Finse Spits

Levensduur12 - 15 jaar
GewichtMannelijk:38 - 51kgVrouwelijk:38 - 51kg
HoogteMannelijk:38 - 51cmVrouwelijk: 38 - 51cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit Finse Spits?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Finse Spits

De Finse spits of Finse keeshond is een hondenras die van oorsprong uit Finland komt. Van het ras wordt vermoed dat het al een oud ras is, en oorspronkelijk werd gefokt als jachthond. Hij wordt vooral gebruikt om te blaffen tegen prooidieren die bomen in vluchten zoals eekhoorns, maar kan ook worden gebruikt voor de jacht op elanden en edelherten. Sommige honden staan erom bekend zelfs achter een beer aan te gaan. Met zijn geblaf lokt hij de jagers direct naar de prooien. In zijn land van oorsprong wordt de hond ondanks zijn geringe formaat nog altijd als jachthond gebruikt. In andere landen is hij vooral een huisdier vanwege zijn rustige gedrag en het feit dat hij goed met kinderen overweg kan.

Uiterlijk:

De Finse spits heeft een lichaam dat evenlang of iets korter is dan de hoogte van de hond. De vrouwtjes zijn vaak iets kleiner. De Finse spits is een hond met een dubbele vacht. De ondervacht is lichter van kleur dan de bovenvacht. De ondervacht wordt twee keer per jaar vervangen. De vacht is makkelijk te verzorgen, maar het verharen is absoluut noodzakelijk.

Finse Spits puppies worden vaak beschreven als identiek aan een welp van een vos. Ze worden geboren met donker grijs/zwart/bruin haar. De kleur van een volwassen hond verschijnt pas na vier maanden. De kleur van een volwassen hond moet rood zijn, maar dit kan wel verschillende tinten rood zijn. De neus en lippen moeten altijd zwart zijn.

De kop van de Finse Spits is middelgroot en kegelvormig, met een lange snuit en een niet echt duidelijke neusvoorhoofd verbinding. De ogen hebben normaal formaat. Ze zijn amandelvormig en donker van kleur. De hond heeft kleine puntige oren die dicht bij elkaar staan.