Engelse Setter

Levensduur12-14 jaar
GewichtMannelijk:25-30kgVrouwelijk:23-28kg
HoogteMannelijk:65-68cmVrouwelijk:61-65cm
Stamboomja

Voordelen

Ze zijn zeer intelligent en in de juiste handen gemakkelijk te trainen.
Ze zijn een geweldige keuze voor mensen die voor het eerst een hond nemen
Ze spelen graag interactieve spelletjes en zijn vooral bedreven in rally gehoorzaamheid en behendigheid.

Nadelen

Het zijn honden met veel energie die dagelijks veel lichaamsbeweging nodig hebben.
Ze kunnen goed bij werkoppervlakken dankzij hun hoogte
Ze graven graag gazons en bloemperken om
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit Engelse Setter?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Engelse Setter

De Engelse setter is een staande jachthond die nauw verwant is aan de Ierse setter en de Gordon setter (de Schotse variant).

De drie varianten onderscheiden zich niet alleen in kleur maar ook in karakter; de Ier is koppig, de Schot robuust en de Engelse is de gentleman. Het zijn stuk voor stuk uitstekende gezinshonden die erg gesteld zijn op gezelschap. Ze kunnen uitstekend overweg met kinderen en andere honden. Setters zijn over het algemeen niet waaks (ze vinden iedereen aardig) en moeten niet met al te harde hand worden opgevoed. Ze hebben zeer veel beweging nodig, waarbij ze bij voorkeur vrij moeten kunnen rennen. Setters zijn oorspronkelijk vooral gefokt voor de jacht op waterwild, en houden dan ook over het algemeen van een duik in het water.

Engelse setters worden doorgaans zo'n 62 centimeter (teefje) tot 67 centimeter (reu) hoog en wegen dan 27 tot 30 kilogram. Er zijn verschillende kleurvarianten. De basiskleur is wit gecombineerd met zwarte (Blue belton) òf leverkleurige (Orange belton) vlekjes. Ook de combinatie wit met zwarte lichaamsvlekken en een bruine hals, kin en voeten komt voor; deze variant wordt tricolor genoemd.

Geschiedenis van de Engelse Setter

De Engelse Setter is een van de oudste rassen van jachthonden ter wereld, met documenten over deze elegante honden die teruggaan tot de 14e eeuw. Ze zijn ontwikkeld tot de honden die we vandaag zien, gedurende honderden jaren, en hebben verschillende spaniëls in hun afstamming. Ze stonden oorspronkelijk bekend als Setting Spaniels en werden gefokt om te werken op ruige, uitdagende heidevelden waar ze wild gevogelte voor de meesters zouden opsporen. Zodra een vogel was gevonden, zouden deze spaniëls "zitten", bewegingloos blijven terwijl ze tegelijkertijd een poot omhoog hieven om de locatie van de vogel aan te geven aan de jagers. Nadat de netten waren uitgezet, kregen de honden het bevel om de vogels erin te drijven, wat ze met grote zorg en vaardigheid deden.

Het gebruik van netten werd echter verouderd aan het einde van de 18e eeuw, toen jagers begonnen met het gebruik van geweren als hun voorkeursmethode voor de jacht. Als zodanig werden deze spaniëls niet langer aangeduid als "Setting Spaniels" en werden ze in plaats daarvan bekend als Setters. De eerste honden van dit type waren in het bezit van de hogere klassen en edelen van die tijd, maar er zijn geen records van waar de spaniëls oorspronkelijk vandaan kwamen. Sommige mensen geloven echter dat de honden naar Engeland zijn gebracht vanuit Europa of Azië toen legers terugkeerden van oorlogen die ze vochten in verschillende regio's waar deze honden oorspronkelijk vandaan kwamen.

Het was pas in de 19e eeuw dat de verschillende Setters werden geclassificeerd als definitieve rassen op zich, hoewel de aristocraten van die tijd hun Setters vaak vernoemden naar hun familienamen. Dit leidde tot verschillende lijnen, met name de Laverack Setters en de Llewellin Setters. Vandaag de dag zijn deze mooie en elegante honden nog steeds een favoriet bij gezinnen in het Verenigd Koninkrijk en elders in de wereld, allemaal dankzij hun vriendelijke, rustige en zachte karakter.

Uiterlijk van de Engelse Setter

Schofthoogte: Reuen 65 - 69 cm Teven 61 - 65 cm

Gemiddeld gewicht: Reuen 25 - 36 kg Teven 20 - 23 kg

De Engelse Setter is een elegante, glamoureuze hond die gratie, uithoudingsvermogen en kracht belichaamt. Ze hebben een zeer schone uitstraling, waar werkende setters een iets lichtere bouw hebben. Ze dragen hun hoofd hoog, wat bijdraagt aan hun elegante voorkomen, en hun hoofden zijn lang en slank met een zeer duidelijke stop. Ze hebben ovaalvormige schedels met matig diepe vierkante snuiten. Hun neuzen zijn zwart of leverkleurig, afhankelijk van de kleur van de vacht van de hond.

Engelse Setters hebben heldere en zeer expressieve ovale ogen, variërend van hazelnoot tot donkerbruin. Hoe donkerder hun ogen, hoe beter. De enige keer dat een lichtere oogkleur acceptabel is, is bij lever beltons. Hun oren zijn matig lang en laag ingesteld op het hoofd van de hond, en ze hangen netjes dicht bij de wangen van de hond. De uiteinden zijn fluweelzacht bij aanraking, terwijl het bovenste deel bedekt is met zijdezacht haar.

Hun monden zijn sterk, met honden die pronken met een perfect schaar-gebit waarbij hun boventanden netjes over de onderste overlappen. De Engelse Setter heeft een lange, slanke en gespierde nek die honden licht gebogen houden. Hun schouders zijn goed naar achteren gelegd of schuin, en honden hebben een diepe borstkas met veel breedte tussen hun schouderbladen. De voorpoten zijn lang, recht, goed ontwikkeld en extreem gespierd.

Hun lichaam is matig lang, met honden die een vrij korte, rechte rug en goed afgeronde ribben hebben. De Engelse Setter heeft brede, licht gebogen lendenen en zeer gespierde sterke achterpoten met goed ontwikkelde dijen. Hun voeten zijn compact en mooi bekleed met gebogen tenen beschermd door haar dat tussen hen groeit. Hun staart is in lijn met hun rug geplaatst en is matig lang, die honden gebogen dragen, waarbij elk bevedering aan de onderkant wordt getoond. De staarten zijn dikker aan de basis maar lopen taps toe naar de punt.

Wat betreft hun vacht heeft de Engelse Setter een licht golvende vacht van zijdeachtig lang haar. Ze hebben broeken en hun voorpoten zijn goed bevederd helemaal tot aan de poten van de hond. De geaccepteerde kleuren voor registratie bij de Kennel Club zijn als volgt:

 • Zwart & Wit
 • Zwart Wit & Tan
 • Blauw & Wit
 • Blauw Belton
 • Blauw Belton & Tan
 • Citroen & Wit
 • Citroen Belton
 • Lever & Wit
 • Lever Belton
 • Lever Wit & Tan
 • Oranje & Wit
 • Oranje Belton
 • Driekleurig

Honden zouden gevlekte vachten moeten hebben in plaats van zware markeringen of vlekken, wat meer acceptabel is volgens de rasstandaard.

Gang/beweging

Als een Engelse Setter beweegt, doen ze dat sierlijk met een vrije beweging, wat de indruk wekt van een goede snelheid en uithoudingsvermogen. Ze bewegen vrij vanuit de hak met veel aandrijving in hun achterhand. Wanneer ze van achteren worden gezien, bewegen hun heupen, knieën en spronggewrichten in lijn met elkaar, en honden hebben altijd een hoog gedragen hoofd.

Fouten

De Kennel Club keurt elke overdrijving of afwijking van de rasstandaard af en beoordeelt de fouten op basis van hoeveel ze de algehele gezondheid en het welzijn van de hond beïnvloeden, evenals hun vermogen om te presteren.

Reuen zouden beide testikels volledig ingedaald moeten hebben in hun scrotum, en het is de moeite waard op te merken dat een hond iets lichter of zwaarder kan zijn, evenals iets groter of kleiner dan aangegeven in de rasstandaard van de Kennel Club, die slechts als richtlijn dient.

Temperament van de

Engelse Setters hebben een zeer scherpe uitstraling, maar ze zijn buitengewoon goedmoedig en aanhankelijke honden. Ze staan bekend om hun kalmte en rust, wat hen tot uitstekende gezinshuisdieren maakt. Ze komen meestal goed overeen met iedereen en alles, inclusief andere huisdieren en dieren. Ze zijn een goede keuze voor beginnende eigenaren, zolang ze in een huis wonen met veel ruimte, omdat Engelse Setters grote honden zijn. Ideaal gezien moeten eigenaren een veilige tuin hebben waarin de honden kunnen rennen en stoom kunnen afblazen zo vaak als mogelijk is.

Desalniettemin zijn Engelse Setters energieke honden, wat betekent dat ze veel lichaamsbeweging nodig hebben. Vanwege hun intelligentie hebben ze ook voldoende mentale stimulatie nodig om verveling te voorkomen. Ze zijn een ideale keuze voor gezinnen die veel tijd thuis doorbrengen en die graag buiten zijn met een actieve hondenpartner aan hun zijde. Ze zijn ook goed geschikt voor mensen die graag deelnemen aan hondensporten zoals rally obedience en behendigheid.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaren?

Engelse Setters zijn een goede keuze voor beginnende hondeneigenaren, op voorwaarde dat ze tijd kunnen besteden aan een intelligente, actieve hondenpartner. Ze gaan vooral goed om met kinderen van alle leeftijden, hoewel het spel soms levendig kan zijn.

Wat betreft jachtinstinct?

Goed gefokte Engelse Setters zijn van nature sociaal, maar ze hebben werk- en jachthonden in hun afstamming, wat betekent dat ze een sterk jachtinstinct hebben en graag achter elk dier aanrennen dat ze in de verte zien wegrennen. Daarom moeten ze vroeg in hun leven het commando 'hier' leren, en altijd voorzichtig zijn met waar en wanneer een Engelse Setter zonder lijn kan rennen, vooral als er vee of wild in de buurt is.

Wat betreft speelsheid?

Engelse Setters hebben een speelse kant en houden ervan te vermaken en vermaakt te worden. Ze zijn intelligent en houden van interactieve spellen, en doen niets liever dan deelnemen aan allerlei hondensporten, waaronder behendigheid en rally obedience, waarin ze uitblinken.

Wat betreft aanpassingsvermogen?

Engelse Setters zijn beter geschikt voor mensen die een actief buitenleven leiden en die grote, veilige achtertuinen hebben waarin de hond veilig kan rondlopen wanneer dat mogelijk is. Ze zijn grote honden die genoeg ruimte nodig hebben om zichzelf uit te drukken en zijn daarom geen goede keuze voor mensen die in appartementen wonen.

Wat betreft verlatingsangst?

Hoewel Engelse Setters sterke banden vormen met hun families, hebben ze over het algemeen geen moeite met alleen gelaten worden, zolang het maar niet te lang is. Kortom, ze staan er niet om bekend dat ze last hebben van verlatingsangst als ze een paar uur alleen worden gelaten, maar zoals eerder vermeld, nooit te lang.

Wat betreft overmatig blaffen?

Engelse Setters staan er niet om bekend "blaffers" te zijn en zullen meestal alleen hun mening laten horen als er vreemden zijn of als er iets gebeurt in hun omgeving dat ze niet leuk vinden, als een manier om hun eigenaren te waarschuwen.

Houden Engelse Setters van water?

De meeste Engelse Setters houden van zwemmen en zullen het water ingaan wanneer ze maar kunnen, vooral bij warm weer. Als een hond echter niet van water houdt, moet deze nooit worden gedwongen om erin te gaan, omdat dit hen alleen maar bang zou maken. Met dit gezegd, moet altijd voorzichtigheid worden betracht bij het uitlaten van een Engelse Setter zonder lijn in de buurt van gevaarlijker water, voor het geval een hond besluit erin te springen en vervolgens gered moet worden omdat ze er niet zelf uit kunnen komen. Het is ook essentieel om hun staarten en vachten grondig te drogen wanneer een Setter nat wordt om te voorkomen dat ze last krijgen van een 'dode staart' of hotspots.

Zijn Engelse Setters goede waakhonden?

Engelse Setters zijn geen natuurlijke waakhonden, hoewel dit niet wil zeggen dat een hond niet snel zal reageren om de eigenaar te laten weten wanneer er vreemden zijn, hoewel ze dit zelden agressief zouden doen, ze geven er de voorkeur aan afstand te houden en te blaffen als een manier om hun eigenaren te waarschuwen.

Intelligentie / trainbaarheid van de Engelse Setter

De Engelse Setter is een zeer intelligente hond en reageert daarom goed op het juiste soort positieve versterking tijdens training. Hun educatie moet echter beginnen wanneer de honden nog jong zijn om de basisregels vast te leggen en het risico te verminderen dat de natuurlijke instincten van een hond de overhand krijgen, wat er onvermijdelijk toe leidt dat deze honden wegrennen om hun omgeving te verkennen wanneer ze daar zin in hebben. Het is een goed idee om een jonge hond zo snel mogelijk in te schrijven voor gehoorzaamheidslessen nadat ze volledig zijn gevaccineerd, waar Engelse Setters volop van genieten. Op de lange termijn kunnen de inspanningen tijdens deze lessen hun vruchten afwerpen, resulterend in een veel gehoorzamere hond.

Engelse Setter-puppy's, net als alle andere puppy's, zijn ongelooflijk schattig, en het is maar al te gemakkelijk om ze te verwennen wanneer ze voor het eerst in hun nieuwe thuis aankomen. Echter, omdat setter-puppy's zo slim zijn, leren ze snel nieuwe dingen, zowel goed als slecht. Daarom moet hun educatie vroeg beginnen, zodat puppy's begrijpen wat er van hen wordt verwacht en wat acceptabel gedrag is en wat niet.

Kinderen en andere

Engelse Setters hebben affiniteit met kinderen van alle leeftijden, maar ze vormen zeer sterke banden met iedereen in een huishouden. Hun tolerantieniveau is hoog als het om kinderen gaat, wat slechts een van de redenen is waarom ze zo'n populaire keuze zijn gebleven voor mensen met jonge gezinnen hier in het Verenigd Koninkrijk en elders in de wereld.

Engelse Setters gaan ook goed om met andere dieren, waaronder de familiekat, op voorwaarde dat ze goed gesocialiseerd zijn en op jonge leeftijd aan hen zijn voorgesteld. Ze vertonen zelden enige vorm van agressief gedrag naar andere huisdieren of honden die ze in het park ontmoeten. Echter, zoals bij elk ander ras, is het verstandig nieuwe dieren voorzichtig aan hen voor te stellen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

Verzorging van de Engelse Setter

Engelse Setters vergen veel onderhoud op het gebied van verzorging, allemaal dankzij hun lange en zijdezachte vachten. Ze moeten regelmatig worden verzorgd om ervoor te zorgen dat er geen klitten of knopen ontstaan, wat het borstelen des te moeilijker kan maken. Honden met zeer lange veren moeten mogelijk naar een trimsalon om ze op een meer beheersbare lengte te laten knippen. Het is ook belangrijk om een oogje te houden op de veren die in de oren van een hond groeien, omdat deze wat vuil kunnen worden wanneer honden eten of drinken.

Engelse Setters hebben veel haar tussen hun tenen dat schoon en vrij van modder of vuil moet worden gehouden, en hetzelfde geldt voor de ruimte tussen hun voetzolen. Als er te veel oorsmeer zich ophoopt in deze gebieden, kan het leven heel ongemakkelijk worden voor een hond. Het is een goed idee om de poten van een Engelse Setter te controleren telkens als ze terugkomen van een wandeling, vooral als ze hebben rondgerend in het park of op het platteland in natte of modderige omstandigheden.

Het loont ook de moeite om een Engelse Setter minstens 3 tot 4 keer per jaar professioneel te laten verzorgen, wat het onderhouden van hun vacht en huid tussen de bezoeken aan de salon veel gemakkelijker maakt. Net als andere honden verharen ze meer tijdens de lente en opnieuw in de herfst, wanneer frequenter borstelen nodig is om alles onder controle te houden.

Beweging van de Engelse Setter

Engelse Setters zijn honden met veel energie en ze hebben de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging nodig om echt gelukkige, goed afgeronde karakters te zijn. Dit betekent dat je de hond minimaal 2 uur per dag moet uitlaten en bij voorkeur, als ze kunnen rennen in een veilige tuin om stoom af te blazen, des te beter. Ze zijn de perfecte keuze voor mensen die een actief buitenleven leiden, maar zijn geen goede keuze voor mensen met een meer sedentaire levensstijl binnenshuis. Het is de moeite waard op te merken dat het merendeel van de Engelse Setters actief blijft gedurende hun hele leven en tot in hun senior jaren.

Engelse Setter prijs

Als je een Engelse Setter wilt kopen, moet je tussen de 400 euro en meer dan 900 euro betalen voor een goed gefokte stamboompup.