Eurasiër

Levensduur12-14 jaar
GewichtMannelijk:18-32kgVrouwelijk:18-32kg
HoogteMannelijk:48-60cmVrouwelijk:48-60cm
Stamboomja

Voordelen

Ze zijn van nature vrolijk en speels
Ze staan bekend als een gezond ras
Ze zijn een goede keuze voor mensen die voor het eerst eigenaar worden, omdat ze zo meegaand zijn en graag willen helpen.

Nadelen

Ze zijn zeer onderhoudsgevoelig
Ze hebben dagelijks veel beweging en mentale stimulatie nodig om echt gelukkige honden te zijn.
Ze zijn over het algemeen op hun hoede voor vreemden en mensen die ze nog niet kennen
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit Eurasiër?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Eurasiër

De Eurasiër is ontstaan uit een kruising tussen de Wolfsspits en de Chow-Chow. Toen (1960) kreeg het ras eerst de naam "Wolf-Chow". Later kwam hier ook de Samojeed bij, en het ras is sinds 1973 als "Eurasiër" erkend door de VDH/FCI in Duitsland. De Eurasiër kan beschouwd worden als een familiehond. De hond is graag bij zijn roedel, is waakzaam en blaft over het algemeen alleen indien noodzakelijk.

Geschiedenis van de Eurasiër

De Eurasier is een relatief nieuw ras dat alleen is ontwikkeld in Duitsland tijdens de jaren 50 door de familie Wipfel. Een fokker genaamd Julius Wipfel fokte de eerste van deze honden met de wens om de kenmerken van de Chow Chow te combineren met de Duitse Wolfspitz. De eerste honden stonden bekend als "Wolf-Chows". Een paar jaar later werd de Samojeed in de mix geïntroduceerd om de honden te produceren die we vandaag zien.

Hoewel Julius Wipfel wordt gecrediteerd als de oprichter van het ras, zijn er mensen die geloven dat de Eurasier een regeneratie is van de Laika, een oude Russische ras en een hond die leefde bij stammen in Centraal-Siberië. Het is echter bekend dat zijn honden hun kenmerken hebben geërfd van hun ouderlijke rassen en als zodanig hebben ze wigvormige koppen met opvallende amandelvormige ogen, gekoppeld aan een zachte en aanhankelijke aard.

Met dit gezegd zijn de rassen die werden gebruikt om de Eurasier te creëren Duitse Wolfspitzen en Chow Chows, hoewel ze er niet uitzagen als de Chows die we vandaag zien. Eerst stonden ze bekend als "Wolf-Chows". Later introduceerde Wipfel echter de Samojeed in de mix en iets later werd het ras erkend door de Duitse Kennel Club (VDH). In 1973 werd het ras erkend door de FCI toen de naam van het ras werd veranderd in Eurasier. Korte tijd later erkende de Kennel Club de Eurasier en vandaag winnen deze charmante honden aan populariteit buiten hun geboorteland Duitsland, dankzij hun aantrekkelijke uiterlijk en vriendelijke, zachte en loyale aard.

Interessante feiten over het ras:

  • Is de Eurasier een kwetsbaar ras? Nee, maar iedereen die zijn huis wil delen met een Eurasier moet zijn interesse registreren bij fokkers en op een wachtlijst gaan om dat plezier te hebben.
  • In tegenstelling tot veel andere spitz-achtige rassen staat de Eurasier niet bekend om een hoog prooidrift.
  • Het ras is relatief nieuw op het toneel en is alleen ontwikkeld in Duitsland tijdens de jaren 50.
  • Ze staan bekend als geweldige metgezellen en gezinsdieren.
  • Er zijn zeer weinig goed gefokte, bij de Kennel Club geregistreerde puppy's beschikbaar elk jaar en als zodanig kunnen ze veel geld opbrengen.

Uiterlijk van de Eurasiër

De Eurasiër is een middelgrote hond. Ze hebben een spitse neus, spitse oren, een langharige zacht-aanvoelende vacht en een krulstaart. Eurasiërs komen voor in veel verschillende kleuren: roodachtig, wolfsgrijs of zwart, maar vaak hebben de honden meerdere kleuren tegelijk. Geheel wit komt niet veel voor evenals geheel zwart. De vacht van de hond heeft ogenschijnlijk veel aandacht nodig, maar niets is minder waar. De Eurasiër hoeft niet naar een trimmer. Regelmatige borstelbeurten (vooral tijdens ruiperioden) en af en toe een wasbeurt is voldoende qua vachtverzorging.

Temperament van de

De Eurasier gedijt bij menselijk contact en wordt volledig toegewijd aan hun families. Ze lijken een echte affiniteit te hebben met kinderen en vinden het heerlijk om betrokken te zijn bij alles wat er in een huishouden gebeurt. Ze zijn ongelooflijk loyaal aan de mensen van wie ze houden, wat slechts een van de redenen is waarom ze zulke geweldige gezinshuisdieren zijn. Omdat ze echter zo slim zijn, is het essentieel dat hun training zo vroeg mogelijk begint en consistent is gedurende hun leven. Dit helpt een hond te begrijpen wat er van hen wordt verwacht.

Vroege socialisatie is ook erg belangrijk en hoe eerder een Eurasier wordt geïntroduceerd in zoveel mogelijk nieuwe situaties, geluiden, mensen, dieren en andere huisdieren, hoe beter. Het helpt hen zich aan te passen en alles te accepteren wat ze later in hun leven tegenkomen zonder zich op enigerlei wijze gestrest te voelen. Dat gezegd hebbende, zijn Eurasiers van nature voorzichtig bij het ontmoeten van nieuwe mensen, hoewel ze nooit enige vorm van agressief gedrag naar een vreemde zouden tonen; ze geven er de voorkeur aan gewoon afstand te houden en hun eigenaren te laten weten dat ze niet blij zijn met iets.

Ze zijn gevoelige honden van nature en reageren daarom niet goed op enige vorm van harde correctie of harde trainingsmethoden. Ze reageren goed op positieve bekrachtiging, wat het beste in een Eurasier naar boven brengt. Ze zijn een zeer goede keuze voor gezinshonden in huishoudens waar ten minste één persoon thuis blijft als iedereen anders het huis uit is, omdat ze gedijen op menselijk contact en niet goed presteren als ze lange tijd alleen worden gelaten.

Als ze aan hun lot worden overgelaten en niet genoeg lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgen, is de kans groot dat een Eurasier last krijgt van verlatingsangst, wat kan leiden tot allerlei gedragsproblemen. Dit omvat honden die depressief en teruggetrokken worden of aan de andere kant van het spectrum destructief gedrag gaan vertonen in huis en onophoudelijk gaan blaffen, wat problemen kan veroorzaken met buren.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaars?

Eurasiers zijn een goede keuze voor beginnende hondeneigenaars omdat ze zo meegaand en op mensen gericht zijn; ze houden er niets meer van dan hun families te plezieren en te vermaken. Ze zijn vooral goed met jonge kinderen en ouderen, hoewel speeltijd soms een beetje levendig kan worden.

En wat betreft de prooidrift?

Er wordt gezegd dat Eurasiers over het algemeen geen sterke prooidrift hebben, maar dit is niet strikt waar omdat sommige van hen niet kunnen weerstaan om achter een konijn of eekhoorn aan te rennen die ze in de verte zien, terwijl anderen dat niet zullen doen. Het hangt dus grotendeels af van de hond of ze achter kleinere dieren aan zullen gaan, maar om aan de veilige kant te zijn, is het het beste om een Eurasier aan de lijn te houden wanneer er vee of wilde dieren in de buurt zijn.

En wat betreft speelsheid?

Eurasiers zijn van nature speels en dol op plezier. Ze staan bekend als "vrolijke" honden die ervan genieten betrokken te zijn bij alles wat er om hen heen gebeurt, wat de reden is waarom ze zo vermakelijk zijn om in de buurt te hebben. Sommige honden vinden het leuk om deel te nemen aan gehoorzaamheid en behendigheid, terwijl anderen genieten van dansen op muziek.

En wat betreft aanpassingsvermogen?

Eurasiers zijn beter geschikt voor mensen die een beveiligde achtertuin hebben waar de hond kan rondrennen wanneer mogelijk, zodat ze echt stoom kunnen afblazen. Ze zijn daarom niet goed geschikt voor het leven in een appartement.

En wat betreft verlatingsangst?

Hoewel Eurasiers sterke banden vormen met hun families en, op voorwaarde dat ze nooit voor langere tijd aan hun lot worden overgelaten, over het algemeen niet bekend staan om verlatingsangst. Dat gezegd hebbende, mag geen enkele hond te lang alleen worden gelaten, omdat dit kan leiden tot ongewenst gedrag, waaronder destructie in huis.

En wat betreft overmatig blaffen?

Eurasiers staan er niet om bekend "blaffers" te zijn, eerder het tegenovergestelde, en zullen over het algemeen slechts een mening uiten wanneer ze denken dat het echt nodig is. Er is echter altijd een uitzondering op de regel.

Houden Eurasiers van water?

De meeste Eurasiers houden van zwemmen en zullen het water in gaan wanneer ze maar kunnen, vooral bij warm weer. Als echter een hond niet van water houdt, mag deze nooit worden gedwongen om in te gaan, omdat dit hen alleen maar zou afschrikken. Dat gezegd hebbende, moet altijd voorzichtigheid worden betracht bij het wandelen met een Eurasier zonder riem in de buurt van gevaarlijker water, voor het geval dat een hond besluit in te springen en dan gered moet worden omdat ze niet zelf uit het water kunnen komen. Vanwege hun dikke vachten is het belangrijk om een hond grondig droog te maken nadat ze hebben gezwommen om huidproblemen te voorkomen.

Zijn Eurasiers goede waakhonden?

De meerderheid van de Eurasiers staat altijd "alert", wat betekent dat ze goede waakhonden maken, maar zelden zullen ze blaffen. Kortom, ze kunnen goede waakhonden zijn maar niet erg goede verdedigingshonden. Een Eurasier kan een keer blaffen, maar zal dan snel weer rustig worden als er iemand aan de deur komt.

Intelligentie / trainbaarheid van de Eurasiër

Eurasiërs zijn intelligente honden en het feit dat ze graag behagen, maakt ze gemakkelijk te trainen. Ze genieten van het persoonlijke contact dat ze krijgen tijdens een trainingsessie, daarom zijn ze een uitstekende keuze voor eigenaren die voor het eerst een hond hebben en niets liever willen dan zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengen met een actieve, attente en loyale viervoetige metgezel. Iedereen die hoopt een huis te delen met een Eurasier moet echter bereid zijn veel tijd te besteden aan de vachtverzorging van deze aantrekkelijke karakters, omdat de verzorgingsbehoeften van deze honden zeer hoog zijn.

Net als alle puppy's zijn Eurasier-puppy's ongelooflijk schattig en het is al te gemakkelijk om ze te verwennen wanneer ze voor het eerst in hun nieuwe thuis aankomen. Echter, zodra een puppy zich heeft gevestigd, moeten hen de basisregels worden geleerd, zodat ze begrijpen wat er van hen wordt verwacht. Het helpt ook om een pikorde vast te stellen en te bepalen wie de alfa-hond in huis is. Alle honden zijn veel gelukkiger als ze weten wat acceptabel gedrag is en wat niet.

Kinderen en andere

De Eurasier staat bekend om goed om te gaan met kinderen en ze vinden niets leuker dan bij hen te zijn en interactieve spellen te spelen. Het is echter, net als bij elke andere hond, belangrijk dat elke interactie tussen kinderen en een Eurasier wordt begeleid door een volwassene om ervoor te zorgen dat speeltijd niet te uitbundig wordt, wat zou kunnen leiden tot angst of letsel bij een kind.

Goed gesocialiseerde Eurasiers kunnen over het algemeen goed opschieten met andere honden die ze ontmoeten, dankzij hun vriendelijke en sociale aard. Ze komen ook overeen met een gezinskat waarmee ze zijn opgegroeid, maar voorzichtigheid is geboden wanneer ze in de buurt zijn van andere kleine huisdieren en katten die ze niet kennen, voor het geval dat.

Gezondheid van de Eurasiër

De gemiddelde levensverwachting van een Eurasier is tussen 11 en 13 jaar wanneer ze op de juiste manier worden verzorgd en gevoed met een geschikt kwalitatief dieet dat past bij hun leeftijd.

Verzorging van de Eurasiër

De Eurasier heeft een dikke dubbele vacht van gemiddelde lengte die zich van het lichaam af staat, vergelijkbaar met andere honden van het Spitz-type. Hierdoor vereisen ze veel onderhoud op het gebied van vachtverzorging. Idealiter moet hun vacht dagelijks worden geborsteld om klitten te voorkomen en om dode haren te verwijderen. Ze verliezen het hele jaar door haren, maar vooral tijdens de lente en opnieuw in de herfst, wanneer frequenter borstelen over het algemeen noodzakelijk is om alles onder controle te houden.

Eurasiers moeten ook meerdere keren per jaar professioneel worden verzorgd, wat het gemakkelijker maakt om hun vacht netjes te houden en in goede conditie te houden tussen bezoeken aan een trimsalon. Omdat deze charmante honden bekend staan om het lijden aan een oogaandoening genaamd entropion, is het cruciaal om hun ogen regelmatig te controleren. Als er een probleem dreigt, kan het in een vroeg stadium worden opgemerkt voordat het te ongemakkelijk en pijnlijk wordt voor de hond. Hoe eerder een oogaandoening wordt behandeld, hoe beter de kans op een snelle verbetering.

Het is ook belangrijk om de oren van een hond regelmatig te controleren en schoon te maken indien nodig. Als er te veel oorsmeer in de oren van een hond ophoopt, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te genezen is. Kortom, preventie is vaak eenvoudiger dan genezen als het gaat om oorinfecties.

Beweging van de Eurasiër

De Eurasier is een levendige, energieke en intelligente kleine hond en als zodanig hebben ze de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om echt gelukkig, goed uitgebalanceerd en gehoorzaam te zijn. Ze hebben minstens één uur lichaamsbeweging per dag nodig, en meer indien mogelijk, om te voorkomen dat een hond zich gaat vervelen, wat kan leiden tot ongewenst gedrag, waaronder verlatingsangst.

Een kortere wandeling in de ochtend zou prima zijn, maar een langere en interessantere in de middag is een must. Deze honden vinden het ook fijn om zo vaak mogelijk rond te kunnen dwalen in een achtertuin, zodat ze echt stoom kunnen afblazen. De omheining moet echter uiterst veilig zijn om deze levendige en oplettende honden binnen te houden, want als ze een zwakke plek in het hek vinden, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei problemen terechtkomen.

Met dit gezegd, moeten Eurasier-puppy's niet te veel worden uitgeoefend, omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn en te veel druk op hen problemen voor de hond kan veroorzaken in latere levensfasen. Het is ze niet toegestaan om op of van meubels te springen, en evenmin mogen ze op en neer rennen de trap op, om precies deze reden.