Catalaanse Herdershond

Levensduur12 - 14 jaar
GewichtMannelijk:20 - 25kgVrouwelijk:20 - 25kg
HoogteMannelijk:47 - 55cmVrouwelijk: 45 - 53cm
Stamboomnee
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit Catalaanse Herdershond?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Catalaanse Herdershond

Geschiedenis:

De herkomst van de Gos d'Atura Català, ofwel in het Nederlands de Catalaanse herder ligt in de Catalaanse Pyreneeën. Zijn voorouders waren waarschijnlijk Portugese herders en een langharige herder afkomstig uit de Pyreneeën.

Uiterlijk:

De Gos d'Atura Català is een middelgrote hond. De oren zijn hoog ingeplant, driehoekig en liggen plat op het hoofd. De staart is laag ingeplant en krult niet over de rug. Daarnaast bestaat er een variant met een aangeboren korte staart. De vacht is ofwel lang en glad of licht gekruld ofwel ruw. Deze vacht bestaat uit een wollig onderdek en lange stugge(re) dekharen. De vacht beschermt de hond tegen allerlei weersinvloeden. Verharing geschiedt tweemaal in het jaar. Tussentijds dient de vacht liefst niet te vaak gekamd en geborsteld te worden. Belangrijk is wel om de vacht en huid regelmatig te controleren en de vacht klitvrij te houden. De grondkleuren van de vacht zijn geel, grijs, tan, fauve. Kenmerkend voor dit ras is de dubbele Hubertusklauw. De schouderhoogte varieert tussen de 45 tot 55 centimeter en het gewicht ligt tussen de 15 en 25 kilogram.

Karakter:

Dit ras wordt in zijn land van herkomst gebruikt voor het bewaken en hoeden van de kudde op aanwijzing van zijn herder maar is bovendien een plezierige gezinshond thuis door zijn sociale karakter. Eigenaren moeten wel rekening houden dat de hond graag bezig wordt gehouden en er tijd in steken, want de Gos is een échte werkhond. Het is een dappere hond die ook in een gezinssituatie een taak als metgezel en gezinslid met enthousiasme uitvoert. Trouw aan de herder (baas) en diens kudde (gezinsleden), maar soms wat gereserveerd naar vreemden. Een vrolijke en uiterst leergierige hond en een alerte en moedige waker.

Gebruik:

Oorspronkelijk werd het ras gebruikt voor het hoeden en bewaken van kuddes. Samen met de herder, maar ook zelfstandig. In Catalonië. (het gebied waar deze hond zijn oorsprong vindt) wordt hij nog steeds voor dit doel gebruikt. Vanwege zijn intelligentie en de lenige en gespierde bouw is deze hond ook geschikt voor allerlei hondensporten zoals DoggyDance, Breitenport en agility. Deze moedige en alerte hond wordt ook ingezet als waakhond, zorg- en assistentiehond. Kortom: een "allround-dog". Deze energieke hond vraagt om voldoende beweging, aandacht en uitdaging. Dit maakt hem binnenshuis tot een rustige, gezellige en evenwichtige gezinshond.

Verwantschap:

De Gos d'Atura behoort tot rasgroep 1: de herdershonden. De Gos d'Atura toont qua uiterlijk de meeste verwantschap met zijn grote Franse broer de Briard. Hoewel (voor leken) het uiterlijk gelijkenis vertoont met de Nederlandse schapendoes is hij hier niet mee verwant. Ook de Pyrenese herder vertoont gelijkenissen.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Catalaanse Herdershond honden te koop in Tholen - Advertentie 1
16

Catalaanse herder pups Oftewel Gos d"Atura

€ 1.500
Catalaanse HerdershondLeeftijd: 5 maanden
Nog 1 reutje die zijn blijvende tehuis zoekt ,Inmiddels volledig ge-ent ,en zindelijk ! Voor mensen die van een levendige energieke hond houden hebben we nog een reutje beschikbaar! De gos is een g
Heleen D.
Poortvliet
Catalaanse Herdershond honden te koop in 7588, Beuningen - Advertentie 2
225
1 maand

2 catalaanse herder pups vrij, 1 reu en 1 teef

€ 1.850
Catalaanse HerdershondLeeftijd: 6 weken6 Mannelijk / 4 Vrouwelijk
Mijn Gos d'Atura Catala-Hobby fokkerij, del GOSSERÍA GUINDILLA CATALA, ligt in de prachtige graafschap Bad Bentheim, Nedersaksen, direct aan de Nederlandse grens bij de Lutte. De GOS, ook wel Catalaan
Yvonne R.
De Lutte
Catalaanse Herdershond honden te koop in 6709, Wageningen - Advertentie 3
14
1 maand

Prachtige catalaanse herder (gos d'atura) pups

€ 1.500
Catalaanse HerdershondLeeftijd: 9 weken3 Mannelijk
Onze Catalaanse herder heeft 3 schitterende (reu)pupjes gekregen samen met Jordi-del-somni-catala. Er is nog 1 prachtige pup beschikbaar. Hij lijkt sprekend op zijn vader.
Zwetsloot .
Wageningen