Mastin de los Pirineos (Pyreneese Mastiff)

Levensduur8 - 13 jaar
GewichtMannelijk:80-100 kgVrouwelijk:65-80 kg
HoogteMannelijk:>81 cmVrouwelijk:>75 cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent je op zoek naar het Mastin de los Pirineos (Pyreneese Mastiff) ras?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Mastin de los Pirineos (Pyreneese Mastiff)

Geschiedenis:

De Mastín del Pirineo (Mastín de los Pirineos) is een grote, gespierde hond uit de Spaanse Pyreneeën. Er is verwantschap met de Pyrenese berghond en met de Mastín Español, maar de Mastín del Pirineo is iets groter en zwaarder dan de Pyrenese berghond en verschilt ook in kleur. Hun taak was en is het bewaken van de kudde schapen, ook zonder dat de herder aanwezig is, het samendrijven van de kudde doen ze echter niet. Dit type hond komt in alle bergstreken voor, er zijn specifieke verschillen maar ze zijn allen zeer groot, sterk en in staat om zelfstandig op te treden.

Ontwikkeling:

Vooral tijdens de eerste maanden groeit deze hond verschrikkelijk snel, vooral in de hoogte. Iets dat tot problemen kan leiden in deze fase. het is dus van uitermate groot belang om de hond uitgebalanceerd te belasten en goed te voeren. De Mastín de los Pirineos is pas rond de leeftijd van drie tot vier jaar lichamelijk zowel als geestelijk volwassen. Een reu kan een volwassen gewicht van tegen de 80 kilo bereiken met een schofthoogte van 81 cm. of hoger. Teven zijn uiteraard iets lichter en zo'n 6 cm. lager. Reuen moeten minimaal 77 cm schofthoogte hebben maar meer dan 81 cm heeft de voorkeur, teven minimaal 72 cm, met meer dan 75 cm voorkeur. Er is geen maximale maat. De mastín del Pirineo heeft een dubbele keelhuid, een brede schedel, en een robuust rechthoekig lichaam.

Gedrag en karakter:

Het is een uitermate zachtaardige, mensvriendelijke hond. Ze zijn over het algemeen erg rustig, waaks edel en intelligent. Ze zijn daarnaast ook bijzonder moedig en hebben een overweldigend uithoudingsvermogen. Wanneer gevaar dreigt kennen deze eigenschappen geen grenzen. Dit houdt tevens in dat deze honden veel ruimte en beweging nodig hebben. Een leven in een kennel is dan ook absoluut niet van toepassing op dit ras. Tegenover andere honden gedragen ze zich uitermate sociaal. Mits goed gesocialiseerd is het een uitstekende beschermer van de familie en een heerlijke gezinshond. Hij heeft echter ook een geheugen als een olifant en zal zich herinneren dat hij werd gekwetst of slecht behandeld. Dit betekent voor zijn opvoeding ook dat het van groot belang is dat er sprake is van wederzijds vertrouwen. Teveel druk op de hond zal nooit werken, hij zal eerder tegendraads reageren dan gehoorzamen. Het zijn geen honden die commando's onmiddellijk opvolgen. Ze zijn gewend zelfstandig te werken en hun eigen beslissingen te nemen. Daar kun je dan maar beter de humor van inzien i.p.v. je er druk om te maken.

Uiterlijk:

De mastín del Pirineo heeft middelgrote, hangende oren. De vacht is ruw en ongeveer 6 tot 9 cm lang. De basiskleur is wit met een duidelijk masker. Over het lichaam zijn onregelmatig verdeelde, scherp afgegrensde vlekken in de kleur van het masker toegestaan. De top van de staart en de onderste delen van de benen zijn altijd wit. De vacht is zelfreinigend, maar verdient desondanks regelmatige aandacht en verzorging. Met name de vacht achter de oren en de broek vragen de nodige borstelbeurten om klitten of vervilten te voorkomen.

Gebruiksdoel:

De mastín del Pirineo waakte in het verleden over huis en hof en beschermde de kuddes tegen de wolf en de beer. Hij is relatief gemakkelijk op te voeden en gewend zelfstandig te werken.