Mopshond

Levensduur12 - 14 jaar
GewichtMannelijk:6 - 8kgVrouwelijk:6 - 8kg
HoogteMannelijk:25 - 35cmVrouwelijk: 25 - 35cm
Stamboomja

Voordelen

Kleine en stevige honden met een groot aanpassingsvermogen die net zo graag in een appartement leven als in een huis.
Hun vacht is gemakkelijk te verzorgen
Van nature ontzettend sociaal en aanhankelijk
Erg speels en gedragen zich regelmatig als clowns
Mopshonden hebben niet heel veel beweging nodig
Mopshonden zijn erg loyaal

Nadelen

Puppy's zijn ontzettend speels en kunnen het hele huis overhoop halen
Mopshonden vragen op bijna alle vlakken veel verzorging
Mopshonden hebben veel mentale stimulatie nodig om goed gedragende honden te worden
Ze kunnen lijden aan verlatingsangst wanneer ze te lang alleen gelaten worden
Mopshonden snurken en dat doen ze luid ook!
Ze staan ook bekend om hun winderigheid
Mopshonden verharen vrij zwaar, vooral in de lente en de herfst
Door hun platte gezichten kunnen ze aan heel wat gezondheidsproblemen lijden
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Intelligentie
Kan alleen zijn
Bent u op zoek naar dit ras?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Mopshond

De Mopshond blijft een van de meest populaire rassen in de wereld en daar is een goede reden voor. Mopshonden mogen dan klein van stuk zijn, ze hebben grote persoonlijkheden en zijn uiterst intelligente honden. Ze zijn zelfverzekerd van aard, met een aanhankelijke en ondeugende kant die hen vertedert bij zowat iedereen die ze ontmoeten. Ze passen zich goed aan het gezinsleven en andere levensstijlen aan, wat slechts enkele van de redenen zijn waarom ze vandaag de dag nog net zo populair zijn als eeuwen geleden. Mopshonden zijn ongelooflijk mensgericht en vinden het vervelend als ze voor langere tijd alleen zijn. Maar, als je eenmaal een mopshond in huis hebt gehaald, wil je ook niet meer anders!

Geschiedenis van de Mopshond

Mopshonden zijn er al heel lang, met gegevens over hen die teruggaan tot 700 voor Christus in het oude China. Hier werden ze gefokt en waren eigendom van keizers. Het gewone volk mocht geen mopshond bezitten, en als een van deze gekoesterde honden in hun bezit werd aangetroffen was de straf de dood. Mopshonden werden in die tijd zo vereerd dat ze zelfs in hun eigen deel van een koninklijk paleis woonden en ook hun eigen bedienden hadden. Vrouwelijke mopshonden kregen dezelfde status als de vrouw van een keizer en werden bewaakt door soldaten die alleen het beste te eten kregen.

Hoewel de exacte oorsprong van Mopshonden onbekend blijft, worden ze beschouwd als een van de oudste rassen op aarde. Ontstaan in het oude China, waar alleen keizers een Mopshond konden bezitten, vonden deze kleine honden hun weg naar Europa toen China het Nederlandse ontdekkingsreizigers toestond om handel te drijven in hun land. Er wordt gezegd dat zeelieden deze kleine hondjes uit China smokkelden, eenmaal thuis waren ze een onmiddellijke hit bij de adel en de hogere klassen vanwege hun kleine formaat en lieve, ontdeugende aard.

Mopshonden werden voor het eerst gezien in Nederland rond de 17e eeuw met gegevens van Willem III die er een bezat. Ze werden de "officiële hond" van het Nederlandse koningshuis rond dezelfde tijd voordat ze populair werden in andere Europese landen, waaronder Spanje, Frankrijk en Italië. In die tijd waren Mopshonden anders dan de honden van vandaag omdat ze langere gezichten en benen hadden. Ze bleven populair gedurende de hele 18e eeuw, maar raakten daarna korte tijd uit de gratie.

In 1860 werd een nieuw type Mopshond geïmporteerd uit China en deze honden hadden kortere neuzen en kortere poten. Hun "mopshondneuzen" waren een onmiddellijke hit bij Koningin Victoria en al snel was het ras weer populair bij vele royals. Het was Koningin Victoria die mensen verbood om de oren van een Mopshond bij te knippen, omdat ze dat wreed vond. In de 20e eeuw waren het de hertog en hertogin van Windsor die het ras opnieuw in de schijnwerpers zetten en hun huisdieren overal mee naartoe namen.

Het ras raakte in de 20e eeuw wat populairiteit kwijt, maar tegenwoordig behoren Mopshonden tot de meest populaire rassen ter wereld. Wat waarschijnlijk te danken is aan het feit dat een van deze schattig uitziende kleine honden de rol van "Frank the Alien" speelde in de Hollywoodfilm Men in Black.

Interessante feiten over het ras

 • Zijn mopshonden een kwetsbaar ras? Nee, ze zijn een van de meest populaire rasse in de wereld
 • Mopshonden zijn een van de oudste rassen ter wereld
 • In lang vervlogen tijden werden mopshonden in hun geboorteland China als vorsten behandeld
 • Mopshonden zijn een brachycefaal ras
 • Prins Willem van Oranje werd gered door zijn Mopshond in de 16e eeuw toen zijn hond blafte om hem te waarschuwen dat Spaanse troepen op het punt stonden zijn kamp te overvallen en werd het officiële ras van het Huis van Oranje
 • Napoleon's vrouw Josephine bezat een Mopshond genaamd Fortune
 • Queen Victoria was een grote fan van het ras en het was door haar inspanningen dat het knippen van de oren van een Mopshond werd verboden
 • Mopshonden moeten twee krullen in hun staart hebben
 • Mopshonden zijn gevoelig voor verkoudheid vanwege hun korte neus

Uiterlijk van de Mopshond

Schofthoogte: Reuen 25,4 - 35,56 cm Teven 25,4 - 35,56 cm

Gemiddeld gewicht: Reuen 6,3 - 8,1 kg Teven 6,3 - 8,1 kg

Mopshonden zijn compacte, robuuste en goed geproportioneerde - zo niet enigszins vierkant uitziende - hondjes. Hun hoofd is echter vrij groot in verhouding tot hun lichaam en ze zijn rond met korte zwarte neuzen die vrij groot zijn in verhouding tot de grootte van hun hoofd. Hun belangrijkste fysieke kenmerken zijn hun expressieve grote donkere ogen en de schattige rimpels rond hun gezicht.

De oren van een mopshond zijn klein en voelen aan als fluweel. Er zijn twee soorten: het Knoopoor en het Rozenoor. Hun monden zijn heel lichtjes ondervoorbijtend, wat bijdraagt tot hun algemene aantrekkingskracht. Hun sterke en dikke nekken zijn licht gebogen, wat de mopshond een trotse uitstraling geeft.

Hun voorvoeten zijn robuust, goed gespierd en sterk met mooi aflopende schouders. Het lichaam van een Mopshond ziet er zeer bobbelig uit en is breed in de borst met goed gewelfde ribben en ze hebben een vlakke bovenlijn. Hun achterhand is sterk en gespierd en ze hebben sterke, ontwikkelde achterbenen. De voeten zijn netjes en verzorgd met goed gedefinieerde tenen en zwarte nagels. De staart van een Mopshond is strak gekruld en hoog aangezet. Dubbele krullen worden gunstig beoordeeld als rasstandaard. Hun lichaam moet goed gedefinieerde harde spieren hebben, wat niet verward moet worden met overgewicht.

Mopshonden hebben een korte glanzende, gladde en fijne vacht met een goed gedefinieerde zwarte lijn die helemaal over hun rug loopt. Ze hebben ook een mooi donker masker en hun aftekeningen in hun vacht zijn goed gedefinieerd. Deze markeringen moeten altijd zo donker mogelijk zijn, inclusief eventuele moedervlekken die een hond heeft op zijn wangen, diamanten op zijn voorhoofd of duimafdrukken op zijn lichaam.

Aanvaardbare vachtkleuren voor Mopshonden zijn de volgende:

 • Zilver
 • Abrikoos
 • Fawn
 • Zwart

De kleuren zijn duidelijk gedefinieerd, zodat contrasterende kleuren op het gezicht van een hond en andere delen van het lichaam duidelijk zijn. Hun aftekeningen moeten mooi gedefinieerd zijn en snuiten oren evenals de moedervlekken op de wangen van een hond en de ruit- of duimmarkering op hun voorhoofd en sporen moeten zo zwart mogelijk zijn.

Beweging

Mopshonden zijn compacte, sterke honden en als ze bewegen is dat doelgericht, met een echte "actie" van voren en van opzij gezien. Hun voorbenen bewegen sterk en hun achterbenen bewegen vrij met de voeten altijd naar voren gericht. Mopshonden vertonen een lichte rol in hun achterhand die typisch is voor het ras.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Mopshond pups te koop in 8302, Emmeloord - Advertentie 1
15
6 uur
Boost

Retromops pups

€ 1.000
MopshondLeeftijd: 10 weken4 Mannelijk / 2 Vrouwelijk
We hebben een nestje van zes retromops pups. Moeder mops en vader mops x patterdale. Vader is van een goede erkende fokker. Vader is embark getest en goed gezond. Moeder woont bij ons en die kunt u zi
Door v.
Emmeloord
Particulier
Mopshond pups te koop in 2991, Barendrecht - Advertentie 2
8
2 dagen

Retro mops

€ 1.800
MopshondLeeftijd: 5 weken2 Mannelijk / 4 Vrouwelijk
22 oktober zijn onze schatjes geboren. 4 teefjes , 2 reutjes. Gefokt volgens de nieuwe wetgeving. Moeder 100% mops vader 79% mops 21% whippet. DNA van beide ouders aanwezig. Beide ouders hebben een ge
Silvia D.
Barendrecht
Particulier
Mopshond pups te koop in 7031, Wehl - Advertentie 3
11
5 dagen

Mooie retromopsjes

€ 1.500
MopshondLeeftijd: 6 weken4 Mannelijk / 1 Vrouwelijk
18 oktober zijn er maar liefst 9 mooie retromopsjes geboren. Alle pups voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Ze hebben een mooi snuitje en mooi open neusgaten. Ouders zijn volledig getest op allerlei
MerandaId geverifieerd
Wehl
Fokker