Newfoundlander

Levensduur9-10 jaar
GewichtMannelijk:65-70 kgVrouwelijk:52-56 kg
HoogteMannelijk:70-75 cmVrouwelijk:65-68 cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit Newfoundlander?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Newfoundlander

De Newfoundlander is een hondenras uit Canada (Newfoundland) met als oorspronkelijk gebruiksdoel 'sledehond voor zware lasten, waterhond'. De Newfoundlander werd en wordt gebruikt voor waterwerk: het redden van mensen uit water, het binnenslepen van vissersnetten en het slepen van boten.

Uiterlijk:

De Newfoundlander is een grote hond die qua uiterlijk wat weg heeft van een beer. De reu heeft een gemiddelde schofthoogte van 71 centimeter en de teef van 66 centimeter. Het reutje weegt gemiddeld 69 kilo en het teefje 54 kilo. De Newfoundlander heeft een waterafstotende dubbele vacht, die veel verzorging vraagt. De traditionele kleur is zwart, maar er zijn ook bruine en wit-zwarte honden. Zwarte en bruine honden kunnen witte aftekeningen op borst, tenen en/of staartpunt hebben. Opmerkelijk aan de Newfoundlander zijn de vliezen tussen de tenen en 'rollende gangwerk': een schommelende beweging van het lichaam als de hond loopt. Iets wat ook typerend is voor de Newfoundlander is dat deze veel kan kwijlen bij onregelmatige verstrekking van voedsel en snoep.

Landseer en Landseer ECT:

De wit-zwarte Newfoundlander is van historische betekenis van het ras en werd ook wel Landseer genoemd. Er is een discussie geweest of de wit-zwarte Newfoundlander en de Newfoundlander wel tot hetzelfde ras zouden (moeten) behoren. In Engeland werd met de oprichting van de Newfoundlanderclub in 1886 besloten dat de honden behalve qua kleur gelijk zijn.

Na de Tweede Wereldoorlog werd voornamelijk in Nederland, Zwitserland en Duitsland opnieuw deze discussie gevoerd. Door het vaststellen van een aparte rasstandaard in 1960 voor dit type worden verschillen nu wel erkend. Dit type hond wordt Landseer ECT genoemd. Er zijn dus wit-zwarte Newfoundlanders (Landseers) en Landseers ECT. De witte-zwarte Newfoundlander lijkt dus wel op de Landseer ECT (European Continantal Type) die altijd wit-zwart is, een verschil is onder andere dat de Landseer ECT hoger op de benen staat.

Karakter en gebruiksdoel:

De Newfoundlander is over het algemeen een vriendelijke en tolerante hond. De Newfoundlander werd vroeger gebruikt om sledes te trekken en mensen uit het water te redden, maar tegenwoordig wordt hij vooral gebruikt als gezelschapsdier. Ook werd hij veelvuldig gebruikt om kleine kinderen in de iglo of op de slede warm te houden.

Opvoeding en gedrag:

De Newfoundlander is een hond met een zeer goed karakter en is vriendelijk tegen iedereen. Omdat dit ras in Canada een zeer goede reddingshond is in het water, vindt dit ras het nog steeds erg leuk het water in te springen. Als de baas dat niet wilt is het verstandig om dat vroeg af te leren. Een goed alternatief is een emmertje schoon water over de hond gieten wat zorgt voor verkoeling, vooral op een warme zonnige dag is dat zeer aan te raden. Dit ras is alert naar vreemde mensen maar nauwelijks echt waaks. De hond woont het liefst in een omgeving met veel ruimte om zich heen. Zijn vacht vraagt veel verzorging en dient regelmatig geborsteld te worden, tegen de zomer verliest het zeer veel haar.

Gezondheid:

Newfoundlanders kunnen last hebben van heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED). Dit zijn stoornissen aan het heup- of ellebooggewricht. ED en HD wordt gezien als een erfelijk probleem. Er wordt geprobeerd om door middel van röntgenfoto's te ontdekken welke honden HD hebben om op basis hiervan te besluiten met welke honden wel of niet gefokt wordt. Wanneer een hond ED of HD heeft kan dit in meer of mindere mate optreden, mede afhankelijk van dieet en beweging. Wanneer een hond er wel veel last van heeft kan besloten worden tot een operatie.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Newfoundlander honden te koop in 2274, Voorburg - Advertentie 1
33
1 week

Prachtige Newfoundlander/Berner puppies

€ 1.500
NewfoundlanderLeeftijd: 2 weken2 Mannelijk / 4 Vrouwelijk
Onze lieve gezinshond Gina van bijna 3 jaar oud ( half Newfoundlander/ half Berner Senne) heeft haar eerste nestje van 6 gezonde puppy's! Ze zijn allemaal voor 99% zwart met een klein beetje wit. De v
Angelo I.
Angelo I.Id geverifieerd
Voorburg