Mastino Napoletano

Levensduur8 - 10 jaar
GewichtMannelijk:up to 70kgVrouwelijk:up to 70kg
HoogteMannelijk:66 - 78cmVrouwelijk: 60 - 73cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Intelligentie
Kan alleen zijn
Bent u op zoek naar dit ras?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Mastino Napoletano

Kenmerken:

Een reu kan tot 75 cm groot worden en een teef tot 70 cm (schofthoogte). Er worden bij de reuen gewichten genoteerd van meer dan 90 kg. De gemiddelde leeftijd is: 9-11 jaar. De opperhuid van de Mastino Napoletano is over het gehele lichaam los van de onderhuid. De typische Mastino napoletano kent veel erfelijke afwijkingen m.n. de lage of afwezige schildklierfunctie hypothyreoïdie wat zich uit cretinisme. Daarnaast zijn bij de Mastino napoletano bekend: afwijkingen aan de heupen / ellebogen / entropion / ectropion en het hart. De gemiddelde leeftijdsverwachting ligt in de regel onder de tien jaren. Met een geboortegewicht van om en nabij de 800 gram gaat de pup in een jaar naar de +/- 50/60 kilogram (afhankelijk van reu of teef). Vanwege deze explosieve groei (tot bijna 100 keer z'n eigen gewicht vanaf geboorte) wordt het nieuwe eigenaren aanbevolen zeker het eerste levensjaar zeer voorzichtig te doen met de lichamelijke beweging van de jonge hond. Na het eerste levensjaar zijn de botten van de hond sterk genoeg om het lichaam verder uit te laten groeien naar soms wel 100 kilogram, maar voorzichtigheid bij fysieke inspanningen blijft altijd geboden. De hond is totaal ongeschikt om lange wandelingen mee te houden.

Karakter en gedrag:

De Mastino napoletano is rustig en zeer evenwichtig van aard. Het opvoeden van de Mastino napoletano vereist een speciale aanpak, die alleen succesvol zal zijn als de eigenaar voldoende (praktijk)kennis van het ras heeft vergaard, en zelf rustig en zelfverzekerd kan optreden. Als men voor de juiste hondenschool kiest kan een simpele puppy-training voldoende zijn.

Kosten en aanschaf:

Zowel in aankoop als in verzorging is de Mastino een relatief dure hond. Pups kosten tussen € 1500 en € 3000. Gemiddeld bedragen de kosten voor verzorging van de hond gedurende het leven ca. € 15.000. Voor een Mastino Napoletano wordt een stamboom afgegeven indien beide ouders ook in het bezit zijn van een door de FCI / Raad van Beheer erkende stamboom. Een hond zonder stamboom is geen Mastino napoletano.

Oorsprong en gebruik:

De Mastino napoletano stamt uit de omgeving van Napels. Er wordt beweerd, dat het ras reeds zou zijn gefokt in de tijd van Alexander de Grote. Zie Geschiedenis van de relatie tussen mens en hond. Alexander trok rond met olifanten en molossers (de verzamelnaam voor grote en zware honden, afkomstig uit Molossos -Epirus-, de geboortegrond van de moeder van Alexander de Grote). De bovenstaande beschrijving wordt echter nergens gestaafd o.b.v. onderbouwing of bewijs. Er was zeker geen sprake van enige gereguleerde gecontroleerde fokkerij naar een bepaald rasbeeld, maar dat geldt natuurlijk voor zowat alle rashonden want voor 1850 was er geen enkele rashond (met stamboom). Hierdoor is de Mastino napoletano verworden tot een wat mythische hond zoals zoveel "rassen" die stammen uit die tijden.

De evolutie van de Mastino napoletano gaat zover écht bekend terug naar begin 1900. In Zuid-Italië zijn Mastini napoletani uit vroegere tijden met name bekend om kleine buffelkuddes (die gehouden werden voor de Mozzarella-kaas) tegen aanvallen van wolven te bewaken.

De hond heeft een lange ontwikkeling doorgemaakt tot wat hij nu is. De hond is tegenwoordig door zijn krachtige en imponerende uiterlijk, en evenwichtige aard een waakhond.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Mastino Napoletano pups te koop in 4528, Sint Kruis - Advertentie 1
2
2 weken

Napolitano Mastino met stamboom

€ 1.000
Mastino NapoletanoLeeftijd: 1 jaar
Beste, hierbij doen wij Onze diesel weg wegens een te druk schema en de kinderen zijn ook bijna niet thuis. Daarom op zoek naar een goed gezin. Hij is zinnelijk huiselijk opgegroeid dus binnen. Hij h
vereecken .
Lievegem
Particulier