Field Spaniel

Levensduur10 - 13 jaar
GewichtMannelijk:18 - 25kgVrouwelijk:18 - 25kg
HoogteMannelijk:43 - 46cmVrouwelijk: 43 - 46cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie

Introductie van de Field Spaniel

De Field Spaniël moet een van de minder bekende spaniëlsoorten zijn, hoewel ze ooit vaak te zien waren in de showring, speciaal gefokt om tentoongesteld te worden in plaats van te werken als jachthonden. Tegenwoordig zijn Field Spaniëls door The Kennel Club geclassificeerd als een kwetsbaar inheems ras, hoewel ze een geweldige keuze zijn, niet alleen als showhonden, maar ook als metgezellen en gezinsdieren.

Met dit gezegd te hebben, zijn ze beter geschikt voor mensen die op het platteland wonen en die graag zoveel mogelijk van hun vrije tijd buiten doorbrengen met een energieke, actieve honden metgezel aan hun zijde. Field Spaniëls zijn groter dan veel andere spaniël rassen, ze zijn intelligent, aimabel en hebben prachtige glanzende vachten die deze honden echt laten opvallen in een menigte, waardoor ze een van de aantrekkelijkere inheemse spaniëls zijn en waarom ze zo populair zijn in de showring.

Geschiedenis van de Field Spaniel

Field Spaniels zijn een relatief nieuw ras dat ongeveer 150 jaar geleden voor het eerst werd ontwikkeld en hun aantallen zijn in de loop der jaren gevaarlijk laag geweest en vervolgens weer gestegen. Dankzij de inspanningen van rasliefhebbers zijn hun aantallen echter langzaam weer begonnen te stijgen. Met dit gezegd te hebben, werd de Field Spaniel ontwikkeld door Sussex Spaniels en Cocker Spaniels te kruisen tijdens de 19e eeuw, met als einddoel showhonden te produceren in plaats van werkhonden. Omdat ze niet gefokt waren om te werken, waren ze te traag en onhandig in vergelijking met andere werkhonden in de jachthondengroep en als zodanig begonnen fokkers het ras te ontwikkelen met nog desastreuzere resultaten.

Zoals eerder vermeld, is het ras verschillende keren bijna verdwenen sinds ze voor het eerst werden gecreëerd, vooral in de jaren 1860 toen enthousiaste en toegewijde fokkers erin slaagden om Field Spaniels te redden van volledige verdwijning. Het resultaat van hun inspanningen was de Field Spaniel die we vandaag kennen en hun succes betekende dat het ras in 1969 opnieuw werd erkend door de Kennel Club nadat hun kampioenschapsstatus was ingetrokken vanwege zeer lage aantallen. Tegenwoordig worden Field Spaniels beschouwd als een van de kwetsbare inheemse rassen, waarbij slechts 46 honden zijn geregistreerd bij The Kennel Club in 2015.

Hoewel niet het meest populaire van de spaniël rassen, blijft de Field Spaniel een van de inheemse rassen die binnenkort weer in opkomst kunnen komen dankzij hun charmante uiterlijk en hun vriendelijke, innemende en persoonlijke aard die perfect zijn voor iedereen die op het platteland woont en geniet van een energieke, nieuwsgierige en onvermoeibare hondenkameraad aan hun zijde.

Interessante feiten over het ras

 • Is de Field Spaniel een kwetsbaar ras? Ja, ze zijn opgenomen in de lijst van kwetsbare inheemse rassen van de Kennel Club en als zodanig moet iedereen die een huis wil delen met een Field Spaniel hun interesse registreren bij fokkers en op een wachtlijst gaan om dit te kunnen doen
 • Field Spaniels zijn een relatief nieuw ras dat ongeveer 150 jaar geleden op het toneel verscheen
 • Zij staan bekend om hun speelse en vrolijke karakter en vinden niets leuker dan te behagen en veel lof te krijgen
 • Traditioneel werd de staart van een Field Spaniel altijd gecoupeerd, maar sinds de wet die de procedure verbiedt in 2007 van kracht werd, is het couperen van staarten nu illegaal, met uitzondering voor sommige werkende rassen en als een hond lijdt aan een soort gezondheidsprobleem dat vereist dat hun staarten worden gecoupeerd. De procedure moet worden goedgekeurd en geautoriseerd voordat deze wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde dierenarts

Uiterlijk van de Field Spaniel

Hoogte bij de schoft: Reuen 43 - 46 cm Teven 43 - 46 cm

Gemiddeld gewicht: Reuen 18 - 25 kg Teven 18 - 25 kg

Field Spaniels zijn uiterst knappe en nobele honden met een extreem glanzende vacht. Ze zijn goed gebalanceerde spaniëls en hun fokkerij komt echt tot uiting wanneer ze aan het werk zijn. Hun koppen zijn mooi gebeiteld met de achterkant van een hondenkop goed gedefinieerd. Hun wenkbrauwen zijn lichtjes opgetrokken met een matige stop, en deze spaniëls hebben goed ontwikkelde neuzen met wijde neusgaten. Hun snuit is slank en lang, wat bijdraagt aan de balans van een hond.

Hun ogen zijn amandelvormig, donker hazelnootkleurig en groot van formaat, waarbij honden altijd een zachte maar serieuze uitdrukking tonen. De oren zijn matig lang en laag geplaatst, breed en mooi bevederd. De Field Spaniel heeft een sterke kaak met een perfect schaargebit waarbij hun boventanden netjes over hun ondertanden overlappen. Hun nek is lang, goed gespierd en sterk, waardoor deze spaniëls gemakkelijk wild kunnen terughalen.

De schouders zijn aflopend en lang, goed naar achteren geplaatst. De voorpoten zijn matig lang en recht, met mooie platte botten. Hun borst is diep en goed ontwikkeld, met matig veerkrachtige ribben. Hun rug en lendenen zijn recht, gespierd en sterk. De achterhand, net als de voorhand, is goed gespierd met honden die matig gebogen knieën hebben. Hun voeten zijn rond en stevig met sterke harde kussentjes. De staarten zijn laag geplaatst en mooi bevederd, die honden vrolijk dragen wanneer ze alert zijn.

Wat betreft hun vacht, de Field Spaniel heeft een lange, extreem glanzende, platte vacht die zijdezacht aanvoelt. Hun vachten zijn extreem weerbestendig en honden hebben een overvloedige hoeveelheid bevedering op hun borst, onder hun lichaam en aan de achterkant van hun poten, maar geen bevedering van hun spronggewrichten tot aan de grond. De geaccepteerde ras kleuren voor registratie bij de Kennel Club zijn als volgt:

 • Zwart
 • Zwart & Tan
 • Blauw Schimmel
 • Blauw Schimmel & Tan
 • Leverkleurig
 • Leverkleurig & Tan
 • Lever Schimmel
 • Lever Schimmel & Tan

Het is vermeldenswaardig dat ras kleuren die acceptabel zijn voor registratie bij de Kennel Club niet altijd hetzelfde zijn als die in de rasstandaard van de Kennel Club worden gegeven.

Gang/beweging

Wanneer een Field Spaniel beweegt, doen ze dat met een gemakkelijke, ongehaaste en lange pas, waarbij ze veel terrein bestrijken en veel drive tonen van achteren.

Fouten

De Kennel Club keurt elke overdrijving of afwijking van de rasstandaard af en beoordeelt de fouten op basis van hoeveel ze de algehele gezondheid en het welzijn van een hond beïnvloeden, evenals hun vermogen om te presteren.

Reuen moeten beide testikels volledig ingedaald hebben in hun scrotum, en het is vermeldenswaardig dat een hond iets lichter of zwaarder kan zijn, evenals iets groter of kleiner dan in de rasstandaard van de Kennel Club staat, die slechts als richtlijn wordt gegeven.

Temperament van de

Veldspaniëls zijn gevoelig, aanhankelijk en ze gedijen goed in een huiselijke omgeving. Ze vinden het heerlijk om betrokken te zijn bij alles wat om hen heen gebeurt, inclusief het vergezellen van een eigenaar tijdens autoritten. Ze zijn niet de "snelste" leerlingen, noch staan ze bekend als de meest gehoorzame honden, maar met geduld en doorzettingsvermogen kunnen Veldspaniëls nieuwe dingen worden geleerd, mits dit van jongs af aan op een stevige maar toch zachte manier wordt gedaan.

Omdat ze zo'n actief en nieuwsgierig karakter hebben, moeten ze bezig worden gehouden om echt gelukkige, goed afgeronde honden te zijn. Ze hebben wel een beetje een koppige streak in zich, wat een van de redenen is waarom ze niet de beste keuze zijn voor beginnende eigenaren en waarom ze beter geschikt zijn voor mensen die bekend zijn met de behoeften van zo'n energieke hond. Deze spaniëls moeten zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengen en zijn zeker niet geschikt voor appartementen. Ze hebben de neiging om sterke banden te vormen met één persoon in een gezin, hoewel ze vriendelijk en aanhankelijk zijn tegenover iedereen in het huishouden.

Ze staan bekend om het feit dat ze graag naar hun eigen stemgeluid luisteren, wat een gedrag is dat moet worden afgeremd wanneer honden nog jong zijn. Met dit in gedachten moet een Veldspaniël van jongs af aan goed gesocialiseerd worden zodra ze volledig zijn gevaccineerd en hun training en educatie moet vroeg beginnen om op te groeien tot gehoorzamere en beter gedrag vertonende honden.

Veldspaniëls zijn van nature gevoelig en reageren dan ook niet goed op enige vorm van harde correctie of trainingsmethoden. Ze reageren echter wel goed op positieve bekrachtiging en zodra ze hun plaats in de "roedel" kennen en begrijpen dat ze naar hun eigenaren kunnen opkijken voor leiding en begeleiding, groeien Veldspaniëls op tot een vreugde om bij te zijn, of het nu in het veld is of in een huiselijke omgeving.

Met dit gezegd te hebben, staan ze ook bekend als goede werkhonden in het veld en mits hun educatie begint wanneer een hond nog jong is en ze op de juiste manier worden getraind en behandeld, genieten Veldspaniëls van werken en maken ze zeer goede ruige schuttershonden dankzij hun scherpe neuzen en hun bereidheid om zich in de meest uitdagende terreinen te storten. Ze zijn echter niet de beste "apporteurs", hoewel ze wel zachte monden hebben en als ze op tijd genoeg getraind worden, een gewond vogel voor hun begeleiders zullen apporteren.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaren?

Veldspaniëls zijn niet de beste keuze voor beginnende hondeneigenaren omdat ze moeten worden behandeld en getraind door mensen die bekend zijn met de behoeften van een actieve, energieke en onvermoeibare hond en een die veel dingen moet worden gegeven om echt een goed afgerond karakter te zijn.

Hoe zit het met prooidrift?

Veldspaniëls zijn van nature zeer sociaal en neigen om met iedereen en alles op te schieten, hoewel dit niet wil zeggen dat een hond niet achter een kleiner dier aan zou gaan als de stemming hen overvalt, en dit omvat eekhoorns en de kat van de buren. Met dit gezegd moet altijd voorzichtigheid worden betracht waar en wanneer een Veldspaniël los kan rennen, vooral als er wilde dieren en vee in de buurt zijn, rekening houdend met het feit dat ze, net als alle spaniëls, een scherp reukvermogen hebben en graag hun neus volgen naar waar het hen ook maar brengt.

Hoe zit het met speelsheid?

Veldspaniëls hebben een zeer speelse, plezierige kant aan hun karakter en genieten ervan vermaakt te worden. Ze staan bekend als een beetje ondeugend als de stemming hen overvalt en omdat ze slim zijn, leren ze snel wat een eigenaar pleziert en hoe ze hun zin kunnen krijgen. Met dit gezegd zijn Veldspaniëls niet de snelste leerlingen, maar eenmaal iets geleerd hebbende, vergeten ze het nooit meer.

Hoe zit het met aanpassingsvermogen?

Veldspaniëls zijn beter geschikt voor mensen die van actieve buitenlevens houden en die goed omheinde achtertuinen hebben waar een hond vrij in kan rondlopen wanneer mogelijk, zodat ze echt stoom kunnen afblazen in een veilige omgeving. Ze zijn niet de beste keuze voor mensen die in appartementen wonen, omdat Veldspaniëls zo actief en energiek zijn en graag bezig worden gehouden en zo vaak mogelijk buiten willen zijn om echt gelukkige, goed afgeronde honden te zijn.

Hoe zit het met verlatingsangst?

Veldspaniëls vormen zeer sterke banden met hun families en honden zijn nooit erg gelukkig als ze zichzelf voor langere tijd alleen vinden. Ze zijn beter geschikt voor mensen die ofwel vanuit huis werken of in huishoudens waar één persoon thuis blijft als iedereen weg is, zodat ze nooit lang alleen zijn, wat ertoe kan leiden dat een hond lijdt aan verlatingsangst. Dit kan ertoe leiden dat ze destructief worden in huis, wat een manier is voor een hond om stress te verlichten en zichzelf te vermaken, inclusief onophoudelijk blaffen om aandacht te krijgen.

Hoe zit het met overmatig blaffen?

Veldspaniëls houden te veel van het geluid van hun eigen stem, wat iets is dat voorzichtig moet worden afgeleerd wanneer een hond nog jong is, zonder ze te laten schrikken, rekening houdend met het feit dat ze, net als veel spaniël rassen, van nature zeer gevoelig zijn. Anderen zullen alleen blaffen wanneer er vreemden zijn of wanneer er iets aan de hand is in hun omgeving dat ze niet leuk vinden.

Houden Field Spaniëls van water?

De meeste Veldspaniëls houden van zwemmen en zullen het water ingaan wanneer ze maar kunnen, vooral als het weer warm is, en met zulke grote gezwollen voeten zijn ze sterke zwemmers. Als echter iemand een hond bezit die niet van water houdt, moet deze nooit gedwongen worden om erin te gaan, omdat dit hen alleen maar bang zou maken. Met dit gezegd moet altijd voorzichtigheid worden betracht bij het uitlaten van een Veldspaniël zonder lijn in de buurt van gevaarlijker waterwegen, voor het geval een hond besluit erin te springen en dan gered moet worden omdat ze er niet op eigen kracht uit kunnen komen.

Zijn Veldspaniëls goede waakhonden?

Veldspaniëls zijn geen natuurlijke waakhonden omdat ze te vriendelijk en sociaal van aard zijn, hoewel dit niet wil zeggen dat een hond niet snel zou reageren om een eigenaar te laten weten wanneer er vreemden zijn, hoewel ze dit zelden agressief zouden doen en er de voorkeur aan geven om afstand te houden en te blaffen voordat ze weer gaan liggen.

Intelligentie / trainbaarheid van de Field Spaniel

Field Spaniels zijn intelligente honden, maar ze zijn niet de snelste leerlingen. Hun training moet vroeg beginnen, consistent zijn en altijd eerlijk zijn om een hond te laten focussen en de beste resultaten te behalen. Ze zijn ongelooflijk gevoelig voor "stem" en dit moet in aanmerking worden genomen tijdens hun training, daarom zijn ze eigenlijk alleen een goede keuze voor mensen die bekend zijn met het ras of dit type spaniël. Met dit gezegd, alleen omdat een Field Spaniel iets goed doet en een commando gehoorzaamt op een dag, is het zeer waarschijnlijk dat ze vergeten wat ze geleerd hebben en de volgende dag iets compleet anders doen, wat heel vertederend kan zijn.

Net als alle puppy's zijn Field Spaniel-puppy's ongelooflijk schattig en het is veel te gemakkelijk om ze te verwennen wanneer ze voor het eerst in hun nieuwe huis aankomen. Echter, eigenaren moeten vanaf het begin duidelijk zijn, wat betekent dat zodra een puppy goed gesetteld is, grondregels moeten worden vastgesteld zodat puppy's begrijpen wat er van hen wordt verwacht. Het helpt ook om een "pikorde" vast te stellen en wie de alfahond is in een huishouden. De eerste commando's die een puppy moet leren zijn als volgt:

 • Kom
 • Zit
 • Blijf
 • Volg
 • Stil
 • Laat het
 • Lig
 • Bed

Kinderen en andere

Field Spaniels staan bekend om goed met kinderen om te kunnen gaan, vooral als ze samen zijn opgegroeid. Ze zijn van nature nuchter en zachtmoedig, maar elke interactie tussen kinderen en honden moet worden begeleid door een volwassene om ervoor te zorgen dat dingen niet te wild worden.

Er moet voorzichtigheid worden betracht wanneer een Field Spaniel in de buurt is van kleinere dieren en huisdieren, omdat ze deze misschien gewoon als prooi zien. Over het algemeen gaan ze goed om met andere honden dankzij hun fok, maar tenzij ze zijn opgegroeid met een kat in huis, zouden ze er niets van denken om achter alle katten aan te gaan die ze tegenkomen.

Gezondheid van de Field Spaniel

De gemiddelde levensverwachting van een Field Spaniel is tussen de 10 en 13 jaar wanneer ze goed verzorgd worden en een geschikt kwalitatief goed dieet krijgen dat past bij hun leeftijd.

Net als veel andere rassen staat de Field Spaniel bekend om een paar erfelijke gezondheidsproblemen waarvan het goed is om op de hoogte te zijn als je van plan bent om je huis te delen met een van deze actieve en knappe honden. De aandoeningen die het ras het meest lijken te beïnvloeden zijn onder andere:

 • Heupdysplasie - honden moeten op heupen worden gescoord
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA) - BVA/KC oogtestschema
 • Hartaandoeningen - Test beschikbaar via rasvereniging

Wat betreft vaccinaties?

Field Spaniel-puppy's zouden hun eerste vaccinaties hebben gekregen voordat ze worden verkocht, maar het is aan hun nieuwe eigenaren om ervoor te zorgen dat ze hun vervolgvaccinaties op tijd krijgen volgens het vaccinatieschema voor puppy's zoals volgt:

 • 10-12 weken oud, met in gedachten dat een puppy niet meteen volledige bescherming zou hebben, maar volledig beschermd zou zijn 2 weken nadat ze hun tweede vaccinatie hebben gehad

Er is veel discussie geweest over de noodzaak voor honden om boosters te krijgen. Daarom is het het beste om met een dierenarts te praten voordat je een definitieve beslissing neemt over of een hond moet doorgaan met jaarlijkse vaccinaties die bekend staan als boosters.

Wat betreft castratie en sterilisatie?

Veel dierenartsen raden tegenwoordig aan om te wachten tot honden iets ouder zijn voordat ze worden gecastreerd of gesteriliseerd, wat betekent dat ze meer volwassen zijn voordat ze de procedures ondergaan. Daarom adviseren ze om reuen te castreren en teven te steriliseren wanneer ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn en soms zelfs wanneer een hond 12 maanden oud is.

Andere dierenartsen raden aan om honden te steriliseren en castreren wanneer ze 6 maanden oud zijn, maar nooit eerder, tenzij om medische redenen. Met dit gezegd zijn veel rassen anders en het is altijd raadzaam om dingen te bespreken met een dierenarts en vervolgens hun advies op te volgen over wanneer een hond gecastreerd of gesteriliseerd moet worden.

Wat betreft obesitasproblemen?

Net als andere rassen kunnen Field Spaniels gewicht aankomen nadat ze zijn gecastreerd of gesteriliseerd en het is belangrijk om een oogje te houden op de taille van een hond voor het geval dat gebeurt. Als een hond begint aan te komen, is het belangrijk om hun dagelijkse calorie-inname aan te passen en de hoeveelheid lichaamsbeweging te verhogen die ze krijgen. Ook oudere honden zijn vatbaarder voor gewichtstoename en het is essentieel dat ze dienovereenkomstig worden gevoed en bewogen omdat obesitas het leven van een hond met meerdere jaren kan verkorten. De reden hiervoor is dat het veel extra druk legt op de inwendige organen van een hond, inclusief het hart, wat fataal kan zijn.

Wat betreft allergieën?

Sommige Field Spaniels zijn vatbaar voor allergieën en het is belangrijk dat een hond zo snel mogelijk een dierenarts ziet als er een opvlamt. Allergieën kunnen berucht moeilijk te genezen zijn en het vinden van de triggers kan een uitdaging zijn. Met dit gezegd zou een dierenarts een hond met een allergie comfortabeler kunnen maken terwijl ze proberen de triggers te achterhalen, die het volgende kunnen omvatten:

 • Bepaalde hondenvoeders die hoge niveaus van granen of andere graanachtige vulstoffen bevatten
 • Luchtgedragen pollen
 • Huismijten
 • Omgeving
 • Vlooien- en tekenbeten
 • Chemicaliën die worden aangetroffen in alledaagse huishoudelijke schoonmaakproducten

Deelnemen aan gezondheidsprogramma's

Alle verantwoordelijke Field Spaniel-fokkers zouden ervoor zorgen dat hun dekreuen worden getest op bekende erfelijke en aangeboren gezondheidsproblemen die het ras beïnvloeden door de volgende schema's te gebruiken:

 • BVA/KC Heupdysplasieschema
 • Rasvereniging - Harttesten
 • BVA/KC/ISDS Oogschema
 • DNA van dekreuen wordt bewaard bij de Animal Health Trust
 • Teven mogen geen nest krijgen als ze jonger zijn dan 18 maanden
 • Teven mogen niet meer dan één nest krijgen binnen een periode van 12 maanden
 • Geen dekreu mag worden gebruikt voor fokdoeleinden als ze jonger zijn dan 12 maanden

Wat betreft ras-specifieke fokbeperkingen?

Naast de standaard fokbeperkingen voor alle erkende Kennel Club-rassen zijn er geen andere ras-specifieke fokbeperkingen van toepassing op de Field Spaniel.

Wat betreft Vereisten voor Verzekerde Fokkers?

Het is verplicht voor alle Kennel Club Verzekerde fokkers om het volgende schema te gebruiken voor hun honden en alle andere fokkers wordt sterk aangeraden om hetzelfde te doen:

 • BVA/KC Heupdysplasieschema

De Kennel Club raadt ook sterk aan dat alle fokkers het volgende schema gebruiken voor hun dekreuen:

 • Oogtesten
 • Teven mogen geen nest krijgen als ze jonger zijn dan 18 maanden
 • Teven mogen niet meer dan één nest krijgen binnen een periode van 12 maanden
 • Geen dekreu mag worden gebruikt voor fokdoeleinden als ze jonger zijn dan 12 maanden

Zorgen voor de Field Spaniel

Net als bij elk ander ras moeten Field Spaniels regelmatig worden verzorgd om ervoor te zorgen dat hun vacht en huid in topconditie blijven. Ze moeten ook regelmatig dagelijkse lichaamsbeweging krijgen om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond blijven. Bovendien moeten honden kwalitatief voedsel krijgen dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften gedurende hun hele leven.

Zorg voor een Field Spaniel puppy

Field Spaniel-puppy's zijn levendig en vol leven, wat betekent dat het essentieel is dat huizen en tuinen ruim van tevoren goed puppy-proof zijn gemaakt voordat ze arriveren. Een verantwoordelijke fokker zou hun puppy's goed gesocialiseerd hebben, wat altijd leidt tot meer uitgaande, zelfverzekerde en vriendelijke honden vanaf het begin. Met dit gezegd moet worden dat elke puppy zich kwetsbaar zal voelen wanneer ze hun moeder en nestgenoten verlaten, wat in overweging moet worden genomen. Hoe langer een puppy bij zijn moeder kan blijven, hoe beter, hoewel het ook niet te lang mag duren.

Het is het beste om een puppy op te halen wanneer er mensen in de buurt zullen zijn gedurende de eerste week of zo, wat de tijd is die een puppy nodig heeft om zich te settelen. Het puppy-proof maken van het huis en de tuin betekent dat alle gereedschappen en andere voorwerpen die een levendige puppy zichzelf zou kunnen verwonden, moeten worden opgeborgen. Elektrische draden en kabels moeten buiten hun bereik worden geplaatst omdat puppy's graag op dingen kauwen. Giftige planten moeten ook uit bloembedden en het huis worden verwijderd.

Puppy's moeten veel slapen om te groeien en zich te ontwikkelen zoals het hoort, wat betekent dat het opzetten van een rustige plek die niet te afgelegen is ervoor zorgt dat ze zich daar kunnen terugtrekken wanneer ze willen dutten en het is belangrijk om ze niet te storen wanneer ze slapen. Het is ook een goed idee om "speeltijd" binnen in huis lekker rustig te houden en om een meer actieve "speeltijd" buiten in de tuin te hebben, zodat puppy's snel leren minder levendig te zijn wanneer ze binnen zijn.

Verzorging van de Field Spaniel

De Field Spaniel heeft nogal wat onderhoud nodig als het gaat om het netjes houden van hun vacht en hun huid in goede conditie. Hun vachten en vooral hun zachte en zijdeachtige bevedering groeien vaak erg lang en daarom moeten ze dagelijks worden geborsteld om te voorkomen dat er klitten ontstaan. Hun vachten moeten ook meerdere keren per jaar met de hand worden geplukt, wat het beste aan een professionele trimmer kan worden overgelaten. Net als andere honden verliezen Field Spaniels meer haar tijdens de lente en dan weer in de herfst, wanneer meestal vaker borstelen nodig is om alles onder controle te houden.

Het is ook belangrijk om regelmatig de oren van een hond te controleren en ze schoon te maken wanneer dat nodig is, met name de puntjes die vaak kleine doornen en andere dingen oppikken terwijl Field Spaniels met hun neuzen over de grond rennen. Als er te veel oorsmeer in de oren van een hond opbouwt, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te genezen is. Kortom, voorkomen is vaak gemakkelijker dan genezen als het gaat om oorinfecties.

Beweging van de Field Spaniel

Deze spaniëls zijn extreem energieke honden en daarom hebben ze dagelijks minimaal 2 uur lichaamsbeweging nodig. Bovendien, omdat ze zo intelligent zijn, is het essentieel dat ze een enorme hoeveelheid mentale stimulatie krijgen, want als ze zich vervelen, ontwikkelen ze vaak ongewenst en destructief gedrag.

Een kortere wandeling in de ochtend is prima, maar een langere en interessantere in de middag is een must. Deze honden willen ook graag kunnen rondlopen in een achtertuin, zodat ze echt stoom kunnen afblazen. De omheining moet echter extreem veilig zijn om deze energieke honden binnen te houden, want als ze een zwakke plek in de omheining vinden, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei problemen terechtkomen.

Met dit gezegd moeten jonge Field Spaniel-puppy's niet te veel lichaamsbeweging krijgen, omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn en te veel druk op hen kan leiden tot problemen later in hun leven. Ze mogen niet op of van meubels springen, noch mogen ze op en neer de trap rennen, omdat dit te veel druk legt op hun nog groeiende gewrichten en ledematen.

Voeren van de Field Spaniel

Als je een Field Spaniel puppy van een fokker krijgt, zullen ze je een voedingsschema geven en het is belangrijk om je aan hetzelfde schema te houden door hetzelfde puppyvoer te geven om eventuele maagproblemen te voorkomen. Je kunt het dieet van een puppy veranderen, maar dit moet heel geleidelijk gebeuren, er altijd voor zorgend dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen en als dat wel het geval is, is het het beste om ze terug te zetten op hun oorspronkelijke dieet en de dingen te bespreken met de dierenarts voordat je het opnieuw probeert te veranderen.

Oudere honden staan niet bekend als kieskeurige eters, maar dat betekent niet dat je ze een minderwaardig dieet kunt geven. Het is het beste om een volwassen hond twee keer per dag te voeren, een keer 's ochtends en dan weer 's avonds, ervoor zorgend dat het goed kwaliteitsvoer is dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften. Het is ook belangrijk dat honden de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen zodat ze eventuele overtollige calorieën verbranden of ze kunnen te zwaar worden wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Obesitas kan het leven van een hond met meerdere jaren verkorten, dus het is belangrijk om vanaf het begin op hun taille te letten.

Voedingsgids voor een Field Spaniel puppy

Puppy's moeten een zeer voedzaam en goed kwaliteitsdieet krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien zoals het hoort. Als ruwe richtlijn kan een Field Spaniel puppy de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd, ervoor zorgend dat hun maaltijden gelijkmatig over de dag worden verspreid en het is het beste om ze 3 of 4 keer per dag te voeren:

 • 2 maanden oud - 150 g tot 208 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 3 maanden oud - 176 g tot 246 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 4 maanden oud - 187 g tot 264 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 6 maanden oud - 189 g tot 270 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 7 maanden oud - 171 g tot 250 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 8 maanden oud - 153 g tot 233 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 10 maanden oud - 136 g tot 194 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 11 maanden oud - 134 g tot 192 g, afhankelijk van de bouw van een puppy

Als een puppy 12 maanden oud is, kunnen ze volwassen voer krijgen.

Voedingsgids voor een volwassen Field Spaniel

Eenmaal volwassen moet een volwassen Field Spaniel een goed kwaliteitsdieet krijgen om hun voortdurende goede gezondheid te waarborgen. Als ruwe richtlijn kan een volwassen Field Spaniel de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd:

 • Honden met een gewicht van 16 kg kunnen 215 g tot 283 g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 20 kg kunnen 234 g tot 308 g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 25 kg kunnen 253 g tot 334 g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit

Field Spaniel prijs

Als u op zoek bent om een Field Spaniel te kopen, zou u iets moeten betalen tussen €300 en meer dan €600 voor een goed gefokte stamboom puppy. De kosten voor het verzekeren van een mannelijke 3-jarige Field Spaniel in noordelijk Engeland zouden €28,32 per maand bedragen voor basisdekking, maar voor een levenslange polis zou dit u €65,43 per maand kosten (offerte vanaf februari 2018). Wanneer verzekeringsmaatschappijen de premie van een huisdier berekenen, houden ze rekening met verschillende zaken, waaronder waar u woont in het Verenigd Koninkrijk en de leeftijd van een hond en of ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn.

Wat betreft voedingskosten moet u het beste kwaliteitsvoer kopen, zowel nat als droog, om uw hond gedurende hun leven te voeden en ervoor te zorgen dat het geschikt is voor de verschillende levensfasen. Dit zou u tussen €30 en €50 per maand kosten. Daarbovenop moet u rekening houden met dierenartskosten als u uw huis wilt delen met een Field Spaniel, en dit omvat hun eerste vaccinaties, hun jaarlijkse boosters, de kosten van het castreren of steriliseren van uw hond wanneer de tijd rijp is en hun jaarlijkse gezondheidscontroles, die allemaal snel oplopen tot meer dan €1000 per jaar.

Als ruwe richtlijn zou de gemiddelde kosten om een Field Spaniel te houden en te verzorgen tussen €65 en €120 per maand liggen, afhankelijk van het niveau van verzekeringsdekking dat u kiest voor uw hond, maar dit omvat niet de initiële kosten van het kopen van een goed gefokte, gezonde Kennel Club geregistreerde stamboom Field Spaniel puppy.

Koopadvies

Wanneer u een puppy of hond bezoekt en koopt, zijn er veel belangrijke dingen om te overwegen en vragen te stellen aan de fokker/verkoper. U kunt hier onze algemene adviezen voor puppy's/honden lezen, waarbij wordt benadrukt dat u ervoor moet zorgen dat u de puppy met zijn moeder ziet en moet controleren of de hond ontwormd en gechipt is.

Hoewel Field Spaniels niet zo populair zijn als andere spaniël rassen, hebben ze wel een grote fanbase in het Verenigd Koninkrijk, wat betekent dat goed gefokte puppy's vaak veel geld kunnen opbrengen. Daarom zijn er specifieke adviezen, vragen en protocollen om te volgen bij het kopen van een puppy van een Field Spaniel, die als volgt zijn:

 • Wees op uw hoede voor online oplichting en hoe u deze kunt vermijden. U kunt online en andere advertenties zien van oplichters die afbeeldingen tonen van prachtige Field Spaniel puppy's te koop voor zeer lage prijzen. De verkopers vragen echter aan kopers om geld vooraf te betalen voordat ze akkoord gaan om een puppy naar een nieuw huis te brengen. Potentiële kopers moeten nooit een puppy ongezien kopen en mogen nooit een aanbetaling of ander geld online aan een verkoper betalen. U moet altijd het huisdier bij de verkoper thuis bezoeken om te bevestigen dat ze echt zijn en noteer hun adres.
 • Zoals eerder vermeld hebben Field Spaniels een grote fanbase in het Verenigd Koninkrijk, waardoor er veel amateurfokkers/mensen zijn die te vaak fokken met een teef om snel winst te maken zonder te zorgen voor het welzijn van de puppy's, hun teef of het ras in het algemeen. Onder de regels van de Kennel Club gelden specifieke fokbeperkingen voor Field Spaniels, namelijk dat teven geen nest mogen krijgen als ze jonger zijn dan 18 maanden en dat ze niet meer dan één nest mogen krijgen binnen een periode van 12 maanden. Bovendien mag er geen dekreu worden gebruikt voor fokdoeleinden als ze jonger zijn dan 12 maanden. Iedereen die een Field Spaniel puppy wil kopen, moet zeer zorgvuldig nadenken over van wie ze hun puppy kopen en moet altijd vragen om de relevante papieren met betrekking tot de afstamming van een puppy, hun vaccinaties en hun chipregistratie te zien.
 • Traditioneel werd de staart van een Field Spaniel altijd gecoupeerd, maar sinds de wet die het verbiedt in 2007 van kracht werd, is het couperen van staarten nu illegaal, met uitzondering van sommige werkende rassen en als een hond lijdt aan een soort gezondheidsprobleem dat vereist dat hun staarten worden gecoupeerd. De procedure moet worden goedgekeurd en geautoriseerd voordat deze wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde dierenarts.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Teckel (korthaar) honden te koop in 5473, Heeswijk-Dinther - Advertentie 1
7
18 minuten
Boost

Kortharige teckel puppy’s standaard

€ 950
Teckel (korthaar) Leeftijd: 8 weken7 Mannelijk / 2 Vrouwelijk
Onze Ebba is op 12 mei bevallen van 9 prachtige puppy’s. In de kleuren black & tan en rood/bruin. 7 reutjes en 2 teefjes Allebei de ouders zijn in het bezit van een stamboom en dus de puppy’s ook! E
Liza V.
Heeswijk Dinther
Siberische Husky honden te koop in 5246, Rosmalen - Advertentie 2
3
34 minuten

Siberische Husky-puppy's

€ 350
Siberische HuskyLeeftijd: 9 weken1 Mannelijk / 1 Vrouwelijk
puppy's die u eindeloos plezier zullen bezorgen. Deze pittige pup is door een dierenarts gecontroleerd, op de hoogte van de vaccinaties en ontwormingsmiddelen, is bovendien geregistreerd en wordt gel
Hinoland R.
Rosmalen
Kooikerhondje honden te koop in 9108, Broeksterwâld - Advertentie 3
29
42 minuten
Boost

mooie raszuivere kooiker pups

€ 495
KooikerhondjeLeeftijd: 12 weken
Onze hond heeft op 19-04-2024 prachtige raszuivere kooiker pups op de wereld gezet. Ze groeien op met onze kinderen en de dieren op het erf. Vader (stamboom) en moeder zijn beide aanwezig. kooiker zij
m de vries d.
Damwâld