Italiaans Windhondje

Levensduur13-14 jaar
GewichtMannelijk:5kgVrouwelijk:5kg
HoogteMannelijk:32-38cmVrouwelijk:32-38cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit Italiaans Windhondje?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Italiaans Windhondje

Het Italiaans windhondje is een hondenras dat zijn naam dankt aan zijn populariteit tijdens de Italiaanse renaissance. Het kleine windhondje uit Italie, dat zijn weg vond doorheen de Europese vorstenhuizen , is echter niet afkomstig van Italie, maar wellicht uit een regio tussen Turkije en Egypte. Het is een jachthond (zichtjager), die onder meer gebruikt werd bij de jacht op klein wild, maar bovenal is dit misschien de eerste gezelschapshond. De aanwezigheid in Pompei en egyptische graven lijken dit te bevestigen.

Uiterlijk:

Een volwassen Italiaanse Windhond heeft een schouderhoogte van 32 tot 38 centimeter, verschil tussen reu en teef is er vrijwel niet. Het gewicht kan variëren tussen de 3 en 5 kilogram, ook is zwaarder (tot ca. 7 kg) niet uitgesloten (zeker voor de wat grotere Italiaanse Windhond). Een Italiaanse Windhond van 3kg is echter meer een zeldenheid dan een vaak voorkomend gewicht. De kleuren die vaak worden gezien zijn eenkleurig isabel, blauw (leigrijs) of zwart. Een leisteenkleurige vacht met witte borst en voetjes komt ook voor. Buiten de F.C.I.- gebieden is echter wit over het hele lichaam toegestaan zoals witte sokken, witte nek en/of hals, wit staarteinde of zelfs wit met blauwe -, isabelkleurige of zwarte vlekken, gekend onder de naam ' pied'.

Aard:

Het Italiaans windhondje is een vrolijke en zeer intelligente hond. In vergelijking met andere windhonden bezit hij veel temperament en hij wordt af en toe bij hondenrennen ingezet. Het is geen hond voor iedereen daar ze eigenwijs zijn, tamelijk moeilijk zindelijk te krijgen en veel aandacht nodig hebben. Ze zijn altijd aanwezig, lopen graag overal achter je aan, hebben veel aandacht nodig en zijn echte gezelschapshonden.