Franse Bulldog

Levensduur10-13 jaar
GewichtMannelijk:9-14 kgVrouwelijk:8-13 kg
HoogteMannelijk:27-35 cmVrouwelijk:24-32 cm
Stamboomja
Gezondheidstesten beschikbaarBVA/KC/ISDIS Eye Scheme, DNA test - HC-HSF4

Voordelen

Over het algemeen goed met kinderen, maar altijd onder toezicht
Past zich gemakkelijk aan: gelukkig in een appartement en huis
Leuk, gezellig en ondeugend
Goede keuze voor beginnende hondenbezitters omdat Franse Bulldogs een van de minder onderhoudsgevoelige hondenrassen zijn wat betreft hun persoonlijkheid.
Hebben alleen kortere wandelingen, meerdere keren per dag, nodig in plaats van bijzonder lange uitlaatrondes.
Weinig verharend, hoewel ze net als andere rassen meer haar verliezen in de lente en de herfst
Heerlijke gezinsleden omdat ze zo meegaand zijn en graag willen knuffelen zonder te veeleisend te zijn.
Frenchies zijn uitgegroeid tot een erg populair ras en daar is een goede reden voor. Ze zijn mensgericht, zeer persoonlijk en passen zich gemakkelijk aan.

Nadelen

Vatbaar voor bepaalde erfelijke en aangeboren gezondheidsproblemen
Het is duur om een goed gefokte raspup te kopen van betrouwbare fokkers
Het ras kan traag reageren op training en het duurt daarom vaak langer dan normaal om het ras zindelijk te maken
Kan soms koppig en veeleisend zijn
Gevoelig voor het ontwikkelen van "Small Dog Syndrome" als ze te veel verwend worden
Kan overdreven bezitterig zijn tegenover eigenaars en families
Kunnen niet een langere tijd alleen te zijn en lijden vaak aan verlatingsangst
Franse Bulldogs raken snel oververhit bij warm weer vanwege hun plattere gezicht
Bonte en witte Frenchies kunnen doof zijn aan één of twee oren en honden moeten BAER getest worden als ze 6 weken oud zijn
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit ras?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Franse Bulldog

Verwant aan zowel de Amerikaanse Bulldog als de Engelse Bulldog is de Franse Bulldog kleiner van formaat en heeft een uitzonderlijk speels en goedmoedig karakter. Het ras past zich gemakkelijk aan aan verschillende levensstijlen en huiselijke omgevingen, waardoor ze een van de meest populaire gezelschapshonden zijn. Frenchies verlangen naar veel aandacht en doen niets liever dan tijd doorbrengen met hun baasjes. Een van hun meest innemende eigenschappen is hun bereidheid om te knuffelen. Hoewel ze koppig kunnen zijn als ze te zacht worden behandeld, kunnen Frenchies met de juiste training veel leren.

Franse Bulldogs staan bekend als de clowns van de hondenwereld, maar ze zijn behoorlijk intelligent met een ondeugende en speelse inslag. Ze kunnen een beetje bezitterig en beschermend worden tegenover hun eigenaars en hebben af en toe een zachte herinnering nodig over wie de alfa is in het huis. Ze zijn over het algemeen heel goed met kinderen, hoewel het het beste is om altijd toezicht te houden op alle ontmoetingen van kinderen met Frenchies net als met elk ander hondenras.

Geschiedenis van de Franse Bulldog

Er wordt veel gespeculeerd over de werkelijke oorsprong van de Franse Bulldog, maar het ras is waarschijnlijk ontstaan uit de miniatuur of Toy Bulldog (een kruising van Engelse Bulldogs en Terrier type honden) die naar Frankrijk werden gebracht tijdens de industriële revolutie die plaatsvond in Engeland in de jaren 1800. Andere mensen geloven dat de Franse Bulldog afstamt van de Chincha Bulldog, een ras dat oorspronkelijk uit het oude Peru kwam en vandaag de dag niet meer bestaat.

De moderne Franse Bulldog van vandaag de dag is een afstammeling van oude honden gefokt door een oude Griekse stam genaamd de Molossians. Deze grote en robuuste honden vonden hun weg naar vele regio's van de oude wereld na te zijn geïntroduceerd in deze gebieden door Fenicische handelaren. In die tijd werden de honden gefokt met andere rassen, waardoor vele sub-families ontstonden die leidden tot het ontstaan van vele andere rassen, waaronder de Sint Bernard, Rottweilers, Grote Pyreneeën en Newfoundlands, evenals een ras dat nu is uitgestorven, genaamd de Bullenbeisser, een hond die werd gebruikt voor stierengevechten.

Bullenbeissers zijn de oorsprong van moderne rassen die nu bekend staan als "bulldogs" en dit omvat Engelse Bulldogs Olde English Bulldogges Amerikaanse Bulldogs en Franse Bulldogs.

Groot-Brittannië verbood bull baiting in 1835 waardoor veel bulldogs een andere rol kregen en mensen begonnen ze te kruisen met terriër-achtige honden met als einddoel kleinere bulldogs te creëren. Vijftien jaar later was er een overvloed aan miniatuur Bulldogs in de hoofdstad Londen die nu metgezellen waren in plaats van vecht- of sporthonden. 

Werkers uit Nottingham waren echte liefhebbers van het ras en gebruikten deze kleine honden om hun schoot te verwarmen tijdens het werk. Het was tijdens de Industriële Revolutie dat de kantwerkers van Nottingham hun honden meenamen toen ze naar Normandië in Frankrijk verhuisden op zoek naar werk. Hun kleine honden vielen al snel in de smaak bij de Fransen en veel Bulldogs die de Engelsen niet mochten omdat ze te klein waren, werden naar Frankrijk gestuurd waar ze zeer populair werden. Franse kantwerkers waren vooral dol op de kleinere Bulldogs met rechtopstaande oren en noemden ze de Bouledogue Français. Al snel werden deze kleine hondjes populair bij de Parijzenaars en werden ze een symbool van mode voor de elite.

De Bouledogue Français werd vervolgens opnieuw geïntroduceerd in Engeland in 1893, waar ze op weerstand stuitten van Engelse Bulldog fokkers. Om het probleem te omzeilen richtten Franse Bulldog fokkers van die tijd hun eigen Bulldog Club op en hielden hun eerste show in 1902. Eind 1800 werd in Parijs de eerste rasvereniging opgericht en iets later werd een rasstandaard opgesteld.

De Kennel Club accepteerde de Bouledogue Français als ras in 1903 en een paar jaar later werd de naam van het ras veranderd in Franse Bulldog. In de loop der jaren werd de rasstandaard voortdurend bijgewerkt en werden meer kleuren aanvaard, waaronder de kleur fawn. Tegenwoordig zijn Franse Bulldogs het meest populaire ras in het Verenigd Koninkrijk en elders in de wereld dankzij hun schattige uiterlijk en vriendelijke aanhankelijke aard.

Interessante feiten over het ras

 • Is de Franse Bulldog een kwetsbaar ras? Nee, het zijn een van de populairste honden van de wereld
 • Men denkt dat ze oorspronkelijk uit het oude Griekenland komen
 • Let op wanneer je met Franse Bulldogs met het vliegtuig reist omdat ze een brachycefaal ras zijn en daarom meer risico lopen als ze in laadruimen reizen
 • Franse Bulldogs zijn niet gebouwd om goed te kunnen zwemmen en er moet altijd voorzichtig worden gedaan bij water
 • Franse Bulldogs zijn van nature zeer gevoelige honden en hebben een hekel aan harde geluiden
 • Hun oren kunnen twee vormen hebben: roosvormig of vleermuisvormig.
 • Een 9 jaar oude Frenchie genaamd Bugsy adopteerde een baby orang-oetan genaamd Malone in Twycross Zoo en zorgde voor de baby totdat hij oud genoeg was om zich bij de volwassen orang-oetans te voegen
 • Franse Bulldogs zijn geen "blaffers" maar ze zijn van nature een spraakzaam ras en houden lange gesprekken met de mensen waar ze van houden
 • Franse Bulldogs zijn een grote favoriet bij vele beroemdheden over de hele wereld, waaronder Hugh Jackman die een hond heeft die Dali heet

Uiterlijk van de Franse Bulldog

Schofthoogte: Mannetjes 30 cm Vrouwtjes 30 cm

Gemiddeld gewicht: Mannetjes 12.5 kg Vrouwtjes 11 kg

Franse Bulldogs zijn kleine maar gespierde en sterk uitziende honden. Zwaar van bot met een gladde vacht en compact gebouwd, zijn het krachtige kleine honden. Het hoofd zou groot en vierkant moeten zijn met een licht afgeronde schedel met daaromheen huidplooien en rimpels.

De snuit is breed en diep met een neus die extreem kort en zwart van kleur moet zijn, behalve bij de lichter gekleurde honden waar een lichtere kleur aanvaardbaar is. De onderkaak is ondervoorbijtend en opstaand maar netjes.

De ogen zijn wijd uit elkaar geplaatst, laag in de schedel, zo ver mogelijk van de oren, rond en middelmatig groot. De oren van een Franse Bulldog hebben een kenmerkende vorm die vaak "vleermuisoren" wordt genoemd. Ze zijn breed aan de basis, langwerpig, afgerond aan de bovenkant en hoog aangezet op het hoofd van de hond.

De nek van een Frenchie is goed geproportioneerd en dik gespierd en goed gewelfd met losse huid bij de keel die leidt tot korte rechte voorpoten die wijd uit elkaar staan. Het lichaam is kort en goed afgerond, gespierd en compact met brede schouders die uitmonden in een diepe borstkas die de Franse Bulldog zijn krachtige uiterlijk geeft. De achterbenen zijn aanzienlijk langer dan de voorbenen, waardoor het stuitje hoger lijkt dan de schoft. De staart kan zowel recht als geschroefd zijn, maar nooit gekruld.

De vacht van een Franse Bulldog is kort en fijn en komt in verschillende kleuren voor, waarbij de aanvaarde kleuren voor Kennel Club registratie als volgt zijn:

 • Gestroomd
 • Fawn
 • Bont – geheel witte Franse bulldogs vallen ook onder deze categorie.

Rasverenigingen erkennen geen andere kleuren of patronen. De huid van de hond moet zacht en los zijn, vooral bij het hoofd en de schouders, waardoor de Franse Bulldog zijn karakteristieke plooien en rimpels krijgt.

Andere kleuren die binnen het ras voorkomen zoals gestroomd met wit of reebruin met wit zijn vaak erg populair, maar vallen buiten de rasstandaard. De meeste van deze kleuren kunnen nog steeds worden geregistreerd bij rasverenigingen, maar er zijn enkele uitzonderingen.

Het is het vermelden waard dat "zeldzame" kleuren niet bestaan bij Franse Bulldogs en dat 'merle blue/lilac' evenals 'black and tan' gekleurde honden ongewenst zijn volgens de rasstandaarden.

Fouten

Houden van Honden keurt elke overdrijving of afwijking van de rasstandaard af en beoordeelt fouten op de mate waarin ze de algehele gezondheid en het welzijn van de hond en zijn vermogen om te presteren beïnvloeden.

Ben je van plan om een Franse Bulldog als familielid te verwelkomen? Wees er dan van bewust dat dit ras onder kortsnuitige honden valt. Dit kan mogelijk complicaties met zich mee brengen. We raden je aan het volgende artikel te lezen om zo de kans op deze gezondheidscomplicaties te minimaliseren: Waar op te letten bij het kopen van een kortsnuitige hond? 

Temperament van de

Franse Bulldogs zijn de perfecte gezelschapshonden, die veel liever bij jou zijn dan alleen. Ze verlangen naar menselijk contact en doen niets liever dan "de clown" uithangen wanneer ze daar de kans voor krijgen. Volgens Stanley Coren's lijst van hondenrassen gerangschikt naar hun werkintelligentie scoren ze iets lager dan een gemiddelde werkintelligentie. Ze staan wel bekend als gemakkelijke en trouwe metgezellen vanwege hun lieve en aanhankelijke aard. Ze zijn dan ook een goede keuze voor mensen die in kleinere huizen en appartementen wonen. Ander goed nieuws: ze staan niet bekend als "blaffers", hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn.

De Franse Bulldog is een ideaal huisdier voor mensen die een rustiger leven leiden omdat ze graag bij je op de bank komen zitten. Deze kleine honden moeten alleen wel dagelijks en regelmatig beweging krijgen. Idealiter minstens 1 uur per dag, anders kunnen Franse Bulldogs snel in gewicht toenemen. Obesitas is een typisch probleem voor het ras waardoor de honden verschillende gezondheidsproblemen kunnen ontwikkelen en dat kan hun levensduur aanzienlijk verkorten.

Zoals eerder gezegd zijn Frenchies in vergelijking met veel andere rassen niet de meest intelligente hondjes, maar ze leren graag, wat betekent dat ze vrij gemakkelijk te trainen zijn, mits hun koppige karakter niet de kop opsteekt. Het loont de moeite om bij de training van een Frenchie vooral veel geduld te hebben. Sommige Frenchies kunnen zelfs kunstjes leren en zijn super grappig, wat hun reputatie als de "clowns van de hondenwereld" alleen maar versterkt.

Training met positieve versterking is bij Frenchies essentieel, maar het is belangrijk om in de gaten te houden hoeveel beloningen een Frenchie tijdens zijn opvoeding krijgt om ervoor te zorgen dat de hond niet te veel aankomt, vooral als het nog pups of jonge honden zijn. Het dragen van te veel gewicht legt extra druk op de groeiende gewrichten wat kan leiden tot allerlei soorten botmisvormingen, een probleem waar het ras o bekend om staat.

Zijn ze een goede keuze als een allereerste hond?

Franse Buldogs zijn een goede keuze voor mensen die voor het eerst een hond bezitten omdat ze meegaand zijn en graag willen helpen en leren. Ze gedijen goed in een huiselijke omgeving en doen niets liever doen dan betrokken zijn bij alles wat er in hun omgeving gebeurt.

Hebben Franse bulldogs prooidrift?

Franse Buldogs kunnen een vrij grote prooidrift hebben en ze jagen graag op alles wat beweegt, vooral als het kleiner en zwakker is dan zij. Daarom moeten ze voorzichtig zijn wanneer ze in de buurt zijn van kleine huisdieren en dieren die ze nog niet kennen. Tijdens een wandeling mogen Franse Buldogs alleen vrij rondlopen in gebieden waar de kans klein is dat ze achter kleinere dieren aanrennen die ze tegenkomen. Het is ook belangrijk dat Franse Buldogs vanaf het begin goed worden getraind, zodat ze reageren op het commando "terugroepen" in plaats van doorrennen.

Hoe speels zijn Franse Bulldogs?

Franse Bulldogs staan erom bekend dat ze erg clownesk zijn en hun baasjes graag vermaken. Dit is één van hun meest innemende eigenschappen en waarom het ras door de jaren heen zo populair is geworden. Ze blijven zeer puppy-achtig tot ver in hun oudere jaren waardoor ze een plezier zijn om in de buurt te hebben.

Hebben Franse Bulldogs een groot aanpassingsvermogen?

Frenchies zijn kleine honden met een groot aanpassingsvermogen, wat betekent dat ze net zo gelukkig zijn in een appartement als in een vrijsstand huis, mits ze de juiste hoeveelheid dagelijkse beweging krijgen. Een verveelde Franse Bulldog zal snel manieren vinden om zichzelf te vermaken, vaak door destructief en luidruchtig te worden rond het huis als ze alleen zijn.

Hebben Franse Bulldogs verlatingsangst?

Frenchies vormen een zeer sterke band met hun baasjes en als zodanig kunnen ze lijden aan een aandoening die bekend staat als verlatingsangst als ze langere tijd alleen zijn. Als zodanig zijn ze beter geschikt voor huishoudens waar één persoon thuis blijft als de rest weg is.

Blaffen Franse Bulldogs veel?

Franse Bulldogs staan niet bekend als vocaal, maar als een hond zich verwaarloosd voelt of te lang aan zijn lot wordt overgelaten, kan hij gaan blaffen om aandacht. Hetzelfde geldt voor honden die verwend zijn en daardoor veeleisender worden. Frenchies moet van jongs af aan worden geleerd om niet te blaffen en dit moet altijd zachtjes maar krachtig gebeuren zonder de hond bang te maken. Op deze manier begrijpen wat er van hen wordt verwacht en zo groeien ze uit tot evenwichtige, rustige honden.

Houden Franse Bulldogs van water?

Franse Buldogs zijn niet bijzonder dol op water en zijn geen goede zwemmers. In feite zou je kunnen zeggen dat een Frenchie "zou zinken als een steen" als hij ooit in een riviervijver of een ander soort water zou vallen. Daarom moet je altijd voorzichtig zijn wanneer je met een Frenchie in de buurt van water loopt.

Zijn Franse Bulldogs goede waakhonden?

Een Franse Bulldog zal snel van zich laten horen als er bezoek aan de deur is of als er vreemden in de buurt zijn, maar ze zijn niet de beste waakhonden vanwege hun zeer sociale aard.

Intelligentie / trainbaarheid van de Franse Bulldog

Franse Bulldogs hebben soms een beetje een koppig karakter. Het goede nieuws is dat deze kleine honden niets liever willen dan behagen, wat ook wel betekent dat ze met de juiste behandeling over het algemeen te trainen zijn om alle essentiële commando's op te volgen. Met dit gezegd hebbende moet hun training vroeg beginnen en het is belangrijk dat je consequent blijft gedurende het hele leven van de hond. Het kan bij Frenchies ook wat langer duren dan normaal om ze zindelijk te maken.

Een ander aspect van Frenchies is dat ze impulsief kunnen zijn als ze opgewonden zijn, wat meestal betekent dat ze zich gedragen als echte clowns en dit kan training moeilijker maken. Weet daarom dat je soms veel geduld moet hebben en wat meer tijd moet nemen om ze gericht te krijgen op wat van hen gevraagd wordt. Wat je in gedachten moet houden is dat deze honden precies weten hoe ze hun baasje om hun kleine pootjes kunnen winden, iets waarmee rekening moet worden gehouden bij de training.

Frenchie puppies moeten van jongs af aan de basisregels worden bijgebracht, ook al is het maar al te gemakkelijk om ze te verwennen dankzij hun schattigheid. Een Franse bulldog puppy moet de grenzen van aanvaardbaar gedrag kennen en de eerste commando's die ze moeten leren zijn de volgende:

 • Kom
 • Zit
 • Blijf
 • Rustig
 • Laat 
 • Af

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Franse Bulldog honden te koop in 7974, Havelterberg - Advertentie 1
11
40 minuten
Boost

Mooie Franse Bulldog pups

€ 1.400
Franse BulldogLeeftijd: 7 weken4 Mannelijk / 1 Vrouwelijk
Hele mooie pups gefokt via de nieuwe regels, met langere neus en staartje. Krijgen een puppypakket mee met knuffel uit het nest en voer voor de eerste dagen of om de overstap naar ander voer makkelijk
Marie-Anne .
Darp
Franse Bulldog honden te koop in 4854, Bavel - Advertentie 2
7
23 uur

3 Franse Bulldog pups blue and tan

€ 1.500
Franse BulldogLeeftijd: 9 weken1 Mannelijk / 2 Vrouwelijk
3 super leuke lieve mooie Franse Bulldog pups beschikbaar. ze zijn bij ons in huiselijke kring opgegroeid. 2 teefjes en 1 reutje. mogen per direct hun nestje verlaten. ze zijn geregistreerd gechipt he
Angela R.
Bavel
Franse Bulldog honden te koop in 8923, Leeuwarden - Advertentie 3
4
2 dagen

Kruising Franse bulldog pups

€ 750
Franse BulldogLeeftijd: 6 weken2 Mannelijk / 1 Vrouwelijk
Uit een nest van 6 gezonde puppy’s zijn wij drieën nog op zoek na een gouden mandje. Wij zijn op dit moment 6 weken oud, wij zijn geboren op 15 Oktober en mogen midden December naar ons nieuwe baasje.
Dilayla S.
Leeuwarden