Cane Corso

Levensduur10 - 11 jaar
GewichtMannelijk:45 - 50kgVrouwelijk:45 - 50kg
HoogteMannelijk:62 - 70cmVrouwelijk: 58 - 66cm
Stamboomnee

Introductie van de Cane Corso

Geschiedenis:

 De oorsprong van de Cane corso is onbekend. Een afstamming van de Mastino napoletano, die zelf als variant van de Cane corso wordt gezien is omstreden. Zeker is dat reeds in de vierde eeuw in Zuid-Italië en Sicilië een vorm van de Cane corso bestond. De naam Cane corso komt van het Latijnse woord cohors, wat zoveel betekent als "bewaker van het huis".

 

 Heden en toekomst:

 De huidige Cane Corso is een betrouwbare, sportieve hond. Aan nieuwe eigenaren moeten wel enkele eisen gesteld worden. Ervaring met honden, het liefst met Dogachtigen, is zeker gewenst. De Cane corso is een zelfstandige hond. Hij is gek op zijn baas, maar vindt het ook leuk om er alleen op uit te gaan. Een goede band tussen baas en hond is nodig om de Cane corso onder appel te houden. Een goede socialisatie is dan ook een eerste vereiste. Begeleiding vanuit een professionele hondenschool (bijvoorbeeld bij een kynologenclub) is aan te raden. Werkdrift zit in het bloed van de Cane corso.

 

 Een Cane corso is een vriendelijke huishond en een perfecte kameraad van het gezin, maar ook een hond van een ras dat twintig jaar geleden nog de schaapskuddes en boerenerven bewaakte. Uiteraard zijn er met gericht fokken de scherpe kanten wel af te halen. In Nederland is de Cane Corso populatie nog klein, anno 1999 zo'n driehonderd honden. De fokbasis is erg smal. Daarbij komt dat het Cane corso bestand nog geen homogeen geheel is. Velen denken dat de Cane corso zijn heterogeniteit te danken heeft aan het inkruisen van andere rassen bij het herstel van het ras. Dit is echter niet waar. In het thuisland van de Cane corso heeft elke streek zijn eigen type ontwikkeld. Er was wel een gemene deler aangaande het uiterlijk maar functionaliteit stond uiteraard voorop. Heden ten dage kijken we meer naar het uiterlijk. De functie heeft men in het algemeen allang vergeten, met alle vervelende gevolgen van dien. De Italianen zeggen dat ze uit de populatie Cane corso wel drie verschillende rassen hadden kunnen halen. Vandaar ook het belang om zo veel mogelijk het rastypische Cane corso's te fokken.

 

 Uiterlijk:

 De Cane corso is een grote, krachtige hond, die duidelijk Molosserachtige trekken heeft. Hij heeft een brede kop. De oren zijn hoog ingeplant, driehoekig en hangend. De vacht is kort met weinig ondervacht. De vacht bestaat in verschillende kleuren van zwart, grijstonen, lichtgrijs, rood, donkergrijs en gestroomd. Hij heeft een grijs of zwart masker. Afhankelijk van het geslacht bereikt hij een schofthoogte van 60 - 68 cm en een gewicht van 40 - 50 kilogram.

 

 Verschijning:

 Middelgrote hond, fors, sterk doch elegant gebouwd, droog met sterke, lange spieren.

 Belangrijke proporties: De lengte van het hoofd bereikt 36% van de schofthoogte. De bouw van de hond is eerder lang dan hoog te noemen.

 Hoofd: Breed, typisch Molosserachtig, de bovenste lengte-assen van de schedel en van de vang lopen grotendeels gelijk. De schedel is breed bij de jukbeenderen: de breedte is gelijk aan of groter dan de lengte van de schedel. Gewelfd voorhoofd met een goed gemarkeerde stop, die naar het achterhoofd tamelijk vlak wordt. Zichtbare plooi middenvoor. De neus is groot en zwart met wijde, open neusgaten en loopt parallel met de neusrug.

 

 Snuit:

 Duidelijk kort ten opzichte van de schedel (verhouding: schedel 66%, snuit 34%), zeer sterk, met uitgesproken vierkante, platte voorkant van het hoofd en gelijke verhoudingen aan de zijkanten van het hoofd, even lang als hoog. Het profiel van de neusrug is recht. De bovenlippen, licht loshangend, bedekken de onderkaak zodanig, dat het onderste deel van het profiel gedomineerd wordt door de lippen. Brede en forse bovenkaak, nogal gebogen.

 

 Ogen:

 Middelgroot, ovaal van vorm, naar voren geplaatst en licht uitpuilend. Aansluitend ooglid. Kleur van de iris zo donker mogelijk, afhankelijk van de kleur van de vacht. Intelligente en waakse blik.

 

 Oren:

 driehoekig, hangend, met brede inplant, hoog geplaatst boven de jukbeenboog. In Italië worden de oren gecoupeerd tot korte driehoek.

 

 Hals:

 Sterk, nogal droog, gespierd, even lang als het hoofd.

 

 Romp:

 De romp is sterk gebouwd, maar niet gedrongen. De voorhand is fors en overschrijdt het niveau van de achterhand. De rug is recht, zeer gespierd en gespannen, de lende is kort en solide, de achterhand is lang en breed, licht schuin aflopend. De borstkas is goed ontwikkeld en loopt af naar de elleboog. De staart is hoog ingeplant, breed bij de inplant. In actie wordt de staart geheven, maar nooit recht omhoog gedragen.

 Voorste ledematen: De schouder is lang, schuin en zeer gespierd. De opperarm is sterk, de onderarm recht en zeer sterk. De middenhand en middenhandsbeentjes zijn droog en elastisch, voet als een kat.

 

 Achterste ledematen:

 Bovenbeen is lang, breed en achterwaarts gewelfd. Het been is droog en sterk, de enkel matig gehoekt, middenvoetsbeentjes dik en droog. De voeten zijn iets minder compact dan de voorvoeten. De huid is dik en sluit strak aan op de onderliggende lagen.

 

 Vacht:

 Korte vacht (niet gladgeschoren), glanzend, erg dicht met lichte ondervacht.

 

 Kleur:

 Zwart, loodgrijs, leisteen, lichtrood (formentino), donkerrood, gestreept. De lichtrode exemplaren hebben een donker masker.

 Schofthoogte: Reu: van 64 tot 68 centimeter; teef: van 60 tot 64 centimeter. (Afwijkingen van 2 centimeter zowel naar boven als beneden toegestaan)

 

 Gewicht: Reu: van 42 tot 50 kilogram, teef: van 38 tot 45 kilogram.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Cane Corso honden te koop in 3773, Barneveld - Advertentie 1
9
21 minuten
Boost

Cane corso / bullmastiff

€ 1.000
Cane CorsoLeeftijd: 8 weken4 Mannelijk / 3 Vrouwelijk
Mooie kindvriendelijke pups. Onze pups mogen na 26-6 het nest verlaten. Zijn opgegroeid met kinderen. Worden getraind om zindelijk te worden, dat lukt al heel goed. Ze zijn gechipt, geënt en ontwormd.
Gerco K.Lunteren
Particulier
Cane Corso honden te koop in Westvoorne - Advertentie 2
5
18 uur

Cane corso pup teef

€ 1.450
Cane CorsoLeeftijd: 6 weken3 Vrouwelijk
Nog 3 cane corso teefjes met stamboom zoeken een 5 sterren huisje. De pups zijn nu 6.5week oud en mogen vanaf 8 juli het nest verlaten.
Veerle E.
Veerle E.Rockanje
Particulier
Cane Corso honden te koop in 7711, Nieuwleusen - Advertentie 3
11
2 dagen

Mooie blauwe Cane Corso pups

€ 700
Cane CorsoLeeftijd: 4 weken3 Mannelijk / 7 Vrouwelijk
Prachtige blauwe Cane Corso pups te koop, 6 teefjes en 3reutjes Geboren op 24 mei 2022, de pups zijn nu 3,5 weken oud. Ze groeien op in huiselijke kring op een boerderij, samen met andere dieren. Ze
Janssen .Dalfsen
Particulier