Mastino Napoletano

Levensduur8-10 jaar
GewichtMannelijk:60-70 kgVrouwelijk:50-60 kg
HoogteMannelijk:65-75 cmVrouwelijk:60-68 cm
Stamboomja

Voordelen

Intelligent en in de juiste handen makkelijk te trainen en leergierig
Hebben een gemakkelijk te onderhouden vacht en verharen matig gedurende het jaar
Altijd alert en goede waakhonden
Een goede keuze voor nieuwe hondenbezitters

Nadelen

Zeer gevoelig voor hitte, dus voorzichtigheid is geboden tijdens de warmere zomermaanden
Gevoelig voor verschillende gezondheidsproblemen, dus de dierenartsrekeningen kunnen hoog oplopen
Napolitaanse mastiffs kwijlen veel en ze kwijlen als ze eten en drinken.
Het voeren van een mastino is duur omdat het zulke grote honden zijn.
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent je op zoek naar het Mastino Napoletano ras?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Mastino Napoletano

De Napolitaanse Mastiff is een van de oudste rassen en komt oorspronkelijk uit Italië. Hoewel hun uiterlijk misschien wat imposant is en ze indrukwekkende waakhonden zijn, staan ze bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke aard. Het zijn zeer grote en zware honden, en ze hebben een enorme hoeveelheid losse huid rond hun gezichten en nek, wat in combinatie met hun extreem hangende lippen bijdraagt aan het algehele ontmoedigende uiterlijk van de Napolitaanse Mastiff.

In de juiste omgeving en met de juiste hoeveelheid socialisatie en training is het moeilijk om een loyaler en liefdevoller dier te vinden dan de Napolitaanse Mastiff, hoewel ze niet de beste keuze zijn voor eigenaren die voor het eerst een hond hebben. Mastino's, zoals ze vaak worden genoemd, hebben ook genoeg ruimte nodig om zichzelf te uiten, aangezien zulke grote honden dat nodig hebben.

Geschiedenis van de Mastino Napoletano

De Neapolitaanse Mastiff wordt verondersteld meer dan 5000 jaar geleden in Tibet te zijn ontstaan en is daarmee een van de oudste mastiff-type honden. Er wordt ook gedacht dat ze afstammen van een van de oudste rassen, namelijk de Molossus, vechthonden die de Romeinen in de arena gebruikten. Toen de Romeinen Europa en Engeland binnenvielen, namen ze deze honden mee en lieten ze achter toen ze het land verlieten. De honden werden vervolgens op boerderijen gebruikt om vee te beschermen tegen roofdieren, waaronder wolven en beren. Ze stonden ook bekend als Bandogs en werden vaak gebruikt als vechthonden. Tegen de 19e eeuw was het stierenvechten op zijn retour en als gevolg daarvan daalde het aantal van deze honden sterk, waardoor het ras bijna geheel verdween.

Dankzij de inspanningen van een man, Commissioner Thompson, overleefde het ras, en het merendeel van de Mastino's die we vandaag zien, kan hun afkomst terugvoeren op een van de honden die hij fokte. De eerste honden werden tentoongesteld in 1946 en werden opgemerkt door Piero Scanziani, die al snel een andere enthousiaste fokker werd en enkele jaren later zijn eigen fokprogramma startte. Zijn fokinspanningen waren zo succesvol dat deze prachtige honden al snel werden geaccepteerd door de Nederlandse Kennel Club.

Vandaag de dag worden deze prachtige honden nog steeds zeer gewaardeerd door veel mensen over de hele wereld, en puppy's worden nog steeds hoog gewaardeerd vanwege hun charmante karakter en unieke uiterlijk. Wie echter een huis wil delen met een Neapolitaanse Mastiff, moet wellicht op een wachtlijst staan om dit genoegen te mogen ervaren.

Interessante feiten over het ras:

 • Is de Neapolitaanse Mastiff een kwetsbaar ras? Nee, ze behoren tot de populairdere grote rassen en hebben een grote fanbase in het Verenigd Koninkrijk.
 • Ze worden verondersteld meer dan 5000 jaar geleden te zijn ontstaan, maar hun oorsprong blijft enigszins mysterieus.
 • Ze worden beschouwd als afstammelingen van honden die in het oude Romeinse tijdperk bekend stonden als de Molossus, vechthonden die werden gebruikt in arena's.

Uiterlijk van de Mastino Napoletano

Schofthoogte: Reuen 66 - 78 cm Teven 60 - 73 cm

Gemiddeld gewicht: Reuen tot 70 kg Teven tot 60 kg

De Neapolitaanse Mastiff is een imposante en indrukwekkende hond met een enorme hoeveelheid losse huid rond hun gezicht en nek. Hun hoofden zijn groot met een brede schedel en een goed gedefinieerde stop. Hun snuiten zijn groot, diep en vierkant, waarbij hun bovenlippen een duidelijke omgekeerde "v" vormen wanneer van voren gezien. De ogen staan goed naar voren en mooi uit elkaar, ze zijn licht afgerond en de randen passen bij de kleur van de neus van de hond.

Hun oren zijn vrij klein in verhouding tot de grootte van het hoofd van de hond en staan ver uit elkaar en hoog. Ze zijn driehoekig van vorm en hangen plat tegen de wang. De Neapolitaanse Mastiff heeft een sterke kaak met een perfect schaargebit, waarbij de boventanden netjes over de ondertanden heen vallen. Ze hebben vrij korte, gedrongen nekken die uiterst goed gespierd zijn, en de schouders zijn lang, goed gespierd en aflopend. De voorpoten zijn sterk en goed gespierd.

Hun lichamen zijn langer dan ze hoog zijn bij de schoft, met een goed gespierde, brede borst en een lange, goed gewelfde ribbenkast. Hun bovenlijn is recht maar helt iets vanaf de schoft, met de lijn van de buik van de hond parallel aan hun bovenlijn. De lendenen zijn breed en licht afgerond, met veel spieren. De achterhand is gespierd met lange krachtige dijen. De voeten zijn ovaalvormig met gewelfde tenen en dikke donkere harde kussentjes. Hun nagels zijn gebogen en extreem sterk, waarbij de achterpoten van een hond iets kleiner zijn dan de voorpoten. De staart is dikker aan de basis en hoog geplaatst op de bovenlijn van de hond, maar loopt taps toe naar de punt. Honden dragen hun staart tijdens het bewegen parallel aan hun rug, wat bijdraagt aan hun algehele gebalanceerde verschijning.

Wat betreft hun vacht heeft de Neapolitaanse Mastiff een dichte, korte, fijne vacht die moeilijk aanvoelt en een prachtige natuurlijke glans heeft. De geaccepteerde kleuren voor registratie bij de Kennel Club zijn als volgt:

 • Zwart
 • Blond
 • Blauw
 • Blauw Brindle
 • Brindle
 • Reebruin
 • Grijs
 • Grijs Blauw
 • Mahonie
 • Rood

Gang/beweging

Wanneer een Neapolitaanse Mastiff beweegt, doet hij dat op zijn eigen tempo, langzaam. Ze hebben een vrije gang die erg op een beer lijkt. Ze zijn langzaam in draf, maken lange passen en bestrijken veel grond. Een Mastino gaat zeer zelden veel sneller en heeft niet de neiging te galopperen.

Gebreken

De Kennel Club keurt elke overdrijving of afwijking van de rasstandaard af en beoordeelt de gebreken op basis van hoezeer ze de algehele gezondheid en het welzijn van een hond beïnvloeden, evenals hun vermogen om te presteren. Reuen moeten beide testikels volledig ingedaald hebben in hun scrotum, en het is de moeite waard op te merken dat een hond een beetje lichter of zwaarder kan zijn, evenals iets groter of kleiner dan aangegeven in de rasstandaard van de Kennel Club, die slechts als richtlijn dient.

Temperament van de

Hoewel de Neapolitaanse Mastiff extreem groot en imposant is, staat hij bekend als een echte zachtaardige reus en een hond die menselijk contact opzoekt en niets liever wil dan deel uitmaken van een liefdevol gezin en een huiselijke omgeving. Vanwege hun extra grote omvang zijn ze echter niet de beste keuze voor beginnende eigenaren. Ze zijn echter een zeer goede keuze voor mensen die bekend zijn met dit type zeer grote hond en die beschikken over grote, veilige tuinen waar hun honden zo veel mogelijk vrij kunnen rondlopen.

Het spreekt voor zich dat een Neapolitaanse Mastiff uitstekend dienst doet als waakhond; hun grootte en uiterlijk alleen al zijn intimiderend, vooral voor iemand die niet bekend is met het ras. Ze zijn ongelooflijk loyaal aan hun eigenaars, maar hun socialisatie en training moeten zo vroeg mogelijk beginnen, omdat deze grote honden moeten weten wat hun plaats is in de roedel en wie de alfa-hond is in een huishouden om goed afgeronde, gehoorzame karakters te ontwikkelen.

Een Neapolitaanse Mastiff gedijt op menselijk contact en staat bekend als echte "mensen" honden. Als zodanig zijn ze een goede keuze voor mensen waar één persoon meestal thuis blijft als iedereen weg is, zodat hun hond nooit te lang alleen wordt gelaten. Ze zijn geen goede keuze voor mensen die het grootste deel van de dag buitenshuis zijn, wat kan leiden tot ongewenst gedrag bij een Neapolitaanse Mastiff, zoals verlatingsangst.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaren?

Neapolitaanse Mastiffs zijn niet de beste keuze voor beginnende hondeneigenaren omdat ze moeten worden behandeld, getraind en beheerd door mensen die bekend zijn met dit type grote en indrukwekkende hond. Het is ook de moeite waard om op te merken dat het houden van een Mastino duur is, omdat ze veel meer voedsel nodig hebben dan de gemiddelde hond.

Wat betreft prooidrift?

Neapolitaanse Mastiffs hebben een hoge prooidrift, en voorzichtigheid is geboden wanneer ze in de buurt zijn van huisdieren en dieren die ze nog niet kennen. Ook moet voorzichtigheid worden betracht met betrekking tot waar en wanneer een Mastino zonder lijn kan rennen, vooral wanneer ze in de buurt zijn van vee of wilde dieren.

Wat betreft speelsheid?

Mastino's hebben een speelse kant aan hun karakter en houden ervan om te vermaken en vermaakt te worden. Ze staan bekend als een beetje ondeugend en zijn nogal onhandig als ze jong zijn. Het is daarom het beste om een puppy te leren buiten in de tuin te spelen om eventuele schade in huis te voorkomen.

Wat betreft aanpassingsvermogen?

Neapolitaanse Mastiffs zijn grote honden die voldoende ruimte nodig hebben om rond te bewegen en zichzelf te uiten zoals ze zouden moeten. Ze zijn daarom niet geschikt voor appartementen, maar doen het goed in een huis met een grote, veilige achtertuin waar ze zoveel mogelijk kunnen rondzwerven. Er moet echter voorzichtigheid worden betracht tijdens de warmere zomermaanden, omdat Mastino's heel snel oververhit kunnen raken, wat fataal kan zijn.

Wat betreft verlatingsangst?

Mastino's vormen sterke banden met hun families en honden zijn nooit erg gelukkig als ze zichzelf voor langere tijd alleen vinden. Ze zijn beter geschikt voor mensen die ofwel vanuit huis werken of in huishoudens waar één persoon thuis blijft als iedereen anders weg is, zodat ze nooit lang alleen zijn, wat kan leiden tot scheiding angst. Dit kan leiden tot destructief gedrag in huis, wat de manier is waarop een hond stress verlicht en zichzelf vermaakt.

Wat betreft overmatig blaffen?

Neapolitaanse Mastiffs staan niet bekend als "blaffers", maar wanneer ze dat doen, hebben ze diepe, luide en indrukwekkende stemmen. Met dit gezegd hebbende, blaffen ze niet onnodig, maar eerder wanneer ze ontevreden zijn over iets of te lang alleen gelaten worden.

Houden Neapolitaanse Mastiffs van water?

Sommige Mastino's houden van zwemmen en zullen het water ingaan wanneer ze maar kunnen, vooral als het warm is. Als echter iemand een hond heeft die niet van water houdt, mag hij ze nooit dwingen om erin te gaan, omdat dit hen alleen maar zou afschrikken. Met dit gezegd zijnde, moet altijd voorzichtigheid worden betracht bij het wandelen met een Neapolitaanse Mastiff zonder lijn in de buurt van gevaarlijker waterwegen, voor het geval dat een hond besluit erin te springen en dan gered moet worden omdat ze er zelf niet uit kunnen. Het is ook belangrijk om de rimpels en vouwen van de hond goed te drogen om huidproblemen te voorkomen die kunnen ontstaan als ze vochtig blijven.

Zijn Neapolitaanse Mastiffs goede waakhonden?

Mastino's zijn natuurlijke waakhonden, wat een eigenschap is die diep verankerd zit in de psyche van de hond. Ze hoeven niet te worden "getraind" om te beschermen of te bewaken, wat een hond agressiever en dominanter zou kunnen maken. Het is ook belangrijk dat potentiële eigenaars de ouders van een puppy ontmoeten om te controleren of ze mooie, kalme en ontspannen temperamenten hebben.

Intelligentie / trainbaarheid van de Mastino Napoletano

Het belang van socialisatie van een Neapolitaanse Mastiff-puppy op jonge leeftijd kan niet genoeg worden benadrukt. Dit moet het introduceren van hen in zoveel mogelijk nieuwe situaties, bij mensen, dieren en andere honden omvatten, zodra ze volledig zijn gevaccineerd, zodat ze opgroeien tot goed afgeronde, gehoorzame en volwassen honden. Mastino's zijn zeer intelligent en leren buitengewoon snel, zowel het goede als het slechte.

Deze grote en indrukwekkende honden nemen echter vaak de tijd om te reageren op een commando, wat in overweging moet worden genomen bij het trainen van hen. Geduld en begrip zijn daarom van het grootste belang wanneer hun training serieus begint. Met dit in gedachten moet hun training consistent en altijd eerlijk zijn. Net als veel andere honden is de Mastino van nature nogal gevoelig, en reageert daarom niet goed op enige vorm van harde correctie of zware trainingsmethoden. Ze reageren goed op positieve bekrachtiging, vooral wanneer hen op een vastberaden maar zachte manier commando's worden gegeven vanaf het allereerste begin.

Net als alle puppy's zijn Mastino's heel schattig met hun gerimpelde gezichten, maar ze groeien snel uit tot grote en indrukwekkende honden. Daarom moeten eigenaren vanaf het begin duidelijke regels stellen en een puppy leren wat acceptabel gedrag is en wat niet. De eerste commando's die een Mastino-puppy zou moeten leren zijn als volgt:

 • Kom
 • Zit
 • Blijf
 • Stil
 • Laat het
 • Lig
 • Bed

Kinderen en andere

De Napolitaanse Mastiff is niet de beste keuze voor mensen met zeer jonge gezinnen, omdat hun indrukwekkende omvang een probleem zou kunnen vormen wanneer ze in de buurt van peuters zijn. Deze grotere dan het leven zelf honden lijken echter affiniteit te hebben met oudere kinderen en vinden het heerlijk om bij hen te zijn, hoewel elke interactie tussen zeer jonge kinderen en honden altijd goed moet worden begeleid door een volwassene. Het is ook cruciaal voor ouders om jonge kinderen te leren hoe ze zich rond honden moeten gedragen en wanneer ze uit de buurt moeten blijven, vooral wanneer er eten is of tijdens het spelen.

Mannelijke Mastino's staan erom bekend agressief te zijn tegenover andere mannelijke honden, maar vrouwtjes lijken over het algemeen goed overweg te kunnen met alle honden, vooral als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn. Het zou een vergissing zijn om een Mastino te vertrouwen in de buurt van kleinere dieren en huisdieren, wat kort gezegd betekent dat elk contact tussen hen vermeden moet worden, ook met katten. Met dit gezegd, als een Mastino is opgegroeid met een kat in huis, komen ze over het algemeen goed overeen, maar ze zouden er niets van denken om de kat van de buurman te achtervolgen als die durft de tuin in te gaan.

Gezondheid van de Mastino Napoletano

De gemiddelde levensverwachting van een Neapolitaanse Mastiff ligt tussen de 8 en 10 jaar, mits ze op de juiste manier worden verzorgd en gevoed met een geschikt kwaliteitsdieet dat past bij hun leeftijd.

Net als veel andere rassen staat de Neapolitaanse Mastiff bekend om een aantal erfelijke gezondheidsproblemen waarvan het goed is om op de hoogte te zijn als je van plan bent om je huis te delen met een van deze actieve en knappe honden. De aandoeningen die het ras het meest lijken te beïnvloeden, zijn onder andere:

 • Heupdysplasie - honden moeten worden gescoord op heupen volgens het BVA/KC-screeningsprogramma.
 • Entropion (inklappen van de oogleden naar binnen)
 • Ectropion (uitrollen van de oogleden naar buiten)
 • Cherry eye - honden moeten worden getest op oogproblemen
 • Hartproblemen - Tests beschikbaar via de rasvereniging
 • Osteochondritis dissecans (OCD)
 • Huidproblemen
 • Artritis
 • Gevoeligheid voor anesthetica en sedativa
 • Maagtorsie
 • Meer over gezondheidsbeoordelingen

De Neapolitaanse Mastiff Club werkt nauw samen met dierenartsen en andere clubs om de voortdurende gezondheid van het ras te waarborgen. Ze hebben daarom een gezondheidsbeoordelingsprogramma voor Mastino's geïmplementeerd. Dit beoordelingsprogramma vult de BVA/KC Gezondheidsscreeningsprogramma's aan die beschikbaar zijn voor het ras, maar vervangt ze niet. Het helpt echter wel bij het opzetten van een database van gezondheidsproblemen die op hun beurt ten goede zou komen aan het welzijn van de Neapolitaanse Mastiff.

Wat betreft vaccinaties?

Mastino-puppy's zouden hun eerste vaccinaties hebben gekregen voordat ze worden verkocht, maar het is aan de nieuwe eigenaren om ervoor te zorgen dat ze hun vervolgshots op tijd krijgen volgens het vaccinatieschema voor puppy's:

10-12 weken oud, met in gedachten dat een puppy niet onmiddellijk volledige bescherming zou hebben, maar volledig beschermd zou zijn 2 weken na hun tweede vaccinatie.

Er is veel discussie geweest over de noodzaak voor honden om boosters te krijgen. Het is daarom het beste om met een dierenarts te praten voordat een definitieve beslissing wordt genomen over het al dan niet voortzetten van jaarlijkse vaccinaties, die bekend staan als boosters.

Wat betreft castratie en sterilisatie?

Veel dierenartsen raden tegenwoordig aan te wachten tot honden iets ouder zijn voordat ze worden gecastreerd of gesteriliseerd, wat betekent dat ze meer volwassen zijn voordat ze de procedures ondergaan. Als zodanig adviseren ze om mannetjes te castreren en vrouwtjes te steriliseren wanneer ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn, en soms zelfs als een hond 12 maanden oud is.

Andere dierenartsen raden aan om honden te castreren en steriliseren wanneer ze 6 maanden oud zijn, maar nooit eerder, tenzij om medische redenen. Met dit gezegd zijnde, zijn veel rassen verschillend en het is altijd raadzaam om dingen te bespreken met een dierenarts en vervolgens hun advies te volgen over wanneer een hond gecastreerd of gesteriliseerd moet worden.

Wat betreft problemen met obesitas?

Sommige Neapolitaanse Mastiffs krijgen gewichtstoename nadat ze zijn gecastreerd of gesteriliseerd, en het is belangrijk om een oogje te houden op de taille van een hond voor het geval dit gebeurt. Als een hond begint aan te komen, is het belangrijk om hun dagelijkse calorie-inname aan te passen en de hoeveelheid lichaamsbeweging te verhogen. Ook oudere honden hebben meer kans om aan te komen en ook voor hen is het essentieel dat ze worden gevoerd en bewogen overeenkomstig omdat obesitas het leven van een hond met enkele jaren kan verkorten. De reden hiervoor is dat het extra belasting legt op de interne organen van een hond, inclusief het hart, wat fataal kan zijn gezien het feit dat Mastino's lijden aan hartproblemen.

Wat betreft allergieën?

Mastino's hebben de neiging om te lijden aan allergieën en huidproblemen, dus het is belangrijk dat een hond zo snel mogelijk een dierenarts ziet als er een opvlamt. Allergieën kunnen berucht moeilijk te behandelen zijn en het vinden van de triggers kan uitdagend zijn. Met dit gezegd zijnde zou een dierenarts een hond met een allergie comfortabeler kunnen maken terwijl ze proberen de triggers te achterhalen, die het volgende kunnen omvatten:

 • Bepaalde hondenvoeders met hoge niveaus van granen en graanvullers
 • Zwevende pollen
 • Huisstofmijten
 • Omgeving
 • Beten van vlooien en teken
 • Chemische stoffen in alledaagse huishoudelijke schoonmaakproducten
 • Deelnemen aan gezondheidsprogramma's

Zorgen voor de Mastino Napoletano

Net als bij elk ander ras hebben Mastino's regelmatige verzorging nodig om ervoor te zorgen dat hun vacht en huid in topconditie blijven. Ze hebben ook dagelijkse lichaamsbeweging nodig om fit en gezond te blijven. Daarnaast moeten ze worden gevoed met hoogwaardig voedsel dat aan al hun voedingsbehoeften voldoet gedurende hun hele leven.

Zorg voor een Neapolitaans Mastiff-puppy

Mastino-puppy's zijn levendig en vol leven, wat betekent dat huizen en tuinen goed puppybestendig moeten zijn voordat ze arriveren. Een verantwoordelijke fokker zou hun puppy's goed gesocialiseerd moeten hebben, wat altijd leidt tot meer zelfverzekerde en vriendelijke honden vanaf het begin. Hoe dan ook, elk puppy zal zich kwetsbaar voelen wanneer het zijn moeder en nestgenoten verlaat, wat in overweging moet worden genomen. Hoe langer een puppy bij zijn moeder kan blijven, hoe beter, hoewel het ook niet te lang mag zijn.

Het is het beste om een puppy op te halen wanneer er mensen in de buurt zijn gedurende de eerste week of zo, wat de tijd is die nodig is voor een puppy om zich te vestigen. Puppy-proofing van het huis en de tuin betekent het opbergen van gereedschap en andere voorwerpen waar een levendige puppy zichzelf mee kan verwonden. Elektrische draden en kabels moeten buiten hun bereik worden geplaatst omdat puppy's graag op dingen kauwen. Giftige planten moeten ook uit bloembedden en het huis worden verwijderd.

Puppy's moeten veel slapen om goed te groeien en zich te ontwikkelen, wat betekent dat je een rustige ruimte moet opzetten die niet te afgelegen is, zodat ze ernaar kunnen terugtrekken wanneer ze willen dutten, en het is belangrijk om ze niet te storen wanneer ze slapen. Het is ook een goed idee om "speeltijd" binnen in huis rustig te houden en een meer actieve "speeltijd" buiten in de tuin te hebben, zodat puppy's snel leren minder levendig te zijn als ze binnen zijn.

De documentatie die een fokker levert voor een puppy moet alle details bevatten van hun ontwormingsdatum en het gebruikte product, evenals de informatie met betrekking tot hun microchip. Het is essentieel om puppy's opnieuw te ontwormen volgens een schema dat als volgt is:

 • Puppy's moeten worden ontwormd op 6 maanden leeftijd.
 • Ze moeten opnieuw worden ontwormd wanneer ze 8 maanden oud zijn.
 • Puppy's moeten worden ontwormd wanneer ze 10 maanden oud zijn.
 • Ze moeten worden ontwormd wanneer ze 12 maanden oud zijn.

Dingen die je nodig hebt voor je puppy

Er zijn bepaalde items die nieuwe eigenaren al in huis moeten hebben voordat ze een nieuwe puppy mee naar huis nemen. Het is vaak een goed idee om de speelruimte van een puppy te beperken, vooral wanneer je niet kunt zien waar ze mee bezig zijn, gezien het feit dat puppy's vaak behoorlijk levendig zijn, wat betekent dat je moet investeren in puppyhekken of een groot genoeg hondenpark dat de puppy ruimte geeft om zich uit te drukken en tegelijkertijd veilig te blijven. De benodigde items zijn dus als volgt:

 • Goede kwaliteit puppy- of kinderhekken voor deuren.
 • Een goed gemaakt hondenpark dat groot genoeg is voor een puppy om in te spelen, zodat ze zich echt kunnen uitleven zoals puppy's dat graag doen.
 • Veel goed gemaakte speeltjes, waaronder kwalitatieve kauwspeeltjes geschikt voor puppy's om op te kauwen, rekening houdend met het feit dat een puppy kan beginnen met tanden krijgen ergens tussen 3 en 8 maanden oud.
 • Goede kwaliteit voer- en waterbakken, bij voorkeur van keramiek in plaats van plastic of metaal.
 • Een verzorgingshandschoen.
 • Een slickerborstel of zachte borstel.
 • Specifieke tandpasta en een tandenborstel voor honden.
 • Schaar met afgeronde uiteinden.
 • Nagelknippers.
 • Puppyshampoo en conditioner die specifiek zijn geformuleerd voor gebruik bij honden.
 • Een goed gemaakt halsband of tuig.
 • Een paar sterke hondenriemen.
 • Een goed gemaakt hondenbed dat niet te klein of te groot is.
 • Een goed gemaakte hondenbench voor gebruik in de auto en in huis die groot genoeg is voor een puppy om zich in te bewegen.
 • Babydekens om in de bench van je puppy te leggen en in hun bedden voor wanneer ze willen dutten of 's nachts gaan slapen.

Het geluidsniveau laag houden

Alle puppy's zijn gevoelig voor geluid, inclusief Mastino-puppy's. Het is belangrijk om het geluidsniveau laag te houden wanneer een nieuwe puppy thuiskomt. Televisie en muziek mogen niet te hard worden afgespeeld, wat een kleine puppy kan stresseren.

Dierenartsafspraken bijhouden

Zoals eerder vermeld, zouden Mastino-puppy's hun eerste vaccinaties hebben gekregen van de fokkers, maar ze moeten hun vervolgvaccinaties krijgen, en het is aan de nieuwe eigenaren om deze te organiseren. Het vaccinatieschema voor puppy's is als volgt:

 • 10-12 weken oud, waarbij wordt overwogen dat een puppy niet onmiddellijk volledige bescherming zou hebben, maar pas volledig beschermd zou zijn 2 weken na hun tweede vaccinatie.

Wat betreft boosters is het het beste om deze te bespreken met een dierenarts, omdat er veel discussie is over of een hond ze echt nodig heeft na verloop van tijd. Als een hond echter ooit naar een kennel zou moeten gaan, zouden hun vaccinaties up-to-date moeten zijn.

En hoe zit het met oudere Neapolitan Mastiffs als ze hun seniorenjaren bereiken?

Oudere Neapolitan Mastiffs hebben veel speciale zorg nodig, omdat ze in hun gouden jaren meer risico lopen op bepaalde gezondheidsproblemen. Fysiek kan de snuit van een hond beginnen te vergrijzen, maar er zullen ook andere opvallende veranderingen zijn, waaronder het volgende:

 • Vacht wordt stugger.
 • Verlies van spiertonus.
 • Mastino's kunnen zowel overgewicht als ondergewicht krijgen.
 • Ze hebben verminderde kracht en uithoudingsvermogen.
 • Oudere honden hebben moeite om hun lichaamstemperatuur te reguleren.
 • Ze ontwikkelen vaak artritis.
 • Het immuunsysteem werkt niet zo efficiënt als vroeger, wat betekent dat honden vatbaarder zijn voor infecties.

Oudere honden veranderen ook mentaal, wat betekent dat hun reactietijd meestal trager is, dus ze ontwikkelen de volgende veranderingen:

 • Ze reageren minder op externe prikkels vanwege verminderd zicht of gehoor.
 • Ze zijn vaak kieskeuriger over hun eten.
 • Ze hebben een lagere pijndrempel.
 • Worden intolerant ten opzichte van elke verandering.
 • Vaak kan een oudere hond zich gedesoriënteerd voelen.

Leven met een Mastino in hun gouden jaren betekent het aangaan van een paar extra verantwoordelijkheden, maar deze zijn gemakkelijk te beheren en moeten het volgende omvatten: kijken naar hun dieet, de hoeveelheid lichaamsbeweging die ze krijgen, hoe vaak hun hondenbedden moeten worden vervangen en het in de gaten houden van de conditie van hun tanden.

Oudere Neapolitan Mastiffs moeten worden gevoed met een hoogwaardig dieet dat voldoet aan hun behoeften in deze fase van hun leven, terwijl tegelijkertijd het gewicht van de hond nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Een ruwe voedingsgids voor oudere honden is als volgt, waarbij ze moeten worden gevoed met zeer verteerbaar voedsel dat geen additieven bevat:

 • Het eiwitgehalte moet variëren van 14% tot 21%.
 • Het vetgehalte moet minder dan 10% zijn.
 • Het vezelgehalte moet minder dan 4% zijn.
 • Het calciumgehalte moet liggen tussen 0,5% en 0,8%.
 • Het fosforgehalte moet liggen tussen 0,4% en 0,7%.
 • Het natriumgehalte moet liggen tussen 0,2% en 0,4%.

Oudere Mastino's hoeven niet dezelfde hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging te krijgen als een jongere hond, maar ze hebben nog steeds de juiste hoeveelheid fysieke activiteit nodig om spiertonus te behouden en te voorkomen dat een hond te zwaar wordt. Alle honden hebben toegang nodig tot vers, schoon water, en dit geldt vooral voor oudere honden wanneer ze hun gouden jaren bereiken, omdat ze meer risico lopen op het ontwikkelen van nierproblemen.

Verzorging van de Mastino Napoletano

Hoewel de Mastino groot en indrukwekkend is, vereist hij geen intensieve verzorging als het gaat om de vacht, dankzij hun korte, dichte vacht. Met dit gezegd, moeten de plooien en rimpels rond hun gezicht en op andere delen van hun lichaam regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt wanneer dat nodig is. Het is ook essentieel om de plooien na het wassen goed te drogen, want als ze vochtig achterblijven, biedt dit de perfecte omgeving voor bacteriën om te gedijen, wat kan leiden tot een infectie.

Ze verharen het hele jaar door, hoewel Mastino's, net als andere rassen, meer verharen tijdens de lente en opnieuw in de herfst, wanneer vaker verzorgen nodig zou zijn om alles bij te houden. Anders zou een wekelijkse borstelbeurt en een afvegen met een chamois-lederen doek de vacht van een Mastino glanzend en in goede conditie houden.

Het is ook belangrijk om de oren van een hond regelmatig te controleren en schoon te maken indien nodig. Als er te veel oorsmeer zich ophoopt in de oren van een hond, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te behandelen is. Kortom, preventie is vaak gemakkelijker dan genezen als het gaat om oorinfecties.

Beweging van de Mastino Napoletano

Mastino's hebben de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging nodig, idealiter minimaal 60 tot 80 minuten per dag. Ze zijn gevoelig voor warmte, dus het is essentieel dat ze 's ochtends vroeg en later op de avond worden uitgelaten tijdens de warmere zomermaanden.

Een kortere wandeling in de ochtend is prima, maar een langere en interessantere wandeling in de middag is een must. Deze honden vinden het ook prettig om zo vaak mogelijk in een achtertuin rond te kunnen lopen, zodat ze echt stoom kunnen afblazen. De omheining moet echter uiterst veilig zijn om deze grote honden binnen te houden, want als ze een zwakke plek in het hekwerk vinden, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei problemen komen.

Met dit gezegd moeten Neapolitaanse Mastiff-puppy's niet te veel lichaamsbeweging krijgen, omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn en te veel druk op hen problemen voor de hond kan veroorzaken later in hun leven. Ze mogen niet worden toegestaan om op of van meubels te springen, noch mogen ze de trap op en af rennen, omdat dit te veel druk uitoefent op hun nog steeds groeiende gewrichten en ledematen. Lichaamsbeweging mag niet te intensief zijn totdat een hond ongeveer 2 jaar oud is, wat meestal de tijd is waarop ze zijn gestopt met groeien.

Voeren van de Mastino Napoletano

Als je een Neapolitaanse Mastiff-puppy krijgt van een fokker, zullen ze je een voedingsschema geven, en het is belangrijk om je aan dezelfde routine te houden door dezelfde puppyvoeding te geven om eventuele maagklachten te voorkomen. Je kunt het dieet van een puppy veranderen, maar dit moet heel geleidelijk gebeuren, waarbij je er altijd voor zorgt dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen. Als dat wel het geval is, is het het beste om ze terug te zetten op hun oorspronkelijke dieet en de dierenarts te raadplegen voordat je opnieuw probeert het te veranderen.

Oudere honden staan erom bekend niet kieskeurig of moeilijke eters te zijn, maar dat betekent niet dat je ze een lagere kwaliteit voeding kunt geven. Het is het beste om een volwassen hond tweemaal per dag te voeden, een keer 's ochtends en dan weer 's avonds, ervoor zorgend dat het hoogwaardig voedsel is dat aan al hun voedingsbehoeften voldoet. Deze honden moeten een dieet krijgen dat ongeveer 24% eiwit bevat. Het is ook belangrijk dat honden de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen, zodat ze overtollige calorieën verbranden of ze kunnen te zwaar worden, wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Obesitas kan het leven van een hond met meerdere jaren verkorten, dus het is belangrijk om vanaf het begin op hun gewicht te letten.

Omdat Mastino's vatbaar zijn voor een opgeblazen gevoel, is het belangrijk dat ze tweemaal per dag worden gevoerd in plaats van slechts één grotere maaltijd per dag. Het is ook een goed idee om te investeren in een standaard om hun voerbak te plaatsen, zodat deze grote honden comfortabel kunnen eten zonder hun nek laag te hoeven rekken om bij hun voedsel te komen. De Neapolitaanse Mastiff moet ook nooit vlak voor of vlak na het sporten worden gevoerd, omdat dit het risico op een opgeblazen gevoel vergroot. Het is ook het vermelden waard dat Mastino's veel kwijlen, vooral wanneer ze eten, en veel eigenaren kiezen ervoor om hun honden daarom buiten te voeren.

Voedingsgids voor een Neapolitaanse Mastiff-puppy

Puppy's moeten worden gevoerd met een zeer voedzaam hoogwaardig dieet om zich normaal te ontwikkelen en te groeien. Als ruwe leidraad kan een Neapolitaanse Mastiff-puppy de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd, waarbij ervoor wordt gezorgd dat hun maaltijden gelijkmatig over de dag worden verspreid en het beste is om ze 3 of 4 keer per dag te voeren:

 • 2 maanden oud - 394 g tot 429 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 3 maanden oud - 504 g tot 570 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 4 maanden oud - 556 g tot 634 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 5 maanden oud - 658 g tot 761 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 6 maanden oud - 749 g tot 869 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 7 maanden oud - 756 g tot 872 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 8 maanden oud - 755 g tot 872 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 9 maanden oud - 701 g tot 691 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 10 maanden oud - 658 g tot 818 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 11 maanden oud - 613 g tot 764 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 12 maanden oud - 574 g tot 711 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 13 maanden oud - 538 g tot 667 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 14 maanden oud - 535 g tot 626 g, afhankelijk van de bouw van de puppy

Zodra een puppy 24 maanden oud is, kan deze worden overgeschakeld naar volwassen hondenvoer.

Voedingsgids voor een volwassen Neapolitaanse Mastiff

Eenmaal volledig volwassen moet een volwassen Neapolitaanse Mastiff worden gevoed met een hoogwaardig dieet om hun voortdurende goede gezondheid te waarborgen. Als ruwe leidraad kan een volwassen Neapolitaanse worden gevoerd met de volgende hoeveelheden per dag:

 • Honden met een gewicht van 60 kg kunnen worden gevoerd met 499 g tot 663 g, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 70 kg kunnen worden gevoerd met 559 g tot 741 g, afhankelijk van de activiteit

Mastino Napoletano prijs

Zowel in aankoop als in verzorging is de Mastino een relatief dure hond. Pups kosten tussen € 1500 en € 3000. Gemiddeld bedragen de kosten voor verzorging van de hond gedurende het leven ca. € 15.000. Voor een Mastino Napoletano wordt een stamboom afgegeven indien beide ouders ook in het bezit zijn van een door de FCI / Raad van Beheer erkende stamboom. Een hond zonder stamboom is geen Mastino napoletano.

Koopadvies

Bij het bezoeken en kopen van elk puppy of hond zijn er veel belangrijke zaken om te overwegen en vragen te stellen aan de fokker/verkoper. U kunt hier onze algemene adviezen voor puppies/honden lezen, waarbij ook wordt benadrukt om ervoor te zorgen dat u het puppy met zijn moeder ziet en controleert of de hond is ontwormd en gechipt.

Neapolitan Mastiffs behoren tot de meer populaire grotere rassen, zowel in het Verenigd Koninkrijk als elders ter wereld, wat betekent dat goed gefokte, gezonde KC-geregistreerde puppies vaak veel geld kunnen opbrengen. Bij dit ras zijn er specifieke adviezen, vragen en protocollen te volgen bij het kopen van een puppy, namelijk:

Wees op uw hoede voor online oplichting en hoe deze te vermijden. U kunt online en andere advertenties zien van oplichters die afbeeldingen tonen van prachtige Neapolitan Mastiff-puppies te koop tegen zeer lage prijzen. De verkopers vragen echter aan kopers om geld vooraf te betalen voordat ze instemmen met het leveren van een puppy aan een nieuw thuis. Potentiële kopers zouden nooit een puppy ongezien moeten kopen en nooit een aanbetaling of enig ander geld online aan een verkoper moeten betalen. U zou altijd het huisdier moeten bezoeken bij de verkoper thuis om te bevestigen dat ze oprecht zijn en noteer hun adres.

Zoals eerder aangegeven behoren Neapolitan Mastiffs tot een van de populairdere grotere rassen in het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor zijn er veel amateur-fokkers/mensen die te vaak fokken, puur om snel winst te maken zonder zorg voor het welzijn van de puppies, hun moeder of het ras in het algemeen. Volgens de regels van de Kennel Club kan een moederhond slechts 4 nesten krijgen en moet ze een bepaalde leeftijd hebben om dat te kunnen doen. Iedereen die overweegt een Neapolitan-puppy te kopen, moet zeer goed nadenken over van wie ze hun puppy kopen en moet altijd vragen om de relevante papieren met betrekking tot de afstamming van een puppy, hun vaccinaties en hun chipregistratie te zien.

Toekomstige eigenaren moeten zeer voorzichtig zijn bij het overwegen van de aankoop van een puppy met een overdreven zware bouw of overmatige hangende huidplooien en rimpels. Te veel losse huid rond het gezicht en de ogen van een hond is niet normaal en kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Puppies moeten ook gezond zijn en geen zwakte in hun achterste ledematen tonen.