Lurcher

Levensduur12 - 15 jaar
GewichtMannelijk:27 - 32kgVrouwelijk:27 - 32kg
HoogteMannelijk:55 - 71cmVrouwelijk: 55 - 71cm
Stamboomnee
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie

Introductie van de Lurcher

Lurchers zijn een "kruising" waarvan de ouder rassen meestal de Terrier Collie of Sheepdog zijn gekruist met de Greyhound. Het woordenboek beschrijft een Lurcher als een jachthond die vaak wordt gebruikt door "jagers en stropers", hoewel dit helemaal niet het geval is. Een Lurcher is een veelzijdige jachthond en is het resultaat van het kruisen van een windhond met een herdersras en ze zijn niet alleen populair bij jagers maar ze worden ook zeer gewaardeerd als gezinshuisdieren en metgezellen.

Lurchers zijn zeer aanpasbare honden die zich net zo thuis voelen in een gezinsomgeving als wanneer ze aan het werk zijn op het veld, daarom zijn ze een van de meest populaire honden in het Verenigd Koninkrijk geworden, hoewel Lurcher-type honden al eeuwenlang bestaan en altijd zeer gewaardeerd zijn geweest om hun jachtvaardigheden. Ze stonden oorspronkelijk bekend als "stropershonden" omdat ze zo stil zijn wanneer ze hun prooi achtervolgen. Op dit moment worden Lurchers niet erkend als een ras door The Kennel Club of andere internationale organisaties, maar in de loop der jaren hebben deze elegante charmante honden hun weg gevonden naar de harten en huizen van veel mensen hier in het Verenigd Koninkrijk dankzij hun vriendelijke en loyale aard.

Geschiedenis van de Lurcher

Lurchers zijn altijd zeer gewaardeerd geweest om hun jachtvaardigheden en waren in het verleden een favoriet bij het onder controle houden van het aantal konijnen en vossen. Ze zijn het resultaat van het kruisen van windhonden met terriërs of herdershonden, waarbij veel kruisingen plaatsvinden tussen Border Collies, Bedlington Terriers, Bull Terriers en Greyhounds, Whippets, Scottish Deerhounds, Irish Wolfhounds en Salukis.

Men denkt dat Romany-zigeuners en andere reizende mensen die oorspronkelijk uit Europa komen, in de 17e eeuw begonnen met het ontwikkelen van een hond. Ze wilden een hond die kon jagen op konijnen, hazen, wildvogels en herten zo stil mogelijk, terwijl ze tegelijkertijd trots waren op een loyale en intelligente aard. Het resultaat was de Lurcher en deze atletische, gracieuze honden werden al snel een zeer populaire keuze bij reizende gemeenschappen, zowel hier in het Verenigd Koninkrijk als in Ierland.

In 1948 werd een standaard vastgesteld door Brian Vesey-Fitzgerald. Deze mooie honden zijn echter nog niet erkend als ras door The Kennel Club of enige andere internationale organisatie, hoewel ze hier in Groot-Brittannië al vele jaren een populaire keuze zijn, niet alleen vanwege hun jachtvaardigheden, maar ook omdat ze zulke loyale en aanhankelijke metgezellen en familiehuisdieren zijn. Met dit gezegd heeft iedereen die een huis wil delen met een Lurcher de keuze wat betreft de grootte van de hond, aangezien sommige Lurchers aanzienlijk kleiner zijn dan andere, afhankelijk van de grootte van hun ouderlijke rassen.

Interessante feiten over het ras

 • Is de Lurcher een kwetsbaar ras? Nee, ze behoren tot de meest populaire rassen in het Verenigd Koninkrijk
 • Een Lurcher kan het resultaat zijn van verschillende kruisingen, waarbij sommige honden klein zijn dankzij hun ouderlijke rassen die Bedlington Terriers en Whippet-kruisingen zijn, terwijl andere Lurchers veel groter zijn met hun ouderlijke rassen die Deerhound en Wolfhound-kruisingen zijn
 • Het verschil tussen een Lurcher en een "Tumbler" zit in hun bouw en de manier waarop een hond zijn prooi neerhaalt
 • Lurchers werden ooit "stroperhonden" genoemd
 • Zij zijn vasthoudende "dieven" en zullen zichzelf helpen aan elk voedsel dat ze ergens vinden liggen
 • Zij kunnen in de meest verbazingwekkende posities slapen
 • Zij zijn extreem snel en kunnen extreem snel draaien wanneer dat nodig is

Uiterlijk van de Lurcher

Hoogte bij de schoft: Reuen 55 - 71 cm Teven 55 - 71 cm

Gemiddeld gewicht: Reuen 27 - 32 kg Teven 27 - 32 kg

Lurchers komen in alle maten, afhankelijk van hoe ze gefokt zijn. Sommige honden met Ierse Wolfshond in hun afstamming kunnen behoorlijk groot zijn, terwijl anderen met de Whippet als een van hun ouder rassen aanzienlijk kleiner kunnen zijn. Het enige wat ze allemaal gemeen hebben, is hun elegante atletische uitstraling die erg lijkt op die van een Greyhound.

Lurchers zijn atletisch gespierd en mooi geproportioneerd met lange koppen en nekken die bijdragen aan hun elegantie. Ze hebben krachtige kaken, goed gebeitelde snuiten en een lichte stop. De ogen zijn ovaal en donker van kleur, met Lurchers die altijd een intelligente blik hebben. Hun oren zijn klein, fijn van structuur en altijd alert.

Ze hebben sterke kaken met een perfect schaargebit waarbij hun boventanden netjes over hun ondertanden heen vallen. Hun nekken zijn lang, goed gespierd en mooi gebogen op een elegante manier. Schouders zijn goed naar achteren gelegd, gespierd en goed gedefinieerd, en de voorpoten zijn lang en recht met een goede hoeveelheid bot.

De borstkas is diep met goed gewelfde ribben die goed naar achteren gedragen worden. Hun ruggen zijn lang met krachtig mooi gebogen lendenen. De achterhand is goed gespierd met sterke achterpoten met gespierde dijen en tweede dijen. Hun voeten zijn matig lang met goed geknikte tenen en sterke kussentjes. De staarten zijn laag en lang, breder aan de basis voordat ze taps toelopen naar de punt, en de honden dragen ze laag en licht gebogen.

Wat betreft hun vacht kunnen Lurchers fijne en dichte vachten hebben, of ruwere, grovere vachten of gladdere, afhankelijk van hun ouder rassen. De meest voorkomende kleuren zijn onder andere:

 • Zwart - met of zonder witte markeringen
 • Wit
 • Rood - met of zonder witte markeringen
 • Blauw - met of zonder witte markeringen
 • Vaal - met of zonder witte markeringen
 • Valer - met of zonder witte markeringen
 • Gestroomd - met of zonder witte markeringen

Gang/beweging

Lurchers, of ze nu groot, middelgroot of kleiner zijn, zijn snel van start met een vrije en atletische en zeer elegante gang. Ze bestrijken een enorme hoeveelheid grond met een enorme kracht in hun achterhand en ze zijn zeer goed in staat om strakke bochten te nemen en van richting te veranderen bij hoge snelheden.

Fouten

Rashondenclubs keuren altijd elke overdrijving in het ras af en raden aan dat alle potentiële eigenaren fokkers vragen naar de volledige afstamming van de ouder rassen van een Lurcher. Verantwoordelijke fokkers zouden altijd zorgvuldig hun dekreuen kiezen om de voortdurende welzijn van alle Lurchers en hun nakomelingen te waarborgen.

Temperament van de

Lurchers zijn altijd zeer gewaardeerd geweest om hun snelheid, uithoudingsvermogen, moed en intelligentie. Met dit gezegd kan het temperament en de persoonlijkheid van een Lurcher net zo verschillend zijn als hun uiterlijk, omdat het echt afhangt van hun ouderlijke rassen hoe een puppy uitgroeit. Sommige Lurchers kunnen echte "luilakken" zijn, terwijl anderen hyperactief zijn, maar de constante is dat ze meestal vriendelijk en aanhankelijk zijn, evenals uiterst loyaal aan hun eigenaars en families. Zodra een Lurcher een band vormt met iemand, blijft deze onbreekbaar voor de rest van hun leven. Het zou eerlijk zijn om een Lurcher te beschrijven als een beminnelijk, ondeugend en zeer intelligent karakter en een die liefdevol en gevoelig tegelijk is.

Zij maken geweldige gezinsdieren in huishoudens waar de kinderen iets ouder zijn en zijn geen bijzonder goede keuze voor gezinnen met peuters, simpelweg omdat Lurchers nogal onstuimig kunnen zijn wanneer ze spelen en niets liever hebben dan rond te rennen wanneer de stemming hen overvalt. Het andere om in gedachten te houden is dat deze atletische honden een sterke "hoedende" instinct kunnen hebben, wat een andere reden is waarom ze geen goede keuze zijn voor mensen met zeer jonge kinderen.

Het belang van het socialiseren van een Lurcher van jongs af aan kan niet genoeg benadrukt worden, zodat ze opgroeien tot meer extraverte, zelfverzekerde en volwassen honden. Als ze niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen Lurchers een beetje verlegen zijn. Een timide Lurcher kan vaak een meer agressieve kant van hun aard tonen, wat iets is om koste wat het kost te vermijden.

Zij zijn het meest geschikt voor mensen die in meer landelijke gebieden van het land wonen en die van actieve buitenlevens houden en in huishoudens waar meestal één persoon thuis blijft wanneer iedereen uit huis is. Ze houden er niet van om langere tijd alleen gelaten te worden, wat kan resulteren in ongewenst en destructief gedrag rond het huis, wat hun manier is om eventuele stress die ze ervaren te verlichten. Een Lurcher is nooit gelukkiger dan wanneer ze in de grote buitenlucht zijn en als zodanig is het het beste om hun verlangen om te rennen te bevredigen in plaats van te proberen het te beteugelen, wat alleen zou resulteren in een zeer ongelukkige en gefrustreerde hond.

Omdat ze een sterke prooidrift hebben, moet er voorzichtigheid worden betracht met betrekking tot waar en wanneer een Lurcher van de lijn mag lopen, want zelfs als ze goed getraind zijn met een sterke "terugroep" commando, is de kans groot dat ze ervandoor gaan als ze een prooi in de verte zien. Het is belangrijk dat de training van een Lurcher begint zodra een puppy in hun nieuwe huis aankomt en hun opvoeding moet beginnen met de basis, maar zodra een hond volledig is gevaccineerd, moet het serieus beginnen met speciale aandacht voor het "terugroep" commando.

Lurchers zijn vrij onafhankelijke denkers, maar omdat ze zeer intelligent zijn, betekent dit dat ze in de juiste handen en omgeving gemakkelijk te trainen zijn. Hun training moet vroeg beginnen, want het zou een fout zijn om te wachten tot een hond 6 maanden oud is. Met dit gezegd, een Lurcher mag nooit worden vertrouwd met voedsel dat mogelijk is achtergelaten, omdat ze niet in staat zouden zijn om de verleiding te weerstaan om ervan te eten. Kortom, deze knappe honden staan bekend als "dieven" van nature, ongeacht hoe goed getraind ze ook mogen zijn.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaren?

Lurchers zijn geen goede keuze voor beginnende hondeneigenaren, want hoewel ze van nature lieve honden zijn, kan het trainen van een Lurcher zelfs op de beste momenten uitdagend zijn. Als zodanig zijn ze beter geschikt voor mensen die bekend zijn met het ras en hun specifieke behoeften.

Hoe zit het met de prooidrift?

Lurchers hebben een extreem hoge prooidrift, omdat ze gefokt zijn om te "jagen", wat een eigenschap is diep geworteld in de psyche van een hond. Zelfs in een huiselijke omgeving zou een Lurcher zich moeten kunnen "uitdrukken" zoals ze zouden moeten om echt gelukkige, evenwichtige karakters te zijn.

Hoe zit het met speelsheid?

Lurchers staan bekend om hun speelsheid en blijven extreem puppy-achtig tot ver in hun senior jaren, wat vaak verward kan worden met ondeugend en stout gedrag van een hond. Ze zijn dol op interactieve spellen, waaronder activiteiten zoals "apporteren", waar ze erg van genieten en waarbij ze typisch de eigenaar uitgeput zouden laten voordat ze zouden stoppen met het terughalen van wat er ook voor hen wordt gegooid.

Hoe zit het met aanpassingsvermogen?

Lurchers hebben de ruimte nodig om zichzelf uit te drukken en zijn daarom niet geschikt voor appartementswonen. Het zijn energieke honden die zo vaak mogelijk vrij moeten kunnen rennen in veilige omgevingen. Ze gedijen in een landelijke omgeving en in huizen met grote, uiterst veilige achtertuinen.

Hoe zit het met verlatingsangst?

Lurchers vormen sterke banden met hun eigenaars en vinden het nooit leuk als ze zich voor langere tijd alleen bevinden, daarom zijn ze beter geschikt voor mensen die een actief buitenleven leiden en een loyale en energieke honden metgezel aan hun zijde willen hebben.

Hoe zit het met overmatig blaffen?

Lurchers staan niet bekend als "blaffers", vooral omdat ze gefokt zijn om "geruisloze" jagers te zijn. Echter, elke hond die voor langere tijd alleen gelaten wordt, zou wellicht onophoudelijk blaffen als een manier om te laten zien dat ze ongelukkig zijn met de situatie en het is hun manier om wat aandacht te krijgen.

Houden Lurchers van water?

Lurchers, net als hun Greyhound neven, zijn niet bijzonder dol op water en sommigen van hen houden er zelfs niet van om hun voeten nat te maken. Met dit gezegd, vinden sommige Lurchers het niet erg om te zwemmen als het weer warm is, maar er moet altijd voorzichtigheid worden betracht met betrekking tot waar ze kunnen zwemmen en voorzichtigheid moet worden betracht bij het uitlaten van een hond van de lijn in de buurt van gevaarlijker waterwegen, voor het geval een hond erin valt.

Zijn Lurchers goede waakhonden?

Lurchers zijn niet bijzonder goede waakhonden omdat ze van nature zo sociaal zijn. Met dit gezegd, zouden ze snel een eigenaar laten weten wanneer er vreemden zijn of wanneer er iets aan de hand is in de omgeving dat ze niet leuk vinden.

Intelligentie / trainbaarheid van de Lurcher

Lurchers zijn zeer intelligente karakters en wanneer goed getraind, excelleren ze in vele hondensporten, waaronder activiteiten zoals behendigheid, flyball en gehoorzaamheid om er maar drie te noemen. In de juiste handen en omgeving, zoals eerder vermeld, zijn Lurchers zeer trainbaar en genieten ze volop van de individuele aandacht die ze krijgen tijdens hun trainingssessies en wanneer ze aan het concurreren zijn. Ze gedijen op het doen van iets omdat het betekent dat hun energie op een zeer positieve manier wordt gekanaliseerd.

Het socialiseren van Lurchers op jonge leeftijd helpt hen uit te groeien tot zelfverzekerde volwassen honden en dit draagt ​​in grote mate bij aan het feit dat ze meer ontvankelijk zijn voor positieve training. Net als Greyhounds zijn ze van nature gevoelig en reageren ze daarom niet goed op enige vorm van harde correctie of zwaardere trainingsmethoden. Ze reageren uiterst goed op positieve bekrachtiging en hoogwaardige voedselbeloningen, wat altijd het beste naar boven haalt bij deze energieke intelligente honden.

De sleutel tot succesvol trainen van een Lurcher is om de trainingssessies interessant en kort te houden, omdat dit helpt om honden meer gefocust te houden op wat hen wordt gevraagd te doen. Langere, meer repetitieve trainingssessies werken niet omdat Lurchers snel verveeld raken, wat betekent dat ze het veel moeilijker vinden om zich te concentreren. Het is ook een zeer goed idee om een jonge Lurcher in te schrijven voor puppylessen rond de leeftijd van 10 tot 12 weken, nadat ze al hun prikken hebben gehad, omdat dit niet alleen een goede manier is om ze te socialiseren, maar ook een briljante manier om hun training een goede start te geven in een veilige en gecontroleerde omgeving.

Lurcher-puppy's moeten vanaf het begin de basiscommando's worden geleerd, hoewel er nooit garantie is dat ze gehoorzamen, hoewel ze wel zullen reageren wat soms frustrerend kan zijn. De eerste commando's die ze moeten leren zijn als volgt:

 • Zit
 • Blijf
 • Lig
 • Volg
 • Kom
 • Haal
 • Los

Zoals eerder vermeld, moeten alle Lurcher-puppy's de basisbeginselen worden bijgebracht, met in gedachten dat zelfs als ze jong zijn, ze een eigen wil hebben, daarom zijn ze beter geschikt voor mensen die bekend zijn met het ras dan voor beginnende eigenaren.

Kinderen en andere

Lurchers zijn het meest geschikt voor gezinnen waar de kinderen ouder zijn en dus weten hoe ze zich rond honden moeten gedragen, omdat Lurchers van nature levendig zijn en daardoor een klein kind per ongeluk gemakkelijk omver kunnen gooien. Elke interactie tussen peuters en een hond moet altijd goed worden begeleid door een volwassene om ervoor te zorgen dat alles mooi en kalm blijft.

Ze zijn niet de beste keuze voor huishoudens waar kleinere dieren en huisdieren zijn vanwege de hoge prooidrift van een Lurcher en het feit dat deze honden kleine dieren als "eerlijk spel" kunnen zien met rampzalige gevolgen. Als een Lurcher echter is opgegroeid met een gezinskat in huis, kunnen ze meestal goed met elkaar opschieten, maar dit betekent niet dat ze geen andere katten zouden achtervolgen die ze tegenkomen, waaronder de kat van de buurman.

Gezondheid van de Lurcher

De gemiddelde levensverwachting van een Lurcher is tussen de 12 en 15 jaar wanneer ze goed verzorgd worden en een geschikt kwalitatief goed dieet krijgen dat past bij hun leeftijd.

De Lurcher staat bekend als een gezonde en robuuste hond, hoewel er meldingen zijn van hen die lijden aan de volgende aandoeningen die het waard zijn om te weten als je van plan bent om je huis te delen met een van deze actieve, energieke honden:

 • Maagtorsie - maagdilatatie volvulus (GDV)
 • Hartproblemen - met name verwijde cardiomyopathie, een aandoening die grotere Lurchers treft
 • Botkanker - Osteosarcoom
 • Een gevoeligheid voor anesthesie en bepaalde medicijnen
 • Ivermectinegevoeligheid - vooral Lurchers met Collie in hun afstamming
 • Natriumpentothal anesthesiegevoeligheid - waar Greyhounds last van hebben
 • Oogproblemen
 • Hypothyreoïdie
 • Spier- en voetblessures
 • Gescheurde teennagels

Meer over verwijde cardiomyopathie bij grotere Lurchers

Helaas zijn er geen genetische tests of screenings beschikbaar voor Lurchers als het gaat om een hartaandoening genaamd verwijde cardiomyopathie (DCM) die grotere honden treft en vooral Lurchers met Deerhound in hun afstamming. De aandoening zorgt ervoor dat het hart van een hond vergroot en het neigt honden te treffen wanneer ze van middelbare leeftijd zijn.

Zorgen voor de Lurcher

Net als bij elk ander ras hebben Lurchers regelmatig verzorging nodig om ervoor te zorgen dat hun vacht en huid in topconditie blijven. Ze moeten ook dagelijks regelmatige lichaamsbeweging krijgen om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond blijven. Bovendien moeten honden goed voedsel krijgen dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften gedurende hun hele leven, rekening houdend met het feit dat Lurchers energieke honden zijn en daarom een hoger eiwitgehalte in hun dieet nodig hebben

Zorgen voor een Lurcher-puppy

Het klaarmaken van het huis voor de komst van een Lurcher-puppy kost wat tijd en planning, omdat het essentieel is dat hun nieuwe omgeving veilig voor hen is. Lurcher-puppy's zijn extreem speels en levendig, wat hun opvoeding wat uitdagender kan maken dan bij andere rassen, en dit betekent ook dat waardevolle spullen veilig moeten worden opgeborgen om breuken te voorkomen. Het is ook een goed idee om elektrische kabels en draden buiten het bereik van een puppy te houden, omdat ze kunnen besluiten eraan te knagen, wat zou kunnen leiden tot een dure reis naar de dierenarts.

Lurcher-puppy's moeten zich kunnen uiten en de beste plek voor hen om dit te doen is in een veilige achtertuin totdat ze al hun vaccinaties hebben gehad. Tuingereedschap en andere gereedschappen moeten worden opgeborgen om ongelukken te voorkomen en giftige planten moeten uit bloembedden en andere delen van de tuin worden verwijderd.

Lurcher-puppy's moeten veel dutjes doen gedurende de dag tussen speelse buien door en hebben een rustige plek nodig waar ze zich kunnen terugtrekken. Dit mag niet te afgelegen zijn omdat een puppy moet weten dat er iemand in de buurt is, en het is een goed idee om vooral in het begin een oogje en oor op hen te houden. Als er kinderen in huis zijn, moeten ze worden geleerd de puppy met rust te laten als ze dutten en niet met hen te bemoeien als ze eten.

Lurcher-puppy's zijn slim en daarom vrij gemakkelijk zindelijk te maken, maar ze zijn ook erg gevoelig, dus als een puppy het verkeerd doet, zou het een fout zijn om ze te hard te straffen, wat hen zou kunnen afschrikken. Het is het beste om goed in de gaten te houden wanneer een puppy naar het toilet moet en om ze zo snel en zo voorzichtig mogelijk naar buiten of naar een puppy-mat te brengen. Het is ook essentieel om hen te belonen wanneer ze het goed doen met veel lof en beloningen.

Alle Lurcher-puppy's zouden zijn ontwormd voordat ze worden verkocht, maar het is belangrijk om ze regelmatig te blijven ontwormen om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven. Het ontwormingsschema om te volgen is als volgt:

 • Puppy's moeten worden ontwormd als ze 6 maanden oud zijn
 • Zij moeten opnieuw worden ontwormd als ze 8 maanden oud zijn
 • Puppy's moeten worden ontwormd als ze 10 maanden oud zijn
 • Zij moeten worden ontwormd als ze 12 maanden oud zijn

Benodigdheden voor uw puppy

Er zijn veel dingen nodig om voor een Lurcher-puppy te zorgen die ruim van tevoren moeten worden aangeschaft voordat ze arriveren. Dit omvat de volgende items:

 • Een verzorgingshandschoen
 • Een zeemleren lap
 • Een slicker-borstel
 • Een borstel met borstelharen
 • Nagelknippers
 • Hondenspecifieke shampoo en conditioner

Het geluidsniveau laag houden

Alle puppy's zijn zeer gevoelig voor harde geluiden, dus het is belangrijk om het volume van een televisie laag te houden en ook niet te hard muziek te spelen, omdat dit een Rottweiler-puppy zou kunnen afschrikken en hen zou kunnen weerhouden van dutjes zoals ze overdag zouden moeten doen.

Afspraken met de dierenarts nakomen

Alle gerenommeerde Lurcher-fokkers zouden er altijd voor zorgen dat hun puppy's worden gevaccineerd voordat ze worden verkocht, maar zoals eerder vermeld, is het aan hun nieuwe eigenaren om ervoor te zorgen dat ze op het juiste moment hun vervolgvaccinaties krijgen, die als volgt zouden moeten zijn:

 • 10-12 weken oud, met in gedachten dat een puppy niet onmiddellijk volledige bescherming zou hebben, maar pas volledig beschermd zou zijn 2 weken nadat ze hun tweede vaccinatie hebben gehad

Wat betreft boosters is het het beste om deze met een dierenarts te bespreken, omdat er veel discussie is over of een hond ze echt nodig heeft na verloop van tijd. Als een hond echter ooit naar een kennel moest, zouden hun vaccinaties moeten worden

Wat gebeurt er met Lurchers als ze hun gouden jaren bereiken?

Naarmate Lurchers ouder worden, vertragen ze meer, vooral wanneer ze hun gouden jaren bereiken, wat een tijd is waarin ze misschien beginnen hun leeftijd te tonen met meer grijze haren die op hun gezichten verschijnen en vooral rond hun snuiten. Oudere honden kunnen een beetje te veel gewicht aankomen omdat ze minder actief zijn, dus het is belangrijk om hun calorie-inname in de gaten te houden en dingen dienovereenkomstig aan te passen.

Naast een verandering in hun uiterlijk kan ook de persoonlijkheid van een Lurcher veranderen, en dit geldt ook voor hoe snel ze reageren op een commando of wanneer hun namen worden genoemd. De reden hiervoor is dat het gehoor van veel oudere honden niet meer zo goed is als het ooit was. Andere veranderingen om op te letten zijn onder meer de volgende:

 • Het zicht van een hond kan worden aangetast en hun ogen lijken troebel
 • Hun gehoor is misschien niet meer wat het ooit was en ze lijken commando's te negeren
 • Hun tanden kunnen in slechte staat zijn, daarom zijn regelmatige bezoeken aan de dierenarts essentieel
 • Oudere honden slapen meestal meer overdag en staan 's nachts vaker op
 • Hun cognitieve functie is niet zo scherp, wat betekent dat oudere honden gemakkelijker in de war raken
 • Zij zijn minder tolerant voor harde geluiden en geluiden
 • Oudere honden kunnen wat kieskeuriger zijn over hun voedsel, dus het is belangrijk om hun dieet te heroverwegen en ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om gezond te blijven
 • Het immuunsysteem van een oudere hond biedt hen vaak niet dezelfde bescherming tegen ziekte en infectie, waardoor ze meer risico lopen om iets op te lopen en waarom ze routinematig de dierenarts moeten zien
 • Een oudere Lurcher is misschien niet zo enthousiast om een wandeling te maken en vooral langere wandelingen
 • Hun spiertonus en lichaamsconditie zijn niet zo goed
 • Zij kunnen lijden aan artritis, dus het is belangrijk om te investeren in een comfortabel hondenbed dat gemakkelijk voor hen is om uit te komen

Verzorging van de Lurcher

Lurchers kunnen een gladde of ruwe vacht hebben, maar honden met beide zijn relatief gemakkelijk te onderhouden op het gebied van verzorging. Een wekelijkse of tweewekelijkse borstelbeurt is alles wat nodig is om hun vacht in topconditie te houden en er goed uit te laten zien. Ze verharen het hele jaar door, maar vooral in het voorjaar en dan weer in de herfst, wanneer het vaak nodig is om vaker te borstelen om dood en los haar uit de vacht van een hond te verwijderen.

Het is ook belangrijk om de oren van een hond regelmatig te controleren en ze indien nodig schoon te maken. Als er te veel oorsmeer in de oren van een hond blijft zitten, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te genezen is. Kortom, preventie is vaak gemakkelijker dan genezing als het gaat om oorinfecties.

Benodigde verzorgingsgereedschappen voor een Lurcher

Met de juiste verzorgingsgereedschappen blijft de vacht en huid van een Lurcher in topconditie, en dit omvat het volgende:

 • Een verzorgingshandschoen
 • Een slickerborstel
 • Een zeemleren doek
 • Nagelknippers
 • Een paar scharen met ronde uiteinden
 • Hondenspecifieke shampoo en conditioner

Beweging van de Lurcher

De Lurcher is een energieke intelligente hond en als zodanig hebben ze de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om echt gelukkige, evenwichtige honden te zijn. Ze hebben elke dag tussen de 1 en 2 uur lichaamsbeweging nodig en er moet worden opgelet waar en wanneer ze los mogen rennen vanwege hun extreem hoge prooidrift. Als ze niet de juiste hoeveelheid mentale stimulatie en lichaamsbeweging krijgen, zou een Lurcher snel verveeld raken en zelfs beginnen met het vertonen van destructief gedrag in huis, wat hun manier is om eventuele stress die ze voelen te verlichten.

Een kortere wandeling in de ochtend is prima, maar een langere en interessantere in de middag is een must. Deze honden willen ook graag kunnen rondlopen in een achtertuin zodat ze echt stoom kunnen afblazen. De omheining moet echter extreem veilig zijn om deze honden met een hoge prooidrift binnen te houden, want als ze een zwakke plek in de omheining vinden, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei problemen terechtkomen.

Met dit gezegd moeten Lurcher-puppy's niet te veel worden uitgeoefend omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn. Dit omvat ook het voorkomen dat een hond op en neer springt van meubels of de trap op en af gaat. Te veel druk op hun gewrichten en ruggengraat op jonge leeftijd kan leiden tot ernstige problemen later in hun leven.

Voeren van de Lurcher

Als je een Lurcher-puppy van een fokker krijgt, zouden ze je een voedingsschema geven en het is belangrijk om je aan hetzelfde routinevoedingsschema te houden door hetzelfde puppyvoer te geven om eventuele maagklachten te voorkomen. Je kunt het dieet van een puppy veranderen, maar dit moet heel geleidelijk gebeuren, er altijd voor zorgend dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen en als dat wel het geval is, is het het beste om ze terug te zetten op hun oorspronkelijke dieet en de dingen te bespreken met de dierenarts voordat je het opnieuw probeert te veranderen.

Voedingsgids voor een Lurcher-puppy

 • 2 maanden oud - 264g tot 274g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 3 maanden oud - 327g tot 344g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 4 maanden oud - 354g tot 374g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 5 maanden oud - 381g tot 413g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 6 maanden oud - 405g tot 450g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 7 maanden oud - 403g tot 450g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 8 maanden oud - 374g tot 419g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 9 maanden oud - 349g tot 391g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 10 maanden oud - 318g tot 356g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 11 maanden oud - 290g tot 323g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 12 maanden oud - 288g tot 312g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 13 maanden oud - 286g tot 320g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 14 maanden oud - 286g tot 318g, afhankelijk van de bouw van de puppy

Als een puppy 15 maanden oud is, kunnen ze volwassen hondenvoer krijgen.

Voedingsgids voor een volwassen Lurcher

Gewicht: Mannetjes 27 - 32 kg, Vrouwtjes 27 - 32 kg

Oudere Lurchers zijn geen kieskeurige eters, maar dat betekent niet dat ze een minder kwalitatief dieet kunnen krijgen. Het is het beste om een volwassen hond twee keer per dag te voeren, een keer 's ochtends en dan weer 's avonds, ervoor zorgend dat het goed kwaliteitsvoer is dat aan al hun voedingsbehoeften voldoet. Omdat Lurchers vatbaar zijn voor een opgeblazen gevoel, is het essentieel dat ze niet meteen na het eten worden uitgelaten en te wachten tot ze zijn afgekoeld voordat ze weer worden gevoerd.

 • Honden met een gewicht van 27 kg kunnen 276g tot 363g krijgen, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 30 kg kunnen 307g tot 404g krijgen, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 32 kg kunnen 322g tot 424g krijgen, afhankelijk van de activiteit

Het is ook een goed idee om te investeren in een standaard voor hun voerbakken, waardoor het voor Lurchers gemakkelijker wordt om comfortabel te eten zonder hun nek te hoeven strekken om bij hun voedsel te komen. Honden mogen ook nooit vlak voor of vlak na het eten worden uitgelaten, omdat dit hen meer risico geeft op maagtorsie.

Lurcher prijs

Als u op zoek bent om een Lurcher te kopen, zou u iets moeten betalen tussen €100 en meer dan €300 voor een goed gefokte puppy. De kosten voor het verzekeren van een mannelijke 3-jarige Lurcher in noordelijk Engeland zouden €20,94 per maand bedragen voor basisdekking, maar voor een levenslange polis zou dit u €42,92 per maand kosten (offerte vanaf augustus 2017). Wanneer verzekeringsmaatschappijen de premie van een huisdier berekenen, houden ze rekening met verschillende zaken, waaronder waar u woont in het Verenigd Koninkrijk, de leeftijd van een hond en of ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn, onder andere zaken.

Wat betreft voedingskosten moet u het beste kwaliteitsvoer kopen, zowel nat als droog, en ervoor zorgen dat het geschikt is voor de verschillende levensfasen van een hond. Dit zou u tussen €30 en €40 per maand kosten. Bovenop dit alles moet u rekening houden met dierenartskosten als u uw huis wilt delen met een Lurcher, en dit omvat hun initiële vaccinaties, hun jaarlijkse boosters, de kosten van castratie of sterilisatie van een hond wanneer de tijd rijp is en hun jaarlijkse gezondheidscontroles, die allemaal snel oplopen tot meer dan €900 per jaar.

Als ruwe richtlijn zou de gemiddelde kosten om voor een Lurcher te zorgen en te zorgen tussen €60 en €90 per maand liggen, afhankelijk van het niveau van verzekeringsdekking dat u kiest voor uw hond, maar dit omvat niet de initiële kosten van het kopen van een goed gefokte Lurcher-puppy.

Koopadvies

Bij het bezoeken en kopen van een puppy of hond zijn er veel belangrijke dingen om te overwegen en vragen te stellen aan de fokker/verkoper. U kunt hier onze algemene adviezen voor puppy's/honden lezen, waarbij wordt benadrukt dat u de puppy met zijn moeder moet zien en moet controleren of de hond ontwormd en gechipt is.

Lurchers zijn een uiterst populair ras, zowel in het Verenigd Koninkrijk als elders in de wereld, wat betekent dat goed gefokte puppy's veel geld kosten. Daarom zijn er specifieke adviezen, vragen en protocollen om te volgen bij het kopen van een puppy, die als volgt zijn:

 • Zoals eerder vermeld behoren Lurchers tot de meest populaire rassen in het Verenigd Koninkrijk. Daarom zijn er veel amateurfokkers/mensen die te vaak fokken met een Lurcher om snel winst te maken zonder te zorgen voor het welzijn van de puppy's, hun moeder of het ras in het algemeen. Volgens de regels van de Kennel Club kan een moeder slechts 4 nesten krijgen en moet ze een bepaalde leeftijd hebben om dit te doen. Iedereen die een Lurcher-puppy wil kopen, moet zeer goed nadenken over van wie ze hun puppy kopen en altijd vragen om de relevante papieren te zien met betrekking tot de afstamming van een puppy, hun vaccinaties en hun chipregistratie.
 • Potentiële eigenaren moeten altijd aan fokkers vragen om bewijs van de bloedlijnen van een Lurcher, omdat er veel mensen zijn die beweren "goede bloedlijnen" te hebben, wat onjuist is en kan leiden tot slecht gefokte puppy's die daardoor vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van gezondheidsproblemen.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Labradoodle honden te koop in 5482, Schijndel - Advertentie 1
151
18 minuten

Super mooi, lief en goed gesocialiseerd teefje

€ 1.950
LabradoodleLeeftijd: 4 weken
Een lief en mooi licht getint teefje. Super mooie, volle wavy vacht. In huis geboren waar ze 24/7 bewonderd en geknuffeld kan worden. Ze komt uit een nestje van 8. Moeder een medium labradoodle evenal
Patricia .
Schijndel
Poedel honden te koop in 8226, Lelystad - Advertentie 2
16
47 minuten
Boost

Koningspoedel grote poedel pups (doodle)

€ 1.000
PoedelLeeftijd: 8 weken1 Mannelijk / 2 Vrouwelijk
Op 17 mei zijn onze lieve koningspoedels ouders geworden van maar liefst 5 prachtige, lieve, gezonde puppies! Ben jij op zoek naar de allerliefste hond van de hele wereld? Een soort levende teddybee
Wendy .
Lelystad
Ierse Setter honden te koop in 9959, Onderdendam - Advertentie 3
5
1 uur
Boost

Ierse setter kennel of the Victorious Pure

€ 1.750
Ierse SetterLeeftijd: 13 weken3 Mannelijk
Voor 3 reutjes zoeken wij een gouden mandje. Ze zijn nu 12 week en mogen direct weg. Zijn opgevoed in huiselijke sfeer en gesocialiseerd.
Marjan K.
Onderdendam