Home Pups Dekreuen Fotocadeaus Penningen Waakbord Tips Rassen

Dobermann

Groep: Pinschers, schnauzers, molossers, sennen
Subgroep: Pinscher
Land van herkomst: Duitsland
Hoogte: reu 62-72 cm, teef 63-68 cm
Gewicht: reu 40-45 kilo, teef 32-35 kilo
WeinigVeel

Opvoeding:

Verzorging:

Beweging:

Waaks:


Informatie over de Dobermann

Geschiedenis:
De dobermann is genoemd naar zijn 'uitvinder', de Duitse deurwaarder en hondenvanger Friedrich Louis Dobermann (1836-1894). Hij wilde een sterke werkhond fokken die allerlei taken aankon, maar in de eerste plaats wilde hij een hond die hem kon beschermen tegen woedende, nalatige belastingbetalers en hun grommende waakhonden. Welke rassen hij kruiste, is niet precies bekend. Vermoedelijk waren het rottweilers, Duitse pinschers en black and tan-terriërs. De dobermann heeft de kleur en de kracht van de rottweiler in combinatie met de snelheid en de vastberadenheid van de pinschers en terriërs. De moderne dobermann wordt ook gefokt op kalmte en trouw. Lichamelijk zijn 'dobers' gespierd, evenwichtig van lichaamsbouw en sterk. De dobermann komt in verschillende kleuren voor zoals black and tan, brown and tan, blue and tan, isabel, white en fawn and tan. Enkel de black and tan en de brown and tan zijn bij het FCI goedgekeurd de andere kleuren zijn niet toegestaan. In Amerika en andere landen waar de FCI niet is erkend, wordt er echter wel met deze kleuren gefokt. Dobermanns zijn niet alleen als waak- en verdedigingshond populair. Ze zijn ook erg in trek als gezelschapshond. Vanwege hun spontane, intelligente aard kunnen ze in veel disciplines worden afgericht, zoals politiehond, rampenhond of speurhond. Ze zijn iets minder populair dan Duitse herdershonden. Als ze goed worden gesocialiseerd en opgevoed, zijn het goede gezelschapshonden.

Uiterlijk:
De dobermann komt voor in de kleuren black and tan (zwart met roodbruine aftekening) of brown and tan (donkerbruin met roodbruine aftekeningen). Het couperen van oren en staart is in veel Europese landen intussen verboden. Het is een middelgrote, gespierde hond. Kenmerkend voor dit ras zijn de roodbruine aftekeningen die ook wel brand worden genoemd. De brand moet scherp getekend zijn.

Karakter:
De dobermann geldt als een vriendelijke en vreedzame hond. Hij kan echter zeer dominant zijn en agressie vertonen als hij niet goed is gesocialiseerd. Hij vertoont sterke familiebinding en houdt van kinderen. Hij houdt veel van spelen, vooral van trekspelletjes. Maar als hij eenmaal weet dat hij sterker is, gaat hij proberen de macht over te nemen in de roedel. Hij kan ook té wild spelen. De dober heeft veel beweging nodig. Als hij onvoldoende beweging krijgt, kan hij dominant gedrag vertonen. In dat geval mag men hem nooit straffen, maar moet men juist iets met hem gaan doen. Want hij doet het uit verveling. In het Zwitserse kanton Wallis wordt de dobermann als gevaarlijk beschouwd. Het ras is daar sinds 1 januari 2006 verboden.


Bron: Wikipedia

Ierse Setter Lees meer
Chihuahua Lees meer
Border Collie Lees meer
Braque d Auvergne Lees meer
Oudduitse Herdershond Lees meer
Coton de Tuléar Lees meer
Basset Hound Lees meer
Ierse Water Spaniel Lees meer