Cockapoo

Levensduur14 - 18 jaar
GewichtMannelijk:5 - 10kgVrouwelijk:5 - 10kg
HoogteMannelijk:25 - 38cmVrouwelijk: 25 - 38cm
Stamboomnee

Voordelen

Ze zijn zeer intelligent en daarom gemakkelijk te trainen
Ze hebben een weinig tot niet verharende vacht
Ze zijn energiek en speels

Nadelen

Ze gedijen op menselijk gezelschap en hebben daarom last van verlatingsangst
Goed gefokte puppy's zijn duur om te kopen
Ze zijn zeer onderhoudsgevoelig
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit Cockapoo?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Cockapoo

Cockapoos werden ontwikkeld door Cocker Spaniëls te kruisen met Poedels en werden voor het eerst gefokt in de Verenigde Staten in de jaren vijftig. Ze behoren tot de oudste hybride hondenrassen of "designer" honden en sinds hun eerste verschijning hebben Cockapoos een enorme fanbase gevonden, niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar over de hele wereld, en met goede reden. Cockapoos zijn loyale, energieke, aanhankelijke en speelse honden die uitstekende gezinsdieren en metgezellen zijn.

Cockapoos kwamen ongeveer 10 jaar geleden aan op Britse bodem en naarmate hun populariteit groeide, werd de term "designerhond" minder met hen geassocieerd. Tegenwoordig worden verschillende generaties Cockapoos gefokt, zoals F1, F1b, F2 en meer, en ze kunnen allemaal worden geregistreerd bij de Cockapoo Club of Great Britain, hoewel deze charmante honden op dit moment nog niet worden erkend door de Kennel Club (vanaf februari 2018).

Geschiedenis van de Cockapoo

Zoals eerder vermeld, behoren Cockapoos tot de oudste "hybride hondenrassen" en zijn ze ontwikkeld in de Verenigde Staten in de jaren vijftig. Het is echter niet duidelijk of deze charmante honden opzettelijk zijn gecreëerd of dat het puur toeval was. Wat hun ware oorsprong ook moge zijn, de Cockapoo is een zeer geliefde hond geworden die een uitstekend gezinsdier en metgezel is, en die past bij veel levensstijlen. Ze werden ongeveer 10 jaar geleden voor het eerst geïntroduceerd in het Verenigd Koninkrijk en waren direct een hit bij mensen over het hele land vanwege hun charmante uiterlijk en vriendelijke, loyale karakter.

Het eerste fokken van een Cocker Spaniël en een Poedel leverde een F1 Cockapoo op, die nog steeds wordt beschouwd als de betere en dus meer stabiele kruising van de twee rassen omdat het consistentere resultaten oplevert. F1 Cockapoos zijn meestal iets groter dan hun ouderlijke rassen wanneer ze volwassen zijn, en fokkers geloven dat dit resulteert in honden met "hybride kracht". Wanneer F1 Cockapoos worden gefokt, wordt het ingewikkelder, en hetzelfde kan gezegd worden van F2 en andere kruisingen.

Als "hybriden", zoals ze vaak worden genoemd, wordt de Cockapoo niet erkend als ras door de internationale rasverenigingen, waaronder The Kennel Club hier in het Verenigd Koninkrijk (juli 2017). Veel lokale rasverenigingen zijn echter opgericht over de hele wereld, met als uiteindelijk doel ervoor te zorgen dat Cockapoos verantwoord worden gefokt, zodat puppy's gezonder zijn en minder risico lopen op het ontwikkelen van aangeboren en erfelijke gezondheidsproblemen die soms voorkomen bij hun ouderlijke rassen, namelijk Poedels en Cocker Spaniëls.

Met dit in gedachten is het echt belangrijk dat potentiële eigenaren contact opnemen met verantwoordelijke fokkers die regelmatig al hun dekreuen laten controleren op erfelijke aandoeningen, wat de enige manier is om het risico te verminderen dat puppy's een van deze aandoeningen ontwikkelen. Het is echter de moeite waard op te merken dat ongeacht hoe zorgvuldig een Cockapoo ook wordt gefokt, er nooit garantie is dat ze tijdens hun leven geen aangeboren of erfelijke aandoening ontwikkelen. Het vermindert echter de kans dat het gebeurt.

Het is ook essentieel om inteelt te vermijden, wat kort gezegd betekent dat de afstamming van de dekreuen moet worden gecontroleerd voordat ze worden gekruist, wat waarschijnlijker is bij Cockapoos die verderop in de lijn met elkaar worden gefokt.

Interessante feiten over het ras:

 • Cockapoos zijn voor het eerst ontwikkeld in de Verenigde Staten in de jaren 50.
 • Ze behoren tot de oudste "hybride" honden.
 • Tegenwoordig zijn er F1, F2, F3, F4, evenals F1b, F2b en meer Cockapoos.
 • F1 Cockapoos worden beschouwd als de meer stabiele kruisingen.

Uiterlijk van de Cockapoo

Schofthoogte: Reuen 25 - 38 cm, Teven 25 - 38 cm

Gemiddeld gewicht: Reuen 5,4 - 10,9 kg, Teven 5,4 - 10,9 kg

Omdat Cockapoos een kruising zijn, komen ze voor in allerlei vormen en maten, waarbij sommige honden neigen naar de Cocker Spaniël en anderen meer eigenschappen van de Poedel erven, of het nu gaat om hun fysieke kenmerken of hun temperament. Sommige honden kunnen de krullende vacht van een Poedel hebben, terwijl anderen veel rechter en langer haar kunnen hebben omdat ze meer van de vacht van een Spaniël hebben geërfd. Het hangt dus echt af van het geluk van de loting hoe een puppy Cockapoo zich ontwikkelt.

Dat gezegd hebbende, zijn het kleine tot middelgrote honden, waarbij de meeste verantwoordelijke fokkers nu Miniature Poodles gebruiken in plaats van Toy Poodles om te kruisen met Amerikaanse of Engelse Cocker Spaniëls om de kans te verkleinen dat puppy's een van de vele aandoeningen erven die schijnen de Toy Poodle te beïnvloeden. Hoewel de meeste honden klein van stuk zijn, betekent dit niet dat sommige Cockapoos niet groter zijn dan andere, omdat het echt afhangt van hun ouders welke maat ze erven.

Zoals eerder vermeld, produceert het eerste kruisen van een Cocker Spaniël met een Poedel een F1 Cockapoo, die wordt beschouwd als de stabielere kruising van de twee rassen, simpelweg omdat de paring een stabielere uitkomst produceert bij hun nakomelingen. F1 Cockapoos zijn vaak iets groter dan beide ouder rassen. Als twee F1 Cockapoos worden gepaard, produceren ze F2-puppy's en vaak kan dit "throwbacks" opleveren die worden aangeduid als F2 Cockapoos met een "Grootvader Effect". Dit gebeurt wanneer puppy's uit hetzelfde nest er heel verschillend uitzien, waarbij sommige neigen naar een Poedel, anderen meer lijken op een Cocker Spaniël en sommige een mix zijn van beide. Deze "Grootvader" -eigenschap is niet erg duidelijk in de eerste paar weken van het leven van een puppy, maar wordt meer merkbaar naarmate een puppy opgroeit en volwassen wordt.

Cockapoos kunnen er heel verschillend uitzien wanneer ze weer worden gekruist met een Cocker Spaniël of een Poedel, wat resulteert in hun nakomelingen die worden aangeduid als F1b, F2b enz., afhankelijk van de generatie van hun ouderhonden. Als zodanig produceert het kruisen van een F2 Cockapoo met een andere F2-hond een F3 Cockapoo. Het probleem ontstaat wanneer verdere fokkerij wordt uitgevoerd, wat grondig moet worden onderzocht om te voorkomen dat er sprake is van inteelt. Dit gebeurt wanneer beide ouderhonden een gemeenschappelijke voorouder hebben in een stamboom van vijf generaties.

Alle variaties van deze charmante honden worden altijd Cockapoos genoemd, maar omdat er kruisingen plaatsvinden van F1, F2, F3, enz., kan de grootte van een hond, de vorm en het uiterlijk, evenals hun temperament en intelligentie, enorm variëren van hond tot hond. Het is ook vermeldenswaard dat hun rui-snelheid en of een hond een hypoallergene vacht heeft, ook veel kan variëren, gezien het feit dat alle Cockapoos huidschilfers afwerpen die ook een allergische reactie kunnen veroorzaken bij mensen, net als het speeksel van de hond.

De Cocker Spaniël in Cockapoos

Hoe een Cockapoo uitkomt, is sterk afhankelijk van welk type Cocker Spaniël wordt gebruikt in een fokprogramma, namelijk de Engelse Cocker Spaniël, de Engelse Werk Cocker Spaniël of de Amerikaanse Cocker Spaniël, omdat alle drie behoorlijk verschillend zijn in uiterlijk en karakter. De Amerikaanse Cocker is kleiner dan de Engelse Cocker en heeft een gewelfd hoofd samen met diepere stops. Hun oren zijn langer en hun vacht is dikker en langer.

Engelse Cockers hebben de neiging om de grotere van de spaniëls te zijn en ze hebben meer een gewelfd hoofd, diepere stops en mooie lange hangende oren dan hun werkende Cocker tegenhangers. Hun vacht is dicht, golvend en dik. Engelse Werk Cocker Spaniëls zijn echter atletischer en ranker van uiterlijk, met lichtere vachten en oren die hoger op hun hoofd zijn geplaatst. Hun gezichten zijn ook veel vierkanter.

De Poedel in Cockapoos

Poedels komen in verschillende maten, variërend van zeer kleine Toy Poedels tot grote Standaard Poedels. Echter, de enige twee die worden gebruikt om Cockapoos te fokken, zijn de Toy en de Miniature Poedel. Als zodanig zou een "Toy" Cockapoo opscheppen over het hebben van een Toy Poedel in hun afkomst, en een "Miniature" Cockapoo zou een Miniature Poedel in hun afkomst hebben.

Als vuistregel kunnen Cockapoos met Toy Poedels als een van hun ouders een wat lichter en kleiner frame hebben dan die met Miniature Poedels als een ouder.

Wat betreft hun vacht, kunnen Cockapoos veel verschillende vachttypes en -structuren erven. De lengte van de vacht van een hond hangt af van hun afkomst en ouderlijke rassen. Ze kunnen een verscheidenheid aan kleuren hebben, maar de meest voorkomende bij deze charmante honden zijn als volgt:

 • Rood
 • Blond en alle tinten blond
 • Chocolade en alle tinten chocolade
 • Zwart met vlekken, Tuxedo genoemd
 • Zwart en alle tinten zwart
 • Tan, beige of buff
 • Bruin - kan variëren van licht tot donker
 • Sable - met tipping en shading in zwart
 • Room
 • Wit
 • Zilver
 • Brindle
 • Roan
 • Merle - blauwe en bruine tinten kunnen worden gemengd met room of wit
 • Beige met bruine en grijze markeringen

Gang/beweging

Cockapoos zijn levendig als ze zich bewegen en hebben veel energie te besteden. Ze bewegen zich vrij zowel in hun voor- als achterkwartieren, waarbij honden zich altijd trots houden en hun staarten hoog houden tijdens het bewegen.

Temperament van de

Cockapoos zijn zeer aanpasbare honden en van nature uiterst aanhankelijk en loyaal aan hun families. Ze zijn ook zeer intelligent, dit hebben ze geërfd van beide ouderlijke rassen. Poodles behoren tot de slimste honden op aarde en Cockers staan erom bekend ook erg slim te zijn, hoewel zowel de Poedel als de Cocker soms wat te slim kunnen zijn voor hun eigen goed, een eigenschap die Cockapoos zeker weten te benutten.

Ze staan bekend om hun vrolijke, speelse karakter en zijn een genot om in de buurt te hebben. Cockapoos gedijen goed in menselijk gezelschap, wat prima is als ze in een huishouden leven waar meestal iemand thuis blijft als iedereen weg is. Ze zijn niet de beste keuze voor mensen die het grootste deel van de tijd op het werk zijn en hun honden voor lange periodes alleen laten. Als een Cockapoo alleen wordt gelaten en niet de juiste hoeveelheid dagelijkse beweging en mentale stimulatie krijgt, vervelen ze zich snel, wat kan leiden tot allerlei problemen. Een verveelde Cockapoo kan ongewenst gedrag ontwikkelen en zelfs last hebben van verlatingsangst, wat zich uit in destructief gedrag in huis en onophoudelijk blaffen wanneer hun eigenaren weg zijn.

Cockapoos houden van interactieve spelletjes en staan bekend om hun snelheid en behendigheid. Net als hun ouder rassen is een vermoeide Cockapoo een goed opgevoede, gehoorzame hond, en de beste manier om een van deze charmante, intelligente honden moe te maken, is ze veel beweging te geven, inclusief veel interactieve speeltijd. Ze genieten van allerlei hondensporten, waaronder behendigheid en flyball, waarin ze uitblinken.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaars?

Cockapoos zijn een zeer goede keuze voor beginnende hondeneigenaars vanwege hun lieve, vriendelijke, meegaande en loyale aard. Ze zijn gemakkelijk te trainen omdat Cockapoos slimme honden zijn en ze genieten van het één-op-één contact tijdens een trainingsessie. Ze behoren tot de meest meegaande honden en vinden niets leuker dan behagen, wat slechts een van hun meest vertederende eigenschappen is.

Wat betreft het jachtinstinct?

Een goed gesocialiseerde Cockapoo ontwikkelt geen hoog jachtinstinct, maar ze kunnen niet weerstaan aan de verleiding om een kleiner dier te achtervolgen dat ze tegenkomen, gewoon voor de lol. Voorzichtigheid is dus geboden wanneer een Cockapoo tijdens wandelingen in aanraking komt met kleine dieren.

Wat betreft speelsheid?

Cockapoos staan ​​bekend om hun speelse karakter. Dankzij hun intelligentie leren ze snel nieuwe dingen, met als nadeel dat ze ook snel slechte gewoonten aanleren.

Wat betreft aanpassingsvermogen?

Cockapoos zijn zeer aanpasbaar en voelen zich net zo gelukkig in een appartement in de stad als in een huis op het platteland, mits ze voldoende dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgen.

Wat betreft verlatingsangst?

Cockapoos zijn zeer op mensen gericht en houden er niet van om te lang alleen gelaten te worden. Ze kunnen last hebben van verlatingsangst, daarom moeten jonge honden leren dat alleen zijn geen reden is om zich zorgen te maken, vooral als hun eigenaren overdag aan het werk zijn. Ze zijn echter beter geschikt voor huishoudens waar meestal iemand thuis blijft als iedereen anders weg is of in huishoudens met een andere hond of kat.

Wat betreft overmatig blaffen?

Met hun intelligentie, een eigenschap die Cockapoos erven van beide ouderlijke rassen, kunnen deze charmante honden worden geleerd om niet overmatig of zonder reden te blaffen, maar dit moet worden gedaan wanneer de Cockapoo jong is en moet deel uitmaken van de grenzen en regels die hun eigenaren stellen.

Houden Cockapoos van water?

De meeste Cockapoos vinden het leuk om in de buurt van water te zijn en zijn goede zwemmers, maar er moet altijd voorzichtigheid worden betracht wanneer een puppy voor het eerst interesse toont om in het water te zijn. Het is ook verstandig om extra voorzichtig te zijn bij het uitlaten van een Cockapoo in de buurt van gevaarlijker water, voor het geval ze besluiten erin te springen.

Zijn Cockapoos goede waakhonden?

Cockapoos staan bekend als goede waakhonden en laten hun eigenaren snel weten wanneer er vreemden zijn of wanneer er iets gebeurt dat ze niet leuk vinden in hun omgeving. Ze kunnen echter worden geleerd om niet te veel te blaffen, wat, zoals eerder vermeld, moet worden gedaan wanneer de Cockapoo nog jong is en voordat het een echt probleem wordt.

Intelligentie / trainbaarheid van de Cockapoo

Cockapoos staan ​​bekend om hun intelligentie, waarbij beide ouder rassen hoog scoren op de lijst van intelligente honden. Ze vinden het ook heerlijk om te behagen en zijn daarom zeer trainbaar. In de juiste handen kunnen deze charmante honden heel snel nieuwe dingen leren en uitblinken in veel hondensporten, waaronder behendigheid en flyball, zoals eerder vermeld.

Ze zijn van nature vrij gevoelig en reageren daarom niet goed op enige vorm van harde correctie, noch reageren Cockapoos goed op zware trainingsmethoden. Ze reageren echter heel goed op positieve versterking en staan bekend als vrij "stemgevoelig", wat betekent dat ze snel de verschillende tonen oppikken die eigenaren gebruiken bij het geven van bepaalde commando's. Het is belangrijk om een hond minder hoogwaardige traktaties aan te bieden in plaats van ze van mindere waarde te geven, wat kan leiden tot overgewicht bij een Cockapoo op jonge leeftijd en ernstige gevolgen kan hebben voor hun gezondheid op de lange termijn.

De sleutel tot succesvolle training van een Cockapoo is om hun educatie vanaf dag één te starten en grondregels en grenzen vast te stellen, zodat jonge honden begrijpen wat er van hen wordt verwacht.

Kinderen en andere

Cockapoos staan bekend om hun goede omgang met kinderen, wat de reden is waarom ze zulke geweldige gezinsdieren zijn en waarom ze al zo lang een populaire keuze zijn bij mensen zowel hier in het Verenigd Koninkrijk als elders in de wereld. Desondanks moet elke interactie tussen honden en jongere kinderen altijd worden begeleid door een volwassene om ervoor te zorgen dat speeltijd niet te levendig wordt en iemand gewond raakt.

Ze staan er ook om bekend sociale honden te zijn van nature, vooral als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn, wat kort gezegd betekent dat Cockapoos over het algemeen goed overweg kunnen met andere honden en dieren, inclusief de familiekat. Desalniettemin zou een Cockapoo er niets van denken om de kat van de buurman achterna te zitten als hij de kans krijgt. Zoals met andere honden moet er voorzichtigheid worden betracht wanneer ze in de buurt zijn van kleinere huisdieren die ze nog niet kennen, gewoon voor de zekerheid.

Gezondheid van de Cockapoo

De gemiddelde levensverwachting van een Cockapoo is tussen de 14 en 18 jaar wanneer ze goed worden verzorgd en gevoed met een geschikt kwalitatief dieet dat past bij hun leeftijd.

Verzorging van de Cockapoo

Cockapoo's kunnen veel verschillende soorten vacht hebben, waarbij sommige honden een vacht hebben die meer lijkt op die van een Poedel, terwijl anderen misschien pronken met gladdere vachten, vergelijkbaar met hun Cocker Spaniël ouder ras. Ze worden beschouwd als honden met weinig verharing, vooral als ze meer een Poedelvacht hebben, maar dat betekent niet dat ze niet regelmatig moeten worden geborsteld, omdat hun haar snel neigt te groeien. De enige manier om klitten en knopen te voorkomen, is door een Cockapoo regelmatig te borstelen, vooral als hun vacht aan de lange kant is.

Dat gezegd hebbende, ongeacht het type vacht dat een Cockapoo heeft geërfd, moeten ze nog steeds meerdere keren per jaar professioneel worden getrimd of geknipt. Dit maakt het veel gemakkelijker om de vacht van een hond er netjes uit te laten zien tussen bezoeken aan een trimsalon. Het is ook belangrijk om de oren van een hond regelmatig te controleren en ze indien nodig schoon te maken. Als er te veel oorsmeer in de oren van een hond zich ophoopt, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te behandelen is. Kortom, preventie is vaak gemakkelijker dan genezen als het gaat om oorproblemen.

Beweging van de Cockapoo

Cockapoos zijn energieke en slimme honden, wat kort gezegd betekent dat ze de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie moeten krijgen om echt gelukkig, evenwichtig en gehoorzaam te zijn. Ze vinden het heerlijk om bezig te zijn en genieten van niets meer dan deelnemen aan allerlei soorten hondensporten, waaronder behendigheid, gehoorzaamheidstraining en flyball, om er maar een paar te noemen, waarin ze bekend staan om uit te blinken.

Ze moeten tussen de 40 en 60 minuten lichaamsbeweging per dag krijgen. Een kortere wandeling in de ochtend is prima, maar een langere, interessantere in de middag is een must. Deze honden houden er ook van om zo vaak mogelijk vrij rond te kunnen lopen in een achtertuin, zodat ze echt stoom kunnen afblazen. De omheining moet echter extreem veilig zijn om deze actieve en nieuwsgierige honden binnen te houden, want als ze een zwakke plek in de omheining vinden, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei problemen komen.

Met dit gezegd zijnde, mogen Cockapoo-puppy's niet te veel worden uitgeoefend omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn, en te veel druk hierop kan leiden tot problemen later in hun leven. Ze mogen niet toestaan worden om op of van meubels te springen, noch mogen ze de trap op en af rennen om dezelfde reden.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Cockapoo honden te koop in 1111, Diemen - Advertentie 1
5
3 dagen

Cockapoo Puppy's

€ 550
CockapooLeeftijd: 9 weken1 Mannelijk / 1 Vrouwelijk
we hebben onze Cockapoo-puppy's klaar om te koop te geven aan nieuwe huizen met papieren, microchip en hondenvoer. Ik ben bereid om op andere locaties te bezorgen. Neem gerust contact op voor meer i
mark e.
mark e.
Amsterdam
Cockapoo honden te koop in 6226, Maastricht - Advertentie 2
61
3 dagen

cockapoos geboren

€ 2.000
CockapooLeeftijd: 5 dagen
Nog 4 lieve cockapoos zijn er over :) Ze mogen 20 April het nestje verlaten. De papa heet Red en is een rode poedel. Papa woont wel niet bij ons. Papa is van een familielid. Onze cocker Fleur en pap
Inge h.
Inge h.Id geverifieerd
Maastricht
Cockapoo honden te koop in 6226, Maastricht - Advertentie 3
6
3 weken

Cockapoo pups onderweg eind februari

€ 2.000
CockapooLeeftijd: Net geboren
Onze cocker spaniel is zwanger van een rood harige poedel! Fleur haar gedrag is heel lief en sociaal en zeer aanhankelijk! Papa is het zelfde :) Fleur de cocker spaniel woont samen met haar vriend
Inge h.
Inge h.Id geverifieerd
Maastricht