkomen met de kleur van de vacht van de hond. Oren zijn driehoekig van vorm en kunnen klein of gemiddeld van grootte zijn, die zich netjes boven het hoofd van de hond vouwen, met de puntjes naar de buitenste hoek van het oog van de hond gericht. Hun neuzen zijn zwart, behalve wanneer de vacht lever/chocolade van kleur is, in welk geval de neus van de hond bruin kan zijn.

Hun nek is goed gespierd en matig lang, verwijdert vanaf de nek tot aan de schouders van de hond, zodat ze mooi in elkaar overgaan. Schouders zijn schuin, goed teruggelegd en lang, met honden die sterke rechte voorpoten hebben die veel bot laten zien. Patterdales hebben compacte mooi vierkante lichamen met sterke, goed gespierde ruggen en licht gewelfde lendenen. Buiken zijn matig opgetrokken, wat bijdraagt aan het atletische uiterlijk van de Patterdale. Borstkas is stevig en diep maar matig breed en ovaal van vorm.

Hun achterhand is goed gespierd en sterk, met honden die krachtige achterpoten hebben die laten zien dat ze snel kunnen draaien als dat nodig is. Voeten zijn compact met stevige kussentjes en staarten zijn hoog aangezet, die deze terriërs altijd vrolijk dragen.

Wat betreft hun vacht kan de Patterdale Terriër een gladde, ruwe of gebroken vacht hebben met een dichte ondervacht. Als hun vacht glad is, is het haar dicht, stijf en grof aanvoelend. Honden met een gebroken vacht hebben langere dekharen en deze zijn veel grover van structuur. Een ruwe vacht kan licht golvend zijn, waarbij terriërs vaak wenkbrauwen, een baard en snor hebben, met honden die grof en langer haar over hun hele lichaam hebben, inclusief op hun gezicht en oren. De geaccepteerde UKC-raskleuren zijn onder andere de volgende, hoewel het eerlijk zou zijn om te zeggen dat een zeer hoog percentage (95%) van de Patterdales zwarte vachten heeft met een zweem van brons die erdoorheen glanst:

 • Grijs
 • Chocolade
 • Rood/bruin
 • Lever - honden hebben een rode neus
 • Zwart en bruin

Patterdales hebben witte voeten en wat wit op hun borst, ongeacht de kleur van hun vacht.

Gang/beweging

Als een Patterdale beweegt, doet hij dat met vastberadenheid en bestrijkt hij veel terrein. Ze tonen veel kracht in hun achterhand en zijn licht op hun voeten.

Gebreken

Gerenommeerde fokkers richten zich op het produceren van Patterdales met goede bouw, wat hun vermogen om te werken verbetert, en zouden afkeurend staan tegenover enige overdrijving die opzettelijk in het ras wordt gefokt en die een negatieve invloed heeft op hun algehele gezondheid en welzijn, evenals het vermogen van de hond om te werken.

Temperament van de

Trouw aan hun terriërkenmerken zijn Patterdales van nature energieke, zelfverzekerde en behoorlijk onafhankelijke honden, terwijl ze tegelijkertijd aanhankelijk en loyaal zijn wanneer ze in de buurt zijn van mensen, andere honden en zelfs vee. Ze hebben een uiterst sterk jachtinstinct en ondanks hun geringe omvang hebben ze een verrassend luide blaf. Ze hebben de kunst van het kruipen op hun buik perfect onder de knie, wat uiterst nuttig is wanneer ze bij een prooi moeten komen die zich in de grond verstopt. Ze zijn ook in staat om hun longen samen te drukken, zodat ze door de kleinste gaten kunnen komen om hun prooi te bereiken. Dit is iets waar rekening mee moet worden gehouden wanneer een Patterdale vrij in een tuin wordt gelaten.

Met dit gezegd kan een Patterdale niet weerstaan aan graven en zal hij graag een weg uit een tuin graven als de stemming hem overkomt. Als ze lange tijd alleen thuis worden gelaten, bestaat de kans dat ze ook hun weg door meubels en tapijten graven. Ze houden ook van het geluid van hun eigen stem en als blafproblemen niet van jongs af aan worden aangepakt, kan dit een echt probleem worden. Desondanks, als een Patterdale de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgt, zijn het zeer aanpasbare terriërs en doen ze het net zo goed in een appartement als op het platteland.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaars?

Patterdales zijn niet de beste keuze voor beginnende hondeneigenaars omdat ze ongelooflijk slim zijn en als ze niet goed gesocialiseerd, getraind en behandeld worden, kunnen ze snel de overhand krijgen. Ze zijn beter geschikt voor mensen die een actief buitenleven leiden en bekend zijn met de specifieke behoeften van dit type hoge energie en actieve terriër.

Hoe zit het met het jachtinstinct?

Als terriër, gefokt om prooi op te sporen en er efficiënt mee om te gaan, heeft de Patterdale een zeer sterk jachtinstinct, zelfs wanneer hij in huiselijke omgeving wordt gehouden, omdat dit een eigenschap is die diep verankerd zit in de psyche van de hond. Er moet dus altijd voorzichtigheid worden betracht bij het uitlaten van een Patterdale zonder lijn in de buurt van kleinere dieren.

Hoe zit het met speelsheid?

Patterdales zijn van nature speelse honden en genieten volop van interactieve spellen. Ze staan ook bekend om hun vaardigheid in allerlei hondensporten, waaronder flyball en behendigheid.

Hoe zit het met aanpassingsvermogen?

Hoewel ze klein van stuk zijn, is een Patterdale een zeer energieke hond en zou hij daarom niet gelukkig zijn in een appartement. Ze zijn veel beter geschikt voor mensen die een actief buitenleven leiden en die graag een energieke honden metgezel aan hun zijde hebben. Met dit gezegd moeten Patterdales in staat zijn zichzelf uit te drukken zoals ze zouden moeten, met zoveel mogelijk "uit de lijn" tijd, maar alleen in een veilige omgeving of een afgesloten tuin.

Hoe zit het met verlatingsangst?

Patterdales vormen sterke banden met hun eigenaren en daardoor houden ze er niet echt van om lang alleen gelaten te worden. Dit kan leiden tot verlatingsangst bij een hond, en de manier waarop ze stress verlichten, is door destructief en luidruchtig te zijn in huis.

Hoe zit het met overmatig blaffen?

Patterdales houden van het geluid van hun eigen stem en zullen graag blaffen tegen zo ongeveer alles, wat een echt probleem kan worden als blafproblemen niet op jonge leeftijd worden aangepakt, en zelfs dan kan het een uitdaging zijn om ze te laten stoppen met blaffen.

Houden Patterdales van water?

Sommige Patterdales genieten ervan om in het water te zijn en zullen gaan zwemmen wanneer ze de kans krijgen, daarom moet altijd voorzichtigheid worden betracht bij het uitlaten van een hond zonder lijn in de buurt van gevaarlijk water, voor het geval een hond besluit erin te springen. Met dit gezegd zou het een fout zijn om een hond in het water te dwingen als hij dat niet prettig vindt, omdat dit hem onnodige stress zou bezorgen.

Zijn Patterdales goede waakhonden?

Hoewel ze klein zijn, zijn Patterdales goede waakhonden omdat ze beschermend zijn ten opzichte van hun omgeving en zullen blaffen als er vreemden in de buurt zijn of als er iets gebeurt wat ze niet leuk vinden. Omdat ze echter bekend staan als "blaffers", kunnen valse alarmen vaak voorkomen, wat frustrerend kan zijn voor eigenaars.

Intelligentie / trainbaarheid van de Patterdale Terrier

Patterdale Terriërs zijn zeer intelligent en dit, gecombineerd met het feit dat ze hun eigenaren graag plezieren, maakt hen zeer trainbaar. Hun socialisatie en training moeten echter zo vroeg mogelijk beginnen en consistent zijn, zodat deze terriërs begrijpen waar ze staan in de roedel en wie de alfa-hond is in een huishouden.

In de juiste handen en met de juiste hoeveelheid training kan een Patterdale worden geleerd om allerlei dingen te doen, inclusief deelname aan veel hondensporten, omdat ze van nature zeer vasthoudend zijn. Speciale aandacht moet worden besteed aan het commando "kom hier" wanneer een Patterdale nog jong is, vanwege hun sterke prooidrift. Dit betekent dat als ze iets in de verte zien zonder een sterk terugroepcommando, ze eerder achter hun prooi aan zullen gaan en hun oren sluiten voor hun eigenaren. Het goede nieuws is dat ze meestal wel terugkomen, maar alleen op hun eigen tempo.

Puppy's moeten zo vroeg mogelijk de basisregels worden bijgebracht, zodat ze de limieten en grenzen begrijpen die door de eigenaar zijn gesteld. Hierbij moet in gedachten worden gehouden dat het terriërs zijn en ze deze grenzen altijd zullen proberen te testen wanneer ze de kans krijgen om te zien hoe ver ze kunnen gaan.

Kinderen en andere

Patterdale Terriers zijn geweldige gezinsdieren en vinden niets leukers dan interactieve spelletjes spelen met kinderen, waaronder activiteiten met ballen en andere voorwerpen, zolang ze maar veel aandacht, mentale stimulatie en dagelijkse lichaamsbeweging krijgen. Toch moet elke interactie tussen honden en kinderen worden begeleid door een volwassene om ervoor te zorgen dat het speelkwartier niet te wild wordt, wat zou kunnen resulteren in een geschrokken of gekwetst kind.

Als een Patterdale is opgegroeid met een gezinskat in huis, komen ze over het algemeen goed overeen, hoewel een hond besluit achter de kat aan te gaan wanneer de stemming hem treft, maar dit eindigt meestal vriendschappelijk of in geval van confrontatie wint de kat meestal en trekt de hond zich terug. Deze kleine terriërs zouden echter zonder aarzelen achter de kat van de buurman aangaan als ze de kans krijgen, wat kan eindigen in een ramp.

Er moet voorzichtigheid worden betracht wanneer ze in de buurt zijn van kleinere huisdieren vanwege hun sterke prooidrift, maar opnieuw, als een Patterdale is opgegroeid met kleinere harige huisdieren in huis, zullen ze er over het algemeen tolerant tegenover staan. Als ze goed gesocialiseerd zijn, kunnen deze kleine terriërs over het algemeen goed overweg met andere honden, hoewel ze soms een beetje ruw kunnen spelen, iets waar eigenaren rekening mee moeten houden bij het uitlaten van de hond zonder lijn op openbare plaatsen. Ze staan echter bekend als goed gezelschap rond boerderijdieren, inclusief pluimvee.

Gezondheid van de Patterdale Terrier

De gemiddelde levensverwachting van een Patterdale Terrier ligt tussen de 12 en 15 jaar wanneer ze op de juiste manier worden verzorgd en gevoed met een geschikt dieet van goede kwaliteit dat past bij hun leeftijd.

De Patterdale staat erom bekend dat ze heel weinig erfelijke gezondheidsproblemen hebben, omdat het stevige en gezonde honden zijn. De aandoening die het ras het meest lijkt te beïnvloeden, is als volgt:

 • Oogproblemen - voornamelijk conjunctivitis
 • Primaire lensluxatie (PLL) - test beschikbaar via het Animal Health Trust

Meer over conjunctivitis:

Een van de belangrijkste gezondheidsproblemen bij de Patterdale is conjunctivitis, een veelvoorkomend oogprobleem bij het ras. Als een hond tekenen van irritatie vertoont, zwelling rond het oog, knijpen en krabben aan het aangetaste oog, is het tijd om ze zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen.

Meer over primaire lensluxatie (PLL):

Primaire lensluxatie is een pijnlijke aandoening die genetisch kan worden doorgegeven aan nakomelingen van veel soorten terriërs, waaronder de Patterdale. Onderzoeken zijn erin geslaagd de genmutatie die verantwoordelijk is voor PLL te bepalen, en als zodanig is er een DNA-test beschikbaar via het Animal Health Trust. Honden die negatief zijn getest, kunnen worden gebruikt in fokprogramma's, hoewel PLL ook kan worden veroorzaakt door andere redenen, waaronder trauma en andere niet-geïdentificeerde genmutaties.

Een "Aangetaste" Patterdale zou twee kopieën van de mutatie van beide ouderhonden hebben geërfd, terwijl een "Drager" slechts één kopie van de mutatie en één normaal gen zou hebben doorgegeven. Dragers zouden normaal gesproken het probleem niet in hun leven ontwikkelen, maar ze kunnen het wel doorgeven aan hun nakomelingen als ze worden gebruikt in een fokprogramma.

Meer over het couperen van de staart:

Traditioneel werden de staarten van Patterdales altijd gecoupeerd om te voorkomen dat ze hun staarten verwondden tijdens het werk en zodat handlers de hond gemakkelijk en snel bij de staart konden oppakken indien nodig. Het is echter nu illegaal om de staart van een hond te couperen, tenzij dit om medische redenen is of omdat een Patterdale als werkhond zal worden gebruikt. De procedure moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde dierenarts die akkoord gaat met het couperen van de staart, maar alleen als de juiste papieren zijn verstrekt.

Wat betreft vaccinaties?

Een Patterdale-puppy zou zijn gevaccineerd voordat het wordt verkocht, maar het is aan de nieuwe eigenaar om ervoor te zorgen dat het op tijd de vervolgvaccinatie krijgt. Het vaccinatieschema voor puppy's is als volgt:

Op 10-12 weken, met in gedachten dat een puppy niet onmiddellijk volledige bescherming zou hebben, maar volledig beschermd zou zijn 2 weken na de tweede vaccinatie.

Er is veel discussie geweest over de noodzaak voor honden om boosters te krijgen. Het is daarom het beste om met een dierenarts te praten voordat u een definitieve beslissing neemt over het al dan niet voortzetten van jaarlijkse vaccinaties, die bekend staan als boosters.

Wat betreft sterilisatie en castratie?

Veel dierenartsen geven er de voorkeur aan om te wachten tot een Patterdale iets ouder is voordat ze worden gesteriliseerd of gecastreerd, omdat ze denken dat het beter is om de ingrepen uit te voeren wanneer honden iets meer volwassen zijn. Als zodanig wordt aanbevolen om een teef te steriliseren en een reu te castreren wanneer ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn. Andere dierenartsen raden aan om de ingrepen uit te voeren wanneer honden 6 maanden oud zijn, maar nooit wanneer ze jonger zijn, tenzij om medische redenen.

Wat betreft problemen met obesitas?

Omdat Patterdales zulke energieke en actieve honden zijn, hebben ze niet snel de neiging om te zwaar te worden. Dat gezegd hebbende, na sterilisatie of castratie kunnen ze wat aankomen, en hetzelfde geldt voor oudere honden, dus het is belangrijk om het gewicht van een huisdier in de gaten te houden en de calorie-inname en de hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging aan te passen. Obesitas kan de algehele gezondheid en het welzijn van een hond ernstig negatief beïnvloeden en hun leven met meerdere jaren verkorten.

Wat betreft allergieën?

Sommige Patterdales kunnen last krijgen van een huidaandoening die kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, en het is vaak moeilijk om te achterhalen waarom een hond een opflakkering heeft. Hoe eerder een hond door een dierenarts wordt gezien, hoe sneller deze zich comfortabeler kan voelen, hoewel het zoals eerder vermeld enige tijd en inspanning vergt om de oorzaak van het probleem te achterhalen. De meest voorkomende triggers zijn echter als volgt:

 • Omgeving.
 • Reactie op bepaalde chemicaliën die vaak voorkomen in huishoudelijke schoonmaakproducten.
 • Seizoensgebonden allergieën, waaronder pollen en grassen.
 • Voedsel, waaronder bepaalde vlees- en graansoorten die vaak worden gebruikt als ingrediënten in commercieel geproduceerd hondenvoer.
 • Teek- en vlooienbeten.
 • Huisstofmijt.
 • Schimmel.

Deelnemen aan gezondheidsprogramma's.

Op dit moment is de Patterdale geen erkend ras van de Kennel Club, dus er zijn geen BVA/KC-tests beschik

baar. Desalniettemin moeten toekomstige eigenaren altijd eventuele gezondheidsproblemen, zoals conjunctivitis, bespreken met fokkers voordat ze een puppy van hen kopen. Er is echter wel een DNA-test beschikbaar voor primaire lensluxatie, die wordt aangeboden door het Animal Health Trust, waarmee fokkers moeten overleggen met een dierenarts, zodat honden kunnen worden doorverwezen naar de AHT voordat ze voor fokdoeleinden worden gebruikt.

Wat betreft ras-specifieke fokbeperkingen?

Momenteel zijn er geen ras-specifieke fokbeperkingen voor de Patterdale omdat ze geen erkend ras zijn bij de Kennel Club. Toekomstige eigenaren moeten echter altijd contact opnemen met gerenommeerde fokkers als ze overwegen een Patterdale-puppy te kopen.

Wat betreft vereisten voor gegarandeerde fokkers?

Er zijn geen vereisten voor gegarandeerde fokkers voor de Patterdale omdat ze sinds september 2017 geen erkend ras zijn bij de Kennel Club.

Verzorging van de Patterdale Terrier

Patterdale Terriers hebben korte, strakke vachten en daarom moeten ze eens per week geborsteld worden om alles netjes te houden en om dood en los haar te verwijderen. Ze moeten ook minstens twee keer per jaar met de hand geplukt worden, wat het beste aan een professionele trimmer kan worden overgelaten. Dit maakt het veel gemakkelijker om de vacht goed te onderhouden tussen de bezoeken aan een trimsalon.

Het is ook belangrijk om regelmatig de oren van een hond te controleren en ze schoon te maken wanneer dat nodig is. Als er te veel oorsmeer zich ophoopt in de oren van een hond, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te behandelen is. Kortom, preventie is vaak gemakkelijker dan genezen als het gaat om oorinfecties.

Beweging van de Patterdale Terrier

Patterdales, trouw aan hun terriër-achtergrond, zijn kleine honden met veel energie en omdat ze ook slim zijn, hebben ze de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging nodig, gecombineerd met zoveel mogelijk mentale stimulatie, om echt gelukkig, evenwichtig en goed opgevoede karakters te zijn. Als ze aan hun lot worden overgelaten en niet genoeg te doen krijgen, zullen deze kleine terriërs inventieve manieren vinden om zichzelf te vermaken, wat kan resulteren in ongewenst gedrag. Dit omvat destructief gedrag in huis en het ontwikkelen van scheidingsangst.

Een kortere wandeling in de ochtend zou prima zijn, maar een langere, interessantere in de middag is een must. Deze honden vinden het ook fijn om zo vaak mogelijk in een achtertuin rond te kunnen dwalen, zodat ze echt stoom kunnen afblazen. De omheining moet echter uiterst veilig zijn om deze levendige, energieke en nieuwsgierige terriërs binnen te houden, want als ze een zwakke plek in het hek vinden of ontdekken dat ze gemakkelijk kunnen graven om eruit te komen, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei problemen belanden.

Met dit gezegd moeten Patterdale-puppy's niet overmatig worden uitgeoefend, omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn en te veel druk op hen kan leiden tot problemen op latere leeftijd. Ze mogen niet worden toegestaan om op of van meubels te springen, noch mogen ze de trap op en af rennen om deze reden.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Schotse Herdershond korthaar honden te koop in Gulpen-Wittem - Advertentie 1
11
1 minuut
Boost

Te koop Schotse Herdershond pup

€ 1.750
Schotse Herdershond korthaarLeeftijd: 12 weken1 Mannelijk
Van Linda's Hoeve heeft nog een schotse Herdershond korthaar (collie)pup te koop .Met stamboom FCI geboren 05-12-2023. is getitterd(ingeent op maat ) ,ontwormd, is geboren en groeit op in huiselijke
Henk en Jacqueline S.Id geverifieerd
Gulpen
Biewer Terrier honden te koop in 8308, Nagele - Advertentie 2
7
5 minuten

Biewer yorkserterier

€ 1.050
Biewer TerrierLeeftijd: 13 weken3 Mannelijk / 2 Vrouwelijk
Bij ons zijn twee nestjes geboren babet op 25-11-2023 Amy een zwarte York 0p 04-12-2023 Amy had 4 teefje en 2 reutjes waar 1 teefje en reutje al een warm huisje hebben gevonden en nu nog twee teefjes
Lydia d.
Nagele
Friese Stabij honden te koop in 7715, Punthorst - Advertentie 3
34
8 minuten
Boost

Heidewachtel/Wetterhoun/Friese Stabij pups

€ 500
Friese StabijLeeftijd: 6 weken4 Mannelijk / 1 Vrouwelijk
Prachtige pups, geboren op 12 januari 2024. De moeder is een heidewachtel en de vader is een Wetterhoun/Friese Stabij. De pups worden nagekeken door de dierenarts, krijgen een chip en vaccinatie. Ook
timmerman .
Staphorst