Ierse Terriër

Levensduur13-15 jaar
GewichtMannelijk:11-13kgVrouwelijk:11-13kg
HoogteMannelijk:46cmVrouwelijk:46cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit ras?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Ierse Terriër

Geschiedenis:

De oorsprong van de Ierse terriër is zoals bij de meeste terriërs niet met zekerheid bekend. Een van de voorouders is met hoge waarschijnlijkheid de vandaag niet meer bestaande black and tan terriër. De selectie van het ras begon rond 1870. De Irish Terrier Club werd in 1879 opgericht. De Ierse terriër werd voor het eerst in Glasgow tentoongesteld.

Uiterlijk:

De Ierse terriër is een middelgrote hond met een schofthoogte tot 45,5 centimeter en een gewicht tot 12,25 kilogram. De kleur van de draadharige vacht gaat van rood tot geel-rood. De oren zijn klein en v-vormig en meestal iets donkerder dan de rest van de vacht. Het gewicht van de teef is ongeveer 11,5 kilogram, die van de reu ongeveer 12,5 kilogram.

Inzet:

Dit ras kon zeer breed worden ingezet en werd gebruikt voor o.a. waak- en jachthond. Vanaf 1950 werd de Ierse Terriër steeds vaker gebruikt als sportieve gezinshond.

Omgang en opvoeding:

De Ierse Terriër zit bijna altijd vol energie maar laat dat pas blijken als het ergens enthousiast over is, bv. als het mag wandelen of spelen. De hond is in staat om zeer goed te kunnen leren, vooral in combinatie met spelen. Er moet een duidelijke leiding worden gegeven anders heeft de hond de neiging leiding over te nemen. Naast de dagelijkse wandelingen wilt de hond graag nog extra beweging d.m.v. spelletjes of training. Tegenover bekenden is de hond vriendelijk en aanhankelijk, tegen vreemde reutjes kan de hond bazig overkomen. De ruwharige vacht moet regelmatig getrimd worden maar verliest verder weinig haar.