Goldendoodle

Levensduur10 - 15 jaar
GewichtMannelijk:14 - 20kgVrouwelijk:14 - 20kg
HoogteMannelijk:61 - 66cmVrouwelijk: 56 - 58cm
Stamboomnee

Voordelen

Aanhankelijke, extraverte en trouwe huisdieren
Zeer intelligent en daarom gemakkelijk te trainen
Zeer sociaal van aard en kan met alles en iedereen opschieten

Nadelen

Ze vormen een sterke band met hun eigenaars en hebben last van verlatingsangst.
Sommige honden zijn onderhoudsgevoeliger, afhankelijk van hun vacht.
Niet de beste waakhonden omdat ze van iedereen houden die ze tegenkomen
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit Goldendoodle?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Goldendoodle

De Goldendoodle is een kruising tussen een Golden Retriever en een Standaard- of Miniatuurpoedel, beide zijn zuivere rassen. In de loop der jaren zijn ze een van de meest populaire gezinsdieren en gezelschapshonden op aarde geworden, wat zeer begrijpelijk is gezien hun goede looks en charmante, loyale aard. Ze worden niet erkend als ras door The Kennel Club (september 2017), maar er zijn veel fokclubs opgericht, zowel hier in het Verenigd Koninkrijk als elders in de wereld, om ervoor te zorgen dat deze knappe honden verantwoord worden gefokt.

Het is vermeldenswaard dat de voorouders van het Goldendoodle-ras jagers en waterhonden waren en dat ze een shaggy vacht kunnen hebben, vergelijkbaar met die van een Retriever, of een ontspannen krultype vacht dat lijkt op die van een Poedel, waarbij veel Goldendoodles een vacht hebben die ergens tussen de twee ligt. Vandaag blijft de Goldendoodle, die soms ook wel een Groodle wordt genoemd, niet alleen een prachtig gezinsdier, maar ze zijn ook zeer veelzijdige en zeer gewaardeerde werkhonden. Ze zijn geweldige PAT-honden (Pets As Therapy) en hebben handlers ook geholpen als hulphonden. Goldendoodles zijn zacht, geduldig en buitengewoon aanhankelijk van nature en gedijen op menselijk gezelschap, wat slechts enkele redenen zijn waarom ze over de hele wereld zo populair zijn geworden.

Geschiedenis van de Goldendoodle

De Goldendoodle is een van de nieuwste toevoegingen aan de snelgroeiende lijst van kruisingen die in de afgelopen jaren op het toneel zijn verschenen. Het idee achter het kruisen van Poedels met Golden Retrievers was om een grotere "doodle-type" hond te creëren die ook weinig verhaart, en een hond die zowel zeer intelligent als aanhankelijk was, waardoor ze niet alleen ideale huisdieren waren, maar ook hulp- en assistentiehonden, vooral voor mensen die last hadden van allergieën.

Ze kregen hun naam van een Amerikaanse familie genaamd de Neelands in 1992, toen ze aan iemand vertelden dat hun hond genaamd Sugar geen Labradoodle was maar een Goldendoodle, en zo bleef de naam hangen.

Deze charmante honden zijn zeer populair geworden in veel landen over de hele wereld en vooral in Australië. Tot nu toe worden ze echter nog niet erkend door The Kennel Club of andere internationale rasverenigingen over de hele wereld (september 2017), maar veel lokale clubs zijn opgericht met als uiteindelijk doel om op een verantwoorde manier gezonde Goldendoodles te blijven fokken en consistentie te bereiken in hun uiterlijk en persoonlijkheid.

Uiterlijk van de Goldendoodle

Schofthoogte: Reuen 61 - 66 cm Teven 56 - 58 cm

Gemiddeld gewicht: Reuen 14 - 20 kg Teven 14 - 20 kg

Goldendoodles komen in allerlei vormen, maten en kleuren voor, waarbij puppy's uit hetzelfde nest er heel verschillend uit kunnen zien omdat het afhangt van of ze meer lijken op de Golden Retriever of de Poedel. Desalniettemin proberen verantwoordelijke fokkers honden te fokken die niet alleen gezond zijn, maar ook meer consistentie hebben in hun uiterlijk en karakter. Er is echter geen "rasstandaard" als zodanig, aangezien sommige Goldendoodles strak gekrulde vachten hebben, terwijl anderen zijdezachtere en plattere vachten kunnen hebben die meer lijken op die van een Golden Retriever dan een Poedel. Sommige fokkers proberen een "Teddybeergezicht" te creëren, wat erg populair is gebleken.

Het algehele uiterlijk van een Goldendoodle is dat van een goed uitgebalanceerde, atletische en mooi gespierde hond, of ze nu klein, middelgroot of groot zijn, met in gedachten dat de grootte van een puppy afhankelijk is van zijn ouders. Dat gezegd hebbende, zijn ze mooi gebouwd, met honden die een vriendelijke en attente uitdrukking in hun ogen hebben, zij het soms een beetje ondeugend. Ze hebben atletische en gracieuze lichamen die vrij vierkant van vorm zijn, en afhankelijk van de grootte van de hond kunnen ze een gemiddelde tot grote hoeveelheid bot laten zien.

Ze hebben grote, ronde en zeer expressieve ogen omgeven door haar dat charmante wenkbrauwen vormt. Honden met bruine pigmenten hebben vaak bruine tot donker hazelnootkleurige ogen, maar over het algemeen komt de oogkleur van een hond overeen en mengt zich met de kleur van hun gezicht. Het haar op hun snuiten is lang genoeg om snorharen te vormen.

Oren zijn hoog aangezet en matig plat, vallen dicht bij de zijkant van het hoofd van de hond en zijn bedekt met strakke of losse krullen. Ze hebben vlezige, vierkante grote neuzen met het pigment dat zwart of bruin is, afhankelijk van de vachtkleur van de hond. Soms kan de neus van een hond meer gespikkeld zijn, vooral als ze een bontgekleurde vacht hebben. De Goldendoodle heeft een sterke kaak met een perfecte schaarbeet waarbij de boventanden netjes over de onderste overlappen.

Goldendoodles hebben goed gespierde, stevige, matig lange nekken die licht gebogen moeten zijn en mooi overgaan in de sterke, goed gehoekte schouders van de hond. De voorpoten zijn lang en recht, de borst is goed ontwikkeld, honden hebben mooi veerkrachtige ribben en iets opgetrokken buiken die bijdragen aan hun atletische uitstraling. Ze hebben mooie, rechte, sterke ruggen en krachtige gespierde achterpoten. Hun voeten zijn rond en goed bekleed met sterke nagels. Staarten zijn vrij hoog geplaatst, die honden dragen als een sabel met een lichte krul, die nooit overdreven mag zijn.

Wat betreft hun vacht kan de Goldendoodle een strakke of losse gekrulde vacht hebben, of ze kunnen rechtere, plattere en zijdeachtigere vachten hebben, afhankelijk van of ze meer naar een Poedel of een Golden Retriever neigen. De meest voorkomende vachttypes zijn als volgt:

Shaggy / Losse en golvende vacht

Een van de meest voorkomende vachttypen bij de Goldendoodle is de shaggy-vacht, ook omschreven als los en golvend. Dit vachttype komt voor in alle generaties en is vrij eenvoudig in onderhoud, hoewel honden nog steeds baat hebben bij dagelijks snel borstelen en een volledige borstelsessie eens per week om de boel netjes te houden.

Gekrulde vacht

Veel F1B- en F3-Goldendoodles hebben gekrulde vachten, hoewel dit ook kan voorkomen in de meeste generaties. Ze vergen meer onderhoud op het gebied van borstelen; honden moeten dagelijks worden geborsteld met speciale aandacht voor bepaalde gebieden, waaronder achter de oren, onder de nek en aan de basis van hun staarten, evenals hun buiken en poten. Het is de moeite waard op te merken dat wordt aangenomen dat Goldendoodles van de generaties F1, F2 en F2B met gekrulde vachten de honden zijn met de minst verharende vachten en dat de krullen los kunnen zijn tot zeer strak, zoals die van een Poedel.

Rechte / Platte vacht

Rechte, platte vachten worden ook wel "sportief" genoemd en hebben niet dezelfde "teddybeer" uitstraling als honden met andere vachttypes. Honden met plattere, rechtere vachten hebben weinig onderhoud nodig op het gebied van borstelen en moeten eigenlijk slechts een keer per week worden geborsteld om er goed en netjes uit te zien. Dit type vacht wordt vaker gezien bij Goldendoodles van de generaties F2 en F2B, hoewel het af en toe ook in andere generaties kan voorkomen.

Wat betreft de kleuren van de vacht bij Goldendoodles zijn de meest voorkomende kleuren als volgt:

- Zwart
- Koper
- Ultra crème
- Champagne
- Grijs
- Goud
- Abrikoos
- Chocolade
- Koffie
- Rood
- Rood en wit
- Parti-gekleurd

Het is ook de moeite waard op te merken dat lichtere accenten vaak te zien zijn op de bevedering van de hond en dat de vacht van een Goldendoodle meestal lichter wordt naarmate de hond ouder wordt.

Gang / Beweging

Wanneer een Goldendoodle beweegt, doet hij dat met doelgerichtheid en heeft hij een sterke en elastische draf waarmee honden veel terrein kunnen beslaan. Ze pronken vaak wanneer ze spelen of ontspannen, waarbij hun voeten nauwelijks de grond raken.

Gebreken

Toekomstige eigenaren van Goldendoodles moeten oppassen voor eventuele pups of honden die enige vorm van overdrijving vertonen, zowel in uiterlijk als in conformiteit, en dat extra kleine Goldendoodles vaak gepaard gaan met veel gezondheidsproblemen, dus ze kunnen het beste vermeden worden. Een verantwoordelijke fokker zou er altijd voor zorgen dat de pups die ze produceren een goede grootte en conformiteit hebben en zou het fokken van extra kleine honden om deze redenen vermijden. Mannetjes moeten beide testikels volledig ingedaald hebben in hun scrotum.

Temperament van de

Goldendoodles zijn zeer intelligente en energieke honden die veel van de eigenschappen van hun ouderlijke rassen hebben geërfd, zowel qua uiterlijk als qua persoonlijkheid. Dit omvat het feit dat ze zeer intelligent zijn, uiterst aanhankelijk zijn en tegelijkertijd geduldig en vriendelijk. Ze houden ervan in de buurt van water te zijn, wat betekent dat voorzichtigheid geboden is wanneer ze worden uitgelaten in de buurt van gevaarlijke waterlopen, voor het geval ze besluiten erin te springen.

Ze zijn ook van nature zeer speels en ze genieten er enorm van om in een gezinsomgeving te zijn, waar ze betrokken worden bij alles wat er om hen heen gebeurt. Echter, puppy's moeten op jonge leeftijd goed gesocialiseerd worden, zodat ze opgroeien tot zelfverzekerde, volwassen honden, ongeacht waar ze naartoe worden genomen. Hun socialisatie moet het introduceren van de hond aan veel nieuwe situaties, geluiden, mensen, andere dieren en honden omvatten, nadat ze volledig zijn gevaccineerd.

Hun training moet ook vroeg beginnen en idealiter moeten puppy's vanaf het begin de "basisregels" worden bijgebracht. Hun opleiding kan serieus van start gaan zodra ze al hun inentingen hebben gehad. Deze honden houden ervan nieuwe dingen te leren, en een geweldige manier om met hun training en socialisatie te beginnen, is om ze in te schrijven voor puppylessen, waar ze veel andere honden en mensen ontmoeten en tegelijkertijd worden getraind in een veilige en gecontroleerde omgeving.

Goldendoodles zijn een goede keuze voor beginnende eigenaren omdat ze zo slim zijn en niets liever doen dan behagen. Eigenaren moeten echter in staat zijn om hun honden de juiste hoeveelheid socialisatie en training te geven vanaf een jonge leeftijd, zodat ze opgroeien tot goed afgeronde en goed opgevoede honden. Als zodanig moeten Goldendoodles worden behandeld met een stevige maar zachte hand, zodat ze begrijpen wie de baas is in een huishouden. Ze zijn nooit gelukkiger dan wanneer ze weten naar wie ze moeten kijken voor leiding en begeleiding.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaren?

Goldendoodles zijn de perfecte keuze voor beginnende hondeneigenaren omdat ze zo meegaand zijn en op mensen gericht, en niets liever doen dan hun families te plezieren en te vermaken. Ze zijn vooral goed met jonge kinderen en ouderen, hoewel speeltijd soms een beetje levendig kan worden.

Wat betreft de prooidrift?

Goldendoodles zijn van nature zeer sociaal en hoewel ze werkende en jacht honden in hun afstamming hebben, hebben ze geen zeer sterke prooidrift. Dit betekent echter niet dat een hond niet achter een kleiner dier aan zou gaan als de stemming zich voordoet, en dit geldt ook voor eekhoorns en de kat van de buren.

En wat betreft speelsheid?

Goldendoodles hebben een zeer speelse kant in hun aard en ze vinden het heerlijk om te vermaken en vermaakt te worden. Ze staan ​​bekend als een beetje ondeugend als de stemming zich voordoet, en omdat ze zo slim zijn, leren Goldendoodles snel hoe ze een kastdeur moeten openen om bij eventuele traktaties te komen die daar binnen zouden kunnen zijn.

Wat betreft aanpassingsvermogen?

Goldendoodles zijn zeer aanpasbare honden, op voorwaarde dat ze voldoende dagelijkse lichaamsbeweging krijgen, gecombineerd met voldoende mentale stimulatie om verveling te voorkomen. Het is de moeite waard op te merken dat alleen omdat een Goldendoodle klein is, niet betekent dat ze minder lichaamsbeweging nodig hebben, omdat het nog steeds energieke en actieve honden zijn die bezig moeten worden gehouden. Grotere Goldendoodles zijn beter geschikt voor mensen met veilige achtertuinen waar honden veilig rond kunnen rennen, zo vaak mogelijk, zodat ze zich echt kunnen uiten zoals honden zouden moeten.

En wat betreft verlatingsangst?

Goldendoodles vormen sterke banden met hun families en honden zijn nooit erg blij als ze zichzelf voor langere tijd alleen vinden. Ze zijn beter geschikt voor mensen die ofwel vanuit huis werken of in huishoudens waar één persoon thuis blijft als iedereen anders weg is, zodat ze nooit alleen zijn gedurende langere tijd, wat tot verlatingsangst bij de hond zou kunnen leiden. Dit kan leiden tot destructief gedrag in huis, wat de manier is waarop een hond stress verlicht en zichzelf vermaakt.

En wat betreft overmatig blaffen?

Sommige Goldendoodles houden iets te veel van het geluid van hun eigen stem, wat iets is dat voorzichtig moet worden afgeleerd wanneer de hond nog jong is, met zorg om hem niet te bang te maken. Anderen zullen alleen blaffen als er vreemden zijn of als er iets is dat ze niet bevalt in hun omgeving.

Houden Goldendoodles van water?

De meeste Goldendoodles houden van zwemmen en zullen het water ingaan wanneer ze maar kunnen, vooral als het warm is. Als echter iemand een hond heeft die niet van water houdt, moet hij nooit worden gedwongen om erin te gaan, omdat dit hem alleen maar zou afschrikken. Met dit gezegd zijnde, moet altijd voorzichtigheid worden betracht bij het uitlaten van een Goldendoodle zonder riem in de buurt van gevaarlijkere waterlopen, voor het geval een hond besluit erin te springen en dan gered moet worden.

Zijn Goldendoodles goede waakhonden?

Goldendoodles zijn geen natuurlijke waakhonden, hoewel dit niet betekent dat een hond niet snel zou laten weten aan de eigenaar wanneer er vreemden zijn, hoewel ze dat zelden agressief zouden doen.

Intelligentie / trainbaarheid van de Goldendoodle

Goldendoodles zijn slimme honden die hun intelligentie hebben geërfd van beide ouder rassen. Ze vinden het ook heerlijk om te behagen en genieten van de individuele aandacht die ze krijgen tijdens de training. In de juiste handen en omgeving zijn ze zeer goed trainbaar en leren ze heel snel nieuwe dingen. Het nadeel is dat ze vaak even snel ongewenst gedrag aanleren. Daarom moeten ze worden behandeld en getraind met een stevige maar zachte hand, zodat ze begrijpen wie de alfa-hond is in een huishouden en wat hun eigenaren van hen verwachten.

Ze zijn van nature vrij gevoelige honden en reageren daarom niet goed op enige vorm van harde correctie of zwaardere trainingsmethoden. Ze reageren wel goed op positieve versterking, wat altijd het beste naar boven brengt bij deze slimme en snuggere honden. Met dit gezegd zijnde, moeten puppy's vanaf het begin de basisregels en basiscommando's worden bijgebracht, zodat ze begrijpen wat hun eigenaar van hen verwacht.

Kinderen en andere

Goldendoodles zijn een uitstekende keuze als gezinsdieren omdat ze zo vriendelijk van aard zijn. Echter, elke interactie tussen jongere kinderen en honden moet altijd goed worden begeleid door een volwassene om ervoor te zorgen dat speeltijd niet te uitbundig wordt, wat zou kunnen resulteren in angst of ongelukken voor een kind, rekening houdend met het feit dat puppy's nogal levendig en speels kunnen zijn tijdens het spelen.

Ze staan erom bekend goed op te schieten met andere honden, vooral als een Goldendoodle van jongs af aan goed gesocialiseerd is. Als ze zijn opgegroeid met een gezinskat in huis, komen ze meestal goed overeen, maar een Goldendoodle zou er niets van denken om andere katten weg te jagen die ze tegenkomen. Altijd voorzichtigheid betrachten wanneer ze in de buurt zijn van kleinere dieren en huisdieren, voor het geval dat, hoewel een Goldendoodle over het algemeen wel zou accepteren om in hun buurt te zijn als ze voorzichtig aan elkaar worden voorgesteld.

Gezondheid van de Goldendoodle

De gemiddelde levensverwachting van een Goldendoodle ligt tussen de 10 en 15 jaar, mits deze goed wordt verzorgd en gevoed met een geschikt kwalitatief dieet dat past bij hun leeftijd.

Aangezien het een relatief nieuw ras is, is het moeilijk te zeggen of de Goldendoodle enkele of alle erfelijke gezondheidsproblemen heeft geërfd die de ouder rassen beïnvloeden. Er zijn enkele aandoeningen die Retrievers en Poodles aantasten en die mogelijk kunnen worden doorgegeven aan hun nakomelingen.

Verzorging van de Goldendoodle

Een Goldendoodle kan veel verschillende vachttypes hebben, afhankelijk van welk van de ouder rassen een puppy heeft geërfd. Sommige honden hebben golvender en krullender haar dan andere, en dit kan zelfs binnen hetzelfde nest voorkomen. De vacht van Goldendoodles is meestal ongeveer 5 tot 8 cm lang, met langer haar op het lichaam, oren, poten en staart, die lichtjes bevederd kan zijn. Het haar is meestal veel korter op het hoofd en de snuit van de hond, hoewel Groodles charmante snorharen hebben die moeten worden afgeveegd nadat een hond klaar is met eten.

Hoewel ze worden beschouwd als honden die weinig tot geen haar verliezen, hebben Goldendoodles nog steeds regelmatig verzorging nodig om alles netjes te houden. Hun vachten profiteren ook van regelmatig knippen door een professionele trimmer, enkele keren per jaar, wat het gemakkelijker maakt om ze in goede conditie te houden en netjes tussen de bezoeken aan het trimsalon door. Het is een goed idee om het haar aan de poten van de hond regelmatig te knippen, met speciale aandacht voor tussen de tenen en de kussentjes.

Het is ook belangrijk om regelmatig de oren van een hond te controleren en ze schoon te maken indien nodig. Als er te veel oorsmeer zich ophoopt in de oren van een hond, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te genezen is. Kortom, preventie is vaak gemakkelijker dan genezen als het gaat om oorinfecties.

Beweging van de Goldendoodle

De Goldendoodle is een intelligente hond met veel energie, en als zodanig hebben ze de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om echt gelukkig en evenwichtig te zijn. Ze hebben minimaal 40 tot 60 minuten lichaamsbeweging per dag nodig, bij voorkeur met zoveel mogelijk tijd zonder lijn. Als ze niet de juiste hoeveelheid mentale stimulatie en lichaamsbeweging krijgen, zou een Goldendoodle snel verveeld raken en zelfs destructief gedrag kunnen vertonen in huis, wat hun manier is om stress te verlichten die ze kunnen ervaren en niet noodzakelijk omdat ze "stout" zijn.

Een kortere wandeling in de ochtend is prima, maar een langere en interessantere wandeling in de middag is een must. Deze honden houden er ook van om zo vaak mogelijk in een achtertuin rond te dwalen, zodat ze echt stoom kunnen afblazen. De omheining moet echter extreem veilig zijn om deze energieke honden binnen te houden, want als ze een zwakte in de omheining vinden, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei problemen terechtkomen.

Met dit gezegd zijnde, mogen Goldendoodle-puppy's niet overmatig worden uitgeoefend omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn. Dit omvat ook het voorkomen dat de hond op en neer springt van meubels of trappen op en af gaat. Te veel druk op hun gewrichten en wervelkolom op jonge leeftijd kan leiden tot ernstige problemen voor de hond later in hun leven.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Goldendoodle honden te koop in 6129, Urmond - Advertentie 1
8
19 uur
Boost

3 mooie doodles zoeken nog een tehuis

€ 1.250
GoldendoodleLeeftijd: 7 weken
Onze Goldendoodle van 40 cm is bevallen van een mooi nest puppies. Vader is een Curly/Fleece meerlijnige Goldendoodle van 44 cm. De pups zullen dan ook rond deze grootte worden. Beide ouders zijn gete
SHAPPIE
Urmond
Goldendoodle honden te koop in Bernheze - Advertentie 2
16
1 dag

Mini F1 Goldendoodle (Geteste ouders)

€ 1.800
GoldendoodleLeeftijd: 7 weken
Maple, onze lieve Golden Retriever, is op 10 januari voor de eerste moeder geworden van 7 prachtige en gezonde pups. één rood reutje beschikbaar . Volgroeid verwacht gewicht 15-20kg en 35-45 cm ho
AlejandraId geverifieerd
Heesch
Goldendoodle honden te koop in 1111, Diemen - Advertentie 3
5
4 dagen

Goldendoodle F2 Mini

€ 1.500
GoldendoodleLeeftijd: 8 weken2 Mannelijk / 3 Vrouwelijk
Mijn goldendoodle mini-puppy's zijn nu klaar voor verkoop met up-to-date vaccins, gechipt en op gezondheid getest. Het zijn speelse huishonden die goed overweg kunnen met kinderen en andere honden.
mark e.
mark e.
Amsterdam