Maltezer

Levensduur14-17 jaar
GewichtMannelijk:3-4kgVrouwelijk:3-4kg
HoogteMannelijk:20-25cmVrouwelijk:20-25cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit ras?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Maltezer

Geschiedenis:

De Maltezer komt oorspronkelijk van het eiland Melita in de Adriatische Zee. Rond ongeveer 900 jaar voor Christus komen we de eerste Maltezers tegen, gekweekt uit een aantal inheemse rassen. De Maltezer op zich is dan weer de stamvader van een aantal rassen zoals de Yorkshire, de Bolognezer, de Havenezer en de Bichon-frisé. De Maltezer is altijd populair geweest, vooral bij dames, en werd vooral gebruikt als schoothondje. Tegenwoordig zien we enkel witte Maltezers alhoewel er rond de eeuwwisseling ook gekleurde Maltezers te zien waren. De Maltezer is en blijft een moeilijk te fokken ras. We vinden ook verschillende types. Het ene type is wat groter in formaat, heeft een langere neus en is dus iets grover. Het andere type is dus kleiner, met een korte neus en met een fijner voorkomen. Tussen beide types kiezen is enkel een geval van voorkeur, beiden zijn erkend door het FCI als standaard-Maltezers.

Karakter:

Maltezers zijn gezelschapshonden. Ze zijn dus zachtaardig en aanhankelijk, bescheiden en uiterst vriendelijk. Maar ze kunnen ook listig zijn, uitbundig en ze zijn zeker intelligent. Een Maltezer hangt sterk aan zijn baasje maar kan vrij lang alleen zijn. Op verdachte geluiden zal hij zeker reageren. De Maltezer is buitengewoon elegant en opvallend. Ook zijn ze een beetje eigenwijs.

Naast de dagelijkse wandelingen heeft de hond geen extra beweging nodig, veel binnen zitten is voor de Maltezer geen probleem. Wel wilt de hond graag aandacht en betrokken zijn bij het gezin. Tegen bekenden is de hond erg vriendelijk, tegen vreemden in zijn territorium is de hond waaks maar nooit agressief.

Verzorging:

De Maltezer heeft een witte zijden vacht die een goed onderhoud vereist. Elke dag borstelen is een noodzaak, anders gaat het haar klitten. Vooral rond de staart en onder de oksels moet er goed op gelet worden dat er geen klitten aanwezig zijn. Mochten er klitten zijn, kam ze dan uit na er eerst een beetje olie opgedaan te hebben. Dit zal het uitkammen vergemakkelijken. Overtollige haren tussen de voetkussens dienen weggeknipt te worden.

De ogen van de Maltezer vragen nogal wat aandacht. Als we dit niet doen kunnen we al vlug roestbruine traanstrepen verwachten. Een dagelijks schoonmaken van de ooghoeken met wat lauw water kan al veel verhelpen. Bij pups kunnen we al vlugger traanogen vaststellen omdat het nog korte haar dikwijls in de ogen 'prikt'. Dit kan verholpen worden door met een beetje vaseline het haar plat te maken. Ook vaseline kan helpen bij de volwassen honden omdat het traanvocht dan niet in de vacht kan dringen. Regelmatige controle van de ogen op slapers en slijmerig traanvocht is echter nodig. Indien het tranen van de ogen te erg is dan kan u beter een dierenarts raadplegen: uw hond kan verstopte traankanalen hebben.

Door het lange haar heeft de Maltezer ook een overvloedige haargroei in de oren. Dit haar wordt er uitgeplukt en dit moet regelmatig gebeuren. Anders is er kans op een oorontsteking. Het teveel aan haar blokkeert de gehoorgang en het oorsmeer kan er niet meer uit. Het plukken kan het best beginnen in de pup-tijd en gebeurt meestal met een pincet. Ga echter nooit de gehoorgang in, u zou het gehoor kunnen beschadigen. Pluk alleen het haar dat goed zichtbaar is.

De tanden van een Maltezer dienen regelmatig gereinigd te worden, het beste met een kindertandenborstel. Geef uw hond regelmatig kauwbotjes om tandsteen te voorkomen. Eén keer per 2 à 3 weken uw Maltezer wassen is meer dan voldoende. Vergelijk hem niet met een showhond die regelmatiger gewassen wordt. Deze hondjes worden daarna ook behandeld met een soort olie of ander product. Wacht echter ook niet veel langer om hem te wassen, dit om de vacht soepel te houden.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Maltezer pups te koop in 5925, Venlo - Advertentie 1
3
11 uur
Boost

Kruising shih tzu - malthezer

€ 700
MaltezerLeeftijd: 8 weken6 Mannelijk
Nog 2 lieve reutjes beschikbaar. Groeien op in huis met 2 kinderen. Ze zijn gechipt, en hebben ontwoming en inenting gehad. Ze mogen het nestje verlaten.
Magda J.
Magda J.
Venlo
Maltezer pups te koop in 5556, Valkenswaard - Advertentie 2
5
1 dag

Maltezer pups. Rasecht. Vader en moeder aanwezig.

€ 950
MaltezerLeeftijd: 1 week1 Mannelijk / 1 Vrouwelijk
Maltezer leeuwtjes pups. Rasecht. Vader en moeder aanwezig. De hondjes worden bij 6 weken ingeënt, gechipt en gecontroleerd door onze dierenarts. Ze zijn dan in het bezit van een goede gezondheidsve
Rijkers .
Valkenswaard
Maltezer pups te koop in 2531, Den Haag - Advertentie 3
3
1 dag

Malthezer pups

€ 750
MaltezerLeeftijd: 2 weken3 Mannelijk / 1 Vrouwelijk
Hallo mijn daisy is bevalen van 8 mooie pups ik heb nog 3 reutjes en 1 teefje over die mogen gereserveerd worden ze groeien op on een huiselijke kring met mama en papa ze worden gent en ontwormd en ge
nancy .
nancy .
Den Haag