German Spitz

Levensduur13-14 jaar
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie

Introductie van de German Spitz

Er zijn twee soorten Duitse Spitz, waarvan de eerste de Klein is, de kleinere hond, en de tweede de Mittel, de grotere van de twee. Afgezien van het verschil in grootte zijn deze twee honden precies hetzelfde als het gaat om uiterlijk en temperament. Ze werden oorspronkelijk gefokt om te werken in hun geboorteland Duitsland, maar vandaag de dag zijn ze een zeer populaire keuze als gezelschapsdieren en metgezellen dankzij hun charmante uiterlijk en aanhankelijke aard. Hoewel ze van nature onafhankelijk zijn, houdt de Duitse Spitz niets meer van dan deel uitmaken van een gezin en geniet ervan betrokken te worden bij alles wat er in een huishouden gebeurt.

Ze vergen nogal wat onderhoud als het gaat om verzorging en moeten idealiter een paar keer per jaar professioneel worden verzorgd om alles netjes en mooi te houden. Ze hebben behoorlijk wat beweging nodig en omdat het intelligente honden zijn, hebben ze ook veel mentale stimulatie nodig op dagelijkse basis om goed afgeronde, gelukkige en goed opgevoede honden te zijn. Kortom, de Duitse Spitz is een ideale keuze voor mensen die genoeg tijd hebben om met hun honden door te brengen.

Geschiedenis van de German Spitz

Spitz-type rassen zijn al eeuwenlang in Europa en werden gebruikt door jager-verzamelaars door de tijd heen, die teruggaat tot 6000 jaar. Met dit gezegd als het gaat om de werkelijke oorsprong van de Duitse Spitz kan hun afkomst worden herleid tot de Turfspitz, ook bekend als de canis familiaris palustris. De Duitse Noordelijke vlaktes van de Rijn tot aan Denemarken waren een moerassig moerasgebied van het land en mensen bouwden hun huizen op palen. Tegenwoordig zijn deze regio's veengebieden waar resten van honden en hun eigenaren werden ontdekt toen regio's werden opgegraven. Men denkt dat deze honden de voorouders zijn van de Wolfspitz die door mensen werden gehouden en gefokt om te jagen. Er zijn mensen die geloven dat deze honden witte vachten hadden, wat de voorkeurskleur was omdat het betekende dat hun eigenaars ze konden onderscheiden van wolven.

Op een gegeven moment was Duitsland verdeeld in kleinere hertogdommen, koninkrijken en vorstendommen en als zodanig werden in elke regio veel verschillende soorten spitz-type honden ontwikkeld, afhankelijk van waar ze voor werden gebruikt. Ze vielen echter allemaal onder één naam, namelijk "Mistbeller", wat zich vertaalt naar "mesthoop blaffer". Men denkt dat deze honden positie innamen op mesthopen en blaften. Koetsiers hadden in de jaren 1800 altijd spitz-type honden bij zich die naast de rijtuigen zouden rennen of soms zou een hond op de rug van een paard rijden. 's Nachts zouden deze honden de wacht houden bij zowel de rijtuigen als de paarden.

Het was pas in de 18e eeuw dat de Duitse Spitz populair werd in Engeland toen James I, die een Duitse vrouw had, aan de macht kwam. Veel Duitse bezoekers kwamen naar het hof en brachten de voorouders van de Duitse Spitz mee die we vandaag de dag kennen. Deze honden werden al snel populair en modieus bij dames en edelen aan het hof en stonden bekend als Pomeranian omdat ze dachten dat ze uit Pommern kwamen. De honden van toen leken niet op de Pomeranian die we vandaag de dag zien, ze waren veel groter.

In de zeventiende eeuw werden Spitz-type honden enorm populair als modeaccessoires van de Britse samenleving, met koningin Victoria als een grote fan van het ras, hoewel er destijds enige verwarring was over of de honden die ze verwierf Pomeranian of Spitz waren. Het is nu bekend dat ze waarschijnlijk eerder Duitse Spitz (Mittel) honden waren. Toen koningin Victoria de troon besteeg, begonnen fokkers steeds kleinere honden te ontwikkelen totdat er een speelgoedras werd gecreëerd dat bekend werd als de Pomeranian.

De populariteit van het ras daalde aan het begin van de Eerste Wereldoorlog, een tijd waarin veel Duitse rassen uit de gratie vielen in veel landen van de wereld, waaronder het Verenigd Koninkrijk. In feite werd het ras tot 1994 beschouwd als "zeldzaam" en blijft tot op zekere hoogte vandaag de dag zo omdat iedereen die een huis wil delen met een Duitse Spitz zijn interesse bij fokkers moet registreren en op een wachtlijst moet gaan om dit genoegen te kunnen doen.

Interessante feiten over het ras

 • Is de Duitse Spitz een kwetsbaar ras? Nee, ze zijn snel een populaire keuze geworden als gezinsdier en metgezel dankzij hun schattige uiterlijk en bereidwillige aard
 • Mannetjes staan erom bekend dat ze eenmaal per jaar hun vacht verliezen, maar hun vrouwelijke tegenhangers verliezen tweemaal per jaar, namelijk in het voorjaar en dan weer in de herfst
 • Er zijn 2 variëteiten van de Duitse Spitz, de Mittel en de Klein
 • Hoewel er twee verschillende types zijn, kan een Mittel zo klein zijn als een Klein en een Klein zo groot als een Mittel omdat de twee variëteiten nog niet "gestabiliseerd" zijn

Uiterlijk van de German Spitz

Hoogte bij de schoft:

Reuen 23 - 29 cm Teven 18 - 55 cm (Klein)

Reuen 30 - 38 cm. Teven 30 - 38 cm (Mittel)

Gemiddeld gewicht:

Reuen 5 - 8 kg Teven 5 - 8 kg (Klein)

Reuen 7 - 11 kg Teven 7 - 11 kg (Mittel)

De Duitse Spitz is een compacte hond die een vrij vierkante uitstraling heeft als je ze van opzij bekijkt. Ze hebben vrij grote brede koppen met een vrij platte schedel en een matig gedefinieerde stop. Ze hebben lange snuiten die ongeveer de helft van de lengte van hun hele kop zijn. Neuzen zijn meestal zwart bij de meeste honden, maar kunnen ook zelfgekleurd zijn om bij de vachtkleur van een hond te passen.

Hun ogen zijn ovaal van vorm en van gemiddelde grootte, schuin op het hoofd van een hond geplaatst maar nooit te ver uit elkaar. Honden met zwart-witte zwart/witte partikleuren zwart/bruine tweekleuren hebben donkere ogen, terwijl andere kleurvariëteiten ogen kunnen hebben die bij hun vacht passen. Oren zijn driehoekig van vorm en klein, hoog op het hoofd van een hond geplaatst en perfect rechtop gehouden.

Ze hebben een perfect schaargebit waarbij hun boventanden netjes over hun ondertanden heen liggen, mooi vierkant op de kaken van een hond geplaatst. Lippen zijn meestal zwart bij de meeste honden, maar kunnen ook bij de vachtkleur van een hond passen. De Duitse Spitz heeft een matig korte nek die goed in hun schouders past. Voorborsten zijn breed en voorpoten zijn recht, goed beend en sterk.

Zoals eerder vermeld, zijn deze honden compact en hebben ze een stevig lichaam met een korte maar goed ontwikkelde lendenen en matig opgetrokken buiken. Ze hebben een mooie rechte bovenlijn en goed afgeronde ribben. Achterhanden zijn goed gespierd met honden die krachtige sterke achterpoten hebben. Hun voeten zijn kattenachtig, klein en rond met goed gewelfde tenen. Staarten zijn hoog aangezet en honden dragen ze gekruld vanaf de wortel, maar houden ze nooit over hun rug.

Wat betreft hun vacht heeft de Duitse Spitz een dubbele vacht die bestaat uit een wollige ondervacht en een veel ruwere bovenvacht. Honden hebben meer haar rond hun nek en voorste kwartieren, wat een weelderige kraag creëert. Hun voorpoten hebben veel bevedering die taps toeloopt van de ellebogen naar de polsen van een hond, terwijl hun achterpoten alleen bevederd zijn tot aan de sprongen van een hond. Hun oren zijn goed bedekt met zacht kort haar, maar het haar rond hun gezichten is kort en glad. Hun staarten zijn goed bedekt met haar.

De Duitse Spitz kan vrijwel elke kleur vacht hebben, waarbij een verscheidenheid aan markeringen acceptabel is, behalve enige "vlinder" pigmentatie die niet is toegestaan in welke kleur dan ook. De geaccepteerde ras kleuren voor registratie bij de Kennel Club zijn als volgt:

 • Zwart
 • Zwart & Tan
 • Zwart & Wit
 • Zwart & Wit Partikleur
 • Blauw
 • Blauw & Tan
 • Blauw & Wit Partikleur
 • Blauw Sable
 • Bruin
 • Bruin & Tan
 • Bruin & Wit Partikleur
 • Bruin Sable
 • Bruin Sable & Wit
 • Crème
 • Crème & Wit
 • Crème Sable
 • Crème Sable & Wit
 • Goud
 • Goud & Wit Partikleur
 • Goud Sable
 • Lila
 • Lila & Tan Partikleur
 • Lila & Wit Parti Kleur
 • Lila Sable
 • Oranje
 • Oranje Sable
 • Oranje Sable & Wit
 • Oranje Wit Partikleur
 • Sable
 • Sable & Wit
 • Wit
 • Wolf Sable
 • Wolf Sable & Wit

Gang/beweging

Als een Duitse Spitz beweegt, doen ze dat doelgericht zonder enige vorm van overdrijving in hun gangwerk. Ze bewegen moeiteloos in een rechte lijn met een levendige gang en behouden altijd een vlakke bovenlijn.

Fouten

De Kennel Club keurt elke overdrijving of afwijking van de rasstandaard af en beoordeelt de fouten op basis van hoeveel ze de algehele gezondheid en het welzijn van een hond beïnvloeden, evenals hun vermogen om te presteren.

Reuen moeten beide testikels volledig ingedaald hebben in hun scrotum en het is vermeldenswaardig dat een hond iets lichter of zwaarder kan zijn, evenals iets groter of kleiner dan in de rasstandaard van de Kennel Club staat, die slechts als richtlijn wordt gegeven.

Temperament van de

De Duitse Spitz staat bekend als een intelligent, plezierig hondje en is een genot om te hebben en om je heen te hebben. Ze zijn misschien klein van gestalte, maar ze zijn altijd alert en houden ervan bezig te worden gehouden, niets liever dan bij mensen te zijn. Ze genieten er echt van om betrokken te zijn bij alles wat er in een huishouden gebeurt en zelden zou een Duitse Spitz, of het nu Mittel of Klein is, enige vorm van agressief gedrag vertonen.

Ze zijn populair geworden in de showring dankzij hun charmante uiterlijk en vriendelijke aard. De Duitse Spitz staat echter ook bekend als een onafhankelijk hondje, wat betekent dat ze van jongs af aan de "regels" moeten worden bijgebracht om echt gehoorzame, evenwichtige honden te zijn. Puppies moeten goed gesocialiseerd worden en geïntroduceerd worden in zoveel mogelijk nieuwe situaties, ze moeten zoveel mogelijk mensen en andere dieren ontmoeten zodra ze volledig zijn gevaccineerd, om op te groeien tot zelfverzekerde, evenwichtige volwassen honden.

Zonder de juiste training en begeleiding kunnen deze levendige hondjes een beetje luidruchtig zijn en ze houden ervan om hun eigen stemgeluid te horen, wat een probleem kan zijn voor iedereen die in een appartement woont. Ze zijn van nature behoorlijk avontuurlijk en genieten er echt van om zo vaak mogelijk uitgelaten te worden. Ze vinden het ook fijn om stoom af te blazen in een achtertuin, mits het hekwerk zeer veilig is.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaren?

Duitse Spitz zijn de perfecte keuze voor beginnende hondeneigenaren omdat ze zo meegaand en op mensen gericht zijn, niets liever dan hun families te plezieren en te vermaken. Ze zijn bijzonder goed met jonge kinderen en ouderen, hoewel speeltijd soms wat ruw kan worden.

Hoe zit het met de prooidrift?

Hoewel Duitse Spitz van nature sociaal zijn, hebben ze een zeer sterke prooidrift en zullen ze graag achter alles aan rennen wat beweegt of probeert weg te rennen van hen. Daarom moet altijd voorzichtigheid worden betracht waar en wanneer een hond los kan lopen, vooral als er wilde dieren of vee in de buurt zijn.

Hoe zit het met speelsheid?

Duitse Spitz staan bekend om hun speelse kant en houden ervan om te vermaken en vermaakt te worden. Ze kunnen een beetje ondeugend zijn als de stemming er is en omdat ze zo slim zijn, leren ze snel hoe ze hun zin kunnen krijgen met hun grappige capriolen.

Hoe zit het met aanpassingsvermogen?

Duitse Spitz zijn zeer aanpasbare honden en zolang ze voldoende dagelijkse lichaamsbeweging krijgen in combinatie met voldoende mentale stimulatie om verveling te voorkomen, zijn ze net zo gelukkig in een appartement in de stad als in een huis op het platteland.

Hoe zit het met verlatingsangst?

Duitse Spitz vormen sterke banden met hun families en honden zijn nooit erg gelukkig als ze zich voor langere tijd alleen vinden. Ze zijn beter geschikt voor mensen die thuis werken of in huishoudens waar één persoon thuis blijft als iedereen weg is, zodat ze nooit lang alleen zijn, wat kan leiden tot verlatingsangst bij een hond. Dit kan ertoe leiden dat ze destructief worden in huis, wat een manier is voor een hond om stress te verlichten en zichzelf te vermaken. Het kan er ook toe leiden dat ze onophoudelijk blaffen om meer aandacht te krijgen.

Hoe zit het met overmatig blaffen?

Duitse Spitz houden iets te veel van het geluid van hun eigen stem, wat iets is dat voorzichtig moet worden aangepakt wanneer een hond nog jong is, zonder ze te laten schrikken. Ze vinden het heerlijk om hun mening te uiten over alles, wat een echt probleem kan worden, vooral voor buren.

Houden Duitse Spitz van water?

De meeste Duitse Spitz houden van zwemmen en zullen het water ingaan wanneer ze maar kunnen, of het nu in de koudere wintermaanden is of in de warmere zomermaanden. Als iemand een hond heeft die niet van water houdt, moet deze nooit worden gedwongen om het water in te gaan, omdat dit hen alleen maar bang zou maken. Met dit gezegd moet altijd voorzichtigheid worden betracht bij het uitlaten van een Duitse Spitz zonder riem in de buurt van gevaarlijker waterwegen, voor het geval een hond besluit erin te springen en dan gered moet worden omdat ze er niet op eigen kracht uit kunnen komen.

Zijn Duitse Spitz goede waakhonden?

Hoewel klein, is een Duitse Spitz altijd snel om een eigenaar te laten weten wanneer er vreemden zijn of wanneer er iets aan de hand is wat ze niet leuk vinden. Ze vinden het altijd leuk om hun mening te uiten, dus als er een excuus is, des te beter. Met dit gezegd zou een hond zelden enige vorm van agressief gedrag vertonen wanneer ze "spelen" als waakhond.

Intelligentie / trainbaarheid van de German Spitz

De Duitse Spitz staat bekend als een intelligent hondje, maar ze staan ook bekend om hun eigenzinnige karakter, wat betekent dat hun opvoeding en training vroeg moeten beginnen. Ze reageren uiterst goed op positieve bekrachtiging, maar alleen als er waardevolle beloningen bij betrokken zijn. Sommige honden excelleren in veel hondensporten, waaronder behendigheid, en doen het zelfs goed bij gehoorzaamheidswedstrijden. Kortom, in de juiste handen en met de juiste hoeveelheid vroege socialisatie en positieve bekrachtigingstraining is de Duitse Spitz zeer trainbaar en een genot om in de buurt te hebben. Met dit gezegd moet hun training consistent zijn gedurende hun hele leven, maar eigenaren mogen nooit verwachten dat een Duitse Spitz 100% gehoorzaam is.

Duitse Spitz-puppy's, net als alle puppy's, zijn erg schattig en ook slim. Als zodanig kunnen ze net zo snel slechte gewoonten aanleren als de "goede". Eigenaren moeten vanaf het begin duidelijk zijn wanneer ze een nieuwe puppy in huis introduceren, ervoor zorgend dat zodra ze gesetteld zijn, ze grenzen en beperkingen krijgen. Dit helpt niet alleen bij het vaststellen van een pikorde in huis en wie de alfahond is, maar betekent ook dat een hond begrijpt wat acceptabel gedrag is en wat niet. Alle honden gedragen zich veel beter en zijn gelukkiger wanneer ze begrijpen wat een eigenaar van hen verwacht. Als zodanig moeten de eerste commando's die een Duitse Spitz moet leren als volgt zijn om te voorkomen dat ze het "kleine hond-syndroom" ontwikkelen:

 • Kom
 • Zit
 • Blijf
 • Volg
 • Stil
 • Laat het
 • Lig
 • Bed

Kinderen en andere

Als Duitse Spitz goed gesocialiseerd zijn van jongs af aan en correct worden opgevoed, staan ze bekend om hun goede omgang met kinderen. Echter, elke interactie tussen een hond en de kinderen moet goed worden begeleid om ervoor te zorgen dat dingen niet te uitbundig worden, wat kan leiden tot angst of letsel bij iemand.

Over het algemeen kan de Duitse Spitz goed opschieten met andere honden en huisdieren, maar ze moeten voorzichtig aan hen worden voorgesteld van jongs af aan. Met dit gezegd zou het onverstandig zijn om een Spitz alleen te laten met kleine huisdieren, omdat hun instinct het misschien wel van hen wint.

Gezondheid van de German Spitz

De gemiddelde levensverwachting van een Duitse Spitz is tussen de 14 en 18 jaar wanneer ze goed verzorgd worden en een geschikt kwalitatief goed dieet krijgen dat past bij hun leeftijd.

 • Ze staan bekend als gezonde kleine honden, hoewel er een paar gezondheidsproblemen zijn die het waard zijn om te weten als je hoopt je huis te delen met een Duitse Spitz. De gezondheidsproblemen die naar verluidt het meest van invloed zijn op het ras zijn onder andere:
 • Retinadysplasie (RD) - test beschikbaar via de British Veterinary Association en Kennel Club
 • Multifocale retinadysplasie (MRD) - test beschikbaar via de British Veterinary Association en Kennel Club
 • Persistente pupillaire membranen (PPM) - test beschikbaar via de British Veterinary Association en Kennel Club
 • Progressieve retinale atrofie (PRA) - test beschikbaar via de British Veterinary Association en Kennel Club
 • Patella Luxatie (knikkende knie)
 • Epilepsie
 • Mond- en tandproblemen

Hoe zit het met vaccinaties?

Duitse Spitz-puppy's zouden hun eerste vaccinaties hebben gekregen voordat ze worden verkocht, maar het is aan hun nieuwe eigenaren om ervoor te zorgen dat ze hun vervolgvaccinaties op tijd krijgen volgens het vaccinatieschema voor puppy's als volgt:

 • 10-12 weken oud, met in gedachten dat een puppy niet onmiddellijk volledige bescherming zou hebben, maar volledig beschermd zou zijn 2 weken nadat ze hun tweede vaccinatie hebben gehad

Er is veel discussie geweest over de noodzaak voor honden om boosters te krijgen. Daarom is het het beste om met een dierenarts te praten voordat u een definitieve beslissing neemt over of een hond moet doorgaan met jaarlijkse vaccinaties die bekend staan als boosters.

Hoe zit het met castratie en sterilisatie?

Veel dierenartsen raden tegenwoordig aan om te wachten tot honden iets ouder zijn voordat ze worden gecastreerd en gesteriliseerd, wat betekent dat ze meer volwassen zijn voordat ze de procedures ondergaan. Daarom adviseren ze om mannetjes te castreren en vrouwtjes te steriliseren wanneer ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn en soms zelfs wanneer een hond 12 maanden oud is.

Andere dierenartsen raden aan om honden te steriliseren en castreren wanneer ze 6 maanden oud zijn, maar nooit eerder, tenzij om medische redenen. Met dit gezegd zijn veel rassen verschillend en het is altijd raadzaam om dingen te bespreken met een dierenarts en dan hun advies op te volgen over wanneer een hond gecastreerd of gesteriliseerd moet worden.

Hoe zit het met obesitasproblemen?

Net als veel andere rassen krijgen sommige Duitse Spitz honden gewichtstoename nadat ze zijn gecastreerd of gesteriliseerd en het is belangrijk om een oogje te houden op de taille van een hond voor het geval dat gebeurt. Als een hond begint aan te komen, is het belangrijk om hun dagelijkse calorie-inname aan te passen en de hoeveelheid lichaamsbeweging te verhogen die ze krijgen. Ook oudere honden zijn vatbaarder voor gewichtstoename en het is essentieel dat ze dienovereenkomstig worden gevoed en bewogen omdat obesitas het leven van een hond met meerdere jaren kan verkorten. De reden hiervoor is dat het veel extra druk legt op de inwendige organen van een hond, inclusief het hart, wat fataal kan zijn.

Hoe zit het met allergieën?

Sommige Duitse Spitz-honden zijn vatbaar voor allergieën en het is belangrijk dat een hond zo snel mogelijk een dierenarts ziet als er een opvlamt. Allergieën kunnen berucht moeilijk te genezen zijn en het vinden van de triggers kan een uitdaging zijn. Met dit gezegd zou een dierenarts een hond met een allergie comfortabeler kunnen maken terwijl ze proberen de triggers te achterhalen, die het volgende kunnen omvatten:

 • Bepaalde hondenvoeders die hoge niveaus van graan en andere graanachtige vulstoffen bevatten
 • Luchtgedragen pollen
 • Huismijten
 • Omgeving
 • Vlooien- en tekenbeten
 • Chemicaliën die worden aangetroffen in alledaagse huishoudelijke schoonmaakproducten

Deelnemen aan gezondheidsprogramma's

Alle verantwoordelijke Duitse Spitz-fokkers zouden ervoor zorgen dat hun dekreuen worden getest op bekende erfelijke en aangeboren gezondheidsproblemen die het ras beïnvloeden door de volgende programma's te gebruiken:

 • Oogtesten via de British Veterinary Association en Kennel Club

Hoe zit het met ras-specifieke fokbeperkingen?

Naast de standaard fokbeperkingen voor alle Kennel Club-geregistreerde rassen zijn er momenteel geen andere ras-specifieke fokbeperkingen van toepassing op de Duitse Spitz.

Hoe zit het met de vereisten voor erkende fokkers?

De Kennel Club beveelt sterk aan dat alle fokkers, of ze nu KC Assured zijn of niet, de volgende test gebruiken op al hun fokdieren:

 • Oogtesten

Zorgen voor de German Spitz

Net als bij elk ander ras heeft een Duitse Spitz regelmatige verzorging nodig om ervoor te zorgen dat hun vacht en huid in topconditie blijven. Ze hebben ook dagelijks regelmatige lichaamsbeweging nodig om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond blijven. Bovendien moeten ze kwalitatief goed voedsel krijgen dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften gedurende hun hele leven.

Zorgen voor een Duitse Spitz-puppy

Net als alle puppy's zijn Duitse Spitz levendig en vol leven, wat betekent dat het essentieel is dat huizen en tuinen ruim van tevoren goed puppy-proof zijn gemaakt voordat ze arriveren. Een verantwoordelijke fokker zou hun puppy's goed gesocialiseerd hebben, wat altijd leidt tot meer uitgaande, zelfverzekerde en vriendelijke honden vanaf het begin. Met dit gezegd moet worden dat elke puppy zich kwetsbaar zal voelen wanneer ze hun moeder en nestgenoten verlaten, wat in overweging moet worden genomen. Hoe langer een puppy bij zijn moeder kan blijven, hoe beter, hoewel het ook niet te lang mag duren.

Het is het beste om een puppy op te halen wanneer er mensen in de buurt zullen zijn gedurende de eerste week of zo, wat de tijd is die een puppy nodig heeft om zich te settelen. Het puppy-proof maken van het huis en de tuin betekent dat alle gereedschappen en andere voorwerpen die een levendige puppy zichzelf zou kunnen verwonden, moeten worden opgeborgen. Elektrische draden en kabels moeten buiten hun bereik worden geplaatst omdat puppy's graag op dingen kauwen. Giftige planten moeten ook uit bloembedden en het huis worden verwijderd.

Puppy's moeten veel slapen om te groeien en zich te ontwikkelen zoals het hoort, wat betekent dat het opzetten van een rustige plek die niet te afgelegen is ervoor zorgt dat ze zich daar kunnen terugtrekken wanneer ze willen dutten en het is belangrijk om ze niet te storen wanneer ze slapen. Het is ook een goed idee om "speeltijd" binnen in huis lekker rustig te houden en om een meer actieve "speeltijd" buiten in de tuin te hebben, wat betekent dat puppy's snel leren minder levendig te zijn wanneer ze binnen zijn.

Verzorging van de German Spitz

De Duitse Spitz heeft een zeer weelderige vacht wat kort gezegd betekent dat ze vrij veel onderhoud vergen op het gebied van verzorging. Hun vachten moeten dagelijks worden geborsteld om te voorkomen dat er klitten of klitten ontstaan. In tegenstelling tot veel andere rassen moet hun haar op de "verkeerde manier" worden geborsteld en moet er speciale aandacht worden besteed aan de oren van een hond en hun ellebogen waar knopen waarschijnlijker zijn om te vormen. Ze moeten ook af en toe hun vacht laten knippen en dit kan het beste worden overgelaten aan een professionele trimmer, wat het gemakkelijker maakt om met de vacht van een Duitse Spitz om te gaan tussen bezoeken aan een salon.

Interessant is dat mannetjes meestal slechts eenmaal per jaar verharen, terwijl hun vrouwelijke tegenhangers tweemaal per jaar meer haar verliezen, een keer in de lente en dan weer in de herfst, wat betekent dat vaker borstelen over het algemeen noodzakelijk is.

Beweging van de German Spitz

Hoewel klein van gestalte is de Duitse Spitz een energieke en zeer intelligente hond. Als zodanig hebben ze misschien niet veel lichamelijke oefening nodig en moeten ze de juiste hoeveelheid mentale stimulatie krijgen om gelukkig te blijven. Deze kleine honden doen niets liever dan zo vaak mogelijk rondrennen in een achtertuin waar ze echt stoom kunnen afblazen. Met dit gezegd moet de omheining van een tuin zeer veilig zijn, zodat deze kleine honden zich uren kunnen vermaken, afhankelijk van het weer.

Voeren van de German Spitz

Als je een Duitse Spitz-puppy van een fokker krijgt, zullen ze je een voedingsschema geven en het is belangrijk om je aan hetzelfde routine te houden door hetzelfde puppyvoer te geven om eventuele maagproblemen te voorkomen. Je kunt het dieet van een puppy veranderen, maar dit moet heel geleidelijk gebeuren, er altijd voor zorgend dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen en als dat wel het geval is, is het het beste om ze terug te zetten op hun oorspronkelijke dieet en dingen te bespreken met de dierenarts voordat je het opnieuw probeert te veranderen.

Oudere honden staan niet bekend als kieskeurige eters, maar dat betekent niet dat je ze een minder kwalitatief dieet kunt geven. Het is het beste om een volwassen hond twee keer per dag te voeren, een keer 's ochtends en dan weer 's avonds, ervoor zorgend dat het goed kwaliteitsvoer is dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften. Het is ook belangrijk dat honden de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen zodat ze eventuele overtollige calorieën verbranden of ze kunnen te veel gewicht aankomen wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Obesitas kan het leven van een hond met meerdere jaren verkorten, dus het is belangrijk om vanaf het begin op hun taille te letten.

Voedingsgids voor een Duitse Spitz-puppy

Puppy's moeten een zeer voedzaam en goed kwalitatief dieet krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien zoals het hoort. Als ruwe richtlijn kan een Duitse Spitz-puppy de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd, ervoor zorgend dat hun maaltijden gelijkmatig over de dag worden verspreid en het is het beste om ze 3 of 4 keer per dag te voeren:

 • 2 maanden oud - 92g tot 155g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 3 maanden oud - 108g tot 180g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 4 maanden oud - 114g tot 191g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 5 maanden oud - 115g tot 194g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 6 maanden oud - 114g tot 193g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 7 maanden oud - 92g tot 176g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 8 maanden oud - 90g tot 158g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 9 maanden oud - 79g tot 142g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 10 maanden oud - 79g tot 141g afhankelijk van de bouw van de puppy

Zodra een puppy 11 maanden oud is, kan hij volwassen hondenvoer krijgen.

Voedingsgids voor een volwassen Duitse Spitz

Zodra een volwassen Duitse Spitz volledig volgroeid is, moet hij een goed kwalitatief dieet krijgen om zijn voortdurende goede gezondheid te waarborgen. Als ruwe richtlijn kan een volwassen Duitse Spitz de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd:

 • Honden met een gewicht van 5 kg kunnen 80g tot 93g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 7 kg kunnen 103g tot 119g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 8 kg kunnen 114g tot 132g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 11 kg kunnen 145g tot 166g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit

German Spitz prijs

Als u op zoek bent om een Duitse Spitz te kopen, zou u iets moeten betalen tussen €300 en meer dan €900 voor een goed gefokte stamboom puppy. De kosten voor het verzekeren van een 3-jarige mannelijke Duitse Spitz in noordelijk Engeland zouden €20,21 per maand bedragen voor basisdekking, maar voor een levenslange polis zou dit u €42,98 per maand kosten (offerte van juni 2018). Wanneer verzekeringsmaatschappijen de premie van een huisdier berekenen, houden ze rekening met verschillende zaken, waaronder waar u woont in het Verenigd Koninkrijk en de leeftijd van een hond en of ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn.

Wat betreft voedingskosten moet u het beste kwaliteitsvoer kopen, zowel nat als droog, om uw hond gedurende hun leven te voeden en ervoor te zorgen dat het past bij de verschillende levensfasen. Dit zou u tussen €40 en €50 per maand kosten. Daarbovenop moet u rekening houden met dierenartskosten als u uw huis wilt delen met een Duitse Spitz, en dit omvat hun eerste vaccinaties, hun jaarlijkse boosters, de kosten van het castreren of steriliseren van uw hond wanneer de tijd rijp is en vervolgens hun jaarlijkse gezondheidscontroles, die allemaal snel oplopen tot meer dan €900 per jaar.

Als ruwe richtlijn zou de gemiddelde kosten voor het houden en verzorgen van een Duitse Spitz tussen €70 en €100 per maand liggen, afhankelijk van het niveau van verzekeringsdekking dat u kiest voor uw hond, maar dit omvat niet de initiële kosten van het kopen van een goed gefokte, gezonde Kennel Club geregistreerde stamboom Duitse Spitz puppy.

Koopadvies

Bij het bezoeken en kopen van een puppy of hond zijn er veel belangrijke dingen om te overwegen en vragen te stellen aan de fokker/verkoper. U kunt hier onze algemene adviezen voor puppy's/honden lezen, waarbij wordt benadrukt dat u de puppy met zijn moeder moet zien en moet controleren of de hond ontwormd en gechipt is.

De Duitse Spitz is een populair ras geworden, zowel in het Verenigd Koninkrijk als elders in de wereld, wat betekent dat goed gefokte puppy's veel geld kosten. Daarom zijn er specifieke adviezen, vragen en protocollen om te volgen bij het kopen van een puppy, die als volgt zijn:

 • Pas op voor online oplichting en hoe deze te vermijden. U kunt online en andere advertenties zien van oplichters die afbeeldingen tonen van prachtige Duitse Spitz-puppy's te koop tegen zeer lage prijzen. De verkopers vragen echter om geld vooraf van kopers voordat ze akkoord gaan om een puppy naar een nieuw huis te brengen. Potentiële kopers moeten nooit een puppy ongezien kopen en mogen nooit een aanbetaling of ander geld online aan een verkoper betalen. U moet altijd het huisdier bij de verkoper thuis bezoeken om te bevestigen dat ze echt zijn en noteer hun adres.
 • Zoals eerder vermeld, is de Duitse Spitz een populair ras in het Verenigd Koninkrijk. Daarom zijn er veel amateurfokkers/mensen die te vaak fokken met een teef om snel winst te maken zonder te zorgen voor het welzijn van de puppy's, hun teef of het ras in het algemeen. Volgens de regels van de Kennel Club kan een teef slechts 4 nesten krijgen en moet ze een bepaalde leeftijd hebben om dit te doen. Iedereen die een Duitse Spitz-puppy wil kopen, moet zeer goed nadenken over van wie ze hun puppy kopen en moet altijd vragen om de relevante papieren met betrekking tot de afstamming van een puppy, hun vaccinaties en hun chipregistratie te zien.
 • Toekomstige eigenaren moeten zeer voorzichtig zijn bij het overwegen van de aanschaf van een extra kleine puppy, omdat ze maar al te vaak ernstige gezondheidsproblemen hebben en geen verantwoordelijke fokker opzettelijk honden zou fokken die te klein zijn. Ze moeten er ook voor zorgen dat beide ouderhonden zijn getest op alle relevante gezondheidsproblemen, waaronder een actueel oogcertificaat (BVA/ISDS) en vragen of de vader of moeder last heeft van losse knieschijven.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Boomer honden te koop in 1218, Hilversum - Advertentie 1
18
2 minuten
Boost

5 pluizebolletjes BOOMER pups NOG 4 BESCHIKBAAR!

€ 650
BoomerLeeftijd: 8 weken5 Mannelijk
Deze 5 top gezonde kleine rakkers zijn vanaf nu beschikbaar voor een nieuwe mand. Bent u diegene die bewust en goed overdacht een prachtige pup in huis wilt halen zijn deze 5 pups prima geschikt. Alle
Casa Corazon Boomers
Casa Corazon BoomersId geverifieerd
Bussum
Duitse Herder honden te koop in 7462, Rijssen - Advertentie 2
16
2 minuten
Boost

Prachtige langharige Duitse herder puppy’s

€ 1.000
Duitse HerderLeeftijd: 8 weken3 Mannelijk / 3 Vrouwelijk
Te koop prachtige, langharige Duitse herder pups. Bij ons op de boerderij is een nestje langharige Duitse herderpups geboren. De vader en moeder van de pups zijn beiden bij ons aanwezig op de boerde
R .
Rijssen
Pomchi honden te koop in 9469, Schipborg - Advertentie 3
9
2 minuten
Boost

Mooi lief pomchimeisje zoekt lieve baasjes

€ 600
PomchiLeeftijd: 8 weken1 Vrouwelijk
Heel mooi meisje zoekt een heel liefdevol huisje voor haar verdere leventje ze is superlief en krantzindelijk en zoekt dus personeel om haar te verzorgen en lief te hebben haar verdere leventje
Marisca K.
Zuidlaren