Huntaway

Levensduur12 - 14 jaar
GewichtMannelijk:30 - 40kgVrouwelijk:30 - 40kg
HoogteMannelijk:61 - 66cmVrouwelijk: 56 - 61cm
Stamboomnee
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie

Introductie van de Huntaway

De Huntaway is een schat uit Nieuw-Zeeland, oorspronkelijk gefokt om grote kuddes schapen te kunnen hoeden zonder dat er een herder in de buurt hoefde te zijn. Ze staan bekend om hun intelligentie, betrouwbaarheid en betrouwbaarheid, vriendelijk en gelijkmatig van aard in elke omgeving. Met dit gezegd worden ze vaak in Nieuw-Zeeland aangeduid als "no-nonsense honden" die graag veel te doen hebben.

Met dit gezegd is een Huntaway een zeer aanpasbaar soort hond en als ze voldoende dagelijkse lichaamsbeweging krijgen in combinatie met een hoop mentale stimulatie, zijn ze net zo gelukkig om als huisdier in een huiselijke omgeving te leven als dat ze zouden zijn om samen te werken met de mens bij het hoeden en drijven van kuddes schapen. Huntaways zijn altijd zeer gewaardeerd geweest in hun geboorteland Nieuw-Zeeland, maar ze hebben ook een grote fanbase gevonden in andere landen van de wereld, waaronder het Verenigd Koninkrijk.

Geschiedenis van de Huntaway

De oorsprong van de Huntaway blijft een mysterie, hoewel er veel theorieën zijn over hoe het ras voor het eerst is ontstaan. Ze staan ook bekend als de Nieuw-Zeelandse Herdershond en zijn een favoriet als het gaat om het beheren en drijven van extreem grote kuddes schapen in hun geboorteland Nieuw-Zeeland. Deze intelligente honden zijn gefokt om schapen te drijven met of zonder een handler in de buurt en ze zijn getraind om een kudde bij elkaar te brengen met hun stem.

Ze kregen hun naam "Huntaway" omdat hun eigenaren en handlers in Nieuw-Zeeland hun honden meenamen naar schapendrijfwedstrijden die bekend staan als "Huntaways". Toen schapen voor het eerst werden geïntroduceerd in Nieuw-Zeeland, werden collies gebruikt om kleinere kuddes te beheren, maar naarmate het aantal schapen toenam, waren ze niet langer in staat om het drijven en beheren van zulke grote kuddes aan te kunnen, wat het voor hen veel moeilijker maakte. Samen met de grotere aantallen moest een collie ook omgaan met hun langere vachten en hun manier van stil werken met de schapen werkte tegen hen.

Als zodanig gingen Nieuw-Zeelandse veehouders en herders aan de slag met het ontwikkelen van een korterharige hond die zou kunnen omgaan met het warmere klimaat en die ook in staat zou zijn om grote kuddes schapen aan te kunnen, wat kort gezegd betekende dat de honden een enorme hoeveelheid uithoudingsvermogen en vastberadenheid moesten hebben.

Er wordt gedacht dat de rassen die zijn gebruikt om de Huntaway te creëren Beaucerons, Duitse Herders, Labradors, Rottweilers en voor hun blafvermogen Bloedhonden werden geïntroduceerd in de mix. Er zijn echter geen gegevens over welke rassen precies zijn gebruikt om het ras te ontwikkelen dat zo'n 100 jaar teruggaat.

Zo werd de Huntaway geboren en hoewel ze niet als zodanig een erkend "ras" zijn, geloven de Nieuw-Zeelanders dat ze een "echt" werkend ras zijn, of een hond nu langharig of kortgeknipt is. Tegenwoordig heeft de Huntaway een grote fanbase gevonden bij boeren en veehouders over de hele wereld dankzij hun intelligentie, drijfvermogen en betrouwbaarheid. Ze vinden ook een grote fanbase in een huiselijke omgeving vanwege hun vriendelijke, rustige en toegewijde aard.

Interessante feiten over het ras

 • Is de Huntaway een kwetsbaar ras? Nee, hoewel in het Verenigd Koninkrijk goed gefokte Huntaway-puppy's moeilijk te vinden zijn en vaak veel geld kunnen kosten
 • Huntaways vormen sterke banden met één persoon en staan bekend als "éénmanshonden"
 • Als een Huntaway galoppeert, doen ze dat met een huppelende pas die ze urenlang kunnen volhouden
 • Huntaways kunnen worden geleerd om op commando te blaffen
 • In Nieuw-Zeeland zijn ze nog steeds zeer gewaardeerde werkhonden
 • Het ras werd erkend door de New Zealand Kennel Club in 2003
 • Er is nu een enorme vraag naar Huntaways vanwege hun werkvaardigheden

Uiterlijk van de Huntaway

Hoogte bij de schoft: Reuen 61 - 66 cm Teven 56 - 61 cm

Gemiddeld gewicht: Reuen 30 - 40 kg Teven 25 - 35 kg

De Huntaway is een robuuste hond die goed in balans is en mooi in elkaar zit. Hun schedels zijn plat met een gematigde breedte tussen de oren van een hond voordat ze zachtjes naar hun ogen toe aflopen. Hun hoofden zijn breed en mooi in verhouding tot het lichaam en ze hebben een lichte stop. De wangen zijn niet vol of prominent.

Snuiten zijn matig lang en lopen taps toe naar de neus, nooit spits op enigerlei wijze, en ongeacht de vachtkleur van een hond moeten hun neuzen altijd zwart zijn. Huntaways hebben krachtige kaken met een perfect schaargebit. Hun ogen zijn zeer expressief en tonen intelligentie en alertheid. Ze zijn middelgroot en schuin geplaatst op het gezicht van een hond, amandelvormig en bruin van kleur.

Oren zijn matig breed aan de basis en boven op het hoofd van een hond geplaatst. Wanneer een Huntaway rust, draagt hij zijn oren goed naar achteren, maar voorwaarts als hij alert is en half rechtop met de punten naar voren gevouwen.

hun nekken zijn uiterst goed gespierd en krachtig, van een mooie lengte die honden licht gebogen houden. Hun voorpoten zijn gespierd en recht en tonen veel bot. Het lichaam van een Huntaway is krachtig en sterk met goed gewelfde ribben. Borstkas is diep en breed achter de schouders die gebogen zijn. Hun lendenen zijn ongelooflijk krachtig en gespierd.

Achterhand is sterk met de achterpoten van een hond goed gespierd aan de dijen maar pezig onder hun spronggewrichten. Knieën zijn goed gebogen en tonen een goede lengte tussen spronggewricht en knie. Voeten zijn ovaalvormig met goed gepolsterde zolen en mooi gebogen gesloten tenen, waarbij de achterpoten van een hond iets minder gebogen zijn dan hun voorpoten.

Huntaways hebben matig lange staarten die ze laag dragen als ze ontspannen zijn, maar hoger als ze werken of opgewonden zijn, maar ze dragen hun staarten nooit over hun rug.

Wat betreft hun vacht, de Nieuw-Zeelandse Huntaway heeft een korte, middellange of lange dichte vacht die van nature zeer glanzend is of ruw kan zijn. Honden kunnen een baard hebben of ruw zijn, waarbij sommige honden een ondervacht hebben en andere niet. De typische ras kleuren zijn als volgt:

 • Zwart en tan
 • Driekleur

Gang/beweging

Als een Huntaway beweegt, doen ze dat met een gemakkelijke gang en bestrijken ze veel terrein. Bij de galop hebben ze een "lollopende" pas die kenmerkend is voor het ras en een enorme hoeveelheid uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen laten zien.

Fouten

Toekomstige Huntaway eigenaren moeten voorzichtig zijn met puppies of honden die enige vorm van overdrijving vertonen, zowel in uiterlijk als in bouw. Een verantwoordelijke fokker zou er altijd voor zorgen dat de puppies die ze produceren van een goede grootte en bouw zijn. Reuen moeten beide testikels volledig ingedaald hebben in hun scrotum.

Temperament van de

Huntaways staan bekend om hun vriendelijke en gelijkmatige temperament. In Nieuw-Zeeland worden ze genoemd als zijnde "allemaal blaffen en geen bijten". Ze zijn een "geen flauwekul" type hond dat altijd zeer gewaardeerd is vanwege hun intelligentie en het feit dat ze zelfstandig kunnen werken zonder de noodzaak van een begeleider om hen te leiden. Hoewel gefokt om te werken, maakt de Huntaway een prachtige metgezel en gezinshuisdier omdat ze zo betrouwbaar en betrouwbaar zijn in een huiselijke omgeving. Echter, omdat ze zo intelligent zijn, houden deze hardwerkende honden ervan om een taak te krijgen, wat betekent dat ze beter geschikt zijn voor mensen die een actief buitenleven leiden en die een loyale en toegewijde honden metgezel aan hun zijde nodig hebben.

Ze hebben een enorme hoeveelheid uithoudingsvermogen en drive, wat betekent dat ze dagelijks veel lichamelijke oefening en veel mentale stimulatie moeten krijgen om echt gelukkige honden te zijn. Als ze niet genoeg te doen krijgen, zou een Huntaway snel verveeld raken en hun eigen manier vinden om zichzelf te vermaken. Ze hebben baat bij de mogelijkheid om rond te dwalen in een veilige achtertuin wanneer mogelijk, zodat ze echt stoom kunnen afblazen, maar zodra ze dat hebben gedaan, ontspant een Huntaway snel en is weer blij om zich te settelen.

Ze zijn van nature erg sociaal, wat betekent dat ze zonder problemen hallo zeggen tegen vreemden. Als zodanig zijn ze niet de beste waakhonden, maar een Huntaway zou altijd een eigenaar beschermen als ze het gevoel hebben dat ze op enigerlei wijze bedreigd worden.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaren?

De Huntaway is een goede keuze voor beginnende hondeneigenaren, mits ze de tijd hebben om zich te wijden aan een uiterst intelligente hond die een enorme hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig heeft. Huntaways zijn soms te slim voor hun eigen bestwil en kunnen snel de overhand krijgen over een eigenaar die niet consistent en zelfverzekerd is in hun omgang met hen, wat is wanneer een hond een dominantere kant van hun aard kan laten zien.

Hoe zit het met de prooidrift?

Huntaways hebben een vrij hoge prooi- en drijfjacht, die zoals eerder vermeld eigenschappen zijn die diep verankerd zijn in hun psyche. Het goede nieuws is dat ze zo intelligent zijn dat ze kunnen worden geleerd om niet alles wat beweegt achterna te zitten. Er moet echter altijd voorzichtigheid worden betracht met betrekking tot waar en wanneer een Huntaway los kan lopen, vooral als er vee in de buurt is.

Intelligentie / trainbaarheid van de Huntaway

Huntaways zijn ongelooflijk intelligent en leren snel nieuwe dingen, wat hun training tot een plezier maakt. Met dit gezegd zijnde, is consistentie de sleutel tot succesvolle training van een Nieuw-Zeelandse Huntaway, maar zodra een hond begrijpt wat er van hen wordt verwacht, vergeten ze nooit wat hen wordt gevraagd te doen bij elk soort commando.

Omdat ze zo intelligent zijn, is het het beste om hun trainingssessies korter en interessanter te houden, zodat honden gefocust blijven op wat er van hen wordt gevraagd. Langere, meer repetitieve trainingssessies werken niet zo goed omdat een Huntaway al snel verveeld zou raken en interesse zou verliezen in wat er gaande is, waardoor een trainingssessie veel moeilijker wordt.

Huntaways zijn gevoelig voor stemgeluid en hoewel ze extreem taai zijn, reageren ze niet goed op enige vorm van harde correctie of zwaardere trainingsmethoden. Ze reageren uitzonderlijk goed op positieve bekrachtiging, wat altijd het beste naar boven brengt bij deze intelligente honden.

Huntaway-puppy's, net als alle puppy's, zijn erg schattig, wat betekent dat het te gemakkelijk is om ze te verwennen wanneer ze voor het eerst in hun nieuwe huis aankomen. Het is belangrijk om te onthouden dat schattige kleine puppy's snel opgroeien tot grote volwassen honden en als zodanig moeten eigenaren vanaf het begin beginnen zoals ze bedoelen door in gedachten te houden dat puppy's al snel opgroeien tot volwassen honden. Huntaways staan bekend om hun meer "dominante" kant, wat betekent dat ze moeten leren wat hun plaats is in de roedel en wie de "alfa-hond" is in een huishouden. Het stellen van grondregels helpt een puppy te begrijpen wat een eigenaar van hen verwacht en wat acceptabel gedrag is. De eerste commando's die een puppy moet leren zijn als volgt:

 • Kom
 • Zit
 • Blijf
 • Volg
 • Stil
 • Laat het
 • Lig
 • Bed

Kinderen en andere

De Nieuw-Zeelandse Huntaway is een geweldig gezinsdier vanwege hun vriendelijke, aanhankelijke en loyale aard. Ze kunnen beschermend zijn ten opzichte van hun families MEER.

Als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn, kan een Huntaway over het algemeen goed opschieten met andere honden en als ze opgroeien met een gezinskat in huis, komen ze meestal goed overeen. Een Huntaway zou echter snel zijn als het gaat om het achtervolgen van andere katten die hun pad kruisen. Er moet voorzichtig worden omgegaan wanneer ze in de buurt zijn van kleinere dieren en huisdieren die ze nog niet kennen, omdat hun prooidrift kan toeslaan met rampzalige gevolgen.

Gezondheid van de Huntaway

De gemiddelde levensverwachting van een Nieuw-Zeelandse Huntaway is tussen de 12 en 14 jaar wanneer ze goed verzorgd worden en een passend goed dieet krijgen dat past bij hun leeftijd.

De Huntaway staat bekend als een gezonde hond, maar ze kunnen last hebben van een paar erfelijke gezondheidsproblemen die het waard zijn om te weten als je van plan bent om je huis te delen met een van deze actieve en knappe honden. De aandoeningen die het ras het meest lijken te beïnvloeden zijn onder andere:

 • Heupdysplasie – honden moeten op heupen worden gescoord via de British Veterinary Association (BVA) of de Animal Health Trust (AHT)
 • Kanker

Hoe zit het met vaccinaties?

Huntaway-puppy's zouden hun eerste vaccinaties hebben gekregen voordat ze worden verkocht, maar het is aan hun nieuwe eigenaren om ervoor te zorgen dat ze hun vervolgvaccinaties op tijd krijgen volgens het vaccinatieschema voor puppy's zoals hieronder:

 • 10-12 weken oud, met in gedachten dat een puppy niet onmiddellijk volledige bescherming zou hebben, maar volledig beschermd zou zijn 2 weken nadat ze hun tweede vaccinatie hebben gehad

Er is veel discussie geweest over de noodzaak voor honden om boosters te krijgen. Daarom is het het beste om met een dierenarts te praten voordat je een definitieve beslissing neemt over of een hond moet doorgaan met jaarlijkse vaccinaties die bekend staan als boosters.

Hoe zit het met castratie en sterilisatie?

Veel dierenartsen raden tegenwoordig aan om te wachten tot honden iets ouder zijn voordat ze worden gecastreerd en gesteriliseerd, wat betekent dat ze meer volwassen zijn voordat ze de procedures ondergaan. Daarom adviseren ze om mannetjes te castreren en vrouwtjes te steriliseren wanneer ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn en soms zelfs wanneer een hond 12 maanden oud is.

Andere dierenartsen raden aan om honden te steriliseren en castreren wanneer ze 6 maanden oud zijn, maar nooit eerder, tenzij om medische redenen. Met dit gezegd zijn veel rassen verschillend en het is altijd raadzaam om dingen te bespreken met een dierenarts en dan hun advies op te volgen over wanneer een hond gecastreerd of gesteriliseerd moet worden.

Hoe zit het met obesitasproblemen?

Net als andere rassen kunnen sommige Huntaways gewicht aankomen nadat ze zijn gecastreerd of gesteriliseerd en het is belangrijk om een oogje te houden op de taille van een hond voor het geval dat gebeurt. Als een hond begint aan te komen, is het belangrijk om hun dagelijkse calorie-inname aan te passen en de hoeveelheid lichaamsbeweging te verhogen die ze krijgen. Ook oudere honden zijn vatbaarder voor gewichtstoename en het is essentieel dat ze dienovereenkomstig worden gevoed en bewogen omdat obesitas het leven van een hond met meerdere jaren kan verkorten. De reden hiervoor is dat het veel extra druk legt op de inwendige organen van een hond, inclusief het hart, wat fataal kan zijn.

Hoe zit het met allergieën?

Af en toe kan een Huntaway last hebben van een allergie en het is belangrijk dat een hond zo snel mogelijk een dierenarts ziet als er een opvlamt. Allergieën kunnen berucht moeilijk te genezen zijn en het vinden van de triggers kan uitdagend zijn. Met dit gezegd zou een dierenarts een hond met een allergie comfortabeler kunnen maken terwijl ze proberen de triggers te achterhalen, die het volgende kunnen omvatten:

 • Bepaalde hondenvoeders die hoge niveaus van granen en andere graanachtige vulstoffen bevatten
 • Luchtgedragen pollen
 • Huismijten
 • Omgeving
 • Vlooien- en tekenbeten
 • Chemicaliën die worden aangetroffen in alledaagse huishoudelijke schoonmaakproducten

Deelnemen aan gezondheidsprogramma's

Alle verantwoordelijke Huntaway-fokkers zouden ervoor zorgen dat hun dekreuen worden getest op bekende erfelijke en aangeboren gezondheidsproblemen die het ras beïnvloeden door de volgende programma's te gebruiken:

Hoe zit het met ras-specifieke fokbeperkingen?

De Nieuw-Zeelandse Huntaway is geen door de Kennel Club erkend ras (februari 2018) en als zodanig zijn er geen specifieke fokbeperkingen voor het ras. Toekomstige eigenaren moeten echter altijd controleren of fokkers hun dekreuen hebben laten testen op relevante erfelijke gezondheidsproblemen die het ras beïnvloeden voordat ze een Huntaway-puppy van hen kopen.

Hoe zit het met de vereisten voor erkende fokkers?

Op dit moment zijn er geen vereisten voor erkende fokkers voor de Nieuw-Zeelandse Huntaway omdat ze geen door de Kennel Club erkend ras zijn.

Zorgen voor de Huntaway

Net als bij elk ander ras moeten Huntaways regelmatig worden verzorgd om ervoor te zorgen dat hun vacht en huid in topconditie blijven. Ze moeten ook regelmatig dagelijkse lichaamsbeweging krijgen om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond blijven. Bovendien moeten honden kwalitatief voedsel krijgen dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften gedurende hun hele leven.

Zorgen voor een Huntaway-puppy

Huntaway-puppy's zijn levendig en vol leven, wat betekent dat huizen en tuinen ruim van tevoren goed puppy-proof moeten zijn gemaakt voordat ze arriveren. Een verantwoordelijke fokker zou hun puppy's goed gesocialiseerd hebben, wat altijd leidt tot meer uitgaande, zelfverzekerde en vriendelijke honden vanaf het begin. Met dit gezegd moet worden dat elke puppy zich kwetsbaar zal voelen wanneer ze hun moeder en nestgenoten verlaten, wat in overweging moet worden genomen. Hoe langer een puppy bij zijn moeder kan blijven, hoe beter, hoewel het ook niet te lang mag duren.

Het is het beste om een puppy op te halen wanneer er mensen in de buurt zullen zijn gedurende de eerste week of zo, wat de tijd is die een puppy nodig heeft om zich te settelen. Het puppy-proof maken van het huis en de tuin betekent dat alle gereedschappen en andere voorwerpen die een levendige puppy zichzelf zou kunnen verwonden, moeten worden opgeborgen. Elektrische draden en kabels moeten buiten hun bereik worden geplaatst omdat puppy's graag op dingen kauwen. Giftige planten moeten worden verwijderd uit bloembedden en het huis ook.

Puppy's moeten veel slapen om te groeien en zich te ontwikkelen zoals het hoort, wat betekent dat het opzetten van een rustige plek die niet te afgelegen is ervoor zorgt dat ze zich daar kunnen terugtrekken wanneer ze willen dutten en het is belangrijk om ze niet te storen wanneer ze slapen. Het is ook een goed idee om "speeltijd" binnen in huis lekker rustig te houden en om een meer actieve "speeltijd" buiten in de tuin te hebben, wat betekent dat puppy's snel leren minder levendig te zijn wanneer ze binnen zijn.

Verzorging van de Huntaway

Huntaways hebben korte gladde dicht op elkaar liggende vachten die van nature glanzen. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden op het gebied van verzorging en hebben alleen een wekelijkse of tweewekelijkse borstelbeurt nodig om los haar van hun vacht te verwijderen. Een wekelijkse veeg met een zeemleren doekje zal helpen om het mooi en glanzend te houden. Ze verharen het hele jaar door, vooral tijdens de lente en dan weer in de herfst wanneer vaker borstelen meestal nodig is om alles onder controle te houden.

Het is ook belangrijk om regelmatig de oren van een hond te controleren en ze indien nodig schoon te maken. Als er te veel oorsmeer in de oren van een hond opbouwt, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te genezen is. Kortom, preventie is vaak gemakkelijker dan genezing als het gaat om oorinfecties.

Beweging van de Huntaway

De Huntaway is een energieke intelligente hond die graag bezig gehouden wordt en daarom hebben ze de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om echt gelukkige en evenwichtige honden te zijn. Ze hebben minimaal 60 minuten lichaamsbeweging per dag nodig, met zoveel mogelijk tijd los van de lijn in een veilige omgeving. Als ze niet de juiste hoeveelheid mentale stimulatie en lichaamsbeweging krijgen, zou een Huntaway snel verveeld raken en zelfs enkele destructieve gedragingen in huis kunnen vertonen, wat hun manier is om de stress die ze voelen te verlichten.

Een kortere wandeling in de ochtend is prima, maar een langere en interessantere in de middag is een must. Deze honden willen ook zo vaak mogelijk in een achtertuin kunnen rondlopen, zodat ze echt stoom kunnen afblazen. De omheining moet echter extreem veilig zijn om deze energieke actieve honden binnen te houden, want als ze een zwakke plek in de omheining vinden, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei problemen terechtkomen.

Met dit gezegd moeten Huntaway-puppy's nooit te veel worden uitgeoefend omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn. Dit omvat ook het voorkomen dat een hond op en neer springt van meubels of de trap op en af gaat. Te veel druk op hun gewrichten en ruggengraat op jonge leeftijd kan leiden tot ernstige problemen later in hun leven.

Voeren van de Huntaway

Verantwoordelijke fokkers zouden altijd nieuwe eigenaren een voedingsschema geven en het is belangrijk om dezelfde routine te volgen door hetzelfde puppyvoer te voeren om eventuele maagklachten te voorkomen. Het dieet van een puppy kan worden veranderd, maar dit moet zeer geleidelijk gebeuren, er altijd voor zorgend dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen en als dat wel het geval is, is het het beste om ze terug te zetten op hun oorspronkelijke dieet en de dingen te bespreken met de dierenarts voordat je het opnieuw probeert te veranderen.

Oudere Huntaways staan erom bekend geen kieskeurige eters te zijn, maar dat betekent niet dat ze een minderwaardig dieet kunnen krijgen. Het is het beste om een volwassen hond twee keer per dag te voeren, een keer 's ochtends en dan weer 's avonds, ervoor zorgend dat het goed kwaliteitsvoer is dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften. Het is ook belangrijk dat honden de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen zodat ze eventuele overtollige calorieën verbranden of ze kunnen te veel gewicht aankomen wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Obesitas kan het leven van een hond met meerdere jaren verkorten, dus het is belangrijk om vanaf het begin een oogje te houden op hun taille.

Voedingsgids voor een Huntaway-puppy

Puppy's moeten een zeer voedzaam en goed kwaliteitsdieet krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien zoals het hoort. Als ruwe richtlijn kan een Huntaway-puppy de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd, ervoor zorgend dat hun maaltijden gelijkmatig over de dag worden verspreid en het is het beste om ze 3 of 4 keer per dag te voeren:

 • 2 maanden oud - 211g tot 278g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 3 maanden oud - 243g tot 332g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 4 maanden oud - 259g tot 358g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 5 maanden oud - 263g tot 379g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 6 maanden oud - 263g tot 401g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 8 maanden oud - 231g tot 365g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 10 maanden oud - 197g tot 301g afhankelijk van de bouw van de puppy

Als een puppy 12 maanden oud is, kunnen ze volwassen hondenvoer krijgen

Voedingsgids voor een volwassen Huntaway

Zodra volledig volwassen, moet een volwassen Huntaway een goed kwaliteitsdieet krijgen om hun voortdurende goede gezondheid te waarborgen. Als ruwe richtlijn kan een volwassen New Zealand Huntaway de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd:

 • Honden met een gewicht van 25 kg kunnen 253g tot 327g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 30 kg kunnen 295g tot 383g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 35 kg kunnen 314g tot 403g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 40 kg kunnen 334g tot 423g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit

Huntaway prijs

Als u op zoek bent om een Huntaway te kopen, moet u uw interesse registreren bij fokkers en akkoord gaan om op een wachtlijst te worden geplaatst omdat er maar heel weinig puppy's per jaar worden gefokt en u zou minstens €500 moeten betalen voor een goed gefokte gezonde puppy.

De kosten voor het verzekeren van een 3-jarige mannelijke Nieuw-Zeelandse Huntaway in noordelijk Engeland zouden €2393 per maand bedragen voor basisdekking, maar voor een levenslange polis zou dit u €44,23 per maand kosten (offerte vanaf februari 2018). Wanneer verzekeringsmaatschappijen de premie van een huisdier berekenen, houden ze rekening met verschillende zaken, waaronder waar u woont in het VK, de leeftijd van een hond en of ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn, onder andere zaken.

Wat betreft voedingskosten moet u het beste kwaliteitsvoer kopen, of het nu nat of droog is, en ervoor zorgen dat het geschikt is voor de verschillende levensfasen van een hond. Dit zou u tussen €40 en €50 per maand kosten. Daarbovenop moet u rekening houden met dierenartskosten als u uw huis wilt delen met een Huntaway, en dit omvat hun eerste vaccinaties, hun jaarlijkse boosters, de kosten van castratie of sterilisatie van een hond wanneer de tijd rijp is en hun jaarlijkse gezondheidscontroles, die allemaal snel oplopen tot meer dan €1200 per jaar.

Als ruwe richtlijn zou de gemiddelde kosten om een Huntaway te houden en te verzorgen tussen €60 en €110 per maand liggen, afhankelijk van het niveau van verzekeringsdekking dat u kiest voor uw hond, maar dit omvat niet de initiële kosten van het kopen van een goed gefokte gezonde Nieuw-Zeelandse Huntaway-puppy.

Koopadvies

Wanneer u een puppy of hond bezoekt en koopt, zijn er veel belangrijke dingen om rekening mee te houden en vragen te stellen aan de fokker/verkoper. U kunt hier onze algemene adviezen voor puppy's/honden lezen, waarbij wordt benadrukt dat u ervoor moet zorgen dat u de puppy met zijn moeder ziet en controleert of de hond ontwormd en gechipt is.

Huntaways zijn moeilijk te vinden omdat, zoals eerder vermeld, er elk jaar maar heel weinig puppy's worden gefokt. Hierdoor kunnen puppy's vaak veel geld kosten, wat betekent dat er specifieke adviezen, vragen en protocollen zijn voor het kopen van een puppy van een Nieuw-Zeelandse Huntaway, die als volgt zijn:

 • Wees op uw hoede voor online oplichting en hoe u deze kunt vermijden. U kunt online en andere advertenties zien van oplichters die afbeeldingen tonen van prachtige Huntaway-puppy's te koop tegen zeer lage prijzen. De verkopers vragen echter om geld vooraf van kopers voordat ze akkoord gaan om een puppy naar een nieuw thuis te brengen. Potentiële kopers moeten nooit een puppy ongezien kopen en mogen nooit een aanbetaling of ander geld online betalen aan een verkoper. U moet altijd het huisdier bij de verkoper thuis bezoeken om te bevestigen dat ze echt zijn en noteer hun adres.
 • Zoals eerder aangestipt, kan het moeilijk zijn om goed gefokte gezonde Huntaway-puppy's in het Verenigd Koninkrijk te vinden, maar veel amateurfokkers/mensen fokken te vaak vanuit een moeder om snel winst te maken zonder te zorgen voor het welzijn van de puppy's, hun moeder of het ras in het algemeen. Hoewel Nieuw-Zeelandse Huntaways niet door de Kennel Club worden erkend, zouden verantwoordelijke fokkers altijd het advies van de KC volgen over hoeveel nestjes een moederhond zou moeten krijgen, wat momenteel op 4 nestjes staat en ze moet een bepaalde leeftijd hebben om dit te doen. Iedereen die een Huntaway-puppy wil kopen, moet zeer goed nadenken over van wie ze hun puppy kopen en moet altijd vragen om de relevante papieren met betrekking tot de afstamming van een puppy, hun vaccinaties en hun chipregistratie te zien.
 • Toekomstige eigenaren moeten fokkers vragen naar de afstamming van een Huntaway-puppy om er zeker van te zijn dat ze verantwoordelijk zijn gefokt.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Berner Sennenhond honden te koop in 3776, Stroe - Advertentie 1
6
25 minuten
Boost

berner sennen pups aangeboden laatste uit nest !!

€ 500
Berner SennenhondLeeftijd: 10 weken1 Vrouwelijk
senna heeft op 7 mei 9 prachtige pups op de wereld gezet. 5 feefjes en 4 reutjes . vader is Roef van Kennel de Hoge Veluwe .Er is nu nog 1 teefje beschikbaar .daarom hebbeb we nu meeneemprijs van 500
Gerrit D.
Kootwijkerbroek
Golden Retriever honden te koop in 7608, Almelo - Advertentie 2
15
1 uur
Boost

Raszuivere Golden retriever pups

€ 900
Golden RetrieverLeeftijd: 7 weken5 Mannelijk / 8 Vrouwelijk
Een ongelofelijk mooi nest met pups 13 super mooie lieve kerngezonde pups. We hebben de eerste weken bij gevoerd want dat kon de mama hond niet goed aan en was ook wel best veel.. 😅 Ze zijn opgegroei
RM .
Vriezenveen
Labrador Retriever honden te koop in 7591, Denekamp - Advertentie 3
14
1 uur
Boost

LabradorX Golden retriever puppy’s

€ 1.050
Labrador RetrieverLeeftijd: 3 weken4 Mannelijk / 6 Vrouwelijk
De moeder is Labrador en de vader een golden retriever (met stamboom)Het zijn de meest fijne gezinshonden Bij belangstelling bent u welkom om te komen kijken!!Ze mogen na de zomervakantie het nest ve
Marjo G.Id geverifieerd
Beuningen