Chorkie

Levensduur10 - 15 jaar
GewichtMannelijk:3 - 4kgVrouwelijk:3 - 4kg
HoogteMannelijk:15 - 22 9cmVrouwelijk: 15 - 22 9cm
Stamboomnee
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent je op zoek naar het Chorkie ras?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Chorkie

Chorkies zijn een heerlijke kruising tussen een Chihuahua en een Yorkshire Terrier waarbij sommige honden klein zijn terwijl anderen klein zijn, afhankelijk van de grootte van beide ouders. Ze verschenen voor het eerst op het toneel in de jaren negentig en wonnen heel snel aan populariteit bij mensen over de hele wereld dankzij hun kleine formaat en de schattige kenmerken die ze van hun ouder rassen hebben geërfd.

Chorkies zijn zeer aanpasbaar en net zo gelukkig in een huis als in een appartement in de stad, mits ze veel mentale stimulatie en dagelijkse lichaamsbeweging krijgen. Sinds ze voor het eerst op het toneel verschenen zijn ze in de harten en huizen van veel mensen in het Verenigd Koninkrijk en elders in de wereld terechtgekomen dankzij hun mooie uiterlijk en persoonlijkheden.

Geschiedenis van de Chorkie

Chorkies ontstonden toen fokkers twee zuivere rassen kruisten, namelijk een Yorkshire Terriër en een Chihuahua. Deze schattige honden verschenen voor het eerst in de jaren negentig en waren meteen een hit bij veel mensen over de hele wereld dankzij hun kleine formaat en hun vriendelijke, aanhankelijke aard. Omdat ze op dit moment als "designerhonden" worden beschouwd, zijn Chorkies geen erkend ras en zijn ze niet geaccepteerd door The Kennel Club of andere internationale rasverenigingen (september 2017).

Er zijn echter rasverenigingen opgericht, zowel hier in het Verenigd Koninkrijk als elders in de wereld, met als uiteindelijk doel ervoor te zorgen dat Chorkies verantwoord worden gefokt, zodat honden minder kans hebben om erfelijke gezondheidsproblemen te erven die hun ouder rassen beïnvloeden. Maar net als bij elk ander ras, of het nu een kruising of een raszuivere hond is, hoe goed gefokt een hond ook is, er is nooit een garantie of ze al dan niet een aangeboren of erfelijke aandoening zullen ontwikkelen tijdens hun leven. Tegenwoordig zijn Chorkies net zo populair als toen deze charmante kleine honden voor het eerst verschenen in de jaren negentig.

Interessante feiten over het ras

 • Is de Chorkie een kwetsbaar ras? Nee, ze behoren tot de meest populaire rassen, zowel in het Verenigd Koninkrijk als elders in de wereld
 • Chorkies zijn honden die weinig verharen, wat betekent dat ze een betere keuze zijn voor mensen die last hebben van huisdierallergieën, hoewel het aan te raden is om tijd door te brengen met een hond voordat je er een neemt
 • Eerstegeneratie Chorkies (F1) zijn over het algemeen gezonder dan honden van de tweede en latere generaties, en het fokken van 2 Chorkies levert geen goede resultaten op
 • Chorkies houden van het geluid van hun eigen stem en staan bekend als "blaffers"
 • Chorkies met merle vachten hebben last van gezondheidsproblemen die hun gehoor en zicht beïnvloeden vanwege het merle-gen dat ze dragen

Uiterlijk van de Chorkie

Hoogte bij de schoft: Mannetjes 15,2 - 22,9 cm Vrouwtjes 15,2 - 22,9 cm

Gemiddeld gewicht: Mannetjes 3,6 - 4,5 kg Vrouwtjes 3,6 - 4,5 kg

Omdat Chorkies een kruising zijn tussen twee zuivere rassen, is er nooit een echte garantie hoe de puppy's zullen uitgroeien. Als zodanig komen deze charmante kleine honden in allerlei vormen, maten en kleuren. Sommige honden zijn langbenig en rank, terwijl anderen korter en compacter zijn. Over het algemeen hebben de meeste Chorkies echter een atletische uitstraling, een eigenschap die zowel de Yorkie als de Chihuahua hebben.

Wat betreft hun vacht kan de Chorkie een pluizige of rechte vacht hebben, waarbij de enige consistentie is dat ze worden beschouwd als weinig verharende honden. Ze kunnen ook pronken met vele verschillende vachtkleuren, maar de meest voorkomende zijn als volgt:

 • Zwart
 • Zwart en bruin
 • Bruin
 • Donkerbruin
 • Chocolade
 • Rood
 • Merle
 • Tan
 • Grijs
 • Wit
 • Zwart

Het is vermeldenswaardig dat de vacht van een Chorkie van kleur verandert naarmate ze ouder worden, waarbij de vachten van sommige honden van kleur veranderen met de verschillende seizoenen.

Gang/beweging

Als Chorkies bewegen, doen ze dat met een vrolijke, stuiterende en energieke gang. Ze zijn altijd alert en snel om te bewegen wanneer dat nodig is.

Fouten

Toekomstige eigenaren van Chorkies moeten voorzichtig zijn met puppy's of honden die enige vorm van overdrijving vertonen, zowel in hun uiterlijk als in hun conformiteit, en dat extra kleine Chorkies vaak gepaard gaan met veel gezondheidsproblemen, dus ze kunnen het beste vermeden worden. Een verantwoordelijke fokker zou er altijd voor zorgen dat de puppy's die ze produceren een goede grootte en conformiteit hebben en zou het fokken van extra kleine honden om deze redenen vermijden. Mannetjes moeten beide testikels volledig ingedaald hebben in hun scrotum.

Temperament van de

Chorkies hebben mooie temperamenten die ze hebben geërfd van beide ouder rassen. Ze houden ervan om verwend te worden en tijd door te brengen met hun eigenaren en families, wat een schattige kant van hun aard is. Dit heeft echter als nadeel dat Chorkies er niet van houden om voor langere tijd alleen gelaten te worden. Kortom, deze charmante kleine honden gedijen op menselijk gezelschap en zijn daarom geen goede keuze voor mensen die het grootste deel van hun tijd buitenshuis doorbrengen. Ze zijn een geweldige keuze voor gezinnen met oudere kinderen waar minstens één persoon thuis blijft als iedereen weg is. Ze zijn ook de perfecte gezelschapshond voor ouderen.

Ze zijn niet de beste keuze voor beginnende eigenaren omdat, hoewel het intelligente kleine honden zijn, ze uitdagend kunnen zijn om te trainen. In de juiste handen en met de juiste hoeveelheid vroege socialisatie en training kan een Chorkie echter een plezier zijn om te trainen. Het belang van het socialiseren van deze kleine honden kan niet genoeg worden benadrukt, want als dat niet gebeurt, kunnen ze nogal verlegen en timide zijn, wat vaak leidt tot agressief gedrag bij honden. Wanneer een Chorkie goed gesocialiseerd is, zijn ze extravert en tonen ze veel genegenheid, zelfs tegenover mensen die ze nog nooit hebben ontmoet.

Reputabele fokkers gebruiken alleen gezonde Kennel Club-geregistreerde ouder rassen, namelijk de Yorkshire Terriër en de Chihuahua, om Chorkies te produceren, omdat het fokken van Chorkies onderling niet succesvol is gebleken.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaren?

Chorkies zijn de perfecte keuze voor beginnende hondeneigenaren omdat ze zo meegaand en op mensen gericht zijn en niets liever willen dan hun families te plezieren en te vermaken. Met dat gezegd zijn ze niet de beste keuze voor huishoudens met peuters en zeer jonge kinderen, terwijl ze geweldige metgezellen zijn voor ouderen.

Hoe zit het met de prooidrift?

Chorkies zijn van nature erg sociaal, maar ze houden ervan om dingen achterna te zitten, wat het "terriër" in hen is. Als zodanig zou een Chorkie er niet over nadenken om de kat van de buren of andere kleine wezens die ze tegenkomen achterna te zitten.

Hoe zit het met speelsheid?

Chorkies hebben een speelse kant aan hun aard en houden ervan om te vermaken en vermaakt te worden. Ze staan bekend als een beetje ondeugend als de stemming hen overvalt en ze blijven erg puppy-achtig tot ver in hun senior jaren. Met dat gezegd moet er altijd voorzichtigheid worden betracht bij het spelen met een Chorkie omdat het zulke kleine honden zijn.

Hoe zit het met aanpassingsvermogen?

Chorkies zijn zeer aanpasbare honden, mits ze voldoende dagelijkse lichamelijke oefening krijgen in combinatie met voldoende mentale stimulatie om verveling te voorkomen. Ze zijn net zo gelukkig in een appartement in de stad als in een huis op het platteland.

Hoe zit het met verlatingsangst?

Chorkies vormen sterke banden met hun families en honden zijn nooit erg gelukkig als ze zich voor langere tijd alleen vinden. Ze zijn beter geschikt voor mensen die ofwel thuis werken of in huishoudens waar één persoon thuis blijft als iedereen weg is, zodat ze nooit voor langere tijd alleen zijn, wat kan leiden tot verlatingsangst bij een hond. Dit kan ertoe leiden dat ze destructief worden in huis en onophoudelijk blaffen, wat een manier is voor een hond om stress te verlichten en zichzelf te vermaken.

Hoe zit het met overmatig blaffen?

Chorkies houden te veel van het geluid van hun eigen stem, wat iets is dat voorzichtig moet worden aangepakt wanneer een hond nog jong is, zonder ze te laten schrikken, maar zelfs dan is er nooit een garantie dat een Chorkie niet alsnog zou blaffen om het blaffen. Met dat gezegd, wanneer ze te lang aan hun lot worden overgelaten, zou een Chorkie onophoudelijk beginnen te keffen om iemands aandacht te trekken en de wereld te laten weten hoe ongelukkig ze zijn over dingen.

Houden Chorkies van water?

Sommige Chorkies houden van zwemmen. Als iemand echter een hond bezit die niet van water houdt, mag die persoon ze nooit dwingen om erin te gaan, omdat dit hen alleen maar zou afschrikken. Met dat gezegd moet er altijd voorzichtigheid worden betracht bij het uitlaten van een Chorkie zonder riem in de buurt van gevaarlijker waterwegen, voor het geval een hond besluit erin te springen en dan gered moet worden, rekening houdend met het feit dat ze zo klein zijn dat ze snel in de problemen kunnen komen.

Zijn Chorkies goede waakhonden?

Chorkies zijn geen natuurlijke waakhonden vanwege hun kleine formaat, maar dat wil niet zeggen dat ze niet snel laten weten wanneer er vreemden zijn of wanneer er iemand aan de deur staat.

Intelligentie / trainbaarheid van de Chorkie

Chorkies zijn slimme kleine honden en ze vinden het heerlijk om te behagen, wat kort gezegd betekent dat ze gemakkelijk te trainen zijn. Hun training moet echter vroeg beginnen en consistent zijn, zodat deze kleine honden begrijpen wat er van hen wordt verwacht. Het probleem is dat omdat ze zo schattig klein zijn, Chorkies vaak wegkomen met dingen die grotere honden nooit zouden mogen doen. Dit kan leiden tot allerlei gedragsproblemen, waaronder het "kleine hond syndroom", een aandoening die ervoor zorgt dat kleine honden veranderen in moeilijk te leven en moeilijk te beheren neurotische karakters.

Ze reageren zeer goed op positieve bekrachtiging, maar reageren niet goed op enige vorm van harde correctie of strenge trainingsmethoden omdat het gevoelige kleine honden zijn, wat kort gezegd kan resulteren in een verlegen, teruggetrokken en timide hond. Het is belangrijk om hoogwaardige traktaties aan te bieden bij het trainen van een Chorkie en de hoeveelheid beloningen te beperken om te voorkomen dat ze te zwaar worden. Het is veel beter om minder goede kwaliteit beloningen aan te bieden dan veel goedkopere, minder waardevolle beloningen bij het trainen van elk soort zeer kleine hond.

Omdat Chorkie-puppy's zo schattig zijn, is het heel gemakkelijk om ze te verwennen, wat kan leiden tot honden die een aandoening ontwikkelen die bekend staat als het "kleine hond syndroom". Dit zorgt ervoor dat honden eigenwijs en onhandelbaar worden, waardoor ze moeilijker te leven en te hanteren zijn. Daarom moeten eigenaren vanaf het begin duidelijk zijn en hun huisdieren vanaf het begin opvoeden door hen de grenzen en regels bij te brengen, zodat ze begrijpen wat er van hen wordt verwacht. De eerste commando's die een Chorkie-puppy moet leren zijn als volgt:

 • Kom
 • Zit
 • Blijf
 • Stil
 • Laat het
 • Lig
 • Bed

Kinderen en andere

Chorkies zijn geen goede keuze voor mensen met peuters of zeer jonge kinderen vanwege hun kleine formaat en het feit dat ze per ongeluk gewond kunnen raken door een jonger kind. Wanneer een Chorkie bang is, kan hij wel eens naar een jonger kind uithalen, dus contact kan het beste vermeden worden. Ze zijn een goede keuze voor gezinnen met oudere kinderen die weten hoe ze zich moeten gedragen en zo'n kleine hond moeten behandelen. Met dit gezegd moet elk contact tussen kinderen en een Chorkie worden begeleid door een volwassene om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

Ze zijn van nature zeer sociale kleine honden en als zodanig kunnen ze over het algemeen goed opschieten met andere honden als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn. Echter, omdat Chorkies zo klein zijn, moet er voorzichtigheid worden betracht wanneer ze in de buurt zijn van grotere honden, voor het geval ze per ongeluk gewond raken door wat ruw spel. Chorkies hebben nog steeds terriër in zich en zullen daarom zonder aarzeling een klein huisdier of dier achtervolgen, en dit geldt ook voor katten, hoewel ze meestal goed met elkaar opschieten als ze zijn opgegroeid met een gezinskat in huis.

Gezondheid van de Chorkie

De gemiddelde levensverwachting van een Chorkie is tussen de 10 en 15 jaar wanneer ze goed verzorgd worden en een geschikt kwalitatief goed dieet krijgen dat past bij hun leeftijd.

Net als veel andere honden staat de Chorkie bekend om een paar erfelijke gezondheidsproblemen die hun ouder rassen beïnvloeden, waarvan het de moeite waard is om te weten als je van plan bent om je huis te delen met een van deze charmante kleine honden. De aandoeningen die het ras het meest lijken te beïnvloeden zijn onder andere:

Gezondheidsproblemen bij Chihuahua's

 • Patella luxatie
 • Epilepsie
 • Hydrocefalus
 • Hypoglykemie - lage bloedsuikerspiegel
 • Ooginfecties en oogletsels
 • Oorproblemen
 • Puppy's worden geboren met een molera (fontanel)

Het is de moeite waard om op te merken dat er in het Verenigd Koninkrijk niet genoeg wordt gedaan aan gezondheidstests voor de Chihuahua, maar toekomstige eigenaren moeten voorzichtig zijn met het kopen van een Chihuahua met een merle vacht vanwege de gezondheidsproblemen die geassocieerd worden met het Merle gen, wat het zicht en gehoor van een hond ernstig kan beïnvloeden.

Gezondheidsproblemen bij Yorkshire Terriërs

 • Hypoglykemie
 • Legg-Perthes Disease
 • Retinale dysplasie
 • Luxerende patella - Knieschijf ontwrichting
 • Ingestorte luchtpijp
 • Portosystemische shunt
 • Tandheelkundige problemen
 • Erfelijke oogaandoeningen - BVA/KC test beschikbaar (jaarlijks) en via doorverwijzing van een dierenarts naar de Animal Health Trust (AHT)
 • Progressieve retina atrofie (PRA) - BVA/KC test beschikbaar (jaarlijks) - doorverwijzing van een dierenarts
 • Primaire lensluxatie (PLL) - BVA/KC test beschikbaar (jaarlijks) - doorverwijzing van een dierenarts
 • Chiari-misvorming Syringomyelia (CMSM) - BVA/KC test beschikbaar - doorverwijzing van een dierenarts
 • Ooginfecties

Hoe zit het met vaccinaties?

Chorkie-puppy's zouden hun eerste vaccinaties hebben gekregen voordat ze verkocht werden, maar het is aan hun nieuwe eigenaren om ervoor te zorgen dat ze hun vervolgvaccinaties op tijd krijgen volgens het vaccinatieschema voor puppy's zoals volgt:

 • 10-12 weken oud, met in gedachten dat een puppy niet meteen volledige bescherming heeft, maar volledig beschermd zou zijn 2 weken nadat ze hun tweede vaccinatie hebben gehad

Er is veel discussie geweest over de noodzaak voor honden om boosters te krijgen. Daarom is het het beste om met een dierenarts te praten voordat je een definitieve beslissing neemt over of een hond moet doorgaan met jaarlijkse vaccinaties die bekend staan als boosters.

Hoe zit het met castratie en sterilisatie?

Veel dierenartsen raden tegenwoordig aan om te wachten tot honden iets ouder zijn voordat ze gecastreerd of gesteriliseerd worden, wat betekent dat ze meer volwassen zijn voordat ze de procedures ondergaan. Daarom adviseren ze om mannetjes te castreren en vrouwtjes te steriliseren wanneer ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn. Andere dierenartsen raden aan om honden te steriliseren en castreren wanneer ze 6 maanden oud zijn, maar nooit eerder tenzij het om medische redenen gaat.

Zorgen voor de Chorkie

Net als bij elk ander ras moeten Chorkies regelmatig worden verzorgd om ervoor te zorgen dat hun vacht en huid in topconditie blijven. Ze moeten ook regelmatig dagelijkse lichaamsbeweging krijgen om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond blijven. Bovendien moeten honden worden gevoerd met voedsel van goede kwaliteit dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften gedurende hun hele leven.

Zorgen voor een Chorkie puppy

Chorkie-puppy's zijn levendig en vol leven, wat betekent dat huizen en tuinen goed puppy-proof moeten zijn voordat ze arriveren. Een verantwoordelijke fokker zou hun puppy's goed gesocialiseerd hebben, wat altijd leidt tot meer uitgaande, zelfverzekerde en vriendelijke honden vanaf het begin. Met dit gezegd moet worden dat elke puppy zich kwetsbaar zal voelen wanneer ze hun moeder en nestgenoten verlaten, wat in overweging moet worden genomen. Hoe langer een puppy bij zijn moeder kan blijven, hoe beter, hoewel het ook niet te lang mag duren.

Het is het beste om af te spreken om de puppy op te halen wanneer er mensen in huis zullen zijn gedurende de eerste week of zo, wat de tijd is die een puppy nodig heeft om zich te settelen. Het puppy-proof maken van het huis en de tuin betekent dat alle gereedschappen en andere voorwerpen die een levendige puppy zichzelf zou kunnen verwonden, moeten worden opgeborgen. Elektrische draden en kabels moeten buiten hun bereik worden geplaatst omdat puppy's graag op dingen kauwen. Giftige planten moeten ook uit bloembedden en het huis worden verwijderd.

Puppy's moeten veel slapen om te groeien en zich te ontwikkelen zoals het hoort, wat betekent dat het opzetten van een rustige plek die niet te afgelegen is, betekent dat ze zich daar kunnen terugtrekken wanneer ze willen dutten en het is belangrijk om ze niet te storen wanneer ze slapen. Het is ook een goed idee om "speeltijd" binnen in huis lekker rustig te houden en om een meer actieve "speeltijd" buiten in de tuin te hebben, wat betekent dat puppy's snel leren minder levendig te zijn wanneer ze binnen zijn.

Verzorging van de Chorkie

Chorkies worden beschouwd als weinig verharende kleine honden, maar ze moeten nog steeds regelmatig worden verzorgd om hun vacht netjes te houden en hun huid in goede conditie te houden. Regelmatig borstelen helpt ook om de band te versterken die deze kleine honden vormen met hun eigenaren en ze houden echt van alle aandacht die ze krijgen tijdens een verzorgingssessie.

Het in de gaten houden van de nagels van een hond en ze laten knippen wanneer dat nodig is, moet deel uitmaken van een verzorgingsroutine en omdat Chorkies vatbaar zijn voor tandheelkundige problemen, is het belangrijk dat honden regelmatig hun tanden laten controleren en reinigen, zodat als er een probleem is, dit snel kan worden opgemerkt en indien nodig kan worden aangepakt.

Het is ook belangrijk om de oren van een hond regelmatig te controleren en ze voorzichtig en zorgvuldig schoon te maken als ze vies zijn of als er te veel oorsmeer in opbouwt, wat kan leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te behandelen kan zijn. Kortom, preventie is vaak gemakkelijker dan genezing als het gaat om oorinfecties.

Beweging van de Chorkie

Chorkies zijn slimme kleine honden en daarom hebben ze de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om echt gelukkige, evenwichtige en gezonde kleine honden te zijn. Als zodanig is een goede 30 minuten dagelijkse lichaamsbeweging essentieel. Een kortere wandeling in de ochtend zou prima zijn, maar een langere en interessantere in de middag is een must. Deze honden vinden het ook fijn om zo vaak mogelijk in een achtertuin rond te kunnen dwalen, zodat ze echt stoom kunnen afblazen. De omheining moet echter veilig zijn om deze levendige kleine honden binnen te houden, want als ze een zwakke plek in het hek vinden, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei problemen terechtkomen.

Met dit gezegd moeten Chorkie-puppy's niet te veel worden uitgeoefend omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn en te veel druk op hen kan leiden tot problemen bij de hond op latere leeftijd. Ze mogen niet op of van meubels springen, noch mogen ze om deze reden de trap op en af rennen.

Voeren van de Chorkie

Als je een Chorkie-puppy van een fokker krijgt, zullen ze je een voedingsschema geven en het is belangrijk om je aan hetzelfde schema te houden door hetzelfde puppyvoer te voeren om eventuele maagklachten te voorkomen. Je kunt het dieet van een puppy veranderen, maar dit moet heel geleidelijk gebeuren, er altijd voor zorgend dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen en als dat wel het geval is, is het het beste om ze terug te zetten op hun oorspronkelijke dieet en de dingen te bespreken met de dierenarts voordat je het opnieuw probeert te veranderen.

Oudere honden staan niet bekend als kieskeurige eters, maar dat betekent niet dat je ze een minderwaardig dieet kunt geven. Het is het beste om een volwassen hond twee keer per dag te voeren, een keer 's ochtends en dan weer 's avonds, ervoor zorgend dat het goed kwaliteitsvoer is dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften. Het is ook belangrijk dat honden de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen, zodat ze eventuele overtollige calorieën verbranden of ze kunnen te zwaar worden wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Obesitas kan het leven van een hond met meerdere jaren verkorten, dus het is belangrijk om vanaf het begin op hun taille te letten.

Voedingsgids voor een Chorkie-puppy

Puppy's moeten een zeer voedzaam en goed kwaliteitsdieet krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien zoals het hoort. Als ruwe richtlijn kan een Chorkie-puppy de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd, ervoor zorgend dat hun maaltijden gelijkmatig over de dag worden verspreid en het is het beste om ze 3 of 4 keer per dag te voeren:

 • 2 maanden oud - 49g tot 78g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 3 maanden oud - 54g tot 88g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 4 maanden oud - 55g tot 92g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 5 maanden oud - 55g tot 92g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 6 maanden oud - 47g tot 84g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 7 maanden oud - 40g tot 75g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 8 maanden oud - 39g tot 66g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 9 maanden oud - 39g tot 66g, afhankelijk van de bouw van een puppy

Zodra een Chorkie 10 maanden oud is, kunnen ze volwassen voer krijgen en 2 of 3 maaltijden per dag krijgen, gelijkmatig over de dag verspreid, wat ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel van een puppy niet te laag wordt.

Voedingsgids voor een volwassen Chorkie

Zodra een volwassen Chorkie volledig volgroeid is, moet deze een goed kwaliteitsdieet krijgen om hun goede gezondheid te waarborgen. Als ruwe richtlijn kan een volwassen Chorkie de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd:

 • Honden met een gewicht van 3,6 kg kunnen 68g tot 79g per dag worden gevoerd
 • Honden met een gewicht van 4 kg kunnen 78 g tot 89 g per dag worden gevoerd

Chorkie prijs

Als u op zoek bent om een Chorkie te kopen, zou u iets moeten betalen tussen €300 en meer dan €500 voor een goed gefokte rashond. De kosten voor het verzekeren van een mannelijke 3-jarige Chorkie in noordelijk Engeland zouden €18,42 per maand bedragen voor basisdekking, maar voor een levenslange polis zou dit u €42,61 per maand kosten (offerte vanaf oktober 2107). Wanneer verzekeringsmaatschappijen de premie van een huisdier berekenen, houden ze rekening met verschillende zaken, waaronder waar u woont in het Verenigd Koninkrijk en de leeftijd van een hond en of ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn.

Wat betreft voedingskosten moet u de beste kwaliteitsvoeding kopen, zowel nat als droog, om uw hond gedurende hun leven te voeden en ervoor te zorgen dat het past bij de verschillende levensfasen. Dit zou u tussen €15 en €25 per maand kosten. Daarbovenop moet u rekening houden met dierenartskosten als u uw huis wilt delen met een Chorkie, en dit omvat hun eerste vaccinaties, hun jaarlijkse boosters, de kosten van het castreren of steriliseren van uw hond wanneer de tijd rijp is en hun jaarlijkse gezondheidscontroles, die allemaal snel oplopen tot meer dan €500 per jaar.

Als ruwe richtlijn zou de gemiddelde kosten voor het houden en verzorgen van een Chorkie tussen €35 en €70 per maand liggen, afhankelijk van het niveau van verzekeringsdekking dat u kiest voor uw hond, maar dit omvat niet de initiële kosten van het kopen van een goed gefokte gezonde puppy die is gefokt uit ouderhonden die op gezondheid zijn getest.

Koopadvies

Wanneer u een puppy of hond bezoekt en koopt, zijn er veel belangrijke dingen om te overwegen en vragen te stellen aan de fokker/verkoper. U kunt hier onze algemene adviezen voor puppy's/honden lezen, waarbij wordt benadrukt dat u ervoor moet zorgen dat u de puppy met zijn moeder ziet en controleert of de hond ontwormd en gechipt is.

Chorkies zijn een uiterst populair ras, zowel in het Verenigd Koninkrijk als elders in de wereld, wat betekent dat goed gefokte puppy's veel geld kosten. Daarom zijn er specifieke adviezen, vragen en protocollen voor het kopen van een puppy, die als volgt zijn:

 • Wees op uw hoede voor online oplichting en hoe u deze kunt vermijden. U kunt online en andere advertenties zien van oplichters die afbeeldingen tonen van prachtige Chorkie-puppy's te koop tegen zeer lage prijzen. De verkopers vragen echter om geld vooraf van kopers voordat ze akkoord gaan om een puppy naar een nieuw huis te brengen. Potentiële kopers mogen nooit een puppy ongezien kopen en mogen nooit een aanbetaling of ander geld online aan een verkoper betalen. U moet altijd het huisdier bij de verkoper thuis bezoeken om te bevestigen dat ze echt zijn en noteer hun adres.
 • Zoals eerder vermeld behoren Chorkies tot de meest populaire rassen in het Verenigd Koninkrijk. Daarom zijn er veel amateurfokkers/mensen die te vaak fokken met Chorkies om snel winst te maken zonder te zorgen voor het welzijn van de puppy's, hun moeder of het ras in het algemeen. Volgens de regels van de Kennel Club kan een moeder slechts 4 nesten krijgen en moet ze een bepaalde leeftijd hebben om dit te doen. Iedereen die een Chorkie-puppy wil kopen, moet zeer zorgvuldig nadenken over van wie ze hun puppy kopen en moet altijd vragen om de relevante papieren met betrekking tot de afstamming van een puppy, hun vaccinaties en hun chipregistratie te zien.
 • Toekomstige eigenaren van Chorkies moeten zeer voorzichtig zijn bij het overwegen van de aanschaf van een extra kleine puppy, omdat ze maar al te vaak te kampen hebben met zeer ernstige gezondheidsproblemen en geen verantwoordelijke fokker opzettelijk honden zou fokken die te klein zijn.
 • Verantwoordelijke fokkers zouden nooit dekreuen met merle-vachten gebruiken voor fokdoeleinden vanwege de gezondheidsproblemen die gepaard gaan met het merle-gen, dat een negatieve invloed kan hebben op het gehoor en het zicht van een hond.

Reputabele fokkers gebruiken alleen gezonde Kennel Club-geregistreerde ouder rassen, namelijk de Yorkshire Terriër en de Chihuahua, om Chorkies voort te brengen, omdat het paren van Chorkies onderling niet succesvol is gebleken.