Lakeland Terriër

Levensduur9 - 15 jaar
GewichtMannelijk:1 - 8kgVrouwelijk:1 - 8kg
HoogteMannelijk:63 - 70cmVrouwelijk: 58 - 65cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit Lakeland Terriër?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Lakeland Terriër

De Lakelandterriër is een hondenras dat afkomstig is uit Engeland. Het behoort tot de Terriërs. In Engeland kwam de Old English Broken Haired Black and Tan Terrier voor die wordt gezien als een voorloper van de Lakelandterrier. In Wales kwam een vergelijkbaar type hond voor, waar zich later de Welshterrier uit ontwikkeld heeft. Aanhangers van de Welshterrier wijzen er echter met klem op dat beide niet aan elkaar verwant zijn (wat gezien de ruigheid van het gebied logistiek erg aannemelijk lijkt - reizen was in die tijd geen eenvoudige aangelegenheid).

Een ander verschil tussen Lakelandterrier en Welshterrier is dat de Lakeland gemeenschappelijk bloed voert met de Bedlingtonterrier. Dit heeft onder andere geleid tot de grote kleurvariatie die voorkomt bij de Lakelandterrier en een ietwat lichtere bouw. De Lakelandterrier hoort in geen geval tekenen te tonen van overdrijving van zijn rastypische kenmerken.

In vergelijking is een Lakeland lichter van bouw en leniger en lichtvoetiger dan een Welshterrier. De Welshterrier hoort meer kracht uit te stralen. Oorspronkelijk werd het ras vooral ingezet bij de jacht op vossen, waarbij opgemerkt dient te worden dat de vos uit het Lakedistrict groter is met langere benen dan uit de omliggende gebieden, omdat het Lakedistrict zeer rotsachtig is en de vos minder in eigengegraven holen kon leven. Om deze te kunnen bestrijden diende de Lakeland lang van been te zijn om de snelle vos over de rotsen te kunnen volgen, met grote springkracht en lenigheid. Daarnaast moest hij zich in de kleinste openingen kunnen wurmen, tussen de rotsen door. Er wordt wel gezegd dat waar het hoofd van een Lakeland door kan, de hele Lakeland door kan.

INZET:

Tegenwoordig is het ras vooral in gebruik als gezelschapshond en dankzij zijn zeer charmante uiterlijk een zeer gewaardeerde showhond. Een volwassen dier is ongeveer 36 centimeter hoog. Zijn gewicht is ongeveer 7,5 kilogram. Daarmee is de Lakelandterrier de kleinste van de drie terrierrassen die vaak met elkaar vergeleken worden, te weten Welshterrier, Lakelandterrier en Foxterrier. Dit ras wordt bijna niet meer ingezet om op vossen te jagen, het dient nu als gezellige gezinshond. Ook in hondenshows is de Lakeland Terriër regelmatig te vinden.

OPVOEDING EN GEDRAG:

De Lakeland Terriër is een zeer slimme hond die alles zeer goed begrijpt, alleen door zijn enorme energie en af en toe "Oost-Indisch doof" te zijn maakt het het opvoeden iets lastiger. Zolang de baas consequent blijft en genoeg beweging en aandacht geeft gaat het opvoeden goed. Als de hond te weinig beweging krijgt kan het hyperactief worden. De hond past zich makkelijk aan iedere omgeving aan, ook kan de hond goed overweg met jong en oud. Tegen vreemden is de hond zeer waakzaam maar niet agressief. De vacht dient regelmatig te worden getrimd en verliest verder nauwelijks haar.

RASSTANDAARD:

Algemene verschijning:

Vriendelijk, een geboren werker, evenwichtig en compact.

Gedrag en temperament:

Vrolijk, onbevreesd gedrag, schrandere uitdrukking, snelle bewegingen, alert. Kloek, vriendelijk en zelfverzekerd.

Hoofd:

Goed in verhouding. Lengte van de stop tot de punt van de neus mag niet langer zijn dan die van de achterhoofdsknobbel tot de stop.

Schede Vlak en fraai belijnd.

AANGEZICHT:

Neus:

Zwart, behalve bij leverkleurige honden waarbij de neus leverkleurig zal zijn. Voorsnuit: breed maar niet te lang. Kaken/gebit: kaken krachtig, gelijkmatig gevormde tanden, een correct scharend gebit, waarvan de snijtanden van de bovenkaak zuiver scharend voor die van de onderkaak zijn geplaatst en recht in de kaken zijn geplaatst.

Ogen:

Donker of hazelnoot. Schuin geplaatste ogen zijn ongewenst. Oren: tamelijk smal, V-vormig die alert worden gedragen. Noch te hoog, noch te laag aangezet.

Nek:

Gestrekt, licht gebogen, droog.

LEDENMATEN:

Voorhand:

rechte voorbenen, goede botten.

Schouder:

goed schuin geplaatst.

Achterhand:

sterk en goed gespierd.

Dijen: lang en krachtig.

Knie: goed gehoekt.

Hakken: laag geplaatst.

Middenvoet: recht.

Voeten: klein, compact, rond met goede voetzolen.BewegingVoor- en achterbenen worden recht naar voren bewogen en evenwijdig aan elkaar. De ellebogen bewegen in een loodrecht vlak zonder de flanken te raken, hakken mogen noch naar binnen, noch naar buiten draaien. Een krachtige stuwing vanuit een soepel buigende achterhand.

VACHT:

Haar:

dicht, hard en waterbestendig met een goede ondervacht. Kleur: zwart met roestbruine aftekening, blauw met roestbruine aftekening, rood, tarwekleurig, roodgrijsachtig, leverkleurig, blauw of zwart. Witte haarvlekjes op de tenen en de borst zijn ongewenst maar wel toegestaan. Mahoniekleurig en donker roestkleurig is als niet typisch.

MAAT EN GEWICHT:

Hoogte:

niet boven 37 cm (14,5 inch) ter hoogte van de schouder.

Gewicht:

reuen 17 lbs (7,7 kg); teven 15 lbs (6,8 kg).

Fouten:

Elke afwijking van bovenstaande punten dient wel overwogen in ogenschouw te worden genomen in verhouding tot de ernst van de afwijking.

NB reuen dienen twee duidelijk waarneembare, volledig in het scrotum afgedaalde testikels te bezitten.