Noorse Elandhond

Levensduur12-14 jaar
GewichtMannelijk:20-23 kgVrouwelijk:18-22 kg
HoogteMannelijk:47-52 cmVrouwelijk:44-49 cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit Noorse Elandhond?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Noorse Elandhond

De (Noorse) elandhond is een vriendelijk ras en toegewijd aan zijn baas. Hij is bijzonder energiek.

Oorsprong en inzet:

De oorsprong van de elandhond bevindt zich in Noorwegen waar de hond werd gebruikt in de jacht op elanden. Er zijn twee manieren om dit te doen. Bij de ene manier wordt de hond aan een lange lijn gebruikt om het spoor van de eland te zoeken, te vinden en de jager er vervolgens heen te leiden. Bij de tweede manier werkt de hond los. Hij moet de eland vinden en stellen, dat wil zeggen dat hij het dier naar een plek moet zien te drijven waar hij niet weg kan en hem daar door zijn schelle geblaf te houden. De jager zal dan aan het geblaf horen waar hij heen moet. Omdat elanden zeer gevaarlijke dieren zijn is hier een grote onverschrokkenheid, veel moed en intelligente en ook veel uithoudingsvermogen van de hond voor nodig.

Opvoeding, gedrag en kenmerken:

De elandhond is een oplettende waakhond en geschikt als huisdier, maar heeft wel veel beweging nodig. Tijdens zijn jeugd heeft deze hond veel discipline nodig, zij het met een zachte hand Een bijzonder kenmerk van de elandhond is dat hij vrijwel geen lichaamsgeur verspreidt

De Noorse Elandhond komt in 2 variëteiten voor, de grijze en de zwarte. Beiden hebben zich ontwikkeld tot aparte rassen en zijn als dusdanig erkend. De zwarte versie is iets kleiner dan de grijze.