Border Collie

Levensduur13-14 jaar
GewichtMannelijk:14-23kgVrouwelijk:14-23kg
HoogteMannelijk:48–56cmVrouwelijk:48–56cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent je op zoek naar het Border Collie ras?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Border Collie

De bordercollie is een middelgroot hondenras uit de groep herdershonden. Het is een populaire hond die ingezet wordt bij verschillende sporten waaronder nog steeds schapendrijven, de taak waarvoor hij oorspronkelijk werd gefokt.

Oorsprong en geschiedenis:

De bordercollie is afkomstig uit het gebied dat men "the Border" noemt, tussen Engeland en Schotland, daar werden ze gebruikt voor het drijven en hoeden van schapen. Hoe de naam bordercollie is ontstaan is erg onduidelijk, er bestaan namelijk vele verklaringen voor deze naam. Het zou een verwijzing kunnen zijn naar hun witte kraag "collar". Ook "coaly" een afleiding van "coal" wat steenkool betekent in het Engels. Het kan ook verwijzen naar het type schaap waarmee er veel werd gewerkt: "coalies". Of een woord dat de Schotten gebruikten voor bruikbaar "colley".

Uiterlijk:

De reuen kunnen een schofthoogte bereiken van 53 cm. De teefjes blijven meestal iets kleiner. Algemeen geldt dat bordercollies harmonieus gebouwd moeten zijn. Het silhouet moet sierlijk zijn, echter zonder fijnheid. De collie moet tonen dat hij gemakkelijk in staat is om lang achter elkaar actief te zijn. De bordercollie dient uithoudingsvermogen te hebben en snel en schrander te zijn. Het lichaam moet matig lang zijn met goed gebogen ribben, diepe en tamelijk brede borstkas. Brede en sterke rug en goed gespierde en licht gebogen lendenen. Achterhand breed en gespierd, waarbij het kruis vloeiend verloopt richting staartwortel. Krachtige sprong, en tamelijk laag geplaatst. Krachtige hals, iets breder wordend naar de schouders toe.

Vachtkleur:

De vachtkleur wordt bepaald door bepaalde cellen, die cellen heten melanocyten. In de melanocyten worden pigmentgranules gevormd, die bevatten de kleurstoffen eumalanine en pheomelanine. Eumalanine zorgt voor donkere kleuren (zwart, bruin, blauw) en de andere kleurstof is verantwoordelijk voor de lichtere kleuren (rood, geel, tan). Tijdens de ontwikkeling van het embryo plaatsen deze cellen zich waar de kleur zal te zien zijn. Ook de ogen worden door deze kleurstoffen bepaald, dus een afwijking aan het oog zal meestal te wijten zijn aan deze kleurstoffen. Dit komt door bepaalde combinaties van kleuren en/of patronen waarbij iets is misgelopen tijdens de migratie. De kleuren zijn: zwart, bruin, crème, blauw, lilac, sable. Binnen die kleuren kun bestaan ook merles en tricoulors. Er zijn ook speciale gevallen zoals mottled, extreme white, split face, white face en seal white.

Oogkleur:

Volgens de rasstandaard hoort de oogkleur bij alle vachtkleuren bruin te zijn. Behalve bij de merle kleuren zijn blauwe ogen toegestaan.

bruin: dit komt bij de meeste kleuren voor, de kleur kan echter donker-bruin tot okerkleurig variëren.

blauw: blauwe ogen komen meestal voor bij merles.

odd eye: de hond heeft een blauw en bruin oog

Oordracht:

Er zijn drie verschillende oordrachten:

staand: wordt ook wel pricked ears genoemd, bij deze oordracht staan de oren volledig recht.

half staand: De oren staan een stukje recht en plooien om naar beneden.

tippend: of tipped ears, deze staan helemaal recht, behalve de top is iets omgeplooid.

Aard:

Bordercollies zijn van nature heel goede veehoeders (die worden opgeleid tot veedrijvers) en dus werkhonden. Men ziet ze meestal bij schaapkuddes lopen. Als ze met kuddes werken, kunnen ze wel 100 km per dag lopen. Ze zijn dan onvermoeibaar. De afstand die ze lopen tijdens het drijven is heel wat anders dan het lopen naast een fiets. Ten eerste is het schapendrijven "werken" voor hen, zowel mentaal als fysiek. Ze moeten immers constant de schapen in het oog houden zodat er geen afdwalen en tegelijkertijd op aangeleerde commando's reageren van de herder. Er worden wel regelmatig rustpauzes ingelast zodat zowel herder, honden als schapen wat kunnen rusten. Bordercollies zijn erg wendbaar en kunnen al rennend bijna in één keer 180 graden draaien en terugrennen. Ze hebben veel beweging en werk nodig, maar met veel aandacht buitenshuis is het een fantastische hond. Degene die zo'n hond aanschaft, moet hem de ruimte geven en veel tijd aan hem besteden om hem te trainen en te laten werken. Dan is hij in zijn element. De bordercollie is heel waaks en verdedigt zijn baas en diens eigendommen met volle overgave, maar is niet agressief!

Intelligentie:

De bordercollie behoort tot de meest intelligente hondenrassen. Hij is snel van begrip. Bij gebrek aan werk of leiding zoekt hij voor zichzelf werk door andere dieren, zoals een troep ganzen, of zelfs een groepje wandelende mensen bij elkaar te drijven.

Sporten en competitie:

De bordercollie heeft een grote will-to-please, dat maakt hem zeer gewild als competitiehond. Door hun grote intelligentie en die sterke wil zijn ze dus ideaal om verschillende sporten te beoefenen. Gehoorzaamheid, agilty, flyball, frisbee, e.d.. In de hogere wedstrijdklasses komen een groot aantal bordercollies voor. De BBC zendt eenmaal per jaar, rond Kerst, het televisieprogramma "One man and his dog" uit. Dit programma geeft een beeld van de echte wedstrijden schapendrijven met deze honden. De bordercollies zijn getraind in het reageren op specifieke fluitsignalen.

Ouderdom:

De bordercollie wordt gemiddeld 12 jaar oud, bij uitzondering enkele jaren ouder. De snelheid bij het werken met schapen neemt af met het ouder worden. Een oudere hond kan vanaf zijn tiende levensjaar gehoor- en of oogproblemen krijgen. Reutjes kunnen last van hun prostaat krijgen. Ook het gebit en het beendergestel kunnen langzaam slijten, en de spiertonus neemt af. Maar dat is op zich normaal voor een ouder wordende hond. Omdat de bereidheid om te werken echter tot op hoge leeftijd aanwezig blijft, moet de eigenaar er rekening mee houden dat hij een oudere hond ondanks diens enthousiasme niet te zwaar belast.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Border Collie honden te koop in 6243, Geulle - Advertentie 1
3
5 uur

Border collie pups werklijn

€ 123.456
Border CollieLeeftijd: 5 weken6 Mannelijk / 2 Vrouwelijk
Mooie border collie pups werkelijk te koop. Reu: zwart-wit 5 stuks en een bruine reu Teef: zwart-wit twee stuks. Beide ouders doen fanatiek schaapsdrijven. Voor meer info en prijs graag telefonisc
Hanneke K.
Elsloo
Border Collie honden te koop in 2584, Den Haag - Advertentie 2
3
1 dag

Border Collie Rex

€ 300
Border CollieLeeftijd: 8 maanden1 Mannelijk
Rex is een mooie en lieve 8 maanden oude border collie. Rex is niet gecrasteerd. Wel heeft hij alle inentingen gehad. Wij hebben Rex vanaf dat hij 8 weken oud is. Hij heeft de puppy curcus succesvol
Simone B.
Den Haag
Border Collie honden te koop in 7732, Ommen - Advertentie 3
9
3 dagen

Prachtige border collie pup

€ 600
Border CollieLeeftijd: 11 weken6 Mannelijk
Ik mag per direct weg! Wie word mijn nieuwe baasje? Bij ons zijn op 3 mei 6 prachtige reutjes geboren van onze chocolade bruine border collie. Nog 1 reutje is beschikbaar om opgehaald te worden. Ik
Natasja O.Id geverifieerd
Arrien