Mopshond

Levensduur12 - 14 jaar
GewichtMannelijk:6 - 8kgVrouwelijk:6 - 8kg
HoogteMannelijk:25 - 35cmVrouwelijk: 25 - 35cm
Stamboomja

Introductie van de Mopshond

Opvoeding en karakter:

 

 De Mopshond voelt zich overal en in elk gezin direct thuis, wel wilt de hond graag aandacht en overal betrokken bij raken. Doordat de hond regelmatig de neiging heeft om "oost indisch doof" te zijn is het belangrijk de hond van jongs af aan op een vriendelijke manier consequent op te voeden. Naast de dagelijkse wandelingen heeft de hond geen extra beweging nodig, ook voor hondensport is dit ras niet geschikt. Tegen bekenden en vreemden is de hond vriendelijk, wel is de hond waaks op de juiste momenten. De vacht heeft weinig verzorging nodig maar verliest vooral in de zomer veel haar. De plooien in het gezicht dienen regelmatig schoongemaakt te worden.

 

 Het karakter van de mopshond staat bekend als:

 - moedig

 - intelligent

 - aanhankelijk

 - goed met kinderen

 - lichtgeraakt

 - gemakkelijke aard

 - vrolijk

 - grappig

 

 De schofthoogte is ongeveer 35 centimeter en zijn gewicht behoort tussen de 6,3 (teef) en 8 (reu) kilogram te liggen. Door de afwijkende vorm van zijn schedel heeft de mopshond vaak te kampen met oog-, oor- en gebitsproblemen. Dit vergt dus extra zorg van de eigenaar. Daar staat tegenover dat mopshonden zeer oud kunnen worden (15 jaar) en erg lang speels en energiek blijven.

 

 Vanwege zijn uiterlijk wordt de hond door sommigen 'koddig' gevonden. Het is een mensenvriend die in aanleg niet agressief is, ook niet tegenover soortgenoten. Wel zijn de meeste mopsen waaks. De mopshond kent in Nederland vier erkende kleuren, waarvan beige het meest voorkomt. Het masker dient echter altijd zwart te zijn. Vooral een beigekleurige (of fawn) mopshond verhaart tamelijk veel en vaak het gehele jaar door. Een ander kenmerk van de mopshond is de gekrulde staart, een dubbele krul verhoogd de waarde.

 

 

 GESCHIEDENIS:

 

 De Mopshond bestaat al zo'n 2000 jaar en komt oorspronkelijk uit China. De hond had een hoge status, dat is ook de rede waarom de Mopshond regelmatig terug te zien is op een antiek schilderij. In 1885 werd dit ras officieel erkend.

 

 De mopshond moet al meer dan 2500 jaar geleden in het Verre Oosten zijn ontstaan, waar deze schalkse hondjes de lievelingen waren van boeddhistische monniken in Tibet. In dat land heeft dan ook zijn wieg gestaan. De boeddhistische monniken geloofden dat als het baasje van de mops overleed, de ziel van de baas in zijn hond zou trekken en daarom werden deze hondjes lekker verwend door de andere monniken. Via China bereikte de Hollandsche bulldog ook Japan en vanuit via de VOC, Europa. Ook bereikte de mops in 1553 via een Turkse vloot Frankrijk. In de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werden ze populair, omdat de kleur van hun vacht overeenkwam met het Huis van Oranje. Toen Willem III van Oranje-Nassau van en Maria II van Engeland in 1689 naar Engeland reisden en in datzelfde jaar de troon bestegen, werden ze door een groot aantal mopsen vergezeld. In die tijd was het ras net zo populair als de poedel nu. Niet alleen Willem III van Oranje-Nassau had een hart voor mopsen, ook Prins Willem van Oranje had een mopsje genaamd Pompey. Zijn mopsje Pompey, die overal met de prins meereisde zou het leven van Willem van Oranje hebben gered toen de prins sliep in zijn legertent in het Franse Hermigny, Pompey krabde en blafte zodat Willem van Oranje wakker werd en zodoende tijdig kon ontsnappen aan de Spaanse overvallers.

 

 Na Engeland veroverde de Hollandsche bulldog ook Frankrijk. Het Hollandsch bulldogje van Joséphine de Beauharnais genaamd "Fortune", heeft volgens zeggen Napoleon Bonaparte gebeten toen hij op hun huwelijksnacht de slaapkamer binnenkwam. Sedertdien namen ze in aantal geleidelijk af, met als gevolg dat zelfs de Britse Koningin Victoria in 1864 moeite had er één voor haar kennels te vinden. Daarna ging het echter weer beter met het ras en werden pogingen gedaan het te verbeteren en te standaardiseren, wat resulteerde in de sierlijke, stevige, kleine mopshond van tegenwoordig.

 

 Hoewel in Nederland in het begin van de vorige eeuw vele mopshonden werden gefokt, vaak zonder stamboom, is de fokkerij pas echt serieus van start gegaan na de Tweede Wereldoorlog. Het was mevr. Chr. Veldhuis die met haar fokkerij "Warnsborn" van zoveel betekenis voor de populatie in Nederland is geweest, dat de mopshond nu een stevige basis in Nederland heeft gekregen. Mevr. Chr. Veldhuis heeft op 30 augustus 1957 ook de aanzet gegeven tot de oprichting van "COMMEDIA", de vereniging van fokkers en liefhebbers van de mopshond in Nederland.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Mopshond honden te koop in 4885, Achtmaal - Advertentie 1
1
1 week

Zeer mooi mopshond

€ 300
MopshondLeeftijd: 1 jaar
Te koop mooi mops honden Het is een duo en worden samen verkocht Ze zijn kids en andere huisdieren gewend . Zijn beide 2 jaar Vraagprijs 300 euro samen Voor meer informatie kan u mi
Amber .Achtmaal
Particulier
Mopshond honden te koop in Steenbergen - Advertentie 2
2
1 week

Retro mopsjes

€ 800
MopshondLeeftijd: 4 weken2 Mannelijk
Geboren 29/05/2022 Retro mops pupjes gefokt op meer neus. 1 choco tan reutje 1 choco trindle reutje De pups mogen het nest verlaten voor België op 24/07/2022 Bij vertrek hebben de puppy's hun paspoor
Britt .Dinteloord
Particulier
Mopshond honden te koop in 4571, Axel - Advertentie 3
2
2 weken

Mops pups

€ 10
MopshondLeeftijd: 10 weken
Reutjes beschikbaar indien intresse 0477661073 Bij vertrek volledig in orde chip vaccinaties....
Gwen .Axel
Particulier