Home Pups Dekreuen Penningen Waakbord Tips Rassen

Hovawart

Groep: Pinschers, schnauzers, molossers, sennen
Subgroep: Molosser
Land van herkomst: Duitsland
Hoogte: reu 63-70 cm, teef 58-65 cm
Gewicht: reu 32-36 kilo, teef 28-32 kilo
WeinigVeel

Opvoeding:

Verzorging:

Beweging:

Waaks:


Informatie over de Hovawart

Geschiedenis:
De Hovawart ontstond in het begin van de 20e eeuw in Duitsland. Kurt Friedrich König en zijn vader Bertram König begonnen in 1922 uit de typische boerenhond, door inkruising met Newfoundlanders, Leonbergers, Duitse herders, Kuvaszs en een Afrikaanse wilde hond, een langharige hond met hangende oren te fokken. In 1937 werd de Hovawart als ras erkend.

Werd ingezet voor:
Dit ras kan veelzijdig gebruikt worden als waak-, redding- en speurhond. In de meeste gevallen wordt dit ras gebruikt als sportieve gezinshond.

Uiterlijk:
De Hovawart is een langharige hond met hangende oren. De vachtkleuren beperken zich tot drie hoofdkleuren: blond, zwart-blond (betekent zwart met bruine aftekeningen) en zwart. De verdeling binnen het ras bedraagt 60 % zwart-blond, 30% blond en 10% zwart. Behalve bij een blond/blond kruising kunnen alle kleuren binnen een paring in de pups ontstaan. De schofthoogte van een reu bevindt zich tussen de 63 cm en 70 cm en van een teef tussen 58 cm en 65 cm.

Karakter:
De Hovawart is een zelfstandige en zelfbewuste hond. Onvoorwaardelijke gehoorzaamheid zoals bij de Duitse herder, zal men bij de Hovawart slechts bij uitzondering terugvinden. Dit is wellicht te verklaren door het feit dat de Hovawart nog tot op hoge leeftijd erg speels is. Daarom is het nodig dat het opvoeden steeds op een motiverende, speelse manier gebeurt, anders zal je alleen maar het omgekeerde effect bereiken. Ook is een Hovawart laat volwassen. Dit maakt het nodig dat er over meerdere jaren met hem/haar getraind wordt. Het ras is ook erg geschikt om mee te sporten. Behendigheid, gehoorzaamheid (al moet je er extra energie in steken), breitensport, noem maar op. Daarnaast beschikt deze hond over een bovengemiddeld goede neus die hem voor speuren heel geschikt maakt. De Hovawart is gekwalificeerd als werkhond. Dit geeft de mogelijkheid om er officiële werkhonden-examens als IPO, SpH en UV mee te doen. Door de beperkte populatie is er geen specifieke Hovawart-werkhondengroep en zal bij een andere werkhondengroep aansluiting moeten worden gezocht. De Hovawart is voor zijn baas en familie ook een zeer lieve hond. Hiervoor gaat hij door het vuur. Soms neemt hij zijn taak daardoor iets te letterlijk. Een Hovawart is ook erftrouw en bewaakt het goed. Door zijn eigenzinnigheid heeft hij de neiging zijn terrein wat groter te maken. Dus vrij waken is niet altijd aan te raden. Achter een hek of aangelijnd is hij echter een geweldige waker.

Opvoeding:
Omdat de Hovawart zeer slim en zelfstandig kan zijn is het belangrijk dat het baasje op een vriendelijke manier de leiding geeft. Als er niet consequent wordt opgevoed dan bestaat de kans dat dit ras de leiding overneemt en minder goed gaat luisteren. Mits de hond goed is opgevoed is het een zeer trouw ras dat zijn omgeving goed bewaakt. De hond heeft ook naast de dagelijkse wandelingen nog wat extra beweging nodig door bijvoorbeeld training. De vacht heeft weinig verzorging nodig, verhaart niet veel.


Bron: Wikipedia

Hovawart Lees meer
Mastin Español (Spaanse Mastiff) Lees meer
Saarlooswolfhond Lees meer
Finse Spits Lees meer
Dogo Argentino Lees meer
Tibetaanse Mastiff Lees meer
Yorkshire Terriër Lees meer
Bearded Collie Lees meer
Populaire zoekopdrachten:
Chihuahua pups
Boomer pups
Shih tzu pups
Golden retriever pups
Beagle pups
Pitbull pups
Franse Bulldog pups
Adverteren op Puppyplaats:
Een advertentie plaatsen op Puppyplaats is eenvoudig, dus heeft u (of verwacht u) een nestje pups ? Plaats dan gerust een advertentie op Puppyplaats.nl

Plaats een advertentie

Over Puppyplaats:
Puppyplaats.nl is de website die zich richt op alle hondenliefhebbers. In korte tijd is Puppyplaats.nl uitgegroeid tot een van de populairste hondenwebsites van Nederland. Het is de plek waar hondenliefhebbers rondkijken, zich verdiepen in de hondenwereld en op zoek gaan naar een leuke pup .
© 2013 - 2022 Puppyplaats.nl
Algemene voorwaarden Cookie instellingen Cookiebeleid Site map