Central Asian Shepherd

Levensduur10-12 jaar
GewichtMannelijk:>50kgVrouwelijk:>40kg
HoogteMannelijk:>70cmVrouwelijk:>65cm
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie

Introductie van de Central Asian Shepherd

Centraal-Aziatische Herdershonden worden beschouwd als voorouders van het oudste ras dat vandaag bekend is. Het zijn uiterst nobele en trotse honden die in de loop der tijd hebben bewezen dat ze loyale, moedige en toegewijde metgezellen zijn. Ze staan vaak bekend als de Centraal-Aziatische Ovcharka en tegenwoordig winnen deze knappe grote honden elders in de wereld aan populariteit, waaronder hier in het Verenigd Koninkrijk, hoewel ze op dit moment niet als ras worden erkend door The Kennel Club (juni 2016).

Geschiedenis van de Central Asian Shepherd

Gedacht te zijn voorouders van een van de oudste rassen op de planeet zijn er records van de Centraal-Aziatische Herdershond die teruggaan tot meer dan 5000 jaar geleden. Ze zijn altijd zeer gewaardeerd geweest om hun moed, loyaliteit en toewijding, vaak moeten ze samenwerken met de mens en andere honden in de uitdagende regio's van Mongolië, de noordwestelijke grens van China, de Oeral, Klein-Azië en de Kaspische Zee. In lang vervlogen tijden waren er veel verschillende variëteiten van Centraal-Aziatische Herdershonden te vinden in de verschillende regio's van de wereld waar ze gefokt werden. Echter, pogingen om het ras te standaardiseren vonden plaats onder het Sovjettijdperk tijdens de jaren 1920.

Meer recentelijk is er een ander type hond op het toneel verschenen dat bekend staat als de Centraal-Aziatische Ovcharka en hoewel ze afstammelingen zijn van de oorspronkelijke hond is er een verschil in hun grootte, temperament en vachtkleuren. Met dit gezegd worden deze knappe trotse honden nog steeds beschouwd als de "zuiverste" van alle rassen, omdat ze niet zozeer door de mens zijn beïnvloed als vele andere rassen die vandaag de dag bestaan.

Centraal-Aziatische Herdershonden worden vandaag de dag nog steeds gebruikt in de Mongoolse bergen en werken samen met nomaden die door de landen zwerven tot aan de Kara-Kumwoestijnen en hun taak blijft hetzelfde als altijd, namelijk het bewaken van de mensen, hun dieren en vee in enkele van de meest barre omstandigheden op de planeet. Ze worden vaak aangeduid als de "Wolf Crusher" of "Volkodav" vanwege hun moed, uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen.

Met meer informatie over de Centraal-Aziatische Herdershond die beschikbaar wordt gesteld aan mensen in andere delen van de wereld, winnen deze trotse en toegewijde honden aan populariteit buiten hun geboortelanden, allemaal dankzij hun goede looks en hun charmante, loyale aard. Hoewel deze knappe honden niet worden erkend door The Kennel Club hier in het Verenigd Koninkrijk, worden ze erkend door vele andere internationale rasverenigingen.

Uiterlijk van de Central Asian Shepherd

Hoogte bij de schoft: Reuen 65 - 78 cm Teven 60 - 69 cm

Gemiddeld gewicht: Reuen 55 - 79 kg Teven 40 - 65 kg

Centraal-Aziatische Herders zijn grote, krachtig uitziende honden die even lang zijn als ze hoog zijn. Het zijn zeer gespierde honden met grote koppen. Hun nekken zijn laag geplaatst en de honden hebben een vrij uitgesproken keelhuid waar de huid rond hun keel hangt. Ze zijn mooi geproportioneerd, ook al hebben ze zware botten. Ze hebben lange ribbenkasten en hun voorpoten zijn krachtig, recht en goed gespierd.

De borstkas is breed met honden die vrij vierkant op hun voorpoten staan. Schouders zijn krachtig en ruggen sterk met een lichte kromming van de schoft naar de achterhand voordat het zachtjes afloopt naar de basis van de staart van de hond. De achterhand is zeer krachtig met mooi ontwikkelde lendenen en sterke achterpoten. De voeten zijn klein voor de grootte van de hond met stevige, goed gepolsterde voetzolen.

Wat betreft hun vacht kan de Centraal-Aziatische Herdershond een korte tot matig lange vacht hebben met een zeer dikke, dichte en zware ondervacht. Ze komen voor in verschillende kleuren, waaronder de volgende, waarbij veel honden een zwart of donker gezichtsmasker hebben:

  • Zwart met of zonder witte aftekeningen
  • Gestroomd met of zonder witte aftekeningen
  • Vaal met of zonder witte aftekeningen
  • Grijs met of zonder witte aftekeningen
  • Wit met of zonder witte aftekeningen

Temperament van de

Centraal-Aziatische Herdershonden staan bekend om hun loyaliteit en moed. Ze worden ook zeer gewaardeerd in hun geboortelanden vanwege hun bewakingsvaardigheden. Ze worden volledig toegewijd aan hun families en zullen hen zonder aarzeling beschermen als ze zich op enigerlei wijze bedreigd voelen. Ze zijn niet de beste keuze voor beginnende eigenaren omdat ze getraind en behandeld moeten worden door iemand die bekend is met het ras of dit type grote hond en die dus hun trainingsbehoeften begrijpt.

Een Centraal-Aziatische Herder moet worden geleerd wat hun plaats in de roedel is en wie de alfa-hond is in een huishouden, anders kunnen ze een dominantere kant van hun aard laten zien, waardoor ze onhandelbaar worden en dus moeilijker te hanteren zijn. Het belang van socialisatie van deze honden van jongs af aan kan niet genoeg worden benadrukt en hun training moet ook zo vroeg mogelijk beginnen, wat betekent dat de basisregels zo snel mogelijk moeten worden vastgesteld zodra een puppy in hun nieuwe huis aankomt. Wachten tot een Centraal-Aziatische Herder ouder is, maakt ze veel moeilijker te beheren vanwege hun grote omvang. Deze honden zijn nooit gelukkiger dan wanneer ze weten naar wie ze moeten kijken voor richting en begeleiding.

Met dit gezegd te hebben, zijn ze een zeer goede keuze voor mensen die bekend zijn met hun behoeften en waar kinderen in het huishouden zijn, omdat de Centraal-Aziatische Herder een sterke band vormt met kinderen waarmee ze zijn opgegroeid, hoewel er voorzichtigheid geboden is omdat ze bekend staan om hun overdreven beschermende houding ten opzichte van hen. Ze gedijen in een thuisomgeving waar meestal één persoon thuis blijft als iedereen anders het huis uit is, omdat ze graag menselijk gezelschap om zich heen hebben en niet graag lang alleen gelaten worden.

Ze staan ook bekend als terughoudend en wantrouwend tegenover vreemden, hoewel een Centraal-Aziatische Herder zelden enige vorm van agressief gedrag zou vertonen tegenover iemand die ze niet kennen, en er de voorkeur aan geeft gewoon afstand te houden. Een vreemdeling zou echter niet hun territorium willen betreden als de eigenaar niet in de buurt is.

Ze zijn zeer intelligent en meer dan in staat om een probleem zelf op te lossen, wat een van de redenen is waarom ze zo gewaardeerd worden in hun geboortelanden, waar ze onafhankelijke denkers moeten zijn bij het bewaken van kudden in afgelegen bergachtige gebieden van het land. In andere delen van de wereld worden deze nobele en moedige honden gebruikt in veel verschillende taken, waaronder als therapiehonden.

Intelligentie / trainbaarheid van de Central Asian Shepherd

De Centraal-Aziatische Herder staat bekend als een zeer intelligente hond en als een onafhankelijke denker. Ze vormen sterke banden met hun families en in de juiste handen, met de juiste hoeveelheid vroege socialisatie en omgang, zijn ze gemakkelijk te trainen. Hun training en opvoeding moeten echter vroeg beginnen en consistent zijn gedurende hun hele leven, zodat deze grote honden weten wat hun plaats is in de roedel en naar wie ze moeten kijken voor leiding en begeleiding.

Ze reageren goed op training met positieve bekrachtiging en ze leren snel nieuwe dingen die ze worden geleerd. Omdat deze honden bekend staan om menselijk gezelschap op te zoeken, genieten ze oprecht van de aandacht die ze krijgen tijdens een trainingssessie. Deze honden zijn nooit gelukkiger dan wanneer ze weten wat een eigenaar van hen verwacht.

Kinderen en andere

De Centraal-Aziatische Herder staat bekend om het vormen van sterke banden met hun families en de kinderen in een huishouden. Hoewel deze honden groot zijn, zijn ze ongelooflijk zacht en vriendelijk wanneer ze bij kinderen zijn die ze kennen. Omdat ze echter erg beschermend kunnen zijn, moet er voorzichtig worden omgegaan als de kinderen vrienden over hebben om met hen te spelen. Daarom moet elke interactie tussen kinderen en een hond die ze nog niet kennen altijd worden begeleid door een volwassene, voor het geval de situatie uit de hand loopt.

Als goed gesocialiseerd van jongs af aan, kunnen Centraal-Aziatische Herders over het algemeen goed opschieten met andere honden. Ze verdragen ook het gezelschap van andere dieren waar ze mee zijn opgegroeid in een huishouden, inclusief een gezinskat. Ze zouden echter niets ervan denken om de kat van de buurman achterna te zitten als deze durfde het territorium van een Centraal-Aziatische Herder binnen te gaan.

Gezondheid van de Central Asian Shepherd

De gemiddelde levensverwachting van een Centraal-Aziatische Herdershond is tussen de 12 en 15 jaar wanneer ze goed worden verzorgd en een passend kwalitatief goed dieet krijgen dat past bij hun leeftijd.

In tegenstelling tot veel andere rassen lijdt de Centraal-Aziatische Herdershond niet aan erfelijke gezondheidsproblemen die veel andere rassen treffen dankzij hun grotere genenpool. Ze staan echter bekend om een paar aandoeningen waarvan het goed is om te weten wanneer je een huis deelt met een van deze grote en indrukwekkende honden. De gezondheidsproblemen die het ras het meest lijken te treffen, zijn onder andere de volgende:

  • Heupdysplasie – Fokkers zouden de heupen van hun dekreuen moeten laten beoordelen
  • Elleboogdysplasie
  • Maagtorsie (GDV)

Zorgen voor de Central Asian Shepherd

Net als bij elk ander ras hebben Centraal-Aziatische herdershonden regelmatig verzorging nodig om ervoor te zorgen dat hun vacht en huid in topconditie blijven. Ze moeten ook regelmatig dagelijkse lichaamsbeweging krijgen om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond blijven. Bovendien moeten honden kwalitatief hoogwaardig voedsel krijgen dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften gedurende hun hele leven.

Verzorging van de Central Asian Shepherd

Omdat de Centraal-Aziatische Herder kan pronken met een strakke korte en gladde vacht of een lange vacht, is het goede nieuws dat geen van beide veel verzorging vereist om de boel netjes te houden. Ze hebben echter een vrij overvloedige ondervacht die ze het hele jaar door verliezen, wat betekent dat een wekelijkse borstel essentieel is om dood of los haar te verwijderen. In tegenstelling tot andere rassen verliezen ze meer dan eens per jaar en wanneer ze dat doen, is het overvloedig. Als zodanig zou vaker borstelen noodzakelijk zijn. Het goede nieuws is dat deze grote knappe honden geen enkele vorm van professionele verzorging nodig hebben.

Het is ook belangrijk om de oren van een hond regelmatig te controleren en ze indien nodig schoon te maken. Als er te veel oorsmeer zich ophoopt in de oren van een hond, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te genezen is. Kortom, preventie is vaak gemakkelijker dan genezing als het gaat om oorinfecties.

Beweging van de Central Asian Shepherd

Centraal-Aziatische Herdershonden zijn geen honden met veel energie, maar ze hebben wel de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om echt gelukkige, evenwichtige en gehoorzame honden te zijn. Daarom moeten ze minstens 60 minuten lichaamsbeweging per dag krijgen.

Een kortere wandeling in de ochtend is prima, maar een langere en interessantere wandeling in de middag is een must. Deze honden vinden het ook fijn om zo vaak mogelijk in een achtertuin rond te kunnen dwalen, zodat ze echt stoom kunnen afblazen. De omheining moet echter extreem stevig zijn om deze grote en krachtige honden binnen te houden, want als ze een zwakke plek in de omheining vinden, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei problemen terechtkomen.

Met dit gezegd moeten Centraal-Aziatische Herdershondenpuppy's niet te veel worden uitgeoefend, omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn en te veel druk op hen kan leiden tot problemen op latere leeftijd. Ze mogen niet op of van meubels springen, noch mogen ze om deze reden de trap op en af rennen.

Voeren van de Central Asian Shepherd

Als je een Centraal-Aziatische herdershond puppy van een fokker krijgt, zullen ze je een voedingsschema geven en het is belangrijk om je aan hetzelfde routine te houden door hetzelfde puppyvoer te geven om eventuele maagklachten te voorkomen. Je kunt het dieet van een puppy veranderen, maar dit moet heel geleidelijk gebeuren, er altijd voor zorgend dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen en als dat wel het geval is, is het het beste om ze terug te zetten op hun oorspronkelijke dieet en de dingen te bespreken met de dierenarts voordat je het opnieuw probeert te veranderen.

Oudere honden staan niet bekend als kieskeurige eters, maar dat betekent niet dat je ze een lager kwaliteitsdieet kunt geven. Het is het beste om een volwassen hond twee keer per dag te voeren, een keer 's ochtends en dan weer 's avonds, ervoor zorgend dat het goed kwaliteitsvoer is dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften. Het is ook belangrijk dat honden de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen zodat ze eventuele overtollige calorieën verbranden of ze kunnen te veel aankomen wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Obesitas kan het leven van een hond met meerdere jaren verkorten, dus het is belangrijk om vanaf het begin een oogje te houden op hun taille.

Omdat Centraal-Aziatische herdershonden vatbaar zijn voor een maagtorsie, is het echt belangrijk dat ze twee keer per dag worden gevoerd in plaats van ze slechts één grote maaltijd per dag te geven. Het is ook een goed idee om te investeren in een standaard om hun voerbak te plaatsen, wat het makkelijker maakt voor deze grote honden om comfortabel te eten zonder hun nek laag te hoeven strekken om bij hun voedsel te komen. Honden mogen ook niet vlak voor of vlak na het eten worden uitgeoefend, omdat dit hen meer risico geeft op een maagtorsie.

Central Asian Shepherd prijs

Als u op zoek bent om een Centraal-Aziatische Herdershond te kopen, moet u mogelijk op een wachtlijst omdat er niet veel puppy's beschikbaar zijn en u moet verwachten om minimaal €500 te betalen voor een goed gefokte hond. De kosten voor het verzekeren van een mannelijke 3-jarige Centraal-Aziatische Herder in noordelijk Engeland zouden €19,22 per maand bedragen voor basisdekking, maar voor een levenslange polis zou dit u €42,22 per maand kosten (offerte van juni 2016). Wanneer verzekeringsmaatschappijen de premie van een huisdier berekenen, houden ze rekening met verschillende zaken, waaronder waar u in het VK woont en de leeftijd van een hond en of ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn.

Wat betreft voedingskosten moet u het beste kwaliteitsvoer kopen, zowel nat als droog, om uw hond gedurende hun leven te voeden en ervoor te zorgen dat het geschikt is voor de verschillende levensfasen. Dit zou u tussen de €40 en €50 per maand kosten. Bovenop dit alles moet u rekening houden met dierenartskosten als u uw huis wilt delen met een Centraal-Aziatische Herdershond en dit omvat hun eerste vaccinaties, hun jaarlijkse boosters, de kosten van het castreren of steriliseren van uw hond wanneer de tijd rijp is en hun jaarlijkse gezondheidscontroles, die allemaal snel oplopen tot meer dan €1000 per jaar.

Als ruwe richtlijn zou de gemiddelde kosten om voor een Centraal-Aziatische Herdershond te zorgen en te zorgen tussen de €70 en €100 per maand liggen, afhankelijk van het niveau van verzekeringsdekking dat u kiest voor uw hond, maar dit omvat niet de initiële kosten van het kopen van een rashond.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Cockapoo honden te koop in 5851, Afferden L - Advertentie 1
71
15 minuten

Super leuke Cockapoo pups

€ 1.750
CockapooLeeftijd: 7 weken2 Mannelijk / 4 Vrouwelijk
Ben jij op zoek naar een maatje voor het leven? Wij hebben een nestje Cockapoo pups. Een kruising tussen een Middenslag Poedel en een Engelse Cocker Spaniel. Beide ouderdieren zijn gefokt volgens de r
Maaike R.
Afferden
Labrador Retriever honden te koop in Westerwolde - Advertentie 2
15
16 minuten

Labrador

€ 900
Labrador RetrieverLeeftijd: 5 weken5 Mannelijk / 2 Vrouwelijk
Op woensdag 5 juni 2024 vanaf 31 juli 2024 mogen ze het nest verlaten dan zijn ze 8 weken oud Is onze lieve Reina bevallen van 7 prachtige pups Het nest bestaat uit 2 teefjes en 5 reutjes een teefje
Sharon Beentjes .
Vlagtwedde
Border Collie honden ter adoptie in Amersfoort, Amersfoort - Advertentie 3
92
16 minuten
Boost

Bordercollie x labrador pups

€ 900
Border CollieLeeftijd: 3 weken3 Mannelijk / 4 Vrouwelijk
Wij hebben een hele lieve hond Banya. Zij is een kruising tussen een zwarte labrador en een bordercollie zie de foto’s. Wij wilde graag een dochter van haar als tweede hond. Hiervoor hebben wij een bo
Nico B.
Nico B.Id geverifieerd
Amersfoort