Old English Sheepdog

Levensduur11-13 jaar
GewichtMannelijk:28-32kgVrouwelijk:28-32kg
HoogteMannelijk:61cmVrouwelijk:56cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit Old English Sheepdog?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Old English Sheepdog

Uiterlijk:

Reuen hebben een schofthoogte van 61 cm (56 centimeter voor teven) en een gewicht van 30 tot 40 kilogram. Vroeger werden Old English Sheepdog pups gecoupeerd. Het couperen gebeurde altijd tussen de eerste en vierde dag. Dit is sinds 2001 door de wet in een groot deel van de Europese landen verboden. Het grootste deel van de dieren zou dus een normale staart en staartdracht moeten hebben. De oren zijn klein en vlak en worden aan de zijkant van de kop gedragen. De vacht heeft een harde structuur, heeft een 'break' en is absoluut vrij van krul. De kleur varieert van grijs tot blauw. De romp en de achterbenen zijn uniform gekleurd met of zonder witte sok.

Opvoeding en gedrag:

De Old English Sheepdog is een ras dat zich goed laat opvoeden mits er consequent leiding wordt gegeven door het baasje. De opvallende dikke vacht zorgt ervoor dat dit ras bestendig is tegen ieder weertype. De vacht vraag om veel verzorging omdat de vacht redelijk veel klit. Het komt vaak voor dat de vacht geschoren wordt zodat er een stuk minder verzorging nodig is. Het is net als de meeste herders een waaks en territoriaal ingesteld ras dat u indien nodig probeert te beschermen. Het is belangrijk om de hond een paar keer per dag genoeg beweging te geven zodat het zijn energie kwijt kan.

Geschiedenis:

Het is een beetje onduidelijk waar de Old English Sheepdog vandaan komt. De OES is één van de oudste Herdershondenrassen van Engeland en stamt volgens sommigen af van de Herdershonden, die door de Romeinen werden ingevoerd, waaronder de uitgestorven Italiaanse Mastiff. Maar anderen menen dat de Old English Sheepdog het resultaat is van het kruisen van Herdershonden van het continent en uit Engeland, zoals de Puli, Briard en de Russische Ovcharka. Mogelijk is er ook inmenging van de Bearded Collie.

Het doel van de OES was om de kudde schapen te beschermen. De veehouders uit die tijd wilden het liefst grote, lichtgekleurde honden hebben, die zó sterk waren dat zij het tegen beren en wolven konden opnemen. Het zuidwesten van Engeland is erg ruig. De OES moest werken over dit ruige terrein, de grote verscheidenheid van weersomstandigheden aankunnen en de kudde dag en nacht bewaken. De OES bezit een matig lang, klimaatbestendige vacht, die daarnaast ook als "opvulling" diende om de hond te beschermen tegen letsel toegebracht door roofdieren. De OES moest intelligent zijn om te kunnen bepalen wanneer hij een roofdier zou aanvallen of wanneer hij moest terug keren naar de kudde om deze te bewaken. De OES was een krachtige sterke hond die weerstand kon bieden.

Vroeger werden alle schepershonden uitsluitend gehouden voor het werk. De herder was niet geïnteresseerd in het uiterlijk van zijn honden, zolang ze maar lichamelijk en geestelijk in staat waren hun taak te verrichten. Er werd dus alleen geselecteerd op werkeigenschappen, maar toch ontstonden er in de verschillende delen van het land verschillende typen schepershonden. Klimaat en de gesteldheid van de bodem, alsmede het soort werk dat van de hond verlangd werd, zoals hoeden, drijven, bewaken, zorgden ervoor dat er eenheid in type in een bepaalde landstreek ontstond. Als veedrijvershond was de OES zeer actief en nauwkeurig. Toen er door verder gaande industrialisatie minder vraag naar werkende honden kwam, waren vele schepershonden min of meer overbodig geworden. Later werd het ras verdrongen door de Border Collie, die kleiner en dus goedkoper was.

De geschiedenis van de Old English Sheepdog in Nederland gaat eigenlijk terug naar de na-oorlogse jaren. Kort na de tweede wereldoorlog maakte mevrouw Backx-Bennink in Cardiff kennis met de OES. Onder naam van haar Reeuwijks kennel staat zij aan de basis van vele lijnen. Zij importeerde de reu Ellenglaze Ladies Choice en haar drie "Fezziwig" teven uit Amerika en fokte daarmee kampioenen als Reeuwijk's Care for Beauty en Reeuwijk's Masterpiece.

Eef ter Mors kwam in 1977 in aanraking met de Reeuwijk's Kennel toen hij de hond Reeuwijk's Tom Todd onder fokkersvoorwaarden mee kreeg en een aantal jaren later uit de combinatie met Reeuwijk's Fabulous Lady zijn eerste Vigilat's nest fokte. Ook voor vele andere lijnen stonden de Reeuwijk's honden aan de basis. Zoals Reeuwijk's Desmond en Reeuwijk's Filmstar in Silver.

In België speelde de kennel van mevrouw Mewis een belangrijke rol. In begin jaren 70 maakte zij onder de naam "Shaggy Wonder's" furore met de uit Engeland afkomstige hond Loakespark Brandy Soda. De kennel "Aus dem Elbe-Urstromtal" van Cornelia Loest fokte in 1973 haar eerste nest met een teefje afkomstig uit een Shaggy Wonder's combinatie.