German Shorthaired Pointer

Levensduur12-13 jaar
GewichtMannelijk:28-32 kgVrouwelijk:26-30 kg
HoogteMannelijk:62-66 cmVrouwelijk:58-63 cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent je op zoek naar het German Shorthaired Pointer ras?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de German Shorthaired Pointer

De Duitse Staande Korthaar behoort tot de meest populaire jachthonden die naar het Verenigd Koninkrijk zijn geïmporteerd sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn knappe, atletische en toegewijde honden die zich in de loop der jaren ook een solide reputatie hebben verworven als goede metgezellen en familiehuisdieren. GSP's zijn atletische grote honden met een nobele, elegante uitstraling die, in combinatie met hun goed uitgebalanceerde aard, hen succesvol maakt zowel op het veld als in de showring.

Geschiedenis van de German Shorthaired Pointer

De werkelijke oorsprong van de Duitse kortharige pointer blijft onduidelijk, maar men denkt dat het ras afstamt van de oude Guitse vogelhond en dat deze slimme knappe honden enkele genetische eigenschappen delen met de Spaanse pointer, die een jachthond was die in de 17e eeuw in Duitsland werd geïntroduceerd. Met dit gezegd, is het waarschijnlijk dat de GSP tot stand is gekomen door het gebruik van verschillende pointer-rassen en een paar speur- en jachthonden, waaronder mogelijk bloedhonden, vooral omdat er destijds zoveel waren in zowel Duitsland als Engeland.

Vroeger was Duitsland dicht bebost, maar had ook veel open land, wat betekende dat jagers een hond nodig hadden die in staat was om over verschillende terreinen te werken en konijnen, herten, wilde zwijnen, wolven en korhoenders kon volgen. Deze honden hadden een sterk speurvermogen en een gevoelige neus nodig, maar ze hadden ook veel uithoudingsvermogen nodig en een hond die naar de prooi zou "wijzen", zodat jagers het konden terughalen. De honden moesten robuust en agressief genoeg zijn om met grotere prooien om te gaan, maar jagers wilden ook dat de hond een metgezel was. Als zodanig gingen jagers aan de slag om een hond te creëren die aan al deze behoeften zou voldoen.

Zij bleven het ras verbeteren door andere honden te introduceren die sterke reukvermogens combineerden met snelheid, dus in de jaren 1860 werden Engelse pointers in de mix geïntroduceerd. Prins Albert zu Solms-Braunfeld was een rasenthousiast en hij moedigde fokkers aan om een hardwerkende, gehoorzame jachthond te ontwikkelen in plaats van alleen maar te kiezen voor de looks van de dekreuen. Het eerste stamboek werd opgericht in de jaren 1870, maar daarvoor werden er geen rasgegevens bijgehouden. In 1887 werd de Duitse kortharige pointer voor het eerst tentoongesteld in het Verenigd Koninkrijk, maar het ras was destijds geen succes. De eerste hond werd in 1925 naar de Verenigde Staten gebracht toen er een fokprogramma werd opgezet. Echter, de Tweede Wereldoorlog had invloed op het ras omdat niemand een Duitse jachthond wilde vanwege hun connectie met het "Vaderland".

Desalniettemin verborgen rasenthousiasten hun honden om ze te redden, waarbij de beste van het ras naar Joegoslavië werden gestuurd, dat destijds achter het IJzeren Gordijn lag. Aan het einde van de oorlog konden fokkers niet bij hun beste honden komen vanwege dit en daarom was het noodzakelijk om het aantal rassen opnieuw op te bouwen met een zeer beperkte genenpool. Tegenwoordig blijft de Duitse kortharige pointer een van de meest populaire jachthonden, maar ze hebben zich ook een solide reputatie verworven als geweldige metgezellen en familiehuisdieren dankzij hun vriendelijke, rustige en loyale aard, vooral bij mensen die een actief buitenleven leiden.

Interessante feiten over het ras

 • Is de Duitse kortharige pointer een kwetsbaar ras? Nee, ze behoren nu tot een van de meest populaire rassen, niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook elders in de wereld, zowel als werkhonden, familiehuisdieren en metgezellen
 • Zij zijn een van de meest veelzijdige jacht-, aanwijs- en apporteerhonden ter wereld en daarom zeer gewaardeerd door de jachtgemeenschap
 • GSPs werden gefokt om zowel op water als op land te jagen, aan te wijzen en te apporteren
 • GSPs hadden traditioneel hun staarten gecoupeerd, een praktijk die al eeuwenlang plaatsvindt. De reden dat de staarten van spaniëls werden gecoupeerd, was om te voorkomen dat ze beschadigd raakten wanneer honden wild opjoegen en opspoorden in dichte begroeiing. Pas in 1993 werd een wet aangenomen die voorkwam dat iemand anders dan een dierenarts de procedure uitvoerde, maar dit veranderde verder toen de Animal Health and Welfare Act (Schotland) in 2006 van kracht werd, die een totaalverbod op staartcouperen invoerde, tenzij om medische redenen. In andere delen van het Verenigd Koninkrijk trad de Animal Welfare Act in april 2007 in werking, wat betekende dat de staarten van honden niet langer gecoupeerd mochten worden, tenzij ze vielen in de categorie van een specifieke "werk"hond of om medische redenen.

Uiterlijk van de German Shorthaired Pointer

Hoogte bij de schoft: Reuen 58 - 64 cm Teven 53 - 59 cm

Gemiddeld gewicht: Reuen 25 - 32 kg Teven 20 - 27 kg

De Duitse Staande Korthaar heeft een nobele uitstraling. Ze zijn sterk en krachtig maar toch atletisch, altijd alert, wat slechts enkele redenen zijn waarom ze altijd zo hoog gewaardeerd zijn als werkhonden op het veld. Ze zijn goed geproportioneerd en hebben mooie brede koppen. Van opzij gezien hebben ze goed gedefinieerde stops die worden versterkt door de charmante wenkbrauwen van een hond.

Snuiten zijn matig lang en stijgen lichtjes van de punt naar het voorhoofd van een hond, een kenmerk dat meer uitgesproken is bij reuen dan bij hun vrouwelijke tegenhangers. Ze hebben goed ontwikkelde lippen zonder dat ze te veel overhangen. Hun neuzen zijn bruin of zwart, afhankelijk van de kleur van de vacht van een hond, en ze hebben wijde open neusgaten. De ogen zijn van gemiddelde grootte en kunnen verschillende tinten bruin zijn om bij de vachtkleur van een hond te passen. DSK's hebben altijd een intelligente, vriendelijke uitstraling in hun ogen.

Hun oren zijn hoog aangezet, breed en hangen dicht bij het hoofd van een hond zonder een uitgesproken vouw te hebben. Ze zijn afgerond aan de uiteinden en vrij lang, reikend tot aan de hoeken van de mond van een hond wanneer ze naar voren vallen. De Duitse Staande Korthaar heeft een sterke kaak met een perfect schaargebit waarbij de boventanden netjes over de ondertanden heen vallen. Hun nekken zijn vrij lang en goed gespierd, licht gebogen en dikker bij de schouders dan bij de nek van een hond. Schouders zijn gespierd en hellend. Hun voorpoten zijn slank, recht en goed gespierd zonder te veel bot te tonen.

De DSK heeft een zeer atletisch lichaam met een diepe borst die niet te breed is. De ribben zijn ook diep en zeer goed gewelfd, mooi laag geplaatst wat bijdraagt aan het atletische uiterlijk van een hond. Ze hebben brede en licht gebogen lendenen en brede lange kruisen met honden die een rechte rug hebben die zachtjes afloopt naar de staart. Buiken zijn mooi opgetrokken. Hun achterhand is krachtig en sterk met honden die brede heupen hebben die naar de staart toe aflopen. Achterpoten zijn goed gespierd en sterk met goed ontwikkelde dijen. Hun voeten zijn compact en goed gepolsterd met dicht op elkaar staande tenen en sterke donkere nagels. Ze hebben matig lange staarten die dikker zijn aan de basis en taps toelopen naar de punt, die honden horizontaal dragen of net onder het niveau van hun rug.

Wat betreft hun vacht heeft de Duitse Staande Korthaar een korte, dicht op de huid liggende ruwe vacht met het haar iets langer onder hun staarten. De geaccepteerde ras kleuren voor registratie bij de Kennel Club zijn als volgt:

 • Zwart & Wit
 • Zwart & Wit Gevlekt
 • Zwart & Wit Gevlekt & Gekruid
 • Zwart & Wit Gekruid
 • Lever & Wit
 • Lever & Wit Gevlekt
 • Lever & Wit Gevlekt & Gekruid
 • Lever & Wit Gekruid
 • Lever Gekruid
 • Effen Zwart
 • Effen Lever

Gang/beweging

Als een Duitse Staande Korthaar beweegt, doen ze dat elegant met een soepele en lichte beweging waarbij ze veel terrein bestrijken. Hoe sneller ze bewegen, hoe meer ze enkel sporen met hun voorpoten hebben, met een ver reikende gang en veel voortstuwing van achteren.

Fouten

De Kennel Club keurt elke vorm van overdrijving of afwijking van de rasstandaard af en beoordeelt eventuele fouten op hoeveel ze de algehele gezondheid en het welzijn van een DSK beïnvloeden, evenals hun vermogen om te presteren en te werken.

Reuen moeten beide testikels volledig ingedaald hebben in hun scrotum en het is de moeite waard op te merken dat honden iets lichter of zwaarder kunnen zijn, evenals iets korter of langer dan vermeld in de rasstandaard van de Kennel Club, die slechts als richtlijn wordt gegeven.

Temperament van de

De Duitse Staande Hond is een intelligente hond en een die graag bezig gehouden wordt. Ze maken geweldige gezinsdieren voor mensen die een actief buitenleven leiden en in huishoudens waar de kinderen ouder zijn. Ze zijn uiterst loyaal en vormen sterke banden met hun eigenaars en gedijen zowel in een huiselijke omgeving als wanneer ze op het veld werken. Omdat ze echter zulke sterke banden vormen met hun eigenaars, houden ze er nooit van om lang alleen gelaten te worden, daarom zijn ze beter geschikt voor mensen die een actief buitenleven leiden.

Ze hebben een enorme hoeveelheid energie, wat betekent dat ze niet alleen de juiste hoeveelheid mentale stimulatie nodig hebben, maar ook voldoende dagelijkse lichaamsbeweging om echt gelukkig, evenwichtig en gehoorzaam te zijn. Teven vertonen meestal een dominantere kant van hun aard dan hun mannelijke tegenhangers, wat voorzichtig moet worden afgeremd wanneer een hond nog jong is en voordat het een echt probleem wordt.

Ze zijn geen goede keuze voor beginnende eigenaars, ook al is de Duitse Staande Hond zo meegaand en bereid om te behagen, omdat ze getraind en behandeld moeten worden door mensen die vertrouwd zijn met hun specifieke behoeften en die de tijd hebben om zich toe te wijden aan zo'n actieve, intelligente hond. Iedereen die zijn huis wil delen met een van deze energieke honden, moet de tijd hebben om te voldoen aan de behoeften van hun honden. Ze zouden niet geschikt zijn voor iemand die een meer sedentair, rustig leven leidt, omdat deze honden gedijen in de buitenlucht, zoveel als mogelijk met hun eigenaars.

Zoals eerder vermeld, omdat ze zulke sterke banden vormen met hun families, houden ze er niet van om lang alleen gelaten te worden en als ze dat wel zijn, kan een Duitse Staande Hond snel een aandoening ontwikkelen die bekend staat als "verlatingsangst", wat kan leiden tot neurotische en gestreste honden, wat het erg moeilijk kan maken om met hen samen te leven. Het is essentieel dat deze honden van jongs af aan goed gesocialiseerd worden, zodat ze opgroeien tot zelfverzekerde, extraverte, volwassen honden. Hun socialisatie moet het introduceren van hen in veel nieuwe situaties, geluiden, mensen, andere dieren en honden omvatten zodra ze volledig zijn gevaccineerd.

Het is ook cruciaal dat hun training ook vroeg begint en consistent is gedurende het hele leven van een hond, zodat ze begrijpen wat er van hen wordt verwacht. Een Duitse Staande Hond is nooit gelukkiger dan wanneer ze hun plaats in de roedel kennen en weten naar wie ze kunnen kijken voor leiding en begeleiding. Als ze niet weten wie de alfa-hond in een huishouden is, kunnen ze snel de rol van een dominante hond op zich nemen, wat hen moeilijker te hanteren kan maken. Het is ook vermeldenswaard dat Duitse Staande Honden langzaam volwassen worden, wat betekent dat honden meestal pas volwassen worden als ze ongeveer 2 jaar oud zijn.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaars?

Duitse Staande Honden zijn niet de beste keuze voor beginnende eigenaars omdat ze behandeld en getraind moeten worden door mensen die bekend zijn met het ras en hun specifieke behoeften, rekening houdend met het feit dat Duitse Staande Honden zeer intelligente en actieve honden zijn die uiterst sterke banden vormen met hun eigenaars.

Hoe zit het met de prooidrift?

Duitse Staande Honden werden oorspronkelijk gefokt om op groot en klein wild te jagen en hebben als zodanig een hoge prooidrift. Daarom moet altijd voorzichtigheid worden betracht bij het uitlaten van een hond zonder lijn in de buurt van wilde dieren of boerderijdieren, voor het geval een hond besluit ze te achtervolgen. Het goede nieuws is dat een goed gefokte en goed getrainde Duitse Staande Hond altijd onder controle kan worden gehouden tijdens het uitlaten.

Hoe zit het met speelsheid?

Duitse Staande Honden hebben een speelse kant aan hun aard en houden ervan te vermaken en vermaakt te worden, met in gedachten dat ze speels blijven tot ze ongeveer 2 jaar oud zijn omdat ze zo langzaam volwassen worden.

Hoe zit het met aanpassingsvermogen?

Duitse Staande Honden zijn niet zo aanpasbaar als veel andere rassen en zijn daarom beter geschikt voor mensen die een veilige achtertuin hebben waar honden veilig in kunnen rondlopen, zo vaak mogelijk.

Hoe zit het met verlatingsangst?

Duitse Staande Honden vormen sterke banden met hun families en honden zijn nooit erg gelukkig als ze zichzelf voor langere tijd alleen vinden. Ze zijn beter geschikt voor mensen die ofwel vanuit huis werken of in huishoudens waar één persoon thuis blijft als iedereen weg is, zodat ze nooit alleen zijn voor langere tijd, wat kan leiden tot verlatingsangst bij een hond. Dit kan ertoe leiden dat ze destructief worden in huis, wat de manier van een hond is om stress te verlichten en zichzelf te vermaken.

Hoe zit het met overmatig blaffen?

Duitse Staande Honden staan niet bekend als "blaffers" en zullen typisch alleen blaffen als ze de aandacht van een eigenaar willen krijgen. Met dit gezegd, als een hond te lang alleen gelaten wordt, kan dit leiden tot onophoudelijk blaffen, wat hun manier is om te laten zien hoe gestrest ze zijn door de situatie.

Houden Duitse Staande Honden van water?

Duitse Staande Honden houden van zwemmen en zullen het water ingaan wanneer ze maar kunnen, vooral wanneer het weer warm is, daarom moet altijd voorzichtigheid worden betracht bij het uitlaten van een hond zonder lijn in de buurt van gevaarlijker waterwegen, voor het geval een hond besluit erin te springen en dan gered moet worden.

Zijn Duitse Staande Honden goede waakhonden?

Duitse Staande Honden werden ooit gefokt om goede waakhonden te zijn in hun geboorteland Duitsland. Echter is dit tegenwoordig geen eigenschap die erg duidelijk is in het ras, maar dit betekent niet dat een Duitse Staande Hond niet snel zal reageren om een eigenaar te laten weten wanneer er vreemden zijn of wanneer er iets aan de hand is in hun omgeving dat ze niet leuk vinden.

Intelligentie / trainbaarheid van de German Shorthaired Pointer

De Duitse Staande Korthaar is een slimme hond en een snelle leerling. Het nadeel hiervan is dat ze net zo snel slechte gewoonten oppikken als goede. Daarom moet hun training vroeg beginnen en consistent en altijd eerlijk zijn gedurende het hele leven van een hond, zodat ze begrijpen wat de eigenaren van hen verwachten. GSPs zijn nooit gelukkiger dan wanneer ze iets te doen krijgen, daarom zijn ze zo bereid om nieuwe dingen te leren.

Ze blinken uit in veel hondensporten, waaronder activiteiten zoals flyball, behendigheid, gehoorzaamheid en valkerij, omdat ze gedijen op de aandacht die ze krijgen tijdens hun training en het één-op-één contact wanneer ze concurreren met hun begeleiders. De sleutel tot succesvol trainen van een GSP is om hun training zo interessant mogelijk te maken en te veel herhaling te vermijden. Het is ook een goed idee om de trainingssessies korter te houden, wat honden helpt zich meer te concentreren op wat er van hen wordt gevraagd, rekening houdend met het feit dat hoe intelligenter een hond is, hoe sneller ze verveeld raken. Ze reageren niet goed op harde correcties of enige vorm van zware trainingsmethoden, maar ze reageren uitzonderlijk goed op positieve versterking, wat altijd het beste naar boven brengt bij deze intelligente en snelle honden, vooral wanneer er waardevolle beloningen bij betrokken zijn.

GSP-puppy's moeten van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn en ze moeten ook meteen de eerste commando's worden geleerd, zodat ze de basisregels begrijpen en weten wat de eigenaren van hen verwachten. De eerste commando's die een puppy moet leren zijn als volgt:

 • Kom
 • Zit
 • Blijf
 • Stil
 • Laat het
 • Lig
 • Bed

Kinderen en andere

Duitse Staande Honden staan bekend om hun goede omgang met kinderen. Echter, vanwege hun grote omvang en het feit dat ze nogal levendig kunnen zijn, zijn ze het meest geschikt voor gezinnen waar de kinderen iets ouder zijn en dus weten hoe ze zich rond honden moeten gedragen. Alle interacties tussen peuters en een hond moeten altijd worden begeleid door een volwassene om ervoor te zorgen dat het speeltijd niet te levendig wordt, wat zou kunnen resulteren in iemand die per ongeluk omver wordt gelopen en gewond raakt. Ze kunnen een beetje "afstandelijk" zijn tegenover kinderen die ze niet kennen, dus er moet voorzichtigheid worden betracht wanneer de kinderen vrienden over de vloer hebben.

Als honden van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze over het algemeen goed opschieten met andere honden die ze ontmoeten, en als ze zijn opgegroeid met een gezinskat in huis, komen ze meestal goed overeen. Een Duitse Staande Hond zou echter niets ervan denken om andere katten weg te jagen die ze tegenkomen, omdat ze die als eerlijk spel beschouwen. Er moet voorzichtigheid worden betracht wanneer ze in de buurt zijn van kleinere dieren en huisdieren vanwege hun sterke prooidrift, daarom is elk contact het beste te vermijden.

Gezondheid van de German Shorthaired Pointer

De gemiddelde levensverwachting van een Duitse Staande Hond is tussen de 12 en 14 jaar wanneer ze goed worden verzorgd en gevoed met een passend dieet van goede kwaliteit dat past bij hun leeftijd.

De GSP staat bekend om een paar erfelijke gezondheidsproblemen waarvan het goed is om op de hoogte te zijn als je van plan bent om je huis te delen met een van deze actieve en knappe honden. De aandoeningen die het ras het meest lijken te beïnvloeden zijn onder andere:

 • Heupdysplasie - Fokkers zouden de heupen van de reu moeten laten beoordelen
 • Elleboogdysplasie - fokkers zouden de ellebogen van de reu moeten laten testen
 • Oogaandoeningen
 • Epilepsie
 • Huidaandoeningen
 • Kanker
 • Ziekte van von Willebrand
 • Lymfoedeem
 • Maagtorsie - Gastric torsion

Meer over het couperen van de staart

GSPs hebben traditioneel hun staarten gecoupeerd, een praktijk die al lange tijd plaatsvindt. De reden dat de staarten van spaniëls werden gecoupeerd, was om te voorkomen dat ze beschadigd raakten wanneer honden wild opjoegen en opgroeven. Pas in 1993 werd een wet aangenomen die voorkwam dat iemand anders dan een dierenarts de procedure uitvoerde, maar dit veranderde verder toen de Animal Health and Welfare Act (Schotland) in 2006 van kracht werd, wat een totaalverbod op het couperen van staarten inhield, tenzij om medische redenen. In andere delen van het VK trad de Animal Welfare Act in april 2007 in werking, wat betekende dat de staarten van honden niet langer gecoupeerd mochten worden, tenzij ze vielen in de categorie van een specifieke "werk"hond of om medische redenen.

Hoe zit het met vaccinaties?

GSP-puppy's zouden hun eerste vaccinaties hebben gekregen voordat ze werden verkocht, maar het is aan hun nieuwe eigenaren om ervoor te zorgen dat ze hun vervolgvaccinaties op tijd krijgen, met het vaccinatieschema voor puppy's als volgt:

 • 10-12 weken oud, met in gedachten dat een puppy niet onmiddellijk volledige bescherming zou hebben, maar volledig beschermd zou zijn 2 weken nadat ze hun tweede vaccinatie hebben gehad

Er is veel discussie geweest over de noodzaak voor honden om boosters te krijgen. Daarom is het het beste om met een dierenarts te praten voordat een definitieve beslissing wordt genomen over het al dan niet voortzetten van jaarlijkse vaccinaties, die bekend staan als boosters.

Hoe zit het met castratie en sterilisatie?

Veel dierenartsen raden tegenwoordig aan om te wachten tot honden iets ouder zijn voordat ze worden gecastreerd of gesteriliseerd, wat betekent dat ze meer volwassen zijn voordat ze de procedures ondergaan. Daarom adviseren ze om reuen te castreren en teven te steriliseren wanneer ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn. Andere dierenartsen raden aan om honden te steriliseren en castreren wanneer ze 6 maanden oud zijn, maar nooit eerder, tenzij om medische redenen.

Hoe zit het met obesitasproblemen?

Sommige GSPs kunnen aankomen nadat ze zijn gecastreerd of gesteriliseerd en het is belangrijk om een oogje te houden op de taille van een hond voor het geval dat gebeurt. Als een hond begint aan te komen, is het belangrijk om hun dagelijkse calorie-inname aan te passen en de hoeveelheid lichaamsbeweging te verhogen die ze krijgen. Oudere Duitse Staande Honden zijn ook vatbaarder voor gewichtstoename en het is opnieuw essentieel dat ze dienovereenkomstig worden gevoerd en bewogen, omdat obesitas het leven van een hond met meerdere jaren kan verkorten. De reden hiervoor is dat het veel extra druk legt op de inwendige organen van een hond, inclusief het hart.

Hoe zit het met allergieën?

GSPs zijn vatbaar voor allergieën, waarbij sommige honden huidaandoeningen ontwikkelen. Het is belangrijk dat een hond zo snel mogelijk een dierenarts ziet als er een opvlamt. Allergieën kunnen berucht moeilijk te genezen zijn en het vinden van de triggers kan een uitdaging zijn. Met dit gezegd zou een dierenarts een hond met een allergie eerder dan later comfortabeler kunnen maken. De meest voorkomende triggers voor allergieën zijn onder andere:

 • Bepaalde voedingsmiddelen
 • Luchtgedragen pollen
 • Huismijten
 • Omgeving
 • Vlooien- en tekenbeten
 • Chemicaliën die in alledaagse huishoudelijke schoonmaakproducten worden aangetroffen

Deelnemen aan gezondheidsprogramma's

Alle verantwoordelijke fokkers van Duitse Staande Honden zouden ervoor zorgen dat hun reuen worden getest op bekende erfelijke en aangeboren gezondheidsproblemen die het ras beïnvloeden door gebruik te maken van de volgende programma's:

 • BVA/KC heupdysplasieprogramma
 • Elleboogtestprogramma

Hoe zit het met ras-specifieke fokbeperkingen?

Het is verplicht voor alle Kennel Club Assured Breeders om hun reuen te laten testen met behulp van het volgende programma en de KC beveelt sterk aan dat andere fokkers ook hetzelfde doen:

 • BVA/KC Heupdysplasieprogramma

De Kennel Club adviseert ook sterk dat alle fokkers de onderstaande richtlijnen volgen:

 • Teven mogen geen nest krijgen onder de leeftijd van twee jaar
 • Teven mogen niet meer dan vier nesten krijgen in hun leven

Hoe zit het met de vereisten voor Assured Breeders?

Naast de standaard fokbeperkingen voor alle Kennel Club-geregistreerde rassen zijn er geen andere ras-specifieke fokbeperkingen voor de GSP.

Zorgen voor de German Shorthaired Pointer

Net als bij elk ander ras hebben Duitse Staande Honden regelmatig verzorging nodig om ervoor te zorgen dat hun vacht en huid in topconditie blijven, rekening houdend met het feit dat ze bekend staan om bepaalde huidaandoeningen. Ze moeten ook regelmatig dagelijkse lichaamsbeweging krijgen om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond blijven. Bovendien moeten honden goed voedsel krijgen dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften gedurende hun hele leven.

Zorgen voor een Duitse Staande Hond puppy

GSP-puppy's zijn levendig en vol leven, wat betekent dat het essentieel is dat huizen en tuinen ruim van tevoren goed puppy-proof zijn gemaakt voordat ze arriveren. Een verantwoordelijke fokker zou hun puppy's goed gesocialiseerd hebben, wat altijd leidt tot meer uitgaande, zelfverzekerde en vriendelijke honden vanaf het begin. Met dit gezegd moet worden dat elke puppy zich kwetsbaar zal voelen wanneer ze hun moeder en nestgenoten verlaten, wat in overweging moet worden genomen. Hoe langer een puppy bij zijn moeder kan blijven, hoe beter, hoewel het ook niet te lang mag duren.

Verzorging van de German Shorthaired Pointer

De Duitse Staande Korthaar, zoals hun naam al aangeeft, heeft een korte, dicht op de huid liggende vacht en is daarom gemakkelijk te onderhouden op het gebied van verzorging. Een wekelijkse borstelbeurt en een veeg met een zeemleren doekje is alles wat nodig is om hun vacht glanzend en in goede conditie te houden.

Ze verharen het hele jaar door gestaag, maar vooral meer tijdens de lente en dan weer in de herfst, wanneer vaker borstelen meestal nodig is om alles bij te houden en dood en los haar uit de vacht van een hond te verwijderen. Het is ook belangrijk om de oren van een hond regelmatig te controleren en schoon te maken wanneer dat nodig is. Als er te veel oorsmeer zich ophoopt, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te genezen is. Kortom, preventie is vaak gemakkelijker dan genezing bij oorinfecties.

Beweging van de German Shorthaired Pointer

De Duitse Staande Korthaar is een energieke intelligente hond en als zodanig hebben ze de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om echt gelukkige en evenwichtige honden te zijn. Ze hebben minstens 2 uur lichaamsbeweging per dag nodig, zoveel mogelijk los van de lijn, maar alleen in een veilige en beveiligde omgeving. Als ze niet de juiste hoeveelheid mentale stimulatie en lichaamsbeweging krijgen, zou een Duitse Staande Korthaar snel verveeld raken en zelfs wat destructief gedrag kunnen vertonen in huis, wat hun manier is om eventuele stress die ze voelen te verlichten en niet noodzakelijkerwijs omdat ze stout zijn.

Een kortere wandeling in de ochtend zou prima zijn, maar een langere en interessantere in de middag is een must, met zoveel mogelijk los van de lijn. Deze honden willen ook kunnen rondlopen in een achtertuin zodat ze echt stoom kunnen afblazen. De omheining moet echter extreem veilig zijn om deze actieve, energieke honden binnen te houden, want als ze een zwakke plek in de omheining vinden, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei problemen kunnen komen.

Met dit gezegd moeten Duitse Staande Korthaar pups niet te veel worden uitgeoefend omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn. Dit omvat ook het voorkomen dat een hond op en neer springt van meubels of de trap op en af gaat. Te veel druk op hun gewrichten en ruggengraat op jonge leeftijd kan resulteren in ernstige problemen later in hun leven.

Voeren van de German Shorthaired Pointer

Als je een Duitse Staande Hond pup van een fokker krijgt, zullen ze je een voedingsschema geven en het is belangrijk om je aan hetzelfde routine te houden door dezelfde puppyvoeding te geven om eventuele maagproblemen te voorkomen. Je kunt het dieet van een puppy veranderen, maar dit moet heel geleidelijk gebeuren, er altijd voor zorgend dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen en als dat wel het geval is, is het het beste om ze terug te zetten op hun oorspronkelijke dieet en de dingen te bespreken met de dierenarts voordat je het opnieuw probeert.

Oudere honden staan niet bekend als kieskeurige eters, maar dat betekent niet dat ze een minderwaardig dieet kunnen krijgen. Het is het beste om een volwassen hond twee keer per dag te voeren, een keer 's ochtends en dan weer 's avonds, ervoor zorgend dat het goede kwaliteitsvoeding is die voldoet aan al hun voedingsbehoeften. Het is ook belangrijk dat honden de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen zodat ze eventuele overtollige calorieën verbranden of ze kunnen te zwaar worden wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Obesitas kan het leven van een hond met meerdere jaren verkorten, dus het is belangrijk om vanaf het begin op hun taille te letten.

Omdat GSPs bekend staan om maagtorsie, is het echt belangrijk om ze twee keer per dag te voeren in plaats van een grotere maaltijd per dag te geven aan een hond. Het is ook een goed idee om te investeren in een standaard voor hun voerbakken, wat het voor honden gemakkelijker maakt om comfortabel te eten zonder hun nek te hoeven strekken om bij hun voedsel te komen. Honden mogen ook niet vlak voor of vlak na het eten worden uitgelaten, omdat dit hen meer risico geeft op maagtorsie.

Voedingsgids voor een Duitse Staande Hond pup

Puppy's moeten een zeer voedzaam en goed kwaliteitsdieet krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien zoals het hoort. Als ruwe richtlijn kan een GSP-puppy de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd, ervoor zorgend dat hun maaltijden gelijkmatig over de dag worden verspreid en het beste is om ze 3 of 4 keer per dag te voeren:

 • 2 maanden oud - 264g tot 286g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 3 maanden oud - 327g tot 365g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 4 maanden oud - 354g tot 400g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 5 maanden oud - 381g tot 454g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 6 maanden oud - 405g tot 505g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 7 maanden oud - 403g tot 506g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 8 maanden oud - 374g tot 471g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 9 maanden oud - 349g tot 440g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 10 maanden oud - 318g tot 402g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 11 maanden oud - 290g tot 365g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 12 maanden oud - 288g tot 363g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 13 maanden oud - 286g tot 360g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 14 maanden oud - 286g tot 357g afhankelijk van de bouw van de puppy

Als een puppy 15 maanden oud is, kunnen ze volwassen hondenvoer krijgen.

Voedingsgids voor een volwassen Duitse Staande Hond

Eenmaal volwassen moet een volwassen GSP een goed kwaliteitsdieet krijgen om hun voortdurende goede gezondheid te waarborgen. Als ruwe richtlijn kan een volwassen Duitse Staande Hond de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd:

 • Honden met een gewicht van 20 kg kunnen 276 g tot 363g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 25 kg kunnen 307g tot 404g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 27 kg kunnen 322g tot 424g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 32 kg kunnen 366g tot 482g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit

German Shorthaired Pointer prijs

Als u op zoek bent om een Duitse Staande Hond te kopen, zou u iets moeten betalen tussen €650 en meer dan €800 voor een goed gefokte rashond. De kosten voor het verzekeren van een 3-jarige mannelijke GSP in noordelijk Engeland zouden €25,32 per maand bedragen voor basisdekking, maar voor een levenslange polis zou dit u €60,21 per maand kosten (offerte van november 2017). Wanneer verzekeringsmaatschappijen de premie van een huisdier berekenen, houden ze rekening met verschillende zaken, waaronder waar u woont in het Verenigd Koninkrijk, de leeftijd van een hond en of ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn, onder andere zaken.

Wat betreft voedingskosten moet u het beste kwaliteitsvoer kopen, zowel nat als droog, en ervoor zorgen dat het geschikt is voor de verschillende levensfasen van een hond. Dit zou u tussen €40 en €50 per maand kosten. Bovenop dit alles moet u rekening houden met dierenartskosten als u uw huis wilt delen met een Duitse Staande Hond, en dit omvat hun eerste vaccinaties, hun jaarlijkse boosters, de kosten van castratie of sterilisatie van een hond wanneer de tijd rijp is en hun jaarlijkse gezondheidscontroles, die allemaal snel oplopen tot meer dan €1000 per jaar.

Als ruwe richtlijn zou de gemiddelde kosten om een Duitse Staande Hond te houden en te verzorgen tussen €70 en €110 per maand liggen, afhankelijk van het niveau van verzekeringsdekking dat u kiest voor uw hond, maar dit omvat niet de initiële kosten van het kopen van een goed gefokte rashond die geregistreerd is bij de Kennel Club.

Koopadvies

Bij het bezoeken en kopen van een puppy of hond zijn er veel belangrijke dingen om rekening mee te houden en vragen te stellen aan de fokker/verkoper. U kunt hier onze algemene adviezen voor puppy's/honden lezen, waarbij wordt benadrukt dat u ervoor moet zorgen dat u de puppy met zijn moeder ziet en controleert of de hond ontwormd en gechipt is.

GSPs zijn een uiterst populair ras, zowel in het VK als elders in de wereld, wat betekent dat goed gefokte puppy's veel geld kosten. Daarom zijn er specifieke adviezen, vragen en protocollen om te volgen bij het kopen van een puppy van Duitse Staande Honden, die als volgt zijn:

 • Pas op voor online oplichting en hoe deze te vermijden. U kunt online en andere advertenties zien van oplichters die afbeeldingen tonen van prachtige Duitse Staande Hond puppy's te koop tegen zeer lage prijzen. De verkopers vragen echter om geld vooraf van kopers voordat ze akkoord gaan om een puppy naar een nieuw huis te brengen. Potentiële kopers moeten nooit een puppy ongezien kopen en mogen nooit een aanbetaling of ander geld online aan een verkoper betalen. U moet altijd het huisdier bij de verkoper thuis bezoeken om te bevestigen dat ze echt zijn en noteer hun adres.
 • Zoals eerder vermeld behoren Duitse Staande Honden tot de meest populaire rassen in het VK. Daarom zijn er veel amateurfokkers/mensen die te vaak fokken om snel winst te maken zonder te zorgen voor het welzijn van de puppy's, hun moeder of het ras in het algemeen. Volgens de regels van de Kennel Club kan een moeder slechts 4 nesten krijgen en moet ze een bepaalde leeftijd hebben om dit te doen. Iedereen die een X-puppy wil kopen, moet zeer goed nadenken over van wie ze hun puppy kopen en moet altijd vragen om de relevante papieren met betrekking tot de afstamming van een puppy, hun vaccinaties en hun chipregistratie te zien.
 • GSPs hebben traditioneel hun staarten gecoupeerd, een praktijk die al lange tijd plaatsvindt. De reden dat de staarten van spaniëls werden gecoupeerd, was om te voorkomen dat ze beschadigd raakten wanneer honden wild opjoegen en opzochten in dichte begroeiing. Pas in 1993 werd een wet aangenomen die verbood dat iemand anders dan een dierenarts de procedure uitvoerde, maar dit veranderde verder toen de Animal Health and Welfare Act (Schotland) in 2006 van kracht werd, die een totaalverbod op staartcouperen invoerde, tenzij om medische redenen. In andere delen van het VK trad de Animal Welfare Act in april 2007 in werking, wat betekende dat de staarten van honden niet langer gecoupeerd mochten worden, tenzij ze vielen in de categorie van een specifieke "werk"hond of om medische redenen.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Duitse Staande Hond Korthaar honden te koop in 7678, Geesteren - Advertentie 1
16
5 dagen

Duitse Staande Korthaar Puppy's

€ 1.200
Duitse Staande Hond KorthaarLeeftijd: 4 weken4 Mannelijk / 5 Vrouwelijk
Te koop; Nestje jonge Duitse Staande Korthaar pups met stamboom, 5 teefjes en 4 reuen. Moeder Byke v.d. Brooksbecke en vader Sepp vom Dinkelhof hebben een stamboom en zijn beiden uitstekende jachtmaat
René B.
René B.
Geesteren
Duitse Staande Hond Korthaar honden te koop in 4524, Sluis - Advertentie 2
82
1 week

Duitse staande korthaar pups met stamboom

€ 1.200
Duitse Staande Hond KorthaarLeeftijd: 4 weken4 Mannelijk / 4 Vrouwelijk
Op 15 juni werden Pasja Van De Steenenbeer en Ulysse Du Clos de Rêve D'Or trotse ouders van 8 pups. 4 reutjes en 4 teefjes mochten we verwelkomen. Nog enkele van deze pups zijn opzoek naar een 5* hu
Jo C.
Sluis
Duitse Staande Hond Korthaar honden te koop in 7678, Geesteren - Advertentie 3
111
1 week

Duitse Staande Korthaar Pups

€ 1.200
Duitse Staande Hond KorthaarLeeftijd: 4 weken4 Mannelijk / 5 Vrouwelijk
Te koop; Nestje jonge Duitse Staande Korthaar pups met stamboom, 5 teefjes en 4 reuen. Moeder Byke v.d. Brooksbecke en vader Sepp vom Dinkelhof hebben een stamboom en zijn beiden uitstekende jachtmaat
René B.
René B.
Geesteren