Kooikerhondje

Levensduur13-15 jaar
GewichtMannelijk:9-12kgVrouwelijk:9-12kg
HoogteMannelijk:35-42cmVrouwelijk:35-42cm
Stamboomja
BijnamenKooi, Kooiker

Voordelen

Intelligent en in de juiste handen makkelijk te trainen en leergierig
Hebben een gemakkelijk te onderhouden vacht en verharen matig gedurende het jaar
Over het algemeen goed met kinderen van alle leeftijden
Altijd alert en goede waakhonden
Een goede keuze voor nieuwe hondenbezitters

Nadelen

Moet stevig worden aangepakt om te voorkomen dat een hond een dominantere kant van zijn karakter laat zien.
Reageren niet goed op harde trainingsmethoden
Het vinden van goed gefokte kooiker puppy's kan moeilijk zijn en ze zijn vaak duur.
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit Kooikerhondje?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Kooikerhondje

De Kooikerhondje is een kleine, intelligente en actieve hond die afkomstig is uit Nederland, waar ze altijd zeer gewaardeerd zijn geweest voor het werk waarvoor ze gefokt zijn, namelijk het lokken van eenden in de vallen en netten van jagers. Sommige mensen geloven dat deze charmante honden de grondleggers zijn voor de Nova Scotia Duck Tolling Retriever en ze worden soms ook Kooiker Hounds genoemd.

In de afgelopen jaren hebben Kooikers erkenning en populariteit gekregen in veel andere landen, inclusief Nederland, dankzij hun charmante uiterlijk en loyale, aanhankelijke persoonlijkheden. Hoewel er elk jaar zeer weinig puppy's worden gefokt en geregistreerd bij de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (The Kennel Club), kunnen goed gefokte Kooiker-puppy's vaak veel geld opleveren en zijn de wachtlijsten vaak lang.

Geschiedenis van de Kooikerhondje

Het Kooikerhondje komt oorspronkelijk uit Nederland en is een ras dat al honderden jaren bestaat. Het werd ontwikkeld in de 16e eeuw om te dienen als eendenlokhond, waarbij ze de vogels naar de kooien en netten van de jagers dreven. Deze charmante honden waren buitengewoon populair in de 17e en 18e eeuw en werden vaak afgebeeld in schilderijen van de oude Nederlandse meesters, met name Rembrandt en Jan Steen.

Echter, aan het begin van de 20e eeuw daalde de populariteit van het ras en daarmee ook hun aantallen gevaarlijk laag, wat bijna leidde tot het volledig verdwijnen van het ras aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig werd het Kooikerhondje dankzij de inspanningen van liefhebbers van het ras behoed voor uitsterven, en werd het ras uiteindelijk erkend door de Nederlandse Kennel Club in 1971.

Het ras werd geïntroduceerd in het Verenigd Koninkrijk door Mollie en Bill Yates, die enkele Kooikers naar hun kennels importeerden na een bezoek aan Europa in de jaren 80. Ze bleven goed gefokte Kooikers naar Engeland brengen om een fokprogramma op te zetten, waarbij ze 15 honden gebruikten. Echter, zowel Bill als Mollie overleden in 1994 en de kennels werden gesloten, wat een tegenslag betekende voor de promotie van het ras in het VK en het kostte enkele jaren om het fokprogramma weer op gang te krijgen om het ras te herstellen.

In meer recente tijden importeerden liefhebbers meer Kooikerhondjes uit Denemarken naar het Verenigd Koninkrijk met als doel andere lijnen te introduceren bij de bestaande, wat ervoor zorgde dat verantwoord fokken werd voortgezet. Het ras werd erkend door The Kennel Club onder hun categorie "jachthond", hoewel hun classificatie in 2013 werd gewijzigd naar "gebruikshond".

Het is algemeen aanvaard dat het Kooikerhondje ook heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de Nova Scotia Duck-Tolling Retriever, en hoewel deze charmante honden aan populariteit winnen als gezelschapsdieren in het Verenigd Koninkrijk, blijft hun aantal zeer laag. Als zodanig moet iedereen die zijn huis wil delen met een Kooiker zijn interesse registreren bij fokkers en akkoord gaan met plaatsing op een wachtlijst, omdat er slechts weinig puppy's per jaar worden gefokt.

Interessante feiten over het ras:

 • Is het Kooikerhondje een kwetsbaar ras? Nee, ze zijn zeer populair in hun geboorteland Nederland, hoewel het ras zelden wordt gezien in het VK, wat betekent dat goed gefokte puppy's veel geld kunnen kosten en wachtlijsten vaak lang zijn.
 • Het ras werd oorspronkelijk gefokt om een veelzijdige werkende hond te zijn, evenals een huisdier.
 • Kooikerhondjes zijn buitengewoon aanpasbaar en kunnen worden gezien bij allerlei activiteiten, waaronder als therapiehonden en preventie-honden.
 • Kooikers zijn perfecte eendenlokhonden omdat ze hun bevederde staarten gebruiken om eenden in een val te lokken.

Uiterlijk van de Kooikerhondje

Schofthoogte: Reuen 37 - 42 cm Teven 35 - 40 cm

Gemiddeld gewicht: Reuen 9 - 11 kg Teven 9 - 11 kg

De Kooikerhondje is een aantrekkelijke, compact ogende middelgrote hond die trots zijn op een prachtige gekleurde vacht en hun hoofd hoog dragen, wat bijdraagt aan hun algehele charmante uitstraling. Hun schedels zijn mooi gebogen en even lang als de snuit van een hond. Ze hebben een duidelijk gedefinieerde stop als je ze van opzij bekijkt, en hun snuiten zijn matig wigvormig zonder te diep te zijn. Ze hebben amandelvormige diepbruine ogen, omringd door weelderig rood/oranje haar en zwarte randen, waarbij honden altijd een waakzame en vriendelijke uitdrukking hebben.

Hun oren zijn mooi in verhouding tot het hoofd van een hond en zijn net boven ooghoogte geplaatst, hangend en de honden dragen ze dicht bij hun wangen zonder een vouw erin. Hun oren zijn mooi bevederd met zwarte punten die meer opvallen naarmate de honden ouder worden.

De Kooikerhondje heeft een sterke kaak met een perfect schaargebit waarbij de boventanden netjes over de ondertanden overlappen. Hun nek is matig lang en goed gespierd, met het haar iets dikker. Hun schouders zijn goed naar achteren geplaatst, met honden met rechte voorpoten die een goede hoeveelheid bot laten zien en die mooi maar niet overdreven bevederd zijn. Hun lichamen zijn gespierd, met honden met mooie rechte ruggen. Borstkassen zijn diep en ribben goed gewelfd, en buiken zijn licht ingetrokken wat bijdraagt aan het atletische uiterlijk van een Kooiker.

Hun achterhand is sterk, krachtig en goed gespierd, met honden die goed ontwikkelde achterpoten hebben die tot halverwege het dijbeen zijn bevederd. Hun voeten zijn klein, compact en zeer licht ovaal van vorm. Staarten zijn in lijn met de achterhand van een hond geplaatst, matig lang en worden recht of iets boven hun rug gedragen, goed bevederd en vormen een witte pluim.

Wat betreft hun vacht heeft de Kooikerhondje een middellange, dicht op het lichaam liggende vacht die recht of licht golvend van textuur kan zijn. Ze hebben een goed ontwikkelde fijnere ondervacht, waarbij het haar op het hoofd van een hond, de voorkant van hun poten en voeten korter is dan op de rest van het lichaam. Staarten zijn goed bevederd, evenals de achterkant van de poten van een hond maar niet onder de hakken. De geaccepteerde ras kleuren voor de registratie bij de Raad van Beheer zijn als volgt:

 • Rood & Wit
 • Wit & Oranje
 • Wit met Rood

Honden moeten een mooie witte bles hebben en ze kunnen ook een paar zwarte haren in hun vacht hebben, evenals een zwarte staartring die acceptabel is volgens hun rasstandaard.

Het is de moeite waard op te merken dat de geaccepteerde ras kleuren voor registratie bij de Raad van Beheer kunnen verschillen van die uiteengezet in de rasstandaard, die als volgt zijn:

Honden hebben plekken van helder oranje/rood op wit, met het oranje/rode als overheersende kleur op hun lichaam en ze moeten een witte bles hebben. Ze kunnen een paar zwarte haren en een lichte spikkeling in hun vacht hebben, wat acceptabel is maar niet erg wenselijk. Honden kunnen een zwarte staartring hebben, wat ook is toegestaan volgens de rasstandaard van de Raad van Beheer.

Gang/beweging

Als een Kooiker zich beweegt, doet hij dat met een veerkrachtige, vrije gang en toont hij een goede hoeveelheid strekking voor en veel aandrijving van achteren.

Gebreken

De Raad van Beheer keurt elke overdrijving of afwijking van de rasstandaard af en beoordeelt gebreken op basis van hoeveel ze de algehele gezondheid en het welzijn van een hond beïnvloeden, evenals hun vermogen om te presteren.

Reuen moeten beide testikels volledig ingedaald hebben in hun scrotum, en het is de moeite waard op te merken dat een hond iets lichter of zwaarder kan zijn, evenals iets groter of kleiner dan uiteengezet in de rasstandaard van de Raad van Beheer, wat slechts als richtlijn wordt gegeven.

Temperament van de

Het Kooikerhondje is een vriendelijk en gelijkmatig karakter dat gefokt is om een eendenlokkenhond te zijn, en als zodanig zijn ze zowel lichamelijk als geestelijk robuust. Ze zijn van nature energiek en gedijen goed wanneer ze leven met mensen die een actief buitenleven leiden, zelfs als ze niet aan jacht doen. Ze zijn intelligent en altijd bereid om te behagen, wat betekent dat in de juiste handen en omgeving een Kooiker gemakkelijk te trainen is. Hun socialisatie moet echter zo vroeg mogelijk beginnen en het moet het introduceren van puppy's aan veel nieuwe situaties, geluiden, mensen, andere dieren en honden omvatten zodra ze volledig zijn gevaccineerd, zodat ze opgroeien tot ontspannen, uitgaande en zelfverzekerde volwassen honden.

Als ze goed gesocialiseerd en getraind zijn, is de Kooiker een genot om in de buurt te hebben omdat het zulke heldere, attente en goedgemanierde honden zijn. Ze houden er niets meer van dan betrokken te zijn bij alles wat er om hen heen gebeurt, of het nu buiten is of in een huiselijke omgeving. Ze kunnen een beetje verlegen zijn bij vreemden, maar zelden zou een Kooiker enige vorm van agressief gedrag vertonen tegenover mensen die ze nog nooit hebben ontmoet, en ze geven er de voorkeur aan afstand te houden totdat ze iemand leren kennen.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaren?

Kooikers zijn een goede keuze voor beginnende hondeneigenaren, mits ze de tijd hebben om te besteden aan zo'n intelligente, energieke hond. Ze staan bekend om hun meegaandheid en mensgerichtheid, en ze houden niets meer van dan hun families te plezieren en te vermaken, wat een van de redenen is waarom ze altijd zo gewaardeerd zijn in hun geboorteland Nederland.

Hoe zit het met de prooidrift?

Hoewel Kooikers van nature erg sociaal zijn, hebben ze een hoge prooidrift en zullen ze graag achter elk dier aanrennen dat probeert weg te rennen of dat ze in de verte zien. Daarom moet er altijd voorzichtigheid worden betracht met betrekking tot waar en wanneer een hond vrij kan rennen, vooral als er vee of wilde dieren in de buurt zijn.

Hoe zit het met het speelse karakter?

Kooikers staan ​​bekend om hun speelse aard en ze houden ervan om te vermaken en vermaakt te worden. Ze zijn altijd alert en bereid om te behagen, hoewel ze ook een beetje ondeugend kunnen zijn als de stemming zich voordoet. Speeltijd kan levendig zijn, vooral wanneer ze jong zijn, maar met zachte maar consistente training begrijpen Kooikers snel wat acceptabel gedrag is en wat niet.

Hoe zit het met aanpassingsvermogen?

Kooikers zijn zeer aanpasbare honden en zolang ze dagelijks voldoende lichaamsbeweging krijgen in combinatie met voldoende mentale stimulatie om verveling te voorkomen, zijn ze net zo gelukkig om in een appartement in de stad te wonen als in een huis op het platteland. Met dit gezegd zijnde, houden Kooikers, net als alle energieke en intelligente rassen, ervan om in een goed omheinde, veilige achtertuin te kunnen rondrennen wanneer ze maar kunnen om stoom af te blazen.

Hoe zit het met verlatingsangst?

Hoewel Kooikers sterke banden met hun families vormen, lijden ze over het algemeen niet aan verlatingsangst, hoewel geen enkele hond ervan houdt om voor langere tijd aan hun lot te worden overgelaten. Dit kan ertoe leiden dat ze ongewenst en destructief gedrag ontwikkelen in huis, waaronder onophoudelijk blaffen om aandacht te trekken.

Hoe zit het met overmatig blaffen?

Altijd op hun hoede zullen Kooikerhondjes typisch blaffen wanneer er vreemden in de buurt zijn of dicht bij hun omgeving, wat betekent dat ze goede waakhonden zijn. Sommige honden houden echter iets te veel van het geluid van hun eigen stem, wat iets is dat voorzichtig moet worden afgeleerd als een hond nog jong is, waarbij men ervoor moet zorgen niet te streng te zijn, wat het tegenovergestelde effect zou kunnen hebben en de honden nog meer zou laten blaffen.

Houden Kooikerhondjes van water?

Kooikers houden van water en zijn over het algemeen zeer goede zwemmers. Als echter iemand een hond bezit die niet van water houdt, mag hij nooit worden gedwongen om erin te gaan, omdat dit hem alleen maar bang zou maken. Met dit gezegd zijnde, moet altijd voorzichtigheid worden betracht bij het wandelen met een Kooiker zonder riem in de buurt van meer gevaarlijke waterwegen, voor het geval dat een hond besluit in te springen en dan moet worden gered omdat hij niet zelfstandig uit het water kan komen.

Zijn Kooikerhondjes goede waakhonden?

Kooikerhondjes zijn uitstekende waakhonden omdat ze, zoals eerder vermeld, altijd alert zijn en zich bewust zijn van wat er in hun omgeving gebeurt, hoewel ze zelden agressief zouden handelen, de voorkeur gevend aan afstand houden en blaffen.

Intelligentie / trainbaarheid van de Kooikerhondje

De Kooikerhondje is een intelligente hond en er is niets waar ze meer van houden dan behagen. Dit betekent in het kort dat ze, in de juiste handen, zeer goed te trainen zijn en ze genieten volop van de individuele aandacht die ze krijgen tijdens de trainingsessies. Het is echter belangrijk om Kooikers voorzichtig maar toch stevig te behandelen, zodat ze begrijpen wie de alfa-hond is in een huishouden. Het is belangrijk dat deze honden weten naar wie ze kunnen kijken voor leiding en begeleiding, anders kunnen ze een meer dominante rol aannemen, wat het moeilijker maakt om ze te hanteren. Net als veel andere rassen zijn ze van nature nogal gevoelig en reageren ze niet goed op enige vorm van harde correctie of zwaardere trainingsmethoden. Ze reageren echter zeer goed op positieve bekrachtiging, wat altijd het beste in deze slimme honden naar boven haalt.

De sleutel tot succesvolle training van een Kooiker is om de trainingsessies zo interessant mogelijk te maken en te veel herhaling te vermijden, wat het moeilijker kan maken om de aandacht van de hond te houden bij wat van hen wordt gevraagd. Kortere en meer interessante trainingsessies werken over het algemeen veel beter dan langere, meer repetitieve sessies bij het trainen van een Kooikerhondje.

Net als alle puppy's zijn Kooikers ongelooflijk schattig als ze jong zijn en het is al te gemakkelijk om ze te verwennen wanneer ze voor het eerst in nieuwe huizen aankomen. Zodra een puppy goed gesetteld is, moeten eigenaren vanaf het begin regels en grenzen stellen, zodat een Kooikerhondje-puppy begrijpt wat er van hen wordt verwacht. Dit helpt bij het vaststellen van de pikorde en wie de alfa-hond is in het huishouden.

De eerste commando's die een puppy moet leren, zijn als volgt:

 • Kom
 • Zit
 • Blijf
 • Volg
 • Stil
 • Laat het
 • Lig
 • Mand

Kinderen en andere

Het Kooikerhondje is een zacht karakter wanneer er kinderen in de buurt zijn, wat hen tot geweldige gezinshuisdieren maakt. Ze genieten van het zijn in een huiselijke omgeving en gedijen goed bij betrokkenheid bij alles wat er om hen heen gebeurt, inclusief het spelen van leuke spelletjes met de kinderen. Desondanks moet elke interactie tussen jongere kinderen en een hond altijd goed worden begeleid door een volwassene om ervoor te zorgen dat de speeltijd niet te levendig wordt.

Indien goed gesocialiseerd vanaf een jonge leeftijd, komt het Kooiker over het algemeen goed overeen met andere honden die ze ontmoeten. Als ze opgroeien met een familiekat in huis, komen ze meestal ook goed overeen. Desalniettemin zou een Kooikerhondje er niets van denken om andere katten die ze tegenkomen, achterna te zitten. Er moet altijd voorzichtigheid worden betracht wanneer ze in de buurt zijn van kleine dieren en huisdieren, gewoon voor de zekerheid.

Gezondheid van de Kooikerhondje

De gemiddelde levensverwachting van een Kooikerhondje ligt tussen de 12 en 15 jaar, mits ze goed worden verzorgd en gevoed met een passend kwalitatief goed dieet dat geschikt is voor hun leeftijd.

Net als veel andere rassen staat bekend dat de Kooiker last heeft van enkele erfelijke gezondheidsproblemen, die het waard zijn om te weten als je van plan bent je huis te delen met een van deze actieve en aantrekkelijke honden. De aandoeningen die de meeste invloed lijken te hebben op het ras zijn onder andere:

 • Heupdysplasie - honden moeten worden beoordeeld op hun heupen door een geregistreerde dierenarts van de BVA of via het Animal Health Trust, waarbij het rasgemiddelde score 10.0 is en ouderhonden lager moeten scoren.
 • Ziekte van Von Willebrand (VWD) - honden moeten een DNA-test ondergaan.
 • Erfelijke Necrotiserende Myelopathie (HNM/ENM) - honden moeten een DNA-test ondergaan.
 • Polymyositis
 • Patellaire luxatie
 • Epilepsie
 • Myasthenia gravis
 • Nierdysplasie
 • Staar

Het is belangrijk op te merken dat het gemiddelde inteeltcoëfficiënt (COI) voor het Kooiker-ras van de UK Kennel Club 4,8% is.

En wat betreft vaccinaties?

Kooikerpuppy's zouden hun eerste vaccinaties moeten hebben gehad voordat ze worden verkocht, maar het is aan de nieuwe eigenaren om ervoor te zorgen dat ze tijdig hun vervolgvaccinaties krijgen, volgens het volgende vaccinatieschema voor puppy's:

10-12 weken oud, rekening houdend met het feit dat een puppy niet onmiddellijk volledige bescherming zou hebben, maar volledig beschermd zou zijn 2 weken na hun tweede vaccinatie.

Er is veel discussie geweest over de noodzaak voor honden om boosters te krijgen. Het is daarom het beste om met een dierenarts te praten voordat je een definitieve beslissing neemt over of een hond moet doorgaan met jaarlijkse vaccinaties, die bekend staan als boosters.

En castratie en sterilisatie?

Veel dierenartsen raden tegenwoordig aan te wachten tot honden iets ouder zijn voordat ze worden gesteriliseerd of gecastreerd, zodat ze meer volwassen zijn voordat ze de ingrepen ondergaan. Als zodanig adviseren ze om mannetjes te castreren en vrouwtjes te steriliseren wanneer ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn en soms zelfs wanneer een hond 12 maanden oud is.

Andere dierenartsen raden aan om honden te steriliseren en castreren wanneer ze 6 maanden oud zijn, maar nooit eerder, tenzij om medische redenen. Met dit gezegd zijnde, zijn veel rassen verschillend en het is altijd raadzaam om dingen met een dierenarts te bespreken en dan hun advies op te volgen over wanneer een hond gesteriliseerd of gecastreerd zou moeten worden.

En problemen met obesitas?

Net als andere rassen krijgen sommige Kooikers gewichtstoename nadat ze zijn gesteriliseerd of gecastreerd en het is belangrijk om een oogje te houden op de taille van de hond voor het geval dit gebeurt. Als een hond begint aan te komen, is het belangrijk om hun dagelijkse calorie-inname aan te passen en de hoeveelheid lichaamsbeweging te verhogen. Ook oudere honden hebben meer kans om aan te komen en ook hier is het essentieel om ze dienovereenkomstig te voeden en te laten bewegen, omdat obesitas het leven van een hond met meerdere jaren kan verkorten. De reden hiervoor is dat het veel extra druk uitoefent op de interne organen van een hond, inclusief het hart, wat fataal kan zijn.

En allergieën?

Kooikers staan er niet om bekend allergieën te hebben, maar het is belangrijk dat een hond zo snel mogelijk naar een dierenarts gaat als er een opflakkert. Allergieën kunnen berucht moeilijk op te lossen zijn en het vinden van de triggers kan een uitdaging zijn. Met dit gezegd zijnde, zou een dierenarts een hond met een allergie comfortabeler kunnen maken terwijl ze proberen de triggers te achterhalen, die het volgende kunnen omvatten:

 • Bepaald hondenvoer dat hoge niveaus van granen en andere graanachtige vulstoffen bevat.
 • Luchtgedragen pollen.
 • Huisstofmijten.
 • Omgeving.
 • Vlooien- en tekenbeten.
 • Chemicaliën in alledaagse huishoudelijke schoonmaakproducten.

Deelname aan gezondheidsprogramma's

Alle verantwoordelijke Kooiker-fokkers zouden ervoor zorgen dat hun dekreuen worden getest op bekende erfelijke en aangeboren gezondheidsproblemen die het ras beïnvloeden door gebruik te maken van de volgende programma's:

 • Heupdysplasie - honden moeten worden beoordeeld op hun heupen door een geregistreerde dierenarts van de BVA of via het Animal Health Trust, waarbij het rasgemiddelde score 10.0 is en ouderhonden lager moeten scoren.
 • Ziekte van Von Willebrand (VWD) - honden moeten een DNA-test ondergaan.
 • Erfelijke Necrotiserende Myelopathie (HNM/ENM) - honden moeten een DNA-test ondergaan.

En wat betreft specifieke fokbeperkingen voor het ras?

Afgezien van de standaard fokbeperkingen die gelden voor alle bij de Kennel Club geregistreerde rassen, zijn er geen andere specifieke fokbeperkingen van toepassing op de Kooikerhondje.

En wat zijn de vereisten voor Verantwoorde Fokkers?

Momenteel zijn er geen vereisten voor Verantwoorde Fokkers van de Kennel Club van to

Het Kooikerhondje.

Zorgen voor de Kooikerhondje

Zoals bij elk ander ras, hebben Kooikers regelmatige verzorging nodig om ervoor te zorgen dat hun vacht en huid in topconditie blijven. Ze hebben ook dagelijks regelmatige lichaamsbeweging nodig om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond blijven. Daarnaast moeten honden gevoed worden met voedsel van goede kwaliteit dat aan al hun voedingsbehoeften voldoet gedurende hun hele leven.

Zorg voor een Kooikerhondje-puppy

Kooiker-puppy's zijn levendig en vol leven, wat betekent dat het essentieel is om huizen en tuinen goed van tevoren puppybestendig te maken voordat ze arriveren. Een verantwoordelijke fokker heeft zijn puppy's goed gesocialiseerd, wat altijd leidt tot zelfverzekerdere en vriendelijkere honden vanaf het allereerste begin. Desondanks zal elke puppy zich kwetsbaar voelen wanneer ze hun moeder en nestgenoten verlaten, wat in overweging moet worden genomen. Hoe langer een puppy bij zijn moeder kan blijven, hoe beter, hoewel het nooit te lang moet zijn.

Het is het beste om een puppy op te halen wanneer er de eerste week of zo mensen in de buurt zullen zijn, wat de tijd is die nodig is voor een puppy om zich te settelen. Het puppybestendig maken van het huis en de tuin betekent het opbergen van gereedschap en andere voorwerpen waar een levendige puppy zichzelf mee kan verwonden. Elektrische draden moeten buiten hun bereik worden geplaatst omdat puppy's graag op dingen kauwen. Giftige planten moeten ook uit bloembedden en het huis worden verwijderd.

Puppy's moeten veel slapen om te groeien en zich te ontwikkelen zoals ze zouden moeten, wat betekent dat je een rustige plek moet opzetten die niet te afgelegen is, zodat ze zich daar kunnen terugtrekken wanneer ze willen dutten, en het is belangrijk om ze niet te storen als ze slapen. Het is ook een goed idee om "speeltijd" binnen in huis lekker rustig te houden en een meer actieve "speeltijd" buiten in de tuin te hebben, zodat puppy's snel leren minder levendig te zijn als ze binnen zijn.

De documentatie die een fokker voor een puppy verstrekt, moet alle details bevatten van hun ontwormingsdatum en het gebruikte product, evenals de informatie met betrekking tot hun microchip. Het is essentieel dat puppy's opnieuw worden ontwormd volgens een schema, dat als volgt is:

 • Puppies moeten worden ontwormd op 6 maanden oud.
 • Ze moeten opnieuw worden ontwormd als ze 8 maanden oud zijn.
 • Puppies moeten worden ontwormd als ze 10 maanden oud zijn.
 • Ze moeten worden ontwormd als ze 12 maanden oud zijn.

Benodigdheden voor je puppy

Er zijn bepaalde items die nieuwe eigenaren al in huis moeten hebben voordat ze een nieuwe puppy mee naar huis nemen. Het is vaak een goed idee om te beperken hoeveel ruimte een puppy heeft om in te spelen, vooral wanneer je niet kunt zien waar ze mee bezig zijn, gezien het feit dat puppy's vaak behoorlijk levendig zijn. Dit betekent investeren in puppyhekjes of een groot genoeg speelhek dat een puppy de ruimte geeft om zichzelf uit te drukken en tegelijkertijd veilig te blijven. De benodigde items zijn daarom als volgt:

 • Goede kwaliteit puppy- of babyhekjes voor op deuren.
 • Een goed gemaakt speelhek dat groot genoeg is voor een puppy om in te spelen, zodat ze zich echt kunnen uitleven zoals puppy's graag doen.
 • Veel goed gemaakt speelgoed, waaronder kauwspeeltjes van goede kwaliteit geschikt voor puppy's om op te kauwen, rekening houdend met het feit dat een puppy kan beginnen met tanden wisselen ergens tussen de 3 en 8 maanden oud.
 • Goede kwaliteit voer- en drinkbakken, bij voorkeur van keramiek in plaats van plastic of metaal.
 • Een verzorgingshandschoen.
 • Een slicker-borstel of een zachte borstel met natuurlijke haren.
 • Tandpasta en een tandenborstel speciaal voor honden.
 • Schaar met afgeronde uiteinden.
 • Nagelknippers.
 • Puppyshampoo en conditioner die specifiek zijn geformuleerd voor gebruik bij honden.
 • Een goed gemaakt hondenriem of harnas.
 • Een paar sterke hondenriemen.
 • Een goed gemaakt hondenbed dat niet te klein of te groot is.
 • Een goed gemaakte hondenbench voor gebruik in de auto en in huis, groot genoeg voor een puppy om zich in te bewegen.
 • Babydekens om in de bench van je puppy te leggen en in hun bedden voor wanneer ze willen dutten of 's nachts willen slapen.

Geluidsniveaus laag houden

Alle puppy's, inclusief Kooiker-puppy's, zijn gevoelig voor geluid. Het is belangrijk om het geluidsniveau laag te houden wanneer er een nieuwe puppy in huis komt. Televisie en muziek mogen niet te hard worden afgespeeld, omdat dit een kleine puppy zou kunnen stresseren en ze teruggetrokken, timide en verlegen zou kunnen maken.

Dierenartsafspraken nakomen

Zoals eerder vermeld, zouden Kooiker-puppy's hun eerste vaccinaties hebben gekregen van de fokkers, maar ze moeten hun vervolgvaccinaties krijgen, wat aan de nieuwe eigenaren is om te regelen. Het vaccinatieschema voor puppy's is als volgt:

10-12 weken oud, waarbij een puppy niet onmiddellijk volledige bescherming zou hebben, maar pas volledig beschermd zou zijn 2 weken nadat ze hun tweede vaccinatie hebben gehad.

Wat betreft de boosters is het het beste om deze met een dierenarts te bespreken, omdat er veel discussie is over of een hond ze echt nodig heeft na verloop van tijd. Als een hond echter ooit naar een kennel moet gaan, moeten hun vaccinaties volledig up-to-date zijn.

Wat gebeurt er met oudere Kooikerhondje als ze hun seniorjaren bereiken?

Oudere Kooikers hebben veel speciale zorg nodig, want als ze hun gouden jaren bereiken, lopen ze meer risico op bepaalde gezondheidsproblemen. Fysiek kan de snuit van een hond beginnen te vergrijzen, maar er zullen ook andere merkbare veranderingen zijn, waaronder:

 • De vacht wordt stugger.
 • Verlies van spiertonus.
 • Kooikers kunnen zowel overgewicht als ondergewicht krijgen.
 • Ze hebben verminderde kracht en uithoudingsvermogen.
 • Oudere honden hebben moeite om hun lichaamstemperatuur te reguleren.
 • Ze ontwikkelen vaak artritis.
 • Immuunsystemen werken niet meer zo efficiënt als vroeger, wat betekent dat honden vatbaarder zijn voor infecties.

Mentaal ondergaan oudere honden ook veranderingen, wat betekent dat hun reactietijd neigt te vertragen. Ze ontwikkelen het volgende:

 • Ze reageren minder op externe stimuli vanwege verslechterd zicht of gehoor.
 • Ze zijn wat kieskeuriger over hun eten.
 • Ze hebben een lagere pijndrempel.
 • Worden intolerant ten opzichte van elke verandering.
 • Vaak kan een oudere hond zich gedesoriënteerd voelen.

Leven met een Kooikerhondje in hun gouden jaren betekent het aangaan van enkele meer verantwoordelijkheden, maar deze zijn gemakkelijk te beheren en zouden het controleren van hun dieet, de hoeveelheid lichaamsbeweging die ze krijgen, hoe vaak hun hondenbedden moeten worden verschoond en het in de gaten houden van de conditie van hun tanden moeten omvatten.

Oudere Kooikers moeten worden gevoerd met een goed uitgebalanceerd dieet dat aan hun behoeften voldoet in deze fase van hun leven, terwijl ze nauwlettend toezicht houden op het gewicht van de hond. Een ruwe voedingsgids voor oudere honden is als volgt, waarbij ze moeten worden gevoed met zeer verteerbaar voedsel dat geen additieven bevat:

 • Eiwitgehalte moet variëren tussen 14 en 21%.
 • Vetgehalte moet minder zijn dan 10%.
 • Vezelgehalte moet minder zijn dan 4%.
 • Calciumgehalte moet tussen 0,5 en 0,8% liggen.
 • Fosforgehalte moet tussen 0,4 en 0,7% liggen.
 • Natriumgehalte moet tussen 0,2 en 0,4% liggen.

Oudere Kooikers hebben niet dezelfde hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging nodig als een jongere hond, maar ze hebben nog steeds de juiste hoeveelheid fysieke activiteit nodig om de spiertonus te behouden en te voorkomen dat een hond te zwaar wordt. Alle honden hebben toegang nodig tot schoon, vers water, en dit geldt vooral voor oudere honden wanneer ze hun seniorjaren bereiken, omdat ze een hoger risico lopen op het ontwikkelen van nierstoornissen.

Verzorging van de Kooikerhondje

Het Kooikerhondje heeft een dubbele vacht die bestaat uit een ruwere buitenste laag en een dichtere zachtere ondervacht. Ze verharen gestaag gedurende het hele jaar, wat betekent dat hun vacht één of twee keer per week moet worden geborsteld om dode haren te verwijderen en te voorkomen dat er knopen of klitten ontstaan. Echter, ze verharen het meest tijdens de lente en dan weer in de herfst, wanneer doorgaans vaker borstelen nodig is om alles bij te houden. Het is belangrijk om bijzondere aandacht te besteden aan het bevederde haar van de hond en het langere haar op hun lichaam, dat langer en fijner is en daardoor sneller neigt te klitten.

Het is ook belangrijk om regelmatig de oren van de hond te controleren en ze indien nodig schoon te maken. Als er te veel oorsmeer zich ophoopt in de oren van de hond, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te genezen is. Kortom, preventie is vaak makkelijker dan genezen als het gaat om oorinfecties.

Beweging van de Kooikerhondje

Hoewel de Kooikerhondje geen hond met een hoge energie is, is het nodig om ze de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven om echt gelukkige, evenwichtige karakters te zijn. Ze hebben minstens één uur lichaamsbeweging per dag nodig, bij voorkeur zoveel mogelijk zonder lijn. Als ze niet de juiste hoeveelheid mentale stimulatie en lichaamsbeweging krijgen, zou een Kooiker snel verveeld raken en zelfs beginnen met het vertonen van destructief gedrag in huis, wat hun manier is om stress te verminderen.

Een kortere wandeling in de ochtend is prima, maar een langere en interessantere wandeling in de middag is een must. Deze honden willen ook graag in staat zijn om rond te dwalen in een achtertuin zo vaak als mogelijk, zodat ze echt stoom kunnen afblazen. De omheining moet echter uiterst veilig zijn om deze actieve honden binnen te houden, want als ze een zwakke plek in de omheining vinden, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei problemen belanden.

Met dit gezegd, moeten puppy's niet overmatig worden uitgeoefend omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn. Dit omvat ook het voorkomen dat een hond op en neer springt van meubels of trappen op en af gaat. Te veel druk op hun gewrichten en ruggengraat op jonge leeftijd kan leiden tot ernstige problemen later in hun leven.

Voeren van de Kooikerhondje

Als je een Kooikerhondje-puppy van een fokker krijgt, zullen ze je een voedingsschema geven en het is belangrijk om je aan dezelfde routine te houden door hetzelfde puppyvoer te geven om eventuele maagproblemen te voorkomen. Je kunt het dieet van een puppy veranderen, maar dit moet heel geleidelijk gebeuren, waarbij je er altijd voor zorgt dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen. Als dat wel gebeurt, is het het beste om ze terug te zetten op hun oorspronkelijke dieet en de dierenarts te raadplegen voordat je opnieuw probeert het te veranderen.

Oudere honden staan erom bekend niet kieskeurig te zijn met eten, maar dat betekent niet dat ze een mindere kwaliteit voer kunnen krijgen. Het is het beste om een volwassen hond twee keer per dag te voeden, een keer 's ochtends en dan weer 's avonds, waarbij je zorgt voor voeding van goede kwaliteit die voldoet aan al hun voedingsbehoeften. Het is ook belangrijk dat honden de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen, zodat ze eventuele overtollige calorieën verbranden, anders kunnen ze te zwaar worden, wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Obesitas kan het leven van een hond met meerdere jaren verkorten, dus het is belangrijk om vanaf het begin op hun gewicht te letten.

Voedingsgids voor een Kooikerhondje-puppy

Puppy's moeten worden gevoed met een zeer voedzaam dieet van goede kwaliteit om zich te ontwikkelen en te groeien zoals het hoort. Als ruwe richtlijn kan een Kooiker-puppy de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd, waarbij ervoor wordt gezorgd dat hun maaltijden gelijkmatig over de dag worden verspreid en het beste is om ze 3 of 4 keer per dag te voeden:

 • 2 maanden oud - 113 g tot 143 g, afhankelijk van de bouw van het puppy
 • 3 maanden oud - 139 g tot 169 g, afhankelijk van de bouw van het puppy
 • 4 maanden oud - 151 g tot 181 g, afhankelijk van de bouw van het puppy
 • 5 maanden oud - 154 g tot 184 g, afhankelijk van de bouw van het puppy
 • 6 maanden oud - 154 g tot 184 g, afhankelijk van de bouw van het puppy
 • 8 maanden oud - 117 g tot 147 g, afhankelijk van de bouw van het puppy
 • 10 maanden oud - 99 g tot 139 g, afhankelijk van de bouw van het puppy

Zodra een puppy 13 maanden oud is, kan het worden gevoed met volwassen hondenvoer.

Voedingsgids voor een volwassen Kooikerhondje

Eenmaal volledig volwassen moet een volwassen Kooiker worden gevoed met een dieet van goede kwaliteit om hun voortdurende goede gezondheid te waarborgen. Als ruwe richtlijn kan een volwassen hond de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd:

 • Honden met een gewicht van 9 kg kunnen worden gevoerd met 125 g tot 144 g, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 11 kg kunnen worden gevoerd met 140 g tot 160 g, afhankelijk van de activiteit

Kooikerhondje prijs

Als je op zoek bent om een Kooikerhondje te kopen, moet je je interesse registreren bij fokkers en akkoord gaan met plaatsing op een wachtlijst, omdat er elk jaar maar heel weinig puppy's worden gefokt en geregistreerd bij The Kennel Club. Je zou minimaal 1000 euro moeten betalen voor een goed gefokt stamboom-puppy.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Kooikerhondje honden te koop in 5102, Dongen - Advertentie 1
10
21 uur

Kooiker pup

€ 750
KooikerhondjeLeeftijd: 13 weken1 Mannelijk
Geboren 19-11-2023 (3maanden) Reutje stamboom vanuit vader kant en moeder half stamboom Hij kan goed met andere dieren en kinderen, helaas wege omstandigheden kunnen wij toch niet voor hem zorgen en
Joyce B.
Dongen
Kooikerhondje honden te koop in 5831, Boxmeer - Advertentie 2
2
2 dagen

Pup kooiker, kooiker MET STAMBOOM (echt raszuiver)

KooikerhondjeLeeftijd: 9 weken2 Mannelijk / 3 Vrouwelijk
Pups kooikerhondje MET STAMBOOM beschikbaar (daardoor echt raszuiver) Er zijn 5 kooikerpups geboren, 2 reutjes en 3 teefjes (op dit moment van allebei nog 1 beschikbaar). De pups worden 8 weken op di
Peters .Id geverifieerd
Boxmeer
Kooikerhondje honden te koop in 9409, Loon - Advertentie 3
2
1 week

leuke kooikerpups met stamboom

KooikerhondjeLeeftijd: 2 weken1 Mannelijk / 6 Vrouwelijk
Op 5 februari heeft ons lief kooikerhondje (3 jaar oud en met stamboom) haar eerste nestje van maar liefst 7 pups gekregen: 6 teefjes en 1 reutje. Deze kunnen we helaas niet allemaal houden en de pups
Marjan v.
Assen